perjantai 16.8.

1. Lue

Nykyajan ilmiöitä

 

Pii, Aisha ja Maria tapaavat tuttuun tapaan toisensa Helsingin Ruoholahden metroasemalla. Kesäloma alkaa olla lopuillaan, eivätkä kaverukset ole tavanneet yli kahteen kuukauteen. 

Maria saapuu paikalle hieman myöhässä ja tervehtii tutun iloisesti: "Moikka! Sori oon vähän myöhässä. Mulla oli eilen konfirmaatio, enkä oikein päässyt eroon kotona vieraana olevista sukulaisista. Tiedättehän millaisia ne on." 

"Konfirmaatio?" ihmettelee Aisha ääneen. "Ai niin se riparihommako", jatkaa hän samantien. 

"Joo just se. En oo kauheen uskonnollinen, mutta halusin kuitenkin käydä riparin, ku melkein kaikki kaveritkin sinne meni. Ei siellä mitenkään uskontoa tuputettu. Mulla oli siellä yks isonenkin, joka sano olevansa ateisti, mutta tykkää silti olla mukana seurakunnan toiminnassa", Maria vastaa.

"Miksei sekin tullu ennemmin uskonnottomien Protuleirille!" tiuskaisee Pii. "Miks porukka kuuluu kirkkoon, vaikkei ne välttämättä ees usko." 

"Tota uskonnottomuutta mun on vähän vaikea ymmärtää", Aisha toteaa. "Mun isä sano joskus, että kristityt uskoo samaan jumalaan ku me muslimitkin. Ehkä kaikissa uskonnoissa on jotain samaa."

"No joo, mennäänkö jatkaa tätä keskustelua johki ruokapaikkaan", kysyy Pii. "Haluisitteko kokeilla tota intialaista ennemmin ku mäkkäriä? Siellä on jotain värikkäitä jumalten kuvia seinillä. Onkohan nekin, Aisha, sun isän mielestä vähän niinku se Allah..."

2. Vastaa

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Millaista on nykyajan uskonnollisuus?

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

3. Ota selvää

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Selaile uutislehtiä verkossa. Millaisia uskontoihin liittyviä uutisia löydät?

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

4. Pohdi

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Pohtikaa ryhmässä, oletteko törmänneet arjessa johonkin uskontoon liittyvään asiaan esimerkiksi viimeisen viikon aikana. Entä pidemmällä aikavälillä? Eritelkää ja kuvailkaa näitä asioita tai tapahtumia.

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

5. Ota selvää

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Miten sosiaalinen media on vaikuttanut uskonnollisuuteen? Ota selvää ja kerro joitain esimerkkejä siitä, miten uskonnolliset yhteisöt ovat hyödyntäneet sosiaalista mediaa viestintävälineenä.

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

6. Vastaa

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Mitä monikulttuurisuus voisi tarkoittaa?

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

7. Lue

Monikulttuurisuus

 

Usean ihmisen kädet kannattelevat maapalloa.Maailma on kulttuurisesti tavattoman rikas.Lähde: Wikimedia Commons (Monisha Pushparaj, CC BY-SA 3.0)

Yhtenäiskulttuuri ja monikulttuurisuus

Suomessa on perinteisesti syöty suurelta osin samoja ruokia, katsottu samoja televisio-ohjelmia ja juhlittu juhannusta ja joulua perinteisellä tavalla. Suomalaista yhteiskuntaa on kuvattu yhtenäiskulttuuriksi, jossa ihmiset ovat jakaneet samat arvot ja elämäntavan. Suurin osa kansalaisista on kuulunut evankelisluterilaiseen kirkkoon, eikä maahanmuutto ole ollut erityisen vilkasta. Suomessa on siitä huolimatta vaikuttanut jo vuosisatojen ajan erilaisia vähemmistökulttuureita.

Viime vuosikymmeninä tilanne on kuitenkin muuttunut merkittävästi globalisaatioksi kutsutun ilmiön myötä. Globalisaatiolla tarkoitetaan talouden vapauttamista, ylikansallista politiikkaa ja kulttuurien välisen vuorovaikutuksen lisääntymistä. Suomen kaltaiseen maantieteellisesti syrjäiseen maahan on myös tullut enemmän vaikutteita muualta, ja maahanmuuttajien osuus väestöstä on kasvanut.

Monikulttuurisuudella tarkoitetaan erilaisten kulttuuriperinteiden vastavuoroiseen kohtaamiseen ja oppimiseen perustuvaa rinnakkaiseloa, kulttuurista monimuotoisuutta samojen oikeuksien ja sääntöjen puitteissa. Joissakin maissa, esimerkiksi Yhdysvalloissa, monikulttuurisuus on ollut läsnä niiden koko olemassaolon ajan. Pohjoismaat kuten Suomi ovat monikulttuuria yhteiskuntia. Monikulttuurisuus ilmenee monilla eri tavoilla. Pohjoismaissa on esimerkiksi monipuolinen ruokakulttuuri, jossa on vaikutteita eri maista. Esimerkiksi pizzeriat, kebab-paikat ja aasialaiset ravintolat ovat yleisiä. Myös eri maiden kulttuuria ja taiteita esitteleviä kulttuuritapahtumia, kuten elokuvafestivaaleja, musiikkifestivaaleja ja näyttelyitä, järjestetään paljon. Korkeakouluissa on kansainvälisiä koulutusohjelmia, jotka houkuttelevat opiskelijoita eri puolilta maailmaa. 

Käsitteet haltuun!

Maahanmuuttaja: henkilö, joka muuttaa toiseen maahan esimerkiksi perheen perustamisen, työn tai opiskelun vuoksi.

Pakolainen: henkilö, jolla on perusteltu syy pelätä joutuvansa kotimaassaan vainotuksi esimerkiksi uskontonsa, kansallisuutensa tai poliittisten mielipiteidensä vuoksi, ja jolla on tämän vuoksi oikeus kansainväliseen suojeluun.

Stereotypia: perusteeton yleistys jostakin ryhmästä, perustuu ennakkoluuloille ja ylläpitää niitä.

Monikulttuurisuus vaikuttaa uskontoihin

Maahanmuuton myötä väestö moninaistuu ja eri uskontojen näkyvyys ja vaikutus lisääntyy. Ennusteiden mukaan muslimeiden määrä viisinkertaistuu Suomessa vuoteen 2050 mennessä. Buddhalaisten määrä kolminkertaistuu. 

Maahanmuuttajien perustamat uskonnolliset yhteisöt ovat monessa Euroopan maassa, kuten myös Suomessa, hyvin aktiivisia perinteisiin uskonnollisiin yhteisöihin verrattuna. Maahanmuuton myötä myös uskontojen välinen yhteistyö on lisääntynyt. Maahanmuuttajien kotouttamisen kanssa työskentelevien mukaan uskonnolliset tavat yhdistävät ihmisiä, vaikka uskonto ei olisikaan sama. Tärkeintä on uskonnollisuus ja sen merkityksen ymmärtäminen arkielämässä, ei niinkään uskon opillinen sisältö.

Yksi monikulttuurisuuden lisääntymisen seuraus on synkretismi eli erilaisten uskonnollisten perinteiden, oppien ja tapojen yhdistely. Omalta tuntuva uskonnollisuus saattaa löytyä esimerkiksi yhdistämällä perinteiseen luterilaiseen kristinuskoon itämaisia elementtejä, esimerkkinä joogan harjoittaminen tai usko sielunvaellukseen.

Suuri määrä ihmisiä istumassa joogamatoilla New Yorkin Times Squarella.Joogaajia New Yorkin Times Squarella Lähde: Jani Tiirikainen

8. Valitse oikein

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Merkitse, ovatko väittämät totta vai tarua.

1=Totta
2=Tarua

Väite12
Pakolainen on maahan mukavuuksien perässä muuttava ihminen.
Synkretismiä on esimerkiksi suomalaisen muinaisuskon yhdistäminen kristinuskoon.
Globalisaatiolla tarkoitetaan maapallon pienenevää kokoa.
Monikulttuurisuudella tarkoitetaan erilaisten kulttuurien rinnakkaiseloa.
Ennakkoluuloisuus voi johtaa stereotyyppiseen näkemykseen jostakin kansakunnasta.
Maahanmuuttaja on omasta maastaan vainojen vuoksi pakoon lähtenyt henkilö.

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen