Koulun toimenpiteet

Oppilaiden osallisuus ja vaikuttaminen

Jokaista oppilasta kannustetaan ja opastetaan ottamaan vastuuta omasta opiskelustaan. Koulun ulkopuolelle suuntauvassa opiskelussa korostetaan tietojen lisäksi sosiaalisten taitojen harjoittelua sekä toimimista arjen haasteissa. Koulunkäynnin ohjaajien iltapäivätoiminnassa on myös pääpaino sosiaalisten ja arjentaitojen harjoittelussa. Oppilaat voivat osallistua myös teemapäivien ja retkien suunnitteluun.


Kodin ja koulun yhteistyö

Sairaalakoulujaksoilla pyritään huoltajien kanssa tekemään mahdollisimman tiivistä yhteistyötä. Kodin ja koulun yhteistyömuodot vaihtelevat koulun eri yksiköissä ja ovat myös oppilaskohtaisia.

Huoltajat kutsutaan aina mukaan oppilasta koskeviin palavereihin. Huoltajia tavataan esim. verkostopalavereissa, hoitokokouksissa, HOJKS-palavereissa ja ohjauskäynneillä oppilaan omaan kouluun. Oppilaita tulee koko Suomen alueelta, joten huoltajat eivät pysty aina osallistumaan. Siksi yhteyttä pidetään myös puhelimitse ja sähköpostilla.

Somaattisilla osastoilla olevien oppilaiden huoltajat ovat mukana lastensa sairaalajaksoilla, joten heitä opettaja tapaa opetuksen yhteydessä päivittäin.

Koulussa painotetaan yksilöllisiä tapaamisia huoltajien kanssa oppilasta koskevissa asioissa, joten koko koulun yhteisiä vanhempainiltoja ei pidetä. Osastolla olevien oppilaiden huoltajien ja oppilaiden osallistumista koulun kehittämiseen ja yhteistyön suunnitteluun rajoittavat oppilaiden lyhyet hoitoajat.

Avo-oppilaiden ja huoltajien kanssa tehdään koulusopimus, jossa sovitaan tehtävänjaosta ja sairaalaopetusjakson pituudesta.

Lasten veri- ja syöpätautien osastolla opettaja osallistuu vähintään kerran lukukaudessa vanhempain keskusteluryhmään, jossa käsitellään kouluasioita.


Alavan koulun yhteistyötaho
t
- KYS: osastot ja poliklinikat, erityistyöntekijät, Kota-työryhmä
- NEVA-osasto, Niuvanniemen sairaala
Jokainen yksikkö määrittelee osastojen ja poliklinikan kanssa tehtävän yhteistyön. Yhteistyöhön voi kuulua päivittäisiä / viikottaisia / kuukausipalavereja. Lisäksi pyritään järjestämään yhteistyön suunnittelu- ja arviointipalavereja vähintään kerran lukuvuodessa

- oppilaiden omat koulut
- muut sairaalakoulut
- Valteri-koulut
- Vaalijala

Yhteistyötä koulujen kanssa tehdään valtakunnallisessa Saireke- hankkeessa kehitetyn nivelvaihemallin mukaisesti.

- Ammatilliset perhekodit
- Sosiaalityö ja lastensuojelu
- Lasten ja nuorten mielenterveysyksikkö (Kuopion kaupunki, LNMY)
- perheneuvola
- MilaPro ja Jatkopolut
- Oppiva-työryhmä
- VIP -verkosto


Yhteistyötä tehdään tarvittaessa, tapauskohtaisesti oppilaan kotikunnan työntekijöiden kanssa

Lisäksi yhteistyötä tehdään eri järjestöjen ja organisaatioiden kanssa:

- seurakunta
- poliisi ja pelastusviranomaiset
- kirjastot
- yritykset, seurat ja järjestöt ym. kolmannen sektorin toimijat, esim. SPR, Sylva ry. ADHD-liitto, Aivoliitto, 
Ejsveikeet, Autismi- ja Aspergerliitto
- kaupungin tarjoamat kulttuuripalvelut (museot, kulttuuripolku ja tapahtumat yms.)
- Musapaja, Kuopion konservatorio
- etsivä nuorisotyö
- Sihti

Kommentit

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin