Valinnaisaineet
vuosiluokkien 7-9 valinnaisainteet
Valinnaisaineiden valinta
Valinnaisaineiden opiskelu tarjoaa mahdollisuuden opiskelujen syventämiseen sekä itseä kiinnostaviin aiheisiin tutustumiseen. Valinnassa kannattaa ottaa huomioon muun muassa kiinnostus, harrastuneisuus ja hyödyllisyys. Valintaa ei kannata tehdä kaverin mielipiteen perusteella. Valinnaisaineiden valinta tulee miettiä tarkasti, sillä nyt tehtävä valinta on sitova.
Valinnaisaineiden määrä
Koulussamme valinnaisaineita on 8.luokalla ja 9.luokalla 5-6 viikkotuntia. Kahden lukuvuoden valinnaisaineista kohdasta pakollinen taito- ja taideainevalinta jokaisen on valittava yksi valinnaisaine. Myös kohdasta kahden lukuvuoden valinnaisaine jokainen valitsee yhden valinnaisaineen, paitsi mikäli oppilaalla on A2-kielenä ranska, saksa tai venäjä, tästä ryhmästä ei valita mitään. Kaupungin kieliohjelman mukaisesti A2-kielen opinnot luetaan valinnaisaineeksi 8. ja 9.luokalla.
Yhden lukuvuoden lyhyet valinnaisaineet -kohdasta valitaan 8.luokalle kaksi ja 9.luokalle yksi valinnaisainetta.
Valinnaisaineiden arviointi
Kahden lukuvuoden valinnaisaineet arvioidaan numeroin (4-10). Yhden lukuvuoden valinnaisaineet arvioidaan sanallisesti (hyväksytty/hylätty). Erinomaisesti suoritettu yhden lukuvuoden valinnaisaine voi vaikuttaa korottavasti yhteisen aineen päättötodistuksen arvosanaan.
Pakollisen taito- ja taideainevalinnan arviointi jatkuu 7.luokan arvosanasta, joten päättöarvosana tulee vasta 9.luokalla. Kahden lukuvuoden valinnaisaineesta annetaan erillinen arvosana.
Siirtyminen 7.luokalta 8.luokalle
Siirryttäessä 8.luokalle 7.luokan yhteisistä aineista opiskelu päättyy seuraavissa aineissa: kotitalous, musiikki, kuvataide ja käsityö. Näissä aineissa 7.luokan päättyessä saatu arvosana on oppilaan päättötodistuksen arvosana, paitsi pakollisena taito- ja taideaineena jatkuva yhden valinnaisaineen opiskelusta saatava arvosana.
Valinnaisaineiden vaikutus jatko-opintoihin
Mikään valinnaisainevalinta ei ole esteenä tai ehtona jatko-opiskelupaikan tai tulevan ammatin valinnalle. Valinnaisaineista on toki hyötyä jatko-opintoja ajatellen. Kahden vuoden opiskelu antaa sellaisia perustaitoja ja valmiuksia, joille tulevaisuudessa on varmasti käyttöä. Omat kokemukset valinnaisaineiden opiskelussa voivat vahvistaa myös orastavia jatko-opintosuunnitelmia tai ammattipohdintaa.
Valinnaisaineryhmien muodostaminen
Valinnaisaineryhmien muodostaminen aloitetaan valintojen jälkeen. Pyrimme siihen, että tieto toteutuneista valinnaisaineista on selvillä huhtikuussa 2024.
Valinnaisaineryhmän toteutumisen edellytyksenä on riittävä määrä valintoja suhteessa koululle myönnettyihin resursseihin.
Yhden lukuvuoden lyhyiden valinnaisaineiden valinnaisaineryhmissä voi olla 8.luokan ja 9.luokan oppilaita, mikäli ryhmän toteutuminen ja valinnaisaineen luonne sen mahdollistavat.
Koulukuljetuksessa olevien oppilaiden valinnaisainetunnit pyritään sijoittamaan niin, ettei niistä aiheudu kuljetusmuutoksia.
Kysy valinnaisaineista ja niiden valinnoista lisää ko. aineen opettajalta tai Hannemari-opolta!
_________________________________________________________________________
Valinnaisainevalintakortti palautetaan Hannemari-opolle viimeistään perjantaina 15.03.2024.
Lisätietoja asiasta saat Hannemari-opolta:
- sopimalla keskusteluajan
- soittamalla 020 61 57789
- tekstiviestillä / WhatsApp-viestillä 040 0938 561
- Wilmaviestillä
- sähköpostilla hannemari.lomu@kouvola.fi