Opiskeluhuolto

Oppilashuolto

NÄIN SINUSTA PIDETÄÄN HUOLTA

Oppilashuolto

Uusi oppilas- ja opiskelijahuoltolaki astui voimaan 1.8.2014. Laki korostaa tuen jatkumoa ja yhtenäisiä käytänteitä esiopetuksesta toiselle asteelle.

Huoltajien, koulun henkilöstön ja oppilashuollon ammattihenkilöstön yhteistyö oppilaiden hyvinvoinnin varmistamiseksi on nostettu keskiöön.

Uuden lain hengessä oppilashuoltotyön painopistettä siirretään yksilökohtaisesta oppilashuoltotyöstä yhteisölliseen oppilashuoltotyöhön, missä kouluyhteisöstä ja sen käytänteistä pyritään rakentamaan oppilaan hyvinvointia tukevia. Yksilökohtainen oppilashuoltotyö sisältää oppilaan yksilöllisen oppilashuollollisen tuen suunnittelun ja sen toteuttamisen moniammatillisesti. Sillä tarkoitetaan yksittäiselle oppilaalle annettavia koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palveluja, psykologi- ja kuraattoripalveluja sekä monialaista yksilökohtaista opiskeluhuoltoa, joka toteutetaan tapauskohtaisesti koottavassa monialaisessa asiantuntijaryhmässä. Yksilökohtaisen monialaisen asiantuntijaryhmän kokoamiseen tarvitaan oppilaan ja/tai huoltajan suostumus.

Uusi oppilas- ja opiskelijahuoltolaki ei vaikuta perusopetuslain mukaisten, tuen kolmiportaisuuteen liittyvien, asioiden käsittelyyn, vaan niiden käsittelyssä toimitaan moniammatillisesti ja yhteistyössä huoltajan kanssa kuten aikaisemminkin.

Koululle on laadittu oppilas- ja opiskelijahuollon lain edellyttämä suunnitelma, joka on luettavissa Wilmassa.

Kouluterveydenhuolto, terveydenhoitaja Minna Saxlin, puh. 044 223 8869, minna.saxlin@kymenhva.fi

Kouluterveydenhuollon tavoitteena on edistää oppilaiden terveyttä, tervettä kasvua ja kehitystä sekä oppilaiden perheiden hyvinvointia vuosittain tehtävillä terveystarkastuksilla ja terveysneuvonnalla. Tarvittaessa oppilas ohjataan jatkotutkimuksiin ja jatkohoitoon. Kouluterveydenhuollon tehtävänä on lisäksi edistää kouluyhteisön hyvinvointia yhteistyössä oppilaiden, oppilashuollon muun henkilöstön, opettajien ja vanhempien kanssa.

Laajat terveystarkastukset tehdään 1.,5. ja 8 luokan oppilaille. Tähän kuuluu terveydenhoitajan ja lääkärin tarkastukset. Koululääkärin tehtävänä on toimia lääketieteellisenä asiantuntijana terveydenhoitajan työparina. Koululaisten sairaanhoidon vastaanotot tapahtuvat pääsääntöisesti terveyskeskuksessa.

Avoin vastaanottoaika ma- pe klo 10-11. Koululääkärin ajanvaraus terveydenhoitajalta.

Koulupsykologi Sami Arponen, puh.040 357 8245, sami.arponen@kymenhva.fi

Psykologi on ihmisen käyttäytymisen, ajattelun ja tunne-elämän asiantuntija, joka tuntee lapsen normaalikehityksen ja sen poikkeamat. Tavoitteena on lapsen kasvun, oppimisen, koulunkäynnin, oppimisen ja hyvinvoinnin edistäminen ja tukeminen. 

Psykologi selvittää ja arvioi lapsen kehityksessä ja oppimisessa esiin tulevia pulmia ja ottaa kantaa erilaisiin oppimisvaikeuksiin, neuropsykiatrisiin pulmiin ja lapsen psyykkiseen oireiluun sekä ohjaa tarvittaessa jatkohoitoon. Konsultaatioiden, psykologisten arvioiden ja tutkimusten perusteella suunnitellaan ja toteutetaan lapsen tarvitsemia tukitoimia koulussa.

Koulukuraattori Ulla Jutila, puh. 040 8459 799, ulla.jutila@kymenhva.fi

Kuraattori on sosiaalialan asiantuntija, jonka työn painopiste on ennaltaehkäisevässä työssä. Kuraattori tekee koko oppilaitoksen hyvinvointiin vaikuttavaa yhteisöllistä opiskeluhuoltotyötä ja yksilöllistä opiskeluhuoltotyötä.

Kuraattorin tehtävänä on vaikuttaa siihen, että oppilaitoksen toimintakulttuuri tukee lapsen ja nuoren oppimista, terveyttä, hyvinvointia, sosiaalisia taitoja ja osallisuutta. Kuraattorin tehtävänä on tukea lapsen, oppilaan ja opiskelijan kokonaisvaltaista hyvinvointia ja koulukäynnin sujumista sekä opintojen etenemistä. Hän toimii erilaisissa verkostoissa koulun ulkopuolisten tahojen kanssa ja on käytettävissä konsultaatiota vaativissa asioissa. 


JOPO- kasvatuskoordinaattori Tarja Rantala, puh. 020 615 8562, tarja.rantala@kouvola.fi

Joustavan perusopetuksen (JOPO) pienryhmissä  toimii kasvatuskoordinaattori, jonka tehtäväalueisiin yhteistyö psyko-sosiaalisen oppilashuollon henkilöstön kanssa. Lisäksi hänen työhonsä kuuluu muun muassa erilaisten oppimisympäristöjen, kuten työpaikkaopiskelun ja intensiivijaksojen järjestäminen sekä uravalinnan ohjaus. Keskeistä on koulupudokkuuden ehkäiseminen tehostetulla jälkiohjauksella sekä nivelvaiheen tuella.

Hyvinvointitutor Tiia Niemelä, puh. 020 615 6657, tiia.niemela@kouvola.fi

Hyvinvointitutor osallistuu koulun oppilashuoltoryhmään ja tukee mielen hyvinvoinnin asiantuntijana koulujen oppilashuollollista työtä. Yksilökohtaista monialaista oppilashuoltotyötä tehdään tiiviisti yhteistyössä huoltajien, opettajien tai oppilaan ympärillä olevan verkoston kanssa. Hyvinvointitutorin tavoittaa myös Wilman kautta.

Erityisopetus

Erityisopetuksen tavoitteena on tukea ja auttaa kaikkia oppilaita saavuttamaan yleisopetuksen perustiedot ja taidot. Erityisopetuksella pyritään siihen, että oppilas pystyy selviytymään mahdollisemman pitkälle omassa opetusryhmässään.

Luokkien 0-5 erityisopettaja on Laura Aro, puh. 020 615 8306 ja luokkien 6-9 Anne Koskinen, puh. 020 615 8532

Oppilaanohjaus

Oppilaanohjaaja pyrkii tukemaan 7.-9. luokkalaisten opiskelua (opiskelutekniikat) ja auttamaan urasuunnittelussa ja työelämään tutustuttamisessa sekä ohjaamaan heitä ainevalinnoissa.

Koulumme oppilaanohjaaja Tanja Turkia puh. 020 615 5325 ja Hanna Pulkka puh. 020 615 7116

Tukiopetus

Oppilailla, jotka ovat tilapäisesti jääneet jälkeen opinnoissaan tai tarvitsevat muutoin erityistä tukea, on mahdollisuus saada tukiopetusta. Tukiopetus järjestetään pääsääntöisesti oppituntien ulkopuolella.