4.2. Toimintakulttuurin kehittämistä ohjaavat periaatteet

4.2. Toimintakulttuurin kehittämistä ohjaavat periaatteet

Toimintakulttuuria ohjaavat keskeiset periaatteet: oppiva yhteisö toimintakulttuurin ytimenä, hyvinvointi ja turvallinen arki, vuorovaikutus ja monipuolinen työskentely, kulttuurien moninaisuus ja kielitietoisuus, osallisuus ja demokraattinen toiminta, yhdenvertaisuus ja tasa-arvo sekä vastuu ympäristöstä ja kestävään tulevaisuuteen suuntautuminen.

Oppiva yhteisö toimintakulttuurin ytimenä

Oppivan yhteisön periaatteena on, että "emme ole valmiita", vaan meillä on valmius etsiä ja löytää. Aikuiset toimivat oppivan yhteisön periaattein mallina oppilaiden työskentelylle. Tunne osallisuudesta ja turvallinen psyykkinen, fyysinen ja sosiaalinen oppimisympäristö tukevat vuorovaikutustaitojen oppimista. Rakenteiden tulee olla sellaisia, että ne tukevat yhdessä toimimista ja antavat mahdollisuuden uuden etsimiselle. Pienestä pitäen lasta ohjataan vastuunkantamiseen omista tekemisistään. Vaivannäöstä ja ponnistelusta syntyy onnistumisen tunne.

Oppivassa yhteisössä annetaan ja saadaan rakentavaa palautetta omasta toiminnasta ja oppimista.


Hyvinvointi ja turvallinen arki

Päiväkodit ja koulut noudattavat Kouvolan esi- ja perusopetuksessa yhteisesti määriteltyä nivelvaihemallia (varhaiskasvatus – esiopetus; esiopetus – 1. lk.; 2. lk. – 3. lk.; 6. lk. – 7. lk.; 9. lk. – toinen aste). Nivelvaihemallissa kuvataan mm. tiedonsiirtoon liittyvät asiat. Kaupungilla on myös selkeät toimintapolut lastensuojelun, nuorisotoimen ja tarvittaessa muiden yhteistyötahojen kanssa.

Päiväkodin ja koulun opetussuunnitelmassa kuvataan oppilaan hyvinvointiin ja turvalliseen arkeen vaikuttavat asiat. Keinoja päiväkotien ja koulujen arjen toimivuuteen tarkennetaan päiväkodin ja koulun vuosittaisessa suunnitelmassa.

Päiväkodeilla ja kouluilla on oppilas- ja opiskelijahuollon suunnitelma sekä turvallisuussuunnitelma.

Vuorovaikutus ja monipuolinen työskentely

Oppilaan oman lähiympäristön kartoittaminen ja näkeminen voimavarana antaa mahdollisuuden toimintaympäristön rikastuttamiseen. Omien vahvuuksien löytäminen, erilaiset oppimisympäristöt, hyvän yhteistyön tuottama ilo sekä vastuullisuus ja rohkeus tukevat innostavaa ilmapiiriä ja oppimista. Kannustaminen lisää motivaatiota. Aikuisten tehtävä on ohjata lasten ja nuorten välistä vuorovaikutusta sekä antaa omalla toiminnallaan malleja rakentavasta vuorivaikutuksesta.

Päiväkodin ja koulun opetussuunnitelmassa kuvataan toiminnallisen oppimisen keinoja sekä vuorovaikutuksen ja monipuolisen työskentelyn malleja.

Kulttuurien moninaisuus ja kielitietoisuus

Kulttuurisen moninaisuuden ja kielitietoisuuden toteutumisen avainasia on toisen kunnioittaminen.

Päiväkodin vuosittaisessa suunnitelmassa tulee huomioida monikulttuurisuus sekä monikulttuurisuudet lapset ja perheet. Koulun opetussuunnitelmaan sisällytetään monikulttuurisuussuunnitelma, jonka tavoitteena on yhdenvertaisen toiminnan tukeminen, eri kulttuurien kohtaaminen sekä tiedon lisääminen eri kulttuureista. Asiaa voidaan tarkentaa vuosittaisessa suunnitelmassa. Kulttuurisen moninaisuuden osana on myös suomalaisen kulttuurin tunteminen.

Kouluilla on mahdollisuus yhteistyöhön kaupungin nuorisotoimen kanssa (mm. yhdenvertaisuusoppitunnit).

Osallisuus ja demokraattinen toiminta

Päiväkotien ja koulujen toiminnan rakenteiden tulee olla sellaiset, että ne mahdollistavat oppilaiden osallistamisen. Mahdollisuuksia osallistumiseen tulee tarjota oppilaille sekä päiväkodin ja koulun toiminnan suunnittelun että luokkatyöskentelyn tasolla. Koko yhteisön läpäisevät osallistavat toimintatavat antavat tilaisuuden oppilaiden, henkilökunnan ja huoltajien väliselle vuorovaikutukselle.

Opetussuunnitelmassa kuvataan päiväkodin ja koulun osallisuuden, vaikuttamisen ja demokraattisen toiminnan päälinjat. Niitä täsmennetään vuosittaisessa suunnitelmassa.

Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo

Yhdenvertaisuuden ja tasa- arvon toteutumisessa korostuu päiväkodissa ja koulussa toimivien aikuisten malli. Oppilaita kohdellaan yhdenvertaisesti ja heitä rohkaistaan kohtelemaan muita yhdenvertaisesti. Yhteisön tehtävänä on rohkaista oppilasta toimimaan ja opiskelemaan ilman ennakkoasenteita erilaisista rooleista. Oppilaalle tarjotaan valinnanmahdollisuuksia ja heitä ohjataan tekemään tiedostettuja ratkaisuja. Monimuotoisten työtapojen valinnassa korostetaan oppilaan yksilöllisiä lähtökohtia ja niiden huomioonottamista.

Vastuu ympäristöstä ja kestävään tulevaisuuteen suuntautuminen

Vastuullinen suhtautuminen ympäristöön ja kestävään tulevaisuuteen näkyy kaikessa päiväkodin ja koulun toiminnassa sekä valinnoissa, joita arjessa tehdään. Kestävän tulevaisuuden rakentamisen ja vastuullisen ajattelun perusedellytys on suhde luontoon.

Koulun ja päiväkodin opetussuunnitelmaan sisältyy kestävän kehityksen toimintamallit. Niitä tarkennetaan vuosittaisessa suunnitelmassa.

Viialan koulussa

Oppiva yhteisö toimintakulttuurin ytimenä

Viialan koulussa aikuisilla ja lapsilla on oikeus kiireettömään, oppivaan vuorovaikutukseen, jossa kaikilta kouluyhteisön jäseniltä on lupa oppia. Oppilaiden tietämystä hyödynnetään luokan arjessa, ja elinikäistä oppimista pidetään mahdollisuutena vaalia vanhaa ja oppia uutta. Tiedon jakaminen toisille sekä halu oppia uutta esimerkiksi koulutusten kautta kuuluu olennaisesti oppivaan yhteisöön. Tietämättömyys on alku yhdessä oppimiselle. Kaikilla oppilailla on oikeus tuen kolmiportaisuuden toteutumiseen omassa koulussaan.

Hyvinvointi ja turvallinen arki

Viialan koulussa kaikilla aikuisilla on yhteinen vastuu oppilaista. Jokaisella on oikeus kokea olevansa turvassa koulupäivän aikana. Turvallisen toiminnan perustana ovat koulun järjestyssäännöt sekä turvallisuussuunnitelma. Haastavien tilanteiden toimintamallit käydään läpi koko henkilökunnan kanssa. Myös tilanteiden purku järjestetään mahdollisimman nopeasti tapahtuneen jälkeen.

Vuorovaikutus ja monipuolinen toiminta

Kiireetön ilmapiiri tukee vuorovaikutusta sekä oppimisprosessia. Yhteisön jäsenten tietämystä hyödynnetään ja käytetään yhteisön hyväksi. Oppilaita ja aikuisia kannustetaan luovaan ajatteluun ja toimintaan. Opetuksen ja ohjauksen tapa valitaan aiheen ja tilanteen mukaan.

Kulttuurinen moninaisuus ja kielitietoisuus

Viialan koulussa suhtaudutaan eri kulttuureihin ja uskontoihin kunnioittavasti. Oppilasta kannustetaan säilyttämään oma äidinkieli. Tukiviittomien merkitys nähdään oppimisen tukena kaikilla oppilailla. Tulkit ovat mukana koulun juhlissa ja palavereissa mahdollisuuksien mukaan. Kulttuuri ymmärretään kaiken kattavana ilmentämisen muotona.

Monikulttuurisuutta tuetaan kaikkien oppilaiden tasa-arvoisella kohtelulla sekä pyrkimyksellä osallistaa heidät koulun arkeen. Jokainen oppilas nähdään ensisijaisesti lapsena tai nuorena. Hänen oppimisensa ja elämänsä tarpeet otetaan huomioon ja häntä tuetaan niin monella osa-alueella kuin on mahdollista. Oppilaan kannalta on hyvä, mikäli hänen omaa äidinkieltään pystytään hyödyntämään oppimisessa. Oppilaita kannustetaan vaalimaan oman kulttuurinsa perinteitä ja kertomaan niistä toisille. Lukuvuoden aikana eri ryhmittymille järjestetään tapahtumia. Kaikilla on mahdollisuus osallistua myös oman uskontonsa ulkopuoliseen toimintaan, mikäli huoltajat katsovat sen sopivaksi.

Osallisuus ja demokraattinen toiminta

Oppilaita ja aikuisia kannustetaan keskustelevaan koulukulttuuriin, jossa jokaisella kouluyhteisön jäsenellä on mahdollisuus vaikuttaa ja osallistua koulun toimintaan. Koulun ulkopuolisia tahoja hyödynnetään arjessa mahdollisuuksien mukaan. Oppilaat ovat mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa koulun arkea. Oppilaan ikä vaikuttaa osallisuuden syvyyteen.

Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo

Ihminen itsessään nähdään arvokkaana. Koulun toiminta perustuu tekemisen kehittämiseen ja persoonan tukemiseen. Erilaiset fyysiset ja kommunikatiiviset apuvälineet sekä oppimisen välineet tukevat yhdenvertaisuutta.

Vastuu ympäristöstä ja kestävään tulevaisuuteen suuntautuminen

Vastuu omasta ympäristöstä näkyy koulussa arjen toiminnan tasolla. Oppimismateriaaleja valitaan hyödyn ja tarpeellisuuden perusteella. Materiaalia kierrätetään, ja sitä hankitaan luonnosta sekä käytetään sähköisiä oppimisen välineitä.