4.1. Toimintakulttuurin merkitys ja kehittäminen

4.1. Toimintakulttuurin merkitys ja kehittäminen

Toimintakulttuurin kehittymisen perusedellytyksenä on toisia arvostava, avoin, vuorovaikutteinen ja luottamusta rakentava keskustelu hallinnon ja koulujen ja päiväkotien sekä erilaisen sidosryhmien kesken. Toimintakulttuurin kehittyminen edellyttää aikuisilta vastuullista tapaa toimia eri tilanteissa sekä sitoutumista asetettuihin tavoitteisiin.

Päiväkodin ja koulun opetussuunnitelmassa täsmennetään päiväkodin ja koulun oma toimintakulttuuri, oppimisympäristöjen ja työtapojen kehittämisen tavoitteet, yhteiset toimintaperiaatteet, yhteistyön muodot sekä muun koulutyön käytännön toteuttaminen. Vuosittaisessa suunnitelmassa on mahdollista täsmentää toimintakulttuuriin liittyviä asioita.

Kouvolan esi- ja perusopetuksen tavoitteena on luoda toimintakulttuuria, joka edistää oppimista ja kasvamista, osallisuutta, hyvinvointia ja kestävää elämäntapaa. Koulun ja päiväkodin opetussuunnitelmassa määritellään, miten opetussuunnitelman perusteiden toimintakulttuurin kehittämistä ohjaavat periaatteet toteutuvat arjen työssä.

Koulun ja päiväkodin toimintakulttuuria muovataan yhdessä lasten ja nuorten sekä heidän huoltajiensa kanssa. Toimintakulttuurin muodostumisessa on tärkeää tehdä yhteistyötä päiväkoteja ja koulua lähellä olevien sidosryhmien kanssa. Yhteistyön muodot ja sisällöt määritellään tarkemmin päiväkodin ja koulun opetussuunnitelmassa.

Kirkonkylän koulun tarkennukset

Määrätietoisesti kehittyvä, selkeästi johdettu ja avoin toimintakulttuuri luo laadukkaan pohjan koulun toimintaedellytyksille. Toimivassa toimintakulttuurissa olemassa oleva osaaminen tunnustetaan ja puutteita sekä tarpeita kehitetään aktiivisesti.

Kehittymiseen ja oppimiseen tähtäävä organisaatio vaatii jatkuvaa dialogia. Kirkonkylän koulussa dialogia käydään koko koulun laajuudessa sekä tilanteen vaatiessa pienemmissä tiimeissä. Koulu tarjoaa mahdollisuuden ajallisesti ja tilallisesti pedagogisesti ja yleisellä tasolla koulua kehittävälle dialogille. Toimintaa organisoidaan tavoitteellisesti kaikessa laajuudessaan koko koulun kokouksista aina tiimien kautta yksittäisten työyhteisön jäsenien käytäviin keskusteluihin. Joustava ja aktiivinen toimintakulttuurimme luo pohjan koulun arkiselle työskentelylle.

Toimintakulttuuriamme kehitetään tasa-arvoisesti kaikkien koulun työntekijöiden kesken. Jokaiselle työyhteisön jäsenelle annetaan mahdollisuus tulla kuulluksi ja esittää omia mielipiteitään monipuolisesti erilaisten kanavien kautta. Kehittyvä työyhteisö luo edellytyksiä oppimiselle ja oppii toinen toisiltaan. Koulumme pyrkii aktiivisesti kehittymään ja löytämään uusia innovatiivisia ratkaisuja pedagogisen työn pohjaksi ja toimintansa kehittämiseksi. Aikuisten tapa toimia välittyy oppilaille, jotka omaksuvat kouluyhteisön tapoja, käytänteitä ja arvoja.