Teams kokous

Uuden kokouksen järjestäminen

Uuden kokouksen voit luoda eri tavoin. Kun olet Tiimi-näkymässä, ylhäällä oikealla on "Järjestä kokous"-painike, josta saat esiin kaksi vaihtoehtoa: Järjestä kokous nyt tai ajoita kokous.

Teams-kokouksen aloittamisen kuvake
Jos valitset, ajoita kokous, niin sinulle aukeaa sivu, johon voit lisätä kokouksen otsikon sekä laittaa päivämäärän sekä kellonajat. Nyt tiimi on suoraan valittuna. Kokoukseen voi lisätä muita osallistujia, siitä voi tehdä toistuvan (esim. tunti tiettyyn ajankohtaan), lisätä sijainnin tai kirjoittaa viestin osallistujille.

Ajoitetun Teams-kokouksen luomisen näkymästä kuva

Kokous näkyy viestit kentässä sekä kalenterissa, joista klikkaamalla kokoukseen pääsee liittymään kokoukseen.

Teams-kokoukseesta tulleen viestin kuva

Jos haluat järjestää kokouksen henkilöille, jotka eivät kuulu tiimeihisi, voit luoda uuden kokouksen kalenterinäkymässä ja liittää henkilöt sinne heidän sähköpostiosoitteillaan. Kutsu kokoukseen lähtee osallistujille heidän sähköposteihinsa ja näkyy myös heidän Teams-kalenterissaan. 

Teams luo myös linkin, jonka kautta pääsee kokoukseen. Tämä on kätevää, jos kokoukseen pitää saada suuri joukko osallistujia, jotka eivät kuulu tiimiin. Esim. Wilman kautta voi lähettää linkin tietylle/tietyille luokille. Linkki löytyy kalenterinäkymästä, kun klikkaa kokouksen tummennettua laatikkoa hiiren vasemmalla kerran.



Kuva Teams-kokouksen linkistä


Kokoukseen liittyminen

Voit liittyä kokoukseen klikkaamalla kalenterissasi olevaa Liity-linkkiä, tiimin viesteissä olevaa linkkiä tai sähköpostiisi tullutta kutsulinkkiä. Sinulle avautuu liittymissivu, josta voit valita kuuluuko äänesi ja onko kamerasi poissa vai päällä. Muut kuin kokouksen kutsujat, voivat ensiksi laittaa molemmat kiinni ja avata tarvittaessa myöhemmin. Muista painaa Liity nyt.


Kuva Teams-kokoukseen liittymisestä (ruudunkaappaus)

Näytön jakaminen

Opettaja voi jakaa näyttönsä opiskelijoille ja vastavuoroisesti opiskelijat voivat jakaa oman näyttönsä esimerkiksi, kun tarkastetaan tehtäviä, esitellään ryhmätöitä tai muita töitä. Tämä tapahtuu Jaa-painikkeen kautta.

Teams kokouksessa näytön jakamisen painike (Nuoli ylös)
Tämän jälkeen voit valita jaatko koko näytön vai tietyn ikkunan. Jos valitset koko näytön, katso, että sähköposti, Wilma ja muut mahdollisesti arkaluonteista tietoa sisältävät ikkunat ovat koneestasi kiinni, sillä opiskelijasi näkevät koko näyttösi ja kaikki mitä sieltä avaat tarkoituksella tai vahingoissa. Kannattaa laittaa myös täppä kohtaan: Säilytä tietokoneen ääni, jos haluat näyttää videoita koneeltasi. Kun valitset ikkunan, voit valita haluamasi sovelluksen, esim. PowerPointin, pdf:n, word-dokumentin jne. PowerPoint-live tilassa saat käyttöösi erilaisia työkaluja: laserosoittimen ja tehostekynän.

Kuva näytön jaon vaihtoehdoista, joissa näkyy vaihtoehdot: koko näyttö ja ikkunat
Klikkaamalla samasta painikkeesta, lopetat näytön jaon.

Kokouksen asetukset

Kokouksen asetuksia voit muokata kolmesta pisteestä avautuvasta valikosta:

Ruudunkaappaus Teams-kokouksen asetuksista
Kokousasetuksista voit määritellä kokoukseen osallistujien oikeuksia. Voit määrittää voivatko he ohittaa odotustilan, jolloin kokouksen järjestäjän ei tarvitse klikkailla ja hyväksyä kokoukseen osallistujia. Voit joko sallia tai kieltää osallistujien näytön jakamisen (voi olla levottomien ryhmien kanssa hyvä vaihtoehto), voit määrittää saako osallistujat laittaa mikrofonit ja kamerat päälle. Lisäksi voit valita automaattisen tallennuksen mutta oppituntien kohdalla tämä ei ole hyvä vaihtoehto, sillä videon käyttö vaatii luvat kokoukseen osallistujilta, etenkin, jos he ovat alaikäisiä. Voit sallia tai kieltää kokouksen keskustelut sekä osallistujien reaktiot.


Tarkempi kuva Teams-kokouksen asetusten vaihtoehdoista

Asetuksista löydät myös taustatehosteet, jolloin voit huoleti osallistua kokoukseen kotona, ilman että tarvitsee pelätä kotisi tai siellä olevien henkilöiden näkyvän opiskelijoille kamerasi ollessa päällä. Sinä itse näyt mutta ei tausta.

Voit tekstittää kokouksen tai aloittaa kokouksen tallennuksen esimerkiksi oman esityksesi ajaksi. Tallenne löytyy tiimin viesteistä. 

Koko näytöstä saat jaetussa tilassa esityksesi suuremmaksi. Voit myös lisätä sovelluksia. Itse olen käyttänyt Insightia, jolloin saan kokoukseen liittyneistä opiskelijoista listan sekä heidän liittymis- ja poistumisaikansa taulukkomuodossa.


 

Muita kokouksen toimintoja

Kokouksessa voi viestitellä Chatissä, jolloin yksi kokouksen pitäjistä voi hoitaa sitä, ilman, että koko kokous keskeytyy. Opetustilanteissa, opiskelija, jolla mikrofoni ei jostain syystä toimi, voi viestiä chatin kautta. Chat löytyy puhekuplasta. Chattiin voi myös lisätä tiedostoja.
Teams-kokouksen Chatin kuvake  Chatin puhekupla
Jos haluat puheenvuoron, paina Käsi ylös -painiketta (muista laskea käsi, puheenvuorosi päätyttyä): Teams-kokouksessa viittaa toiminnon kuvake

Jos haluat nähdä listan osallistujista, paina Osallistujat painiketta: Teams-kokouksen osallistujat painike

Kokouksen päätät punaisesta luurista:  Teams-kokouksen päättämisen kuvake

Pienryhmätyötila (Break-out-rooms)

Voit jakaa opiskelijat tai muut kokoukseen osallistujat pienryhmiin Teams-kokouksen aikana. Pienryhmät voi luoda joko etukäteen tai kokouksen aikana. Ehkä varminta on luoda etukäteen mutta jos tulee paljon poissaoloja, joutuu ryhmät silloin järjestelemään uudelleen. Ryhmätyötilan saa luotua Ryhmätyötila-painikkeesta:
Teams-kokouksen pienryhmätilojen kuvake
Sinulle avautuu valikko:   Teams-kokouksen pienryhmätilojen valikko

Voit valita kuinka monta ryhmää haluat ja haluatko jakaa henkilöt automaattisesti vai valita itse henkilöt tiettyihin ryhmiin. Sitten paina Luo tiloja

Asetukset saat auki kokouksen oikealla puolella olevasta kolmesta pisteestä. Sieltä avautuvasta valikosta voit uudelleen luoda tilat, poistaa tilat tai muuttaa asetuksia.

 Pienryhmätilan valikko, josta aukeaa kokousasetusten valikko

Asetuksista avautuu valikko:  Pienryhmätilan tarkemmat asetukset
Täältä voit valita automaattisen osallistujien jaon tiloihin, voit laittaa täpän osallistujat voivat palata pääkokoukseen ja voit määrittää myös ajan pienryhmätyöskentelylle, jonka jälkeen osallistujat tulevat takaisin pääkokoukseen.
Microsoftin ohjeet pienryhmätilan käyttöön