4.3.1. Oppimisympäristöt

4.3.1. Oppimisympäristöt

Kouvolan koulujen ja päiväkotien oppimisympäristöjen kehittämisessä korostuvat turvallisuus, muunneltavuus, hyvinvoinnin tukeminen sekä oman lähiympäristön hyödyntäminen. Oppimisympäristöillä tarkoitetaan tiloja, paikkoja, välineitä, yhteisöjä ja käytäntöjä, jotka tukevat kasvua, oppimista ja vuorovaikutusta. Oppimisympäristöt muodostavat pedagogisesti monitahoisia ja joustavia kokonaisuuksia. Niiden tulee palvella kaikkea esiopetuksessa ja koulussa, niin luokassa kuin luokkahuoneen ulkopuolellakin, tapahtuvaa oppimista. Erityisesti esi- ja alkuopetuksessa oppimisympäristöjen luomisessa huomioidaan mahdollisuus leikkiin.

Oppimisympäristön kehittämisessä tulee oppilaalla olla aktiivinen rooli. Oppimisympäristön merkitys oppimiselle tulee tiedostaa ja sen kehittämisessä tulee erityisesti ottaa huomioon lapsen ja nuoren kehitystaso. Oppimisympäristöjen valinnalla tuetaan oppilaan kokonaishyvinvointia: psyykkistä, fyysistä ja sosiaalista kasvua.

Perusopetuksen TVT-strategiassa täsmennetään tieto- ja viestintäteknologian osuus oppimisympäristöistä.

Kouluja ja päiväkoteja rohkaistaan löytämään omat rikkautensa sekä käyttämään niitä. Myös oma lähialue rohkaistaan ottamaan huomioon, kun pohditaan päiväkodin ja koulun ulkopuolisia oppimisympäristöjä.

Päiväkodin ja koulun opetussuunnitelmassa täsmennetään oppimisympäristöön liittyviä asioita ja käytäntöjä sekä niihin liittyviä arvioinnin käytäntöjä.

Mykissä

Oppimisympäristöjen valinnalla tuetaan oppilaan kokonaishyvinvointia huomioimalla psyykkinen, fyysinen ja sosiaalinen kasvu. Oppimisympäristöjen kehittämisessä korostetaan oppilaan aktiivista roolia. Oppimisympäristöt tulevat muodostamaan pedagogisesti monitahoisia ja joustavia kokonaisuuksia. Opiskelutilanteissa hyödynnetään koulun lähellä olevaa luontoa sekä rakennettua että sosiaalista ympäristöä. Työskentelyssä hyödynnetään koulun ja lähiyhteisöjen yhteistyötä. Yhteistyökumppaneina voivat toimia muun muassa seurakunnat, kirjasto ja palokunta. Koulusta löytyy luokkatilojen lisäksi myös muita fyysisiä oppimisympäristöjä kuten aulat ja piha, joita pyritään hyödyntämään opiskelussa. Koulumme vahvuuksia ovat lähiympäristöstä löytyvät monipuoliset liikuntamahdollisuudet, luonto sekä Kymijoki. Oppimisympäristöihin liittyviä asioita täsmennetään lukuvuosisuunnitelmassa. Oppimisympäristöihin liittyvää arviointia tehdään vuosittain lukuvuosisuunnitelman yhteydessä.