5 Asiakkuudet ja kumppanuudet
Osallisuuden ja yhteisöllisyyden toteuttaminen
Oppilaiden osallisuus ja vaikuttaminen
Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan toimenpiteet, joilla edistetään oppilaiden osallisuutta ja vaikuttamista.
Oppilaiden osallisuudella tarkoitetaan oppilaiden mahdollisuutta vaikuttaa koulun kehittämiseen ja heitä itseään koskevaan päätöksentekoon ja keskusteluihin koulussa. Koulussa tulee tietoisesti luoda ja tarjota oppilaille osallisuuden kokemuksia ja osallistumismahdollisuuksia heitä koskevista asioista päätettäessä.
Kaupungissa on luotu ja vakiinnutettu asianmukaiset lasten ja nuorten osallistumisen ja vaikuttamisen toimintatavat osaksi lapsia ja nuoria koskevaa päätöksentekoa.
Oppilaiden osallistumisessa yhtenä toimintamuotona on oppilaskuntatoiminta. Kaikki koulun oppilaat kuuluvat koulun oppilaskuntaan. Oppilaat valitsevat keskuudestaan oppilaskunnan hallituksen hoitamaan yhteisiä asioita. Oppilaskuntatyötä koordinoi vastuuopettaja. Oppilaiden osallistuminen ja oppilaskuntatoiminta koulussa nivotaan kuntakohtaiseen lasten ja nuorten toimintaan.
Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan koulun oppilaskunnan toimintaa.
Oppilaiden osallisuuden kokemisen kehittymistä arvioidaan joka toinen vuosi kouluterveystutkimuksella.
Linkit:
Perusopetuksen opetussuunnitelma: Yhtenäisen perusopetuksen toimintakulttuuri
Kodin ja koulun yhteistyö
Vanhempien kuulemiseksi koulujen tulee kehittää kodin ja koulun yhteistyötä. Koulun tulee olla aloitteellinen ja aktiivinen yhteistyön kehittämisessä. Siihen kuuluvat yhteiset keskustelut lapsen ja nuoren kasvusta ja kehityksestä, oppimisen ohjaamisesta ja oppilaan arvioinnista. Yhteistyöhön kuuluvat myös koulun kehittämiseen ja toiminnan arviointiin osallistuminen.
Kodin ja koulun yhteistyötä arvioidaan säännöllisesti.
Vanhemmille tulee antaa tietoa ja välineitä, jotta he voivat osallistua opetussuunnitelman kehittämiseen. Kodin ja koulun yhteistyö auttaa molempia osapuolia vastaamaan oppilaan kasvua ja oppimista koskeviin haasteisiin. Kodin ja koulun yhteistyö edistää yhteisöllisyyden ja luottamuksen rakentumista.
Henkilöstöä tuetaan kodin ja koulun yhteistyössä. Kodin ja koulun yhteistyötä arvioidaan ja kehitetään yhdessä huoltajien kanssa.
Koulu kuvaa kodin ja koulun yhteistyön vuosittaiset toimenpiteet ja ohjeistaa Wilman käytön periaatteet.
Kodin ja koulun yhteistyön keskeisenä tavoitteena on oppilaan, opetuksen ja kasvatuksen tukeminen yhteistyössä huoltajien kanssa. Huoltajia tiedotetaan riittävästi koulun toiminnasta. Huoltajille luodaan yhteistyömahdollisuuksia osallistua luokan, luokkatasojen ja koko koulun toimintaan.
Esimerkkejä yhteistyön järjestämiskäytänteistä:- koulun tiedottamisen ja yhteistyökäytänteiden tulee olla suunniteltua ja laadukasta (viestintäsuunnitelma)
- yhteisölliset oppilashuoltoryhmät
- vanhempainyhdistys
- luokkatoimikunnat
- vanhempainillat ja muut yhteiset tapahtumat vanhempien kanssa
- oppimiskeskustelut
- koulun tapahtumiin osallistuminen
Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan kodin ja koulun yhteistyön muodot.
Muut kumppanuudet ja sidosryhmät
Lukuvuosisuunnitelmaan kirjataan koulun muut yhteistyökumppanit ja sidosryhmät sekä kuvataan toimintaa.
Opettajia kannustetaan yhteistyöhön muiden opettajien kanssa alueellisesti ja eri kouluasteiden välillä. Muun sidosryhmäyhteistyön tulee olla pedagogisesti perusteltua, koulun opetus- ja kasvatustyötä yhteisöllisesti tukevaa.
Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151
Koulun toimenpiteet
Oppilaiden osallistaminen
Jokainen luokka valitsee keskuudestaan kaksi luottamusoppilasta. He edustavat luokkaa yhteisissä asioissa ja viestinnässä opettajien ja rehtorin suuntaan.
Oppilaskunnan syyskokouksessa valitaan oppilaskunnan hallitus. Hallitus kokoontuu tarpeen mukaan. Se voi esimerkiksi tehdä esityksiä ja aloitteita kouluviihtyvyyden lisäämiseksi. Oppilaskunta on mukana suunnittelemassa erilaisia teemapäiviä. Oppilaskunnan kevätkokouksessa hyväksytään toimintakertomus.
Koulussa on tukioppilaita 8. ja 9. luokalta. Tukioppilaat auttavat ja ohjeistavat 7.-luokkalaisia erityisesti ensimmäisten koulupäivien aikana erilaisissa koulun arkeen liittyvissä kysymyksissä. He ovat mukana myös 7.-luokkalaisten ryhmäytymispäivissä sekä kiva-teemapäivissä.
Oppilaita kannustetaan osallistumaan päivittäiseen toimintaan monipuolisesti: esimerkiksi aamunavaukset, välituntitoiminnan ideointi ja suunnittelu, erikoispäivien suunnittelu.
Koulun toiminnan edistämisen painopisteajattelua pyritään siirtämään enemmän oppilaslähtöiseksi.
Kodin ja koulun yhteistyö
Lukuvuoden aikana järjestetään luokittain vanhempainiltoja tarpeen ja tilanteen mukaan. Tuleville 7.-luokkalaisten vanhemmille järjestetään toukokuussa vanhempainilta.
Koulun tapahtumista tiedotetaan Wilman kautta, PedaNetissä. Oppilaan henkilökohtaisista asioista ollaan tarvittaessa aktiivisesti myös puhelinyhteydessä.
Luokanohjaajat tiedottavat säännöllisesti luokkansa huoltajia (sama viesti pääasiassa myös oppilaille). Tiedotetaan myös positiivisista asioista. Oppimiskeskustelu vuosittain. Kasvatuskeskusteluja tarvittaessa.
Juankosken koulun vanhempia aktivoidaan osallistumaan esimerkiksi yhteisölliseen oppilashuoltoryhmän toimintaan.
Koulun yhteistyökumppaneita ja suunniteltua toimintaa:
Seurakunnan ja nuorisotoimen yhteistyö:
- 7. lk ryhmäytymispäivät
- Nuorisotyöntekijät tiistaisin koululla
- Luokkakohtaiset tuokiot
Juankosken kulttuurihistoriallinen museo
- Vierailut
Kuopion konservatorio
- Oppilasesityksiä mahdollisuuksien mukaan
Paikalliset yrittäjät
- TET-yhteistyö
- Kuntosalikerho koulun jälkeen
Juankosken punnertajat
- Liikuntatuntiyhteistyö
Poliisi ja pelastuslaitos
- Vierailu
- Pelastautumisharjoitus
- Nou Hätä-kilpailu
Säyneisen Salpa- Suunnistusyhteistyö
Juankosken lukio
- yhteisiä tiloja