4.2. Toimintakulttuurin kehittämistä ohjaavat periaatteet

4.2. Toimintakulttuurin kehittämistä ohjaavat periaatteet

Toimintakulttuuria ohjaavat keskeiset periaatteet: oppiva yhteisö toimintakulttuurin ytimenä, hyvinvointi ja turvallinen arki, vuorovaikutus ja monipuolinen työskentely, kulttuurien moninaisuus ja kielitietoisuus, osallisuus ja demokraattinen toiminta, yhdenvertaisuus ja tasa-arvo sekä vastuu ympäristöstä ja kestävään tulevaisuuteen suuntautuminen.

Oppiva yhteisö toimintakulttuurin ytimenä

Oppivan yhteisön periaatteena on, että "emme ole valmiita", vaan meillä on valmius etsiä ja löytää. Aikuiset toimivat oppivan yhteisön periaattein mallina oppilaiden työskentelylle. Tunne osallisuudesta ja turvallinen psyykkinen, fyysinen ja sosiaalinen oppimisympäristö tukevat vuorovaikutustaitojen oppimista. Rakenteiden tulee olla sellaisia, että ne tukevat yhdessä toimimista ja antavat mahdollisuuden uuden etsimiselle. Pienestä pitäen lasta ohjataan vastuunkantamiseen omista tekemisistään. Vaivannäöstä ja ponnistelusta syntyy onnistumisen tunne.

Oppivassa yhteisössä annetaan ja saadaan rakentavaa palautetta omasta toiminnasta ja oppimista.


Hyvinvointi ja turvallinen arki

Päiväkodit ja koulut noudattavat Kouvolan esi- ja perusopetuksessa yhteisesti määriteltyä nivelvaihemallia (varhaiskasvatus – esiopetus; esiopetus – 1. lk.; 2. lk. – 3. lk.; 6. lk. – 7. lk.; 9. lk. – toinen aste). Nivelvaihemallissa kuvataan mm. tiedonsiirtoon liittyvät asiat. Kaupungilla on myös selkeät toimintapolut lastensuojelun, nuorisotoimen ja tarvittaessa muiden yhteistyötahojen kanssa.

Päiväkodin ja koulun opetussuunnitelmassa kuvataan oppilaan hyvinvointiin ja turvalliseen arkeen vaikuttavat asiat. Keinoja päiväkotien ja koulujen arjen toimivuuteen tarkennetaan päiväkodin ja koulun vuosittaisessa suunnitelmassa.

Päiväkodeilla ja kouluilla on oppilas- ja opiskelijahuollon suunnitelma sekä turvallisuussuunnitelma.

Vuorovaikutus ja monipuolinen työskentely

Oppilaan oman lähiympäristön kartoittaminen ja näkeminen voimavarana antaa mahdollisuuden toimintaympäristön rikastuttamiseen. Omien vahvuuksien löytäminen, erilaiset oppimisympäristöt, hyvän yhteistyön tuottama ilo sekä vastuullisuus ja rohkeus tukevat innostavaa ilmapiiriä ja oppimista. Kannustaminen lisää motivaatiota. Aikuisten tehtävä on ohjata lasten ja nuorten välistä vuorovaikutusta sekä antaa omalla toiminnallaan malleja rakentavasta vuorivaikutuksesta.

Päiväkodin ja koulun opetussuunnitelmassa kuvataan toiminnallisen oppimisen keinoja sekä vuorovaikutuksen ja monipuolisen työskentelyn malleja.

Kulttuurien moninaisuus ja kielitietoisuus

Kulttuurisen moninaisuuden ja kielitietoisuuden toteutumisen avainasia on toisen kunnioittaminen.

Päiväkodin vuosittaisessa suunnitelmassa tulee huomioida monikulttuurisuus sekä monikulttuurisuudet lapset ja perheet. Koulun opetussuunnitelmaan sisällytetään monikulttuurisuussuunnitelma, jonka tavoitteena on yhdenvertaisen toiminnan tukeminen, eri kulttuurien kohtaaminen sekä tiedon lisääminen eri kulttuureista. Asiaa voidaan tarkentaa vuosittaisessa suunnitelmassa. Kulttuurisen moninaisuuden osana on myös suomalaisen kulttuurin tunteminen.

Kouluilla on mahdollisuus yhteistyöhön kaupungin nuorisotoimen kanssa (mm. yhdenvertaisuusoppitunnit).

Osallisuus ja demokraattinen toiminta

Päiväkotien ja koulujen toiminnan rakenteiden tulee olla sellaiset, että ne mahdollistavat oppilaiden osallistamisen. Mahdollisuuksia osallistumiseen tulee tarjota oppilaille sekä päiväkodin ja koulun toiminnan suunnittelun että luokkatyöskentelyn tasolla. Koko yhteisön läpäisevät osallistavat toimintatavat antavat tilaisuuden oppilaiden, henkilökunnan ja huoltajien väliselle vuorovaikutukselle.

Opetussuunnitelmassa kuvataan päiväkodin ja koulun osallisuuden, vaikuttamisen ja demokraattisen toiminnan päälinjat. Niitä täsmennetään vuosittaisessa suunnitelmassa.

Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo

Yhdenvertaisuuden ja tasa- arvon toteutumisessa korostuu päiväkodissa ja koulussa toimivien aikuisten malli. Oppilaita kohdellaan yhdenvertaisesti ja heitä rohkaistaan kohtelemaan muita yhdenvertaisesti. Yhteisön tehtävänä on rohkaista oppilasta toimimaan ja opiskelemaan ilman ennakkoasenteita erilaisista rooleista. Oppilaalle tarjotaan valinnanmahdollisuuksia ja heitä ohjataan tekemään tiedostettuja ratkaisuja. Monimuotoisten työtapojen valinnassa korostetaan oppilaan yksilöllisiä lähtökohtia ja niiden huomioonottamista.

Vastuu ympäristöstä ja kestävään tulevaisuuteen suuntautuminen

Vastuullinen suhtautuminen ympäristöön ja kestävään tulevaisuuteen näkyy kaikessa päiväkodin ja koulun toiminnassa sekä valinnoissa, joita arjessa tehdään. Kestävän tulevaisuuden rakentamisen ja vastuullisen ajattelun perusedellytys on suhde luontoon.

Koulun ja päiväkodin opetussuunnitelmaan sisältyy kestävän kehityksen toimintamallit. Niitä tarkennetaan vuosittaisessa suunnitelmassa.

Kirkonkylän koulun tarkennukset

Hyvinvointi ja turvallinen arki:

Koulumme arvostaa hyväntahtoista ja ystävällistä käytöstä sekä turvallista arkea. Emme hyväksy kiusaamista, väkivaltaa, rasismia tai muuta epäasiallista käytöstä. Tällaiseen käytökseen ja toisten syrjintään puutumme välittömästi, esim. Kiva-tiimit. Toisia kunnioitta ja yhteisistä sopimuksista kiinnipitävä ympäristö luo ympärilleen hyvinvointia ja mahdollisuuden turvalliseen arkeen.

Tarjoamme kaikille oppilaille turvallisen oppimisympäristön. Kaikilla oppilailla on tasa- arvoinen mahdollisuus saada tukea oppimiselleen. Yhteisöllinen oppilashuolto luo tärkeän osan turvallista arkea. Koulun käytänteiden tulee olla joustavia ja oppimista parhaalla mahdollisella tavalla tukevia. Koulun käytänteet ja järjestyssäännöt kerrataan vuosittain oppilaiden ja henkilökunnan kesken.

Vuorovaikutus ja monipuolinen työskentely:

Vuorovaikutuksen peruselementtejä ovat aitous ja luottamuksellisuus. Koulumme tukee myönteistä ja kannustavaa ilmapiiriä. Yhteistyö, vuorovaikutus ja monipuoliset työskentelytavat edistävät kaikkien koulun toimijoiden oppimista ja hyvinvointia. Kirkonkylän koulussa tunnistetaan tiedon rakentumisen luonne ja sitä tuetaan eri ikäkausille soveltuvien toiminnallisuutta, leikkiä, elämyksiä ja liikunnallisuutta hyödyntävien työtapojen kautta.

Kirkonkylän koulussa opetusta toteutetaan luokkahuoneissa sekä koulun ympäristössä. Oppilaille tarjotaan monipuolisesti mahdollisuuksia projekti-, piste- ja työpajoja hyödyntävään opetukseen. Opetusta suunnitellaan vuorovaikutuksessa koulun henkilökunnan kanssa sekä hyödynnetään monipuolisesti koulun ulkopuolisia toimijoita. Tieto- ja viestintäteknologiaa hyödynnetään opetuksessa vuorovaikutuksen lisäämiseen ja moniaistisen työskentelyn lisäämiseen.

Kulttuurien moninaisuus ja kielitietoisuus:

Kirkonkylän koulu on osa muuttuvaa yhteiskuntaa, jossa erilaiset kielet, kulttuurit, uskonnot, katsomukset ja identiteetit elävät rinnakkain ja ovat vuorovaikutuksessa keskenään. Hyödynnämme omaa kulttuuri- ja kieliperintöämme osana opetusta. Kulttuurien moninaisuuden tunnustamisella kehitämme oppilaiden ymmärrystä ja kunnioitusta erilaiset ryhmien välillä sekä ohjaamme heitä vastuulliseen toimintaan.

Erilaisten kielien esiintyminen koulumme arjessa luo oppilaille pohjaa kielitietoisuuden kehittymiselle. Kielten monipuolinen käyttö osana koulun arkea nähdään koulussamme voimavarana ja erilaisia kieliä arvostetaan. Kielet osana arkea ja niiden merkityksestä oppimisessa, vuorovaikutuksessa ja yhteistyössä sekä identiteettien rakentumisessa keskustellaan laajasti koko koulu yhteisössä.

Monikulttuurisuussuunnitelma

Kunnioitamme toisiamme ihmisinä ja arvostamme ihmisen erilaisuutta. Annamme tilaa erilaisuudelle ja toisen ihmisen kuuntelemiselle. Kirkonkylän koulu ei hyväksi rasistista käytöstä tai muuta syrjintää. Koulun aikuiset toimivat esimerkkinä oppilaille ja vastuullisina toimijoina. Jokaisella sekä oppilaalla että koulun henkilökuntaan kuuluvalla henkilöllä on velvollisuus puuttua havaitsemaansa rasistiseen käyttäytymiseen ja syrjintään.

Kirkonkylän koulu tekee yhteistyötä maahanmuuttajaopetuksen kanssa. Koulu hyödyntää monikulttuurisen taustan omaavia oppilaita opetuksen suunnittelussa. Oppilaiden lisäksi koulu tukee monikulttuurisen taustan omaavien oppilaiden huoltajien osallistumista koulun arkeen. Koulumme tuo esiin suomalaisen tapakulttuurin rinnalla esim. oppituntien, juhlien ja erilaisten teemapäivien kautta monikulttuurisia ja kansainvälisiä elementtejä.

Opetussuunnitelma määrittelee oppimisen tavoitteet ja sisällöt, joilla tavoitteisiin pyritään. Oppimisen ja opettamisen kulttuurin tulee koulussa olla ensisijainen riippumatta siitä, millainen tausta oppilaalla on. Tarvittaessa oppilaan tulee saada tukiopetusta, erityisopetusta ja hänen oppimistaan tulee eriyttää. Opettajat toteuttavat opetussuunnitelman mukaista opetusta. Koulumme tukee koulussa opiskelevia monikulttuurisen taustan omaavien oppilaiden opiskelua S2-opetuksella.

Osallisuus ja demokraattinen toiminta:

Oppilaillemme tarjotaan monipuolisesti tilaisuuksia osallistua omalla taito- ja ikätasollaan koulun toimintaan, kehittämiseen ja arviointiin. Toimintakulttuuria koulussamme rakennetaan yhdessä kaikkien siihen osallistuvien tekijöiden kesken. Oppilaille tarjotaan mahdollisuuksia osallistua erilaisten juhlien ja tapahtumien ideointiin, suunniteluun ja toteutukseen. Oppilaat saavat laajasti tilaisuuksia tutustua demokraattiseen päätöksentekoon. Oppilaskuntatoiminta luo hyvät edellytykset tällaiselle toiminnalle. Yhteistyö järjestöjen, seurakuntien, yrityksien ja muiden toimijoiden kanssa syventää oppilaiden käsityksiä yhteiskunnasta ja sen toimintarakenteista. Yhteyden toisissa maissa toimiviin tekijöihin avaa oppilaille mahdollisuuksia osallistua globalisoituneessa maailmassa tapahtuvaan toimintaan. Kokemuksia osallisuudesta oppilaat saavat myös keskinäisestä yhteistyöstä, esim. välkkäritoiminnan avulla.

Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo:

Kirkonkylän koulussa kaikki oppilaat keskenään ovat samanarvoisia, samoin kaikki työntekijät ammattinimikkeestä riippumatta. Samanarvoisuus ei kuitenkaan tarkoita samanlaisuutta. Jokainen saa olla oma arvokas yksilönsä. Oppilaille turvataan heidän perusoikeudet ja heidän yksilölliset tarpeensa huomioidaan. Asioita käsitellään puolueettomasti ja samanarvoisesti oppilaasta riippumatta. Oppilaita kannustetaan tekemään itsenäisiä päätöksiä. Oppilaita autetaan löytämään vahvuuksiaan ja hyödyntämään niitä niin oppimisessaan kuin elämässä yleisellä tasolla.

Vastuu ympäristöstä ja kestävään tulevaisuuteen suuntautuminen

Kirkonkylän koulu oppivana yhteisönä ottaa opetuksessa huomioon kestävän elintavan välttämättömyyden. Oppilaita ohjataan arkisien valintojen ja toimien kautta toimimaan vastuullisesti ympäristöä kohtaan. Toimintatapoja ja materiaalien valintoja ohjataan kestävän kehityksen periaatteiden mukaisiksi. Oppilaat osallistuvat kestävän arjen rakentamiseen. Oppiva yhteisö kantaa yhteisesti vastuuta kestävästä kehityksestä ja sen toiminnan merkityksen. ymmärryksestä.