Koulun toimenpiteet

Yleistä:

Kuopiossa on käytössä koulukohtainen kokonaisbudjetti, joka sisältää mm. opetuksen järjestämisen, palveluiden ja tarvikkeiden hankintaan kohdennetut määrärahat. Koululle annettujen määrärahojen käytössä noudatetaan tarkkaa suunnittelua sekä seurantaa. Suunnittelussa hyödynnetään edellisen vuoden toteumaa, joka suhteutetaan oppilasmääriin ja erityistarpeisiin lukuvuosittain.

Hankintasuunnitelmissa mm. oppimateriaalien ja –kirjojen osalta käytetään vuoroperiaatetta. Kaikki hankinnat pyritään tekemään keskitetysti annettujen hankintaohjeiden ja –kanavien kautta. Pitkin lukuvuotta käyttösuunnitelmaa tarkennetaan todellisia tarpeita vastaavaksi.

Palautetta otetaan vastaan opettajilta, oppilailta sekä huoltajilta, jotta määrärahat voidaan kohdentaa oikein ja tarkoituksenmukaisesti. Kirjahankinnat suunnitellaan niin, että oppikirjasarjoja voidaan uudistaa ja sähköistä materiaalia hyödyntää. Opettajille on annettu kohdennettuja määrärahoja ja he ovat velvoitettuja seuraamaan oman osuutensa toteutumista jo hankintavaiheessa.


Fyysinen ympäristö:

Koulurakennus on peruskorjattu vuonna 2010, joten se on melko hyvässä kunnossa. Lukuvuonna 2017-2018 on suoritettu korjaavia remonttitoimenpiteitä. Kaikissa luokissa on ajanmukaiset kalusteet ja TVT-laitteisto. Kiinteistön ylläpidosta vastaa kaupunki / tilakeskus.

Koulun toiminnassa pyritään lisäämään oppilaiden aktivointia välituntisin ja oppituntien toiminnallisuutta lisäämällä.

Koulun tiloissa toimii koululaisten iltapäivätoiminta, konservatorio sekä kansalaisopisto. Koulun sali on aktiivisessa käytössä myös ilta-aikana.

 

TVT:

Koulullamme on 57 iPadiä oppilaiden käytössä sekä 20 kannettavaa tietokonetta (Stream) + 10 kpl isompia kannettavia koneita. Oman haasteensa opetukseen tuo laitekannan "kirjavuus" sekä koneiden kuljettaminen. Lisäksi viereisen yläkoulun ATK-luokkaa voi varata mahdollisuuksien mukaan. Myös oppilaitten omien laitteiden käyttöä voidaan huomioida opetuskäytössä (huoltajan lupa oman laitteen käyttöön Wilmassa).

Opetussuunnitelma lisää tietotekniikan käyttöä opetuksessa, joten laitteiden uusimiselle on tarvetta jatkossakin.

Koulukohtainen TVT-suunnitelma

Koulujen henkilöstön TVT-osaamista kehitetään tehokkaalla digimentor ja –tutor toiminnalla. Henkilöstöä tulisi kouluttaa säännöllisesti. Koulun sisällä toimii vertaistuki eli osaavampi opettaa ja tukee muuta henkilöstöä. Henkilöstö osallistuu säännöllisesti osaamiskartoituksiin, jotta havaitaan asiat, joihin koulutusta tarvitaan (kohdennetaan). Kaikilla on myös velvollisuus pyytää ohjausta /koulutusta tarpeen niin vaatiessa.

TVT-mentori Otto Kulhomäki vierailee koulullamme ennalta sovittuina aikoina.

Koulujen laitteet ovat jatkuvasti toimintakunnossa ja helposti saatavilla. Kaikki henkilöt tietävät missä laitteita säilytetään. Wilmassa on kannettavien tietokoneiden varauslista, josta opettaja varaavat tarvitsemansa laitteet määrätyksi ajaksi. Tämä varmistaa sen, että laitteita on riittävästi käytössä silloin kun oppilaat/opettajat niitä tarvitsevat.

Koulun seinällä on luokkakohtaiset TVT-tavoitteet näkyvillä. Jokainen luokanopettaja käy tunneillaan läpi/opettaa vaadittavat asiat ja tarvittaessa pyytää apua TVT-tutorilta tai muilta opettajilta.

1. Miten koulun henkilöstön tvt-osaamista kehitetään?
Tutoropettaja pitää ohjaustunnit/tuokiot opettajien kanssa, jolloin paneudutaan juuri näiden opettajien haasteisiin. Tutoropettaja vinkkaa myös uusia sovelluksia/oppimisalustoja ja opastaa niiden käyttöön. Tutoropettaja välillä pitää henkilöstön aamupalavereissä myös opastustuokioita joistakin sovelluksista.

2. Miten hyödynnetään koulun tutoropettajan ja kiertävän tvt-mentorin tunteja ja miten varmistetaan tuen tasapuolinen jakautuminen?
Lukujärjestyksen salliessa tutoropettaja osallistuu luokanopettajan pitämälle tunnille ja toimii luokanopettajan parina. Jos lukujärjestyksellisistä syistä ei onnistu tunnille osallistuminen, suunnitellaan tunti yhdessä ja mietitään pedagogisia ratkaisuja.

3. Miten varmistetaan koulun tvt-laitteiden tehokas käyttö?
Tällä hetkellä uusien läppäreiden säilytys/latauspiste on opehuoneessa ja opettajat kokevat niiden säilyttämispaikkaa hyvin haasteellisena, mikä hankaloittaa läppäreiden käyttöä ja niiden puhdistamista. Mietitään läppäreille parempaa säilytyspaikkaa/luokkaa, jotta niiden käyttäminen olisi mahdollisimman tehokasta ja helppoa. Läppäreiden latauskärry on tilauksessa. Ipadit ovat ahkerassa käytössä ja niiden latauspaikat pyritään pitämään järjestyksessä.

4. Miten varmistetaan, että kaikki oppilaat saavat opetusta tvt-opetussuunnitelman tavoitteiden mukaisesti?
Tutoropettaja käy säännöllisin väliajoin keskustelemassa opettajien kanssa, mitä on tarkoitus tehdä missäkin kuussa.

5. Kuka tai ketkä koulussa vastaavat seuraavista tvt:n osa-alueista:
  • Tekninen tuki  Arto Tirkkonen
  • Pedagoginen tuki Nadja Hakkarainen
  • Tvt-pedagogiikan kehittäminen, opetuskäytön seuranta sekä digitaalisiin sovelluksiin ja oppimateriaaleihin tutustuminen Nadja Hakkarainen ja Arto Tirkkonen

 

 

Tavoitteet:

  • Oppimisympäristön / laitteiden toimintavarmuus ja riittävyys
  • Hyvä perusopetus uutta opetusteknologiaa hyödyntäen
  • Kannustavan, oppimismyönteisen ilmapiirin edistäminen oppilaiden osallisuutta lisäten
  • TVT-suunnitelman toteuttaminen