2 Strategia, kehittämissuunnitelma, opetussuunnitelma

Strategian, kehittämissuunnitelman ja opetussuunnitelman toteuttaminen

Koulu ottaa toiminnan suunnittelussaan huomioon Kuopion kaupungin strategian ja koulutuspoliittisen ohjelman. Lukuvuonna 2020 - 2021 kehittämisen kohteina ovat monipuolinen oppilasarviointi sekä pandemiasta johtuvien oppimisen haasteiden tukeminen. Toimenpiteet kirjataan lukuvuosisuunnitelmaan ja niiden toteutumista seurataan.

Perusopetuksen CAF-arvioinnin kohteena on lukuvuosisuunnitelman kohta 3 Henkilöstö Toisesta CAF-arviointikohteesta koulu päättää itse.

Perusopetuksen yhteiset arvioinnin kohteet 2014 - 2022:

  • 2014 - 2015: 6 Osallisuus (vanha lukuvuosisuunnitelma)
    • osallisuus opetussuunnitelmatyössä
  • 2015 - 2016: 4 Resurssit
    • tieto- ja viestintätekniikka
  • 2016 - 2017: 6 Kasvatus ja oppiminen
    • yhteistoiminta
  • 2017 - 2018: 1 Johtaminen
  • 2018 - 2019: 7 Oppilashuolto ja muu oppilaan tuki
  • 2019 - 2020: 2 Strategia, kehittämissuunnitelma, ops
  • 2020 - 2021: 3 Henkilöstö
  • 2021 - 2022: 5 Asiakkuudet ja kumppanuudet


Lisätietoja:
opetusjohtaja Leena Auvinen 044 718 4003
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018 
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151

Koulun toimenpiteet

2. Strategian, kehittämissuunnitelman ja opetussuunnitelman toteuttaminen 2020-2021

2.1 Strategia

Perusopetuslain mukaan opetuksen tavoitteena on tukea oppilaiden kasvua ihmisyyteen ja eettisesti vastuukykyiseen yhteiskunnan jäsenyyteen sekä antaa heille elämässä tarpeellisia tietoja ja taitoja. Opetuksen tulee edistää sivistystä ja tasa-arvoisuutta yhteiskunnassa sekä oppilaiden edellytyksiä osallistua koulutukseen ja muutoin kehittää itseään elämänsä aikana.

Minna Canthin koulu on 664 (15.9.2020) oppilaan yläkoulu, jossa toimii yleis- ja erityisopetuksen luokkia, joustavan perusopetuksen Tekevä-9 ja Silta10 -luokat sekä Kuopion perusopetuksen lisäopetuksen 10-luokka. Painotusopetusta tarjotaan musiikki- ja tanssiluokkien muodossa. Minna Canthin koulu toimii aktiivisesti myös kansainvälisyyden saralla (Saksa-vaihto, Comenius ja muu kansainvälinen yhteistyö). Minna Canthin kouluun oppilaita tulee Haapaniemen, Kurkimäen ja Martti Ahtisaaren alakouluista sekä läntisen maaseutualueen alakouluista - Hiltulanlahti, Hirvilahti, Rytky, Vehmasmäki ja Kaislastenlahti. Musiikkiluokalle oppilaita tulee myös Rajalan ja Kalevalan koulusta sekä pieniä määriä muista kaupungin alakouluista. Tanssiluokalle oppilaita tulee Pohjantien koulusta sekä muista kaupungin alakouluista. Minna Canthin koulu tarjoaa oppilaille mahdollisuuden hankkia laajan yleissivistyksen sekä toimia turvallisena ja innostavana paikkana suorittaa laissa määrätty oppivelvollisuus. Koulu antaa valmiudet ja kelpoisuuden jatkaa koulupolkua toisen asteen opintoihin. 

Minna Canthin koulu toiminta edistää osaltaan Kuopion kaupungin strategiaa. Kuopion visio 2030 on olla Hyvän elämän pääkaupunki. Terveyttä, elinvoimaa ja arjen rikkautta. Strategiset päämäärät, jotka täsmentävät visiota: 

  • Kestävästi kasvava miljoonan ihmisen keskus – 200 000 asukasta vuonna 2040 
  • Uudistuva ja kansainvälinen elinkeinoelämä sekä hyvä yritysilmasto 
  • Savilahti Euroopan kiinnostavin oppimis- ja innovaatioympäristö 
  • Suomen nopeimmin kehittyvä kokous-, tapahtuma- ja matkailualue 
  • Terveys-, ympäristö- ja hyvinvointiosaamisen edelläkävijä 
  • Ympäristöltään ainutlaatuinen ja innostava. Paras paikka lapsille. 

Kuopion kaupungin missio eli toiminta-ajatus: ”Kuopio kumppaneineen mahdollistaa kestävän kasvun ja hyvän elämän”. Kuopion arvot on puettu toimintavoiksi: “Kuopiolainen toimintatapa on lupa tehdä toisin. Toimimme avoimesti, innostavasti, yhdessä ja asukasta varten. Toimintatapojemme tulisi näkyä kaikessa toiminnassamme, niin asiakastyössä kuin työyhteisössä. Lupa tehdä toisin merkitsee luovuutta ja rohkeutta tehdä asioita uudella tavalla ja arvioida kriittisesti myös vakiintuneita toimintatapoja.”
Lisätietoa: https://www.kuopio.fi/strategia

Kuopion kaupungin koulutuspoliittinen ohjelma vuosille 2017-2025 luo raameja opetuksen kehittämiselle ja kouluverkostotyölle Kuopiossa sekä vastaa erilaisiin opetuksen muutostarpeisiin. Ohjelman slogan on: KUOPIOLAINEN OPETUS - LUPA INNOSTUA. Tämä tarkoittaa, että opetus ja oppiminen perustuvat iloon ja kiinnostukseen sekä yksilön tarpeet huomioivaan yhteisöllisyyteen. Sen visiona vuonna 2025on, että “Kuopiossa yhdessä oppiminen ja kasvaminen ovat keskiössä – kuopiolainen opetus tunnistaa ja kehittää oppijoiden omia vahvuuksia”. Sen missiona on, että “Luomme oppimiselle ja kasvulle suotuisan ympäristön. Teemme sen yhdessä – kokeillen, innostuen ja oppien. Käytämme valmentavaa ja yhteisöllistä työtapaa. Toimimme tehokkaasti.”
Lisätietoa: http://publish.kuopio.fi/kokous/2017407358-7-1.PDF

Valtakunnallisissa opetussuunnitelman perusteissa kuvataan pedagogisen toiminnan arvoperustaa seuraavasti: 

  • Oppilaan ainutlaatuisuus ja oikeus hyvään opetukseen 
  • Ihmisyys, sivistys, tasa-arvo ja demokratia 
  • Kulttuurinen moninaisuus rikkautena 
  • Kestävän elämäntavan välttämättömyys 

Kuopion perusopetuksen arvoperusta perustuu opetussuunnitelman perusteissa kuvattuihin arvoihin, Kuopion kaupungin strategian arvoihin, huoltajille tehtyyn arvokyselyyn sekä perusopetuksen, lukiokoulutuksen, varhaiskasvatuksen, nuorisopalveluiden, kasvun ja oppimisen tuen henkilöstön ja kasvun ja oppimisen lautakunnan yhteiseen arvopohdintaan seuraavista näkökulmista: 

  • Vastuullinen kasvatus 
  • kestävä elämäntapa, 
  • yhteisöllisyys ja tasa-arvo 

Vastuulliseen kasvatukseen ja opetukseen kuuluvat asiakaslähtöisyys, aikuisten kasvatusvastuun ja oikeuden tunnustaminen, oikeus hyvään opetukseen, kannustukseen ja ilmaisuun sekä henkilöstön avoin ja kunnioittava asenne. Kestävä elämäntapa ja sitoutumattomuus ovat toiminnan lähtökohtana. Yhteisöllisyyttä kuvaavat yhdessä tekeminen, keskinäinen välittäminen, rohkeus, luovuus, luottamus, rehellisyys sekä oikeus iloon, erilaisuuteen ja yhteisöön. Tasa-arvo sisältää relatiivisen arvoperustan, oppilaan ainutlaatuisuuden, hyvinvoinnin, demokratian, ihmisyyden, sivistyksen sekä kulttuurisen moninaisuuden rikkautena. (Kuopion kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelma 2016.)

2.2 Kehittämissuunnitelma

Lukuvuonna 2020 - 2021 perusopetuksen kaupunkitasoisen kehittämisen kohteina ovat:

  1. monipuolinen oppilasarviointi sekä
  2. pandemiasta johtuvien oppimisen haasteiden tukeminen.

Toimenpiteet kirjataan lukuvuosisuunnitelmaan ja niiden toteutumista seurataan.

Toimenpiteet:

  1. Arvioinnista tiedottaminen huoltajille aineryhmittäin, arvioinnin avaaminen oppilaille osana opetusta, 8-luokan luokkakohtainen vanhempainilta, jossa arviointia käsitellään, arvioinnin case -esittelyt aineryhmiä sekoittaen.
  2. Keväällä 2020 tehty oppimiseen liittyvä tilannekartoitus luokanohjaajien kanssa oppilaista, Resurssiopettajat saatu lukuvuodelle, kohdennettua tukiopetusta annetaan, koulun pandemia suunnitelma laadittu osana lukuvuosisuunnitelmaa, oppiainekohtaista varautumista ja suunnittelua tehty (8.9.2020).

Koulu arvioi edellisenä lukuvuonna omaa toimintaansa CAF –arvioinnissa ja sen pohjalta nostettiin neljä omaa kehittämiskohdetta:

  1. OPS-työ - monipuolisen arvioinnin kehittäminen
  2. Tiimiopettajuus
  3. Työrauhan edistäminen
  4. Lukuvuosisuunnitelmaprosessin toteuttaminen tehokkaammin ja analyyttisemmin koko yhteisön työkaluksi.

Toimenpiteet:

  1. Tehdään osana kaupunkitasoista kehittämistä eli ks. edellinen kohta 1.
  2. Palkituksia tehty lukujärjestyksiin, käytetään samanaikaisopettajia, järjestetään sparrausta tiimiopettajuuteen ja kerätään kokemuksia siitä
  3. Toteutetaan käytöskampanja lukuvuoden alussa ja kerätään sen tulokset. Palautteiden ja johtopäätösten käsittely sekä jatkotoimenpiteet.
  4. Lukuvuosisuunnitelma on valmistuessaan peda.net sivun lisäksi koulun Sharepoint intrassa kytkettynä koulun toimintaan. Sharepoint intra on jokaisella opettajalla selaimen aloitussivuna, joten lukuvuosisuunnitelma on opettajilla päivittäisessä käytössä.


2.3 Opetussuunnitelma

Koulussa noudatetaan voimassaolevaa valtakunnallisia perusopetuksen opetussuunnitelman perusteita sekä Kuopion perusopetuksen opetussuunnitelmaa. Opetussuunnitelman perusteiden arviointi –luvun päivitysten edellyttämiä muutoksia käsitellään osana arvioinnin kehittämistä koulussa. Lisätietoja; https://peda.net/kuopio/p/minnacanth/hkko