Oppilashuolto esittäytyy
Työntekijöiden yhteystiedot
Terveydenhoitaja Johanna Väkevä puh. 0400 571804 johanna.vakeva@kymenhva.fi
Kouluterveydenhoitaja on tavattavissa koululla tiistaista perjantaihin. Lisäksi terveydenhoitaja on tavoitettavissa päivittäin puhelimitse ja sähköpostin välityksellä.
Kouluterveydenhuollon tavoitteena on edistää oppilaiden terveyttä, tervettä kasvua ja kehitystä sekä oppilaiden perheiden hyvinvointia vuosittain tehtävillä terveystarkastuksilla ja terveysneuvonnalla. Tarvittaessa oppilas ohjataan jatkotutkimuksiin ja jatkohoitoon. Kouluterveydenhuollon tehtävänä on lisäksi edistää kouluyhteisön hyvinvointia yhteistyössä oppilaiden, oppilashuollon muun henkilöstön, opettajien ja vanhempien kanssa.
Laajat terveystarkastukset tehdään 1.,5. ja 8 luokan oppilaille. Tähän kuuluu terveydenhoitajan ja lääkärin tarkastukset. Koululääkärin tehtävänä on toimia lääketieteellisenä asiantuntijana terveydenhoitajan työparina. Koululaisten sairaanhoidon vastaanotot tapahtuvat pääsääntöisesti terveyskeskuksessa.
Kuraattori Elina Ruhanen puh. 040 4899437, elina.ruhanen@kymenhva.fi
Kuraattori on sosiaalialan asiantuntija, jonka työn painopiste on ennaltaehkäisevässä työssä. Kuraattori tekee koko oppilaitoksen hyvinvointiin vaikuttavaa yhteisöllistä opiskeluhuoltotyötä ja yksilöllistä opiskeluhuoltotyötä.Kuraattorin tehtävänä on vaikuttaa siihen, että oppilaitoksen toimintakulttuuri tukee lapsen ja nuoren oppimista, terveyttä, hyvinvointia, sosiaalisia taitoja ja osallisuutta. Kuraattorin tehtävänä on tukea lapsen, oppilaan ja opiskelijan kokonaisvaltaista hyvinvointia ja koulukäynnin sujumista sekä opintojen etenemistä. Hän toimii erilaisissa verkostoissa koulun ulkopuolisten tahojen kanssa ja on käytettävissä konsultaatiota vaativissa asioissa. Kuraattori käy tarvittaessa seuraamassa oppitunteja ja havainnoi luokka- ja ryhmätilanteita. Hän pitää oppitunteja ja pienryhmiä esimerkiksi sosiaalisiin taitoihin liittyvistä asioista ja tunnetaidoista sekä osallistuu koulun monialaisten opiskeluhuoltoryhmien toimintaan, suunnitteluun ja kehittämiseen.Kuraattori tapaa tarvittaessa oppilaita, joilla on esimerkiksi vaikeuksia koulunkäynnissä, sosiaalisissa taidoissa, käyttäytymisessä tai tunnetaidoissa tai joiden elämässä on tapahtunut muutoksia, jotka vaikuttavat koulunkäyntiin tai/ja omaan kasvuun ja kehitykseen. Hän tekee yhteistyötä perheen, opettajien ja muun koulun henkilökunnan, viranomaisten ja muiden oppilaan elämään vaikuttavien tahojen kanssa. Oppilaat ohjautuvat koulukuraattorin asiakkaiksi oppimisen ja koulunkäynnin tukiryhmän, oppilaan itsensä tai hänen huoltajansa aloitteesta. Aloite asiakkuudesta voi tulla myös perheen kanssa työskenteleviltä yhteistyötahoilta. Työmuodot suunnitellaan asiakkaan tilanteen ja tarpeiden mukaan ja ne voivat olla yksilötapaamisia, ryhmä- tai luokkamuotoista työtä, konsultointia ja verkostotyötä. Työskentely tapahtuu pääsääntöisesti koulussa koulupäivän aikana.
Koulupsykologi Ulla Sireeni-Koistinen puh. 040 4899184, ulla.sireeni-koistinen@kymenhva.fi
Psykologi on ihmisen käyttäytymisen, ajattelun ja tunne-elämän asiantuntija, joka tuntee lapsen normaalikehityksen ja sen poikkeamat. Tavoitteena on lapsen kasvun, oppimisen, koulunkäynnin, oppimisen ja hyvinvoinnin edistäminen ja tukeminen. Psykologin asiakkaana voi olla lapsi, perhe, koululuokka tai koko kouluyhteisö. Psykologipalvelut ovat matalankynnyksen palvelu, jonne lapsi voi ohjautua oma-aloitteisesti, vanhemman yhteydenoton perusteella tai oppilashuollon ohjaamana. Psykologi selvittää ja arvioi lapsen kehityksessä ja oppimisessa esiin tulevia pulmia ja ottaa kantaa erilaisiin oppimisvaikeuksiin, neuropsykiatrisiin pulmiin ja lapsen psyykkiseen oireiluun sekä ohjaa tarvittaessa jatkohoitoon. Konsultaatioiden, psykologisten arvioiden ja tutkimusten perusteella suunnitellaan ja toteutetaan lapsen tarvitsemia tukitoimia koulussa.
Psykologi on mukana tukitoimien vaikuttavuuden seurannassa ja kuntoutuksen suunnittelussa. Psykologi antaa lapsen kehitykseen, psyykkiseen terveyteen ja hyvinvointiin liittyvää ohjausta ja neuvontaa, toteuttaa lyhytterapeuttisia interventioita tunne-elämän pulmissa sekä antaa kriisiapua ryhmille ja yksilöille erilaisissa elämän kriiseissä. Psykologityöhön kuuluu myös oppilasryhmien ja luokkayhteisön toiminnan ja vuorovaikutuksen arviointia. Psykologi osallistuu oppilashuoltoryhmän toimintaan sekä koulun kehittämistyöhön oman osaamisalueensa puitteissa.
Hyvinvointitutor puh. 020 615 6657
Hyvinvointitutorin työskentelypäivä Sarkolan koulussa tarkentuu myöhemmin. Hyvinvointitutor osallistuu koulun oppilashuoltoryhmään ja tukee mielen hyvinvoinnin asiantuntijana koulujen oppilashuollollista työtä. Yksilökohtaista monialaista oppilashuoltotyötä tehdään tiiviisti yhteistyössä huoltajien, opettajien tai oppilaan ympärillä olevan verkoston kanssa.
Hyvinvointitutor osallistuu priorisoidusti ja koulun tarpeiden mukaisesti mm. hyvinvointioppimisen suunnitelmaan sisältyvän yhteisöllisen työn tekemiseen eri toimijoiden kanssa, erilaisten ryhmien järjestämiseen, koulun yhteisöllisiin tapahtumiin sekä konsultoi ja organisoi kriisityötä koulun tasolla. Lisäksi hyvinvointitutor voi osallistua psyykkisesti hauraiden oppilaiden tukemiseen kouluarjessa, oppilaiden ympärille rakennettavien, hyvinvointia tukevien turvasuunnitelmien laatimiseen ja toteuttamiseen sekä kaupungin poissaolomallin kautta yksittäisten oppilaiden tukemiseen.