Musiikin kuuntelukurssi

Musiikin kuuntelukurssi

Kurssille toivotaan oppilaita, jotka pystyvät keskittymään musiikin kuunteluun ja haluavat rauhoittua muun kiireen keskellä. Kurssilla ei soiteta eikä lauleta. Kurssi onkin suunnattu niille, jotka ovat kiinnostuneita eri musiikin tyyleistä ja ilmiöistä, mutta eivät välttämättä halua olla esillä musiikkia itse tuottaen. Kurssille osallistuvalla oppilaalla pitää olla kiinnostus myös nykypopin valtavirrasta poikkeavaan musiikkiin.

Tunneilla keskitytään kuuntelemaan musiikkia, rentoutumaan ja rauhoittumaan. Työtapoina ovat erilaiset kuuntelun tavat. Näitä ovat mm:

- kuuntelu ilman mitään erityistä assosiaatiota tai tapaa
- kuuntelu kuunnellen sovituksellisia ratkaisua tai soittimistoa
- kuuntelu musiikin eri elementtejä - rytmiä, melodiaa, rakennetta, sointivärejä, harmoniaa tai dynamiikkaa - hahmottaen
- kuuntelu musiikin merkityksiä ja/tai tekstiä hahmottaen
- kuuntelu soittajan virtuositeettiä tai soittotapaa hahmottaen
- kuuntelu visualisoiden mielessä, piirtäen tai kirjoittaen musiikin visuaalisista assosiaatioista
- kuuntelu historiallisessa, maantieteellisessä ja kulttuurisessa yhteydessä
- Voidaan tarkastella myös musiikkia välineenä ja sen monia käyttötarkoituksia.

Musiikillisista havainnoista keskustellaan.

Kurssin sisältöä ja kuuntelutapoja suunnitellaan osittain oppilaiden kanssa. Aluksi kartoitetaan, mitkä asiat ovat oppilaiden kiinnostuksen kohteena, ja tutustutaan eri tyylillisiin vaihtoehtoihin ja kuuntelutapoihin. Jokaisella tunnilla pyritään monipuolisuuteen yhden teeman sijaan.

Kuuntelunäytteitä valikoidaan seuraavista tyyleistä ja ilmiöistä: live-konsertit 1940-luvulta nykypäivään, eri musiikkiesitykset ja taltioinnit tapahtumista, länsimainen taidemusiikki keskiajalta nykypäivään, jazz-musiikki, maailman musiikkikulttuurit, elokuva- ja näyttämömusiikki, populaarimusiikin historia ym.