4 Resurssit
Resurssien käyttäminen: talouden ja oppimisympäristöjen suunnittelu
Talous
Rehtori vastaa koulun toiminnan taloudellisuudesta ja tehokkuudesta.
Koulukohtaisia määrärahoja tarkistetaan huhti-/toukokuussa, jolloin otetaan huomioon tulevan syksyn muutokset mm. oppilasmäärissä. Sijaisten ottamisessa noudatetaan perusopetuksen ohjetta.
Rehtori seuraa koulun käyttötaloussuunnitelman toteutumista säännöllisesti. Poikkeamiset suunnitelmista selvitetään ja tehdään tarvittaessa muutoksia talousarviossa pysymiseksi.
Rehtori tiedottaa henkilöstöä talousarvion suunnittelusta ja toteutumisesta.
Lisätietoja:
talouspäällikkö Raija Heinonen 044 718 4221
Fyysinen oppimisympäristö
Opetustilojen terveellisyys ja turvallisuus
- Teknisten järjestelmien tulee olla määräysten mukaisia ja kunnossa.
- Työskentelytilat ja -välineet täyttävät voimassa olevat työturvallisuusmääräykset.
- Turvallisuutta edistetään ja valvotaan säännöllisesti ja havaitut epäkohdat korjataan.
Opetustilojen käyttö ja kunnossapito
Koulut toimivat pääsääntöisesti tilakeskukselta vuokratuissa kiinteistöissä. Ylläpitopalvelut ovat osa vuokraa, samoin kunnossapito.
Kiinteistön kuntoon liittyvissä ongelmissa kohteen esimies tekee sähköisen vikailmoituksen, jos kyse ei ole välittömiä toimia vaativasta korjauksesta, jolloin ilmoitus tehdään puhelimitse LVIS-päivystykseen. Vaaraa aiheuttavien tilanteiden osalta ilmoitus tehdään hätänumeroon 112. Ilmoitusten pohjalta tilakeskus suorittaa kiinteistön ylläpitoon liittyviä korjaustoimenpiteitä.
Tilakeskus laatii kiinteistöjen kunnossapito-ohjelman vuosittain. Kunnossapito-ohjelma sisältää laajempia rakenteiden ja/tai talotekniikan korjaustoimenpiteitä tai uusimisia.
Toiminnallisten muutosten osalta rehtori tekee esityksen muutoksesta tilahallintapäällikölle. Esitykset käsitellään tilakeskuksen, perusopetuksen/lukiokoulutuksen sekä tukipalveluiden keskinäisessä palaverissa, jonka puheenjohtajajana toimii tilakeskuksen asiakkuuspäällikkö.
Käytettävissä olevien resurssien puitteissa tilamuutoksia toteutetaan vuosittain. Pääosin toimenpiteet pyritään ajoittamaan koulujen loma-aikoihin. Tilakeskus on toimittanut kiinteistönhoidon ja siivouksen palvelukuvaukset kaikkiin kohteisiin.
Koulukiinteistö on tehokkaassa käytössä opetuksen lisäksi mm. koulutus-, kulttuuri-, liikunta- ja harrastustoimintaan.
Kouluviraston lainattavien kirjasarjojen kokoelmaa on täydennetty Celia-kirjaston CD-äänikirjoilla, joita opettajat voivat lainata kirjasarjojen mukana lukemisen tukea tarvitsevien oppilaiden käyttöön.
Lisätietoja:
tilahallintapäällikkö Tanja Karpasto 044 718 4130
tietopalveluasiantuntija Riitta Nevalainen 044 718 4133
vs. työsuojeluvaltuutettu Tuomas Oinonen 044 718 4020
Tieto- ja viestintätekniikka
Tieto- ja viestintätekniikan opetuskäyttöä edistetään kouluissa kehittämällä seuraavia osa-alueita:
- opetushenkilöstön digipedagoginen osaaminen
- oppilaiden digitaidot
- digitaalisten laite- ja oppimisympäristöjen käyttö
Opetushenkilöstön digipedagogista osaamista kehitetään koulutusten sekä tutoropettajien ja kiertävien digimentoreiden avulla. Jokaisella koululla on nimetty oma tutoropettaja ja kiertävä digimentori. Koulutusten ja tuen tarpeita kartoitetaan vuosittain syksyllä tehtävällä kyselyllä. Osaamisen kehittymistä seurataan keväällä 2021 toteutettavien kyselyjen avulla.
Kaikille oppilaille turvataan tasapuoliset mahdollisuudet digitaitojen oppimiseen. Opettajan tehtävänä on huolehtia oppilaiden tvt-opetussuunnitelman mukainen osaaminen 2., 6. ja 9. luokan päättyessä. Opetussuunnitelman toteuttamisen tukena käytetään kaupungin omia digitaitokalentereita vuosiluokille 1 – 6 ja 7 – 9. Oppilaiden digitaitojen osaamista kartoitetaan otannalla valituissa kouluissa keväällä 2021.
Laite- ja oppimisympäristöjen käyttöä edistetään kiertävien digimentoreiden, atk-vastaavien sekä oman tietohallinnon avulla. Varmistetaan, että kaikilla opettajilla on työtä varten käytössä henkilökohtainen päätelaite. Oppilaslaitemäärää kasvatetaan niin, että päästään lähelle tavoitetta ”Yksi kone kahta oppilasta kohti”. Lisäksi huolehditaan riittävistä tietoliikenneyhteyksistä jokaisessa koulussa. Laajennetaan ja syvennetään digitaalisten oppimisympäristöjen käyttömahdollisuuksia. Koulujen atk-vastaavat huolehtivat toimenkuvansa mukaisista tehtävistä.
Kuopio osallistuu useisiin perusopetuksen kehittämishankkeisiin, joissa digitalisaatiolla on keskeinen rooli. Kuopiossa on käynnissä Digitaalinen ekosysteemi -hanke, jossa kartoitetaan kunkin koulun digitaalisen osaamisen nykytilaa. Ensimmäinen kartoitus on tehty keväällä 2020. Tässä yhteydessä on laadittu koulukohtaiset kehittämistavoitteet lukuvuodelle 2020 - 2021. Kukin koulu seuraa omien tavoitteidensa toteutumista. Seuraava kartoitus tehdään keväällä 2021.
Koulukohtainen tvt-suunnitelma päivitetään osaksi lukuvuosisuunnitelmaa. Tvt-suunnitelmassa otetaan kantaa ainakin seuraaviin kysymyksiin:
- Mitä tavoitteita asetitte koulullenne kevään 2020 Digitaalinen ekosysteemi –hankkeen palaverissa? Miten näiden tavoitteiden saavuttamista seurataan?
- Miten koulunne opetushenkilöstön digipedagogista osaamista kehitetään?
- Miten hyödynnetään koulun tutoropettajan ja kiertävän digimentorin tunteja? Miten varmistetaan tuen tasapuolinen jakautuminen?
- Miten varmistetaan, että kaikki oppilaat oppivat riittävät digitaidot?
- Miten varmistetaan koulun digilaitteiden tehokas käyttö?
- Kuka tai ketkä koulussa vastaavat teknisestä tuesta, pedagogisesta tuesta ja digipedagogiikan kokonaisvaltaisesta kehittämisestä?
Lisätietoja:
tietohallintopäällikkö Ilkka Kukkonen 044 718 4007
kehittämistyön koordinaattori Jarno Bruun 044 718 4417
Koulun toimenpiteet
4.1 Talous
Rehtori vastaa koulun toiminnan suunnittelusta, taloudellisuudesta ja tehokkuudesta.
Koulukohtaisia määrärahoja tarkistetaan huhti-toukokuussa, jolloin otetaan huomioon tulevan syksyn muutokset mm. oppilasmäärissä. Opetus ja opettajien täydennyskoulutus on suunniteltu annetun resurssin puitteissa. Rehtori tiedottaa henkilöstöä talousarvion suunnittelusta ja toteutumisesta. Rehtori kohdentaa jatkuvaa hankintaa ja varusteiden ylläpitotyötä vaativille oppiaineille tai toiminnoille lukukausikohtaiset resurssit (musiikki, tekninen työ, tekstiilityö, kuvataide, kotitalous, liikunta, biologia/maantieto, fysiikka/kemia ja koulukirjasto), jonka käytöstä he vastaavat.
Apulaisjohtaja vastaa koulunkäynninohjaajaresurssin käytöstä. Resurssin suhteen apulaisjohtaja käyttää jatkuvaa seurantaa ja osoittaa resurssia niihin luokkiin, joissa ohjausta kulloinkin tarvitaan.
Sijaisten ottamisessa noudatetaan kaupungin ohjetta. Lyhytaikaiset sijaisuudet suunnittelee apulaisjohtaja.
4.2 Fyysinen oppimisympäristö
Opetustilojen turvallisuus, terveellisyys ja viihtyisyys huomioidaan tilankäytön järjestelyissä, hankinnoissa sekä koulun toiminnan ja tilojen kehittämistä. Opetustilojen terveellisyyttä ja turvallisuutta seurataan jatkuvasti ja epäkohdista ilmoitetaan eteenpäin. Lukuvuoden aikana laaditaan WPRO Riskien hallinta –arviointi, joka käsittelee fyysisiä vaaratekijöitä, henkisiä kuormituksen tekijöitä sekä kemiallisia ja biologisia altisteita kouluympäristössä. Koululle on tehty erillinen suunnitelma liittyen korona-epidemiaan.
Koululla tehtävät remontit jatkuvat syyslukukaudella 2020. Tiiveysremonteilla pyritään opetustilojen terveellisyyden ja turvallisuuden parantamiseen. Koulun tiloista on tiiveysremontoitu n. 75%. Isompia jäljellejääneitä tiiveyskorjattavia tiloja ovat sali, ala-aula ja henkilöstöhuone.
Koululla on ajan tasalla oleva pelastus- ja kriisisuunnitelma, joka päivitetään vuosittain. Vuosittain pidetään koulussa ainakin yksi poistumisharjoitus, jossa testataan valmiustilaa ja sen perusteella palo- ja pelastussuunnitelmaa korjataan ja ohjeistetaan. Koululle on laadittu myös ajantasainen uhkatilannesuunnitelma. Turvallisuus- ja pelastussuunnitelmat tehdään yhteistyössä ao. asiantuntijoiden kanssa ja niistä vastaa Juha Hänninen. Em. asiakirjat käydään läpi henkilöstön kanssa ml. poistumis- alkusammutus- ja ensiapukoulutus-asiat; järjestyssäännöt löytyvät koulun kotisivuilta.
Pelastussuunnitelmaan liittyvä poistumisharjoitus pidetään syyslukukauden 2020 aikana. Lisäksi uusille henkilöstön jäsenille pidetään turvallisuuskävely elokuun 2020 aikana, johon myös muu henkilöstö voi tarpeen mukaan osallistua.
4.2.1 Opetustilojen käyttö ja kunnossapito
Koulun luokkatilat ovat arkipäivisin opetuskäytössä. Iltakäyttöä luokkatiloissa on satunnaisesti. Opetustilojen kunnossapidosta huolehditaan ja epäkohdista ilmoitetaan. Koulun liikuntasalissa on liikunnanopetuksen lisäksi iltaisin ja viikonloppuisin liikunta- ja harrastustoimintaa. Liikuntasalin turvallisuutta edistetään ja valvotaan sekä epäkohdista ilmoitetaan ja ne korjataan.
Minna Canthin koulussa on luotu luokkatilojen ulkopuolisia oppimisympäristöjä aulatilaan ja käytäville. Niitä pyritään jatkossakin kehittämään palvelemaan pienryhmätyöskentelyä.
Minna Canthin koulun koulukirjaston toiminnasta vastaavat lukuvuoden 2020-2021 aikana Virva Eskelinen ja Minna Miettinen. Kirjastotila on muutettu oppimiskeskukseksi, mutta kirjaston kokoelmia käytetään entiseen tapaan. Kokoelmia pyritään kartuttamaan tarkoituksenmukaisesti. Kukin opettaja huolehtii oppilaidensa lainoista sekä kirjaston yleisestä järjestyksestä. Lukemiseen kannustetaan kirjailijavierailuin, erilaisin pienin tempauksin ja esim. Kunnarin lukudiplomia tarjoamalla.
Lukuvuoden alussa on epäselvää, pystytäänkö kirjoja lainaamaan kouluviraston kokoelmista. Myös kirjahankinnoissa on tehty yhteistyötä kouluviraston kanssa, mutta jatkosta ei ole toistaiseksi tietoa.
4.3 Tieto- ja viestintätekniikka
Koulun opetustilat on varustettu dataprojektorilla, dokumenttikameralla ja äänentoistolaitteistolla. Outlook-kalentereiden kautta kaikkien varattavissa ATK-luokan (20 laitetta) lisäksi iPadeja (15 laitetta) ja kannettavia tietokoneita (50 laitetta).
Lisäksi koululla on aineryhmien sisäisessä käytössä seuraavat laitteet:
- Äidinkieli 15 kannettavaa + 14 iPadia (äidinkieli, uskonto, yhteiskuntaoppi, historia)
- Kotitalous 10 kannettavaa
- Käsityö 5 kannettavaa
- Pienryhmäopetus 2 kannettavaa + 6 iPadia
- Kielet 5 iPadia
- Musiikki, kuvataide, terveystieto 25 iPadia
- Tekevä/Silta 8 kannettavaa
Koulun oppilasmäärä on kasvanut merkittävästi viimeisten lukuvuosien aikana. Oppilaskäyttöön tarjolla olevien laitteiden määrä on parantunut aikaisemmasta. Vanhoja koneita laitetaan poistoon korvattavaksi uudemmilla. Kaupungin tavoitteena on laitemäärä, joka on 40% oppilasmäärästä. Tätä suositusta alamme vähitellen saavuttamaan.
Minna Canthin koulun opettajilla on käytössä henkilökohtaiset kannettavat tietokoneet. Oppilailla ja opettajilla on henkilökohtaiset käyttäjätunnukset koulun oppilasverkkoon. Tunnukset ovat samalla henkilökohtaiset Wilma-tunnukset ja niillä pääsee koulun panOppilas-verkkoon omalla päätelaitteella. Tunnukset käyvät myös O365- palveluun, jossa on jokaisella oma työsähköposti.
TVT-koulutustarpeita kartoitetaan vuoden mittaan ja hyödynnetään tehokkaasti kaupungin tarjoaman TVT-mentor Sinikka Leivosen täsmäpalveluja. Tukitunteja pyritään jakamaan tasapuolisesti eri aineryhmien kesken. Lukuvuonna 2020-2021 koulussamme toimii kolme tutoropettajaa (Sari Halonen, Tatu Viitala, jota Pauno Lötjönen sijaistaa syksyn 2020 ja Vesa Vainikainen), jotka auttavat opettajia ja oppilasryhmiä uuden opetussuunnitelman mukaisten pedagogisten ratkaisujen toteuttamisessa.
Koulun ATK-vastaava on Sari Halonen ja AV-vastaava Jussi Jauhiainen. Heidän lisäkseen teknistä TVT-tukea koulun arjessa saa Vesa Vainikaiselta (AV-laitteet, opettajalaitteet, oppilaslaitteet -windows ja iOS sekä käyttäjätunnusten resetointi).
Oppilaat ovat mukana TVT-tietojen ja taitojen jalkaannuttamiseksi kentälle erityisellä tutoroppilashankkeella työnimellä “Tekniikkaposse” (kts. kohta Oppilaiden osallistaminen). Lisäksi kaikille 7-luokkalaiset kerrataan syyslukukauden alussa digitutoreiden ja tekniikkaposselaisten toimesta 0365- ja GoogleClassroom- ympäristön käyttöä.