5.2.2. Huoltajien kanssa tehtävä yhteistyö
5.2.2. Huoltajien kanssa tehtävä yhteistyö
Päiväkodin ja koulun yhteistyön lähtökohtana huoltajien kanssa on luottamuksen rakentaminen, tasavertaisuus sekä keskinäinen kunnioitus. Yhteinen arvokeskustelu huoltajien kanssa antaa pohjan vankalle yhteistyölle. Viestinnän ja tiedonsiirron riittävyydellä ja avoimuudella sekä rakentavan palautteen antamisella kehitetään vuorovaikutusta lapsen ja nuoren elämässä olevien aikuisten kesken. Positiivinen palaute kannustaa oppilasta uusien asioiden oppimisessa.
Yhteistyötä päiväkodeissa ja kouluissa tapahtuu sekä yksilö- että yhteisötasolla. Yksilötasolla huoltajien tulee saada riittävä tieto lapsensa kasvusta ja oppimisesta.
Esiopetuksessa keskeisintä ovat päivittäiset kohtaamiset ja kohtaamiset huoltajan kanssa. Kouluilla ja päiväkodeilla järjestetään monipuolisia ja toiminnallisia vanhempainiltoja ja erilaisia tapahtumia.
Päiväkotien ja koulujen toimintakulttuuri lähtee avoimuudesta, huoltajia rohkaistaan yhteistyöhön. Vanhempainryhmien toimintaa järjestetään mahdollisuuksien mukaan ja huoltajia rohkaistaan keskinäiseen vuorovaikutukseen. Huoltajan on mahdollista osallistua lapsen esiopetus- tai koulupäivään.
Jokainen päiväkoti ja koulu määrittelee omassa opetussuunnitelmassaan kasvatusyhteistyön muodot. Lisäksi yhteistyön malleja on mahdollista tarkentaa vuosittaisessa suunnitelmassa.
Viialan koulussa
Koulun ja kodin välinen yhteistyö perustuu ajatukseen kasvatuskumppanuudesta, joka on toista arvostavaa ja kunnioittavaa sekä tasavertaista.
Lapsen edistymisestä annettava palaute on rakentavaa ja realistista, ja päivittäinen tiedonsiirto ja vuorovaikutus koulun ja kodin välillä perustuu avoimuuteen.
Kouluvuoden aikana järjestetään vanhempainiltoja ja muita tapahtumia, joihin huoltajat ovat tervetulleita. Esiopetuksen syksyllä laaditaan suunnitelma lapsen oppimisen tavoitteista, ja sitä arvioidaan keväällä. Perusopetuksessa edetään tuen kolmiportaisuuden mallin mukaan. Tarkempi kuvaus arviointikeskusteluista on kohdassa 6.
Mahdollisen yhteistyön lasta hoitavien tahojen kanssa tulee perustua ajatukseen lapsen parhaasta. Tiedonsiirron on oltava avointa ja rakentavaa sekä kaikkia osapuolia hyödyttävää.