Arviointi

1. ARVIOINNIN TAVOITTEET

Opiskelijan oppimisen arvioinnin tehtävänä on antaa opiskelijalle palautetta opintojen edistymisestä ja oppimistuloksista sekä lukion aikana että lukio-opiskelun päättyessä. Palautteen tarkoituksena on kannustaa ja ohjata opiskelijaa opintojen suorittamisessa. Lisäksi arviointi antaa tietoja opiskelijan huoltajalle sekä jatko-opintojen järjestäjien, työelämän ja muiden vastaavien tahojen tarpeita varten. Opiskelijan oppimisen arviointi auttaa myös opettajaa ja kouluyhteisöä opetuksen vaikuttavuuden arvioinnissa. Arvosanan antaminen on yksi arvioinnin muoto.

2. OPINTOJAKSOARVOSTELU

Kunkin periodin jälkeen opiskelija saa periodiarvostelun, jossa on näkyvissä jaksossa suoritetut sekä kaikki siihen mennessä suoritetut opintojaksot arviointimerkintöineen.

Jotta oppilaitos voisi varmistaa, että huoltajat saavat asetuksen mukaisen tiedon opiskelijan työskentelystä ja opintojen edistymisestä, koulu voi edellyttää huoltajan allekirjoitusta tiedotteisiin sellaisilta opiskelijoilta, jotka eivät vielä ole täysi-ikäisiä.

3. OPINTOJAKSON SUORITTAMINEN

Opintojakso suoritetaan tavallisesti osallistumalla kaikkiin oppitunteihin. Opiskelijalle voidaan etukäteen opettajalle tehdystä hakemuksesta myöntää lupa suorittaa opintoja opetukseen kokonaan tai osittain osallistumatta.

3.1 HYLÄTTY OPINTOJAKSO (4 tai H)

Hylättyjen opintojaksojen arvosanojen korottamiseksi järjestetään kunkin jakson jälkeen uusintakuulustelu. Hylätty (4 tai H) opintojakson voi yrittää uusia kahdesti opintojakson päättymistä seuraavien kolmen uusintakerran aikana. Viimeistään ensimmäisen uusinnan jälkeen on osallistuttava tukitoimiin.

Hylätyn opintojakson uusinnan voi opettajan kanssa sopimalla suorittaa myös, kun se tulee tarjolle seuraavan kerran.

3.2. HYVÄKSYTTY OPINTOJAKSO (5-10 tai S)

Hyväksytyn opintojakson numeroa voi parantaa uusimalla opintojakson erillisissä hyväksyttyjen opintojaksojen uusintakuulusteluissa, joita on kolme kertaa lukuvuoden aikana. Arvosanoista parempi jää voimaan.

3.3. KESKENERÄINEN OPINTOJAKSO (X)

Keskeneräinen opintojakso pitää täydentää opintojakson päättymistä seuraavan periodin aikana.

3.4. KESKEYTYNYT OPINTOJAKSO (K)

Opintojakso pitää käydä kokonaan uusiksi.

4. OPPIAINEIDEN ARVIOINTI

Jokaisen opintojakson oppiaine arvioidaan erikseen, yleensä asteikolla 4–10. Arvosana 5 osoittaa välttäviä, 6 kohtalaisia, 7 tyydyttäviä, 8 hyviä, 9 kiitettäviä ja 10 erinomaisia tietoja ja taitoja. Hylätty suoritus merkitään arvosanalla 4. Kaikkien pakollisten ja valtakunnallisten valinnaisten opintojaksojen suorittaminen arvioidaan numeroilla. Paikalliset valinnaiset opinnot arvioidaan suoritusmerkinnällä.

5. LUKION OPPIMÄÄRÄN SUORITUS

Lukion päättötodistus annetaan opiskelijalle, joka on suorittanut lukion koko oppimäärän.

Lukion päättötodistuksen saa, mikäli kaikki opintoihin kuuluvat oppiaineet on suoritettu hyväksytysti ja opiskelijan suorittamia pakollisia, valtakunnallisia valinnaisia sekä paikallisia valinnaisia opintoja on ”hyväksytty” vähintään 150 opintopisteen verran, joista 20 opintopistettä on oltava valtakunnallisia valinnaisia opintoja. Opintojaksojen arviointi merkintöjä H, K ja X ei lasketa opintopisteisiin.

Oppiaineen oppimäärä muodostuu opiskelijan henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman mukaisesti opiskelemista pakollisista ja valtakunnallisista valinnaisista sekä niihin läheisesti liittyvistä paikallisista valinnaisista opinnoista.  Samassa oppiaineessa eri opiskelijoilla voi olla erilaajuiset oppimäärät. Opiskelijan opiskelusuunnitelma tarkentuu lukio-opintojen aikana. Sen laatiminen ja seuranta ohjaavat opiskelijaa tavoitteellisiin ainevalintoihin.

Oppiaineen oppimäärän arvosana määräytyy opiskelija opiskelemien pakollisten ja opetussuunnitelman perusteissa määriteltyjen valtakunnallisten valinnaisten opintojen arvosanojen aritmeettisena keskiarvosanana. Mainituista opinnoista opiskelijalla saa olla hylättyjä arvosanoja enintään seuraavasti:

Opetussuunnitelman mukaisesti opiskeltuja pakollisia ja valtakunnallisia

Hylättyjä arvosanoja enintään

2 – 5 opintopistettä

0 opintopistettä

6 – 11 opintopistettä

2 opintopistettä

12 – 17 opintopistettä

4 opintopistettä

18 opintopistettä tai enemmän

6 opintopistettä

Oppiaineen oppimäärässä ovat mukana kaikki opiskelijan arvioidut pakolliset ja opetussuunnitelman perusteissa määritellyt valtakunnalliset valinnaiset opinnot, eikä mitään niistä voi jälkikäteen poistaa.