4.3.1. Oppimisympäristöt

4.3.1. Oppimisympäristöt

Kouvolan koulujen ja päiväkotien oppimisympäristöjen kehittämisessä korostuvat turvallisuus, muunneltavuus, hyvinvoinnin tukeminen sekä oman lähiympäristön hyödyntäminen. Oppimisympäristöillä tarkoitetaan tiloja, paikkoja, välineitä, yhteisöjä ja käytäntöjä, jotka tukevat kasvua, oppimista ja vuorovaikutusta. Oppimisympäristöt muodostavat pedagogisesti monitahoisia ja joustavia kokonaisuuksia. Niiden tulee palvella kaikkea esiopetuksessa ja koulussa, niin luokassa kuin luokkahuoneen ulkopuolellakin, tapahtuvaa oppimista. Erityisesti esi- ja alkuopetuksessa oppimisympäristöjen luomisessa huomioidaan mahdollisuus leikkiin.

Oppimisympäristön kehittämisessä tulee oppilaalla olla aktiivinen rooli. Oppimisympäristön merkitys oppimiselle tulee tiedostaa ja sen kehittämisessä tulee erityisesti ottaa huomioon lapsen ja nuoren kehitystaso. Oppimisympäristöjen valinnalla tuetaan oppilaan kokonaishyvinvointia: psyykkistä, fyysistä ja sosiaalista kasvua.

Perusopetuksen TVT-strategiassa täsmennetään tieto- ja viestintäteknologian osuus oppimisympäristöistä.

Kouluja ja päiväkoteja rohkaistaan löytämään omat rikkautensa sekä käyttämään niitä. Myös oma lähialue rohkaistaan ottamaan huomioon, kun pohditaan päiväkodin ja koulun ulkopuolisia oppimisympäristöjä.

Päiväkodin ja koulun opetussuunnitelmassa täsmennetään oppimisympäristöön liittyviä asioita ja käytäntöjä sekä niihin liittyviä arvioinnin käytäntöjä.

Kääpälän koulun lisäys

Kääpälän koulun fyysinen oppimisympäristö on 70-luvulla rakennettu yksikerroksinen koulurakennus, joka on jaettu luokkahuoneisiin yhden käytävän varrelle, valoisaan aulaan sekä käsityön luokkiin. Oppilailla on erillinen ruokasali ja tilava liikuntasali. Kouluruoka valmistetaan Kääpälän koulun omassa keittiössä.
Koulupäivän aikana oppilaat hyödyntävät luokkien lisäksi aulan ja käytävän tarjoamia tiloja ryhmittyessään tehtävien ääreen. Tiedonhankintaa ja tuotoksia varten koulussa on pöytä- ja tablettitietokoneita. Toistaiseksi koneita on noin puolen perusopetusryhmän käyttöön.
Kääpälän koulu sijaitsee metsäisellä mäntykankaalla Valkealan varuskunnan kupeessa. Koulun piha-alueita ja lähiympäristöä voidaan hyödyntää opetuksessa monipuolisesti yksittäisillä oppitunneilla sekä suurempia teemoja koottaessa. Koululaisten toiminta ei vahingoita ympäröivää luontoa.
Oppimisympäristöllä voidaan tarkoittaa myös oppilaiden itsensä muodostamia ryhmiä, joissa oppilaat voivat yhdessä pohtia ja keskustella kulloinkin työn alla olevista asioista. Ryhmät voivat koostua oman perusopetusryhmän oppilaista tai laajemmista kokoonpanoista.
Kun oppimisympäristöä uudistetaan, sen toimivuutta arvioidaan oppilaiden tuottaman palautteen perusteella. Oppilaan kokemus yhdistetään opettajan pedagogiseen arviointiin oppilaiden suorituksista, ja näin saadaan kokonaiskuva oppimisympäristön toimivuudesta ja hyödystä.
Oppimisympäristöä arvioidaan jatkuvasti ja sitä muokataan säännöllisesti tarpeen mukaan.