Vihreä lippu

Vihreän lipun juhla 3.6.2022

Päätimme viime viikon ja oikeastaan koko kuluneen toimintakauden yhdessä eskareiden ja muun päiväkodin väen kanssa yhteiseen Vihreän lipun juhlaan.
Nostimme lipun salkoon fanfaareiden saattelemana ja lauloimme yhdessä pari laulua. Pallokentällä oli liikuntaleikkejä musiikin kera. Kukkalaatikoihin istuimme rakkaudella kasvatettuja samettikukkia ja auringonkukkia. Samettikukan siemenet olimme syksyllä keränneet talteen edelliskesän kukista.
Vihreä lippu -teeman mukaisesti herkuttelimme terveellisesti viinirypäleillä.
Lopuksi pääsimme vielä kohottamaan kuntoamme metsäparkour-radalle.

Mahtava suoritus meiltä kestävän kehityksen ja kunnonkohotuksen saralla.

Pääsiäispomput päiväkodilla-Pääsiäistapahtuma yhdessä eskareiden kera 13.4.22 🌞🐰🐣

Kellokeskiviikkona kiiruhtivat eskarilaisetkin päiväkodille Kani Koipeliinin ja Helmiinakanan Pääsiäispompuille. Alussa laulaa luikautettiin Helmiinakanan lempilaulu ja sitten ihmeteltiin eriväristen kanojen varpaita ja pyrstöjä.

Sitten olikin vapaa päässy kipitellä ja pomppia erilaisiin puuhiin.
Oli pääsiäisarvoituksia, - loruja ja temppurataa pyrähdellä. Etsittiin samanlaisia pääsiäismunia, missä oli pienemmille helpompi ja isommille vaikeampi versio.

Välillä piti nököttää kanana orrella eikä saanut kun siivet ja yläkroppa liikkua, jalkojen piti pysyä tiukasti orrella. Toiset yritti osua kanoihin häntäpalloilla.

Ja jo vain oli Pääsiäiskanaltakin karanneet pääsiäismunat, jotka sitten piti kerätä ja heitellä reikälakanan läpi takaisin pesään.

Tutulla Jekkujäniksellä oli meille kivoja jumppaliikkeitä ja yhtä Pääsiäispupua piti auttaa keräämään Väriporkkanat oikeisiin paikkoihin.

Pirrepupulla oli myös Tipuhippa, missä piti kiinni jäädessä mennä kyykkyyn ja räpytellä siipiä, kunnes joku toinen tipu tuli ja pelasti pelastettavan pyrstöään pyrstöön koskettamalla.

Metsässä oli aitaa kiertävän polun varrella eskareiden sinne virittelemä pääsiäistietovisa, missä ratkaisut avattiin qr-koodeista lukemalla.

Aurinko helli lämmöllään ja mukava hiki tuli kaikille. Oli meillä vaan hauskaa kaikilla pääsiäishahmoilla, lapsilla ja aikuisilla 💛

Oikein ihanaa ja leppoisaa Pääsiäistä kaikille 🐣

Sokeripalanäyttely päiväkodilla 21.-25.3.2022

Tällä viikolla päiväkodin ryhmissä on keskusteltu Terve elämä- teemaan liittyen terveellisestä ravinnosta. Ryhmissä on kiertänyt sokeripala- näyttely joka kertoo konkreettisesti kuinka paljon herkut mm. limsapullo, suklaalevy, karkkipussi ja jugurttipurkki sisältävät sokeria. Lasten kommentteja:
-Terveellistä ruokaa on puuro,parsakaali, salaatti, liha, ruisleipä, paahtoleipä,riisi ja kana.
-Epäterveellistä ruokaa on ranskalaiset ja ketsuppi, hamppari, karkit, sipsit,limsat, suklaa , laku , jäätelö.
Jos syö paljon karkkia vaikka juhlissa voi tulla tosi huono olo; vatsaan koskee, maha pullottaa,oksettaa, tulee ripuli , väsyttää ja on levoton olo. Jos syö ruokaa aina ennen karkkia ei tule huono olo.
Lapset myös arvioivat missä olisi eniten / vähiten sokeria herkuissa. Hyvin arvioivat cokiksen ja karkkipussin sisältävän eniten. Selkeästi lapsia hämmästytti nähdä herkkujen sisältämät sokerimäärät konkreettisina sokeripaloina cokispullo 64 palaa,karkkipussi 70 palaa, suklaa 39 palaa, jugurtti 9 palaa.

Otsonkallion talviolympialaiset 24.2. 💎

Otsonkallion päiväkodissa talviolympialaisia vietettiin talvisen lumisessa ja raikkaan tuulisessa säässä.

Karhuemäntä avasi tilaisuuden olympiarenkaiden vieressä, olympiafanfaarin soidessa. Vihreä lippu nostettiin juhlallisesti salkoon, siellä se hulmuikin näyttävästi luoden urheiluhenkeä. Myös olympiatuli saatiin soihtuun liekehtimään.
Sen jälkeen jumpattiin muutaman laulun tahdissa, jotta saatiin lihakset lämmiteltyä urheilusuorituksia varten.
Sitten olikin startin aika:
N-Y-T NYT menoksi!

Mitä talviolympialajeja sitten päästiin kokeilemaan?

❄️ Aarteen etsintää lumesta

Erivärisiä jäätimantteja etsittiin hangesta ja lajiteltiin ne väriensä mukaisesti omille paikoilleen. Jännää ja tarkkaa puuhaa!

❄️ Ampumajuoksu

Tässä lajissa juostiin lenkkiä, jonka varrella ampumapisteillä "ammuttiin" käsillä niin seisten kuin maatenkin palloja maalirenkaisiin.

❄️ Pulkkasprintti

Pulkkasprintissä pääsi kokemaan vauhdin hurmaa! Pulkat kiisivät kyydittävineen vahvojen vetäjien toimesta maaliin saakka.

❄️ Jääkiekko

Tässä lajissa pujotteluradan läpi piti palloa kuljettaen selvitä ja tarkkuusvedolla lyödä pallo maaliin.

❄️ Curling

Curling-radalla koetettiin harjata jäinen kiekko rataa pitkin maaliin jäähän maalatun punaisen ympyrän keskelle. Selvästi tulevaisuuden Curling-toivoja on meillä päiväkodissamme!

❄️ Mäenlasku

Huijui mitä vauhtia lapset mäkeä alas laskivat pulkkien ja liukureiden kanssa. Ihania hurjapäitä! 🛷

Lopuksi herkuteltiin lämpimällä mehulla ja Kisa-ketun karkeilla. Ennen lounasta lapset nousivat voittajina palkintokorokkeelle ja saivat ansaitut mitalit. 🥇

Hienoa reippautta, rohkeutta ja iloista urheilumieltä! Liikunnan ilo oli käsinkosketeltavissa. Otsonkallion päiväkodin olympialaiset olivat oikein onnistuneet. Osanottajat loivat hienon ja mieleenpainuvan kisatunnelman.

Tonttupolku 15.12.

Joulukuun puolivälissä järjestettiin eskarin ja päiväkodin väelle yhteinen tonttupolku. Pienestä sateesta ei välitetty, kun vanhemmat ja isovanhemmat tekivät tonttujen touhuja päiväkodin lähimetsässä. Lämmin mehu ja glögi maistuivat tonttupolun kiertäneille.

Lämmin kiitos kaikille teille osallistuneille, loitte lämmintä joulun tunnelmaa sateiseen päivään!

Vihreän lipun raati 9.12.2021

Tänään saimme raatiin vierailijaksi liikuntakoordinaattori Jaana Knuden.
Jaanan kanssa keskusteltiin , miten tärkeää on liikkua luonnossa ja myös
vauhdikkaasti, sykettä nostaen esim. kivoilla hippaleikeillä. Tärkeää on myös
leikkiä rauhallisempiakin leikkejä ja nukkua hyvin ja lepäillä välillä.
Terveellinen ruoka on myös tärkeää ja antaa meille voimaa liikkumiseen.
Jotta saimme sykkeen nousemaan ja lämpimän olon leikimme Jänön hippaa:
kosketuksesta muuttui porkkanaksi ja kaveri pelasti muuttumalla myös
porkkanaksi.
Noppatehtävissä harjoiteltiin lukuja 1-6. Luku 3 antoi meille tehtäväksI
muuttaa itsemme ihan pieneksi ja hiljaiseksi ja sen jälkeen mahdollisimman
suureksi ja kovaääniseksi.
Sitten jakaannuimme kolmeen ryhmään ja lähdimme selvittämään Pikku -
Jänön karttatehtäviä: pohdimme yhdessä liekö jäljet Pikku-Jänön vai jonkun
muun? Hienosti lapset tunnistivat vihjeistä jälkien jättäjiä ja lopulta ne Pikku-Jänönkin
jäljet löytyivät!
Jänön tunnekuvien avulla mietittiin miltä Pikku-Jänöstä tuntui kun sen jäljet
olivat hukassa ja miltä näyttää ja tuntuu vihainen ja surullinen tunne. Lapset
kertoivat että vihainen tunne tuntuu että ihan höyryä puhisee suusta kun
suututtaa. Pikku-Jänö tuli iloiseksi kun lapset olivat liikkuneet ja etsineet
Pikku-Jänön jälkiä ne löytäen. Kiitos Jaanalle kivoista hetkistä raadissa!

Vihreän Lipun raati 11.11.2021

Vihreän Lipun raati  11.11.2021 / Pia Pandoista

 

Raadissa mietittiin ja tutkittiin tällä kertaa miksi meidän kannattaa liikkua ja leikkiä luonnossa paljon vaikka joka päivä. Mitä iloa ja terveyshyötyjä luonnossa liikkuminen meille antaa?

Lähdimme tutkimaan asiaa luonnon omaan kuntosaliin eli lähimetsäämme.

Aloitimme lämmittelyllä: etsimme pehmeän mättään, matalan kannon tai kiven jonka päälle askelsimme polvea reilusti nostaen. Ylävartalon lihaksia herättelimme varjonyrkkeilemällä ilmaan. Sykkeemme nousi ja tuli lämmin.

Tasapainoa kehitimme tasapainoilemalla ensin yhdellä jalalla tasaisella maalla sitten kannon, juuren tai kiven päällä.

Seuraavaksi etsimme oman puun ja punnersimme puuta vasten koko vartalo suorana . Kokeilimme myös vetää puuta itseämme kohti.

 Etsimme myös puun jossa voimme roikkua oksasta, kokeilimme myös nostaa jalkoja samalla vatsaa kohti. Leuanvetojakin nähtiin. Lihasvoima kehittyi koko kehossa.

Seuraavaksi leikimme Seuraa johtajaa ja näytimme kavereille parhaat seikkailureitit: jokainen sai olla oman joukon johtaja ja vuorollaan johdattaa toiset metsäparkour radalle pujotellen puiden välistä, kiiveten / hypäten alas kiviltä ja kannoilta, yli/ ali esteiden, tasapainoillen jne.

Lopuksi rentouduimme puuta vasten nojaten ja sykettä laskien , puiden tuottamaa happea syvään hengitellen ja keskustellen miltä liikkuminen tuntui verrattuna sisällä/ ulkona ? Monet lapsista kertoivat liikkumisen olevan raskaampaa jumppasalissa, toisista taas epätasaisessa maastossa liikkuminen on haasteellisempaa.

Keskustelimme myös miten luonnon mikrobit lisäävät vastustuskykyämme kun leikimme metsässä, luontosuhteen vahvistumisesta ( mitä enemmän oleskelemme metsässä sen kivempaa) ja miten kaveri- ja leikkitaidot kehittyvät yhdessä metsässä leikkien ja liikkuen: mm .mielikuvitus, neuvottelutaidot.

Perheen kanssa moni jo liikkuikin vapaa-ajalla luonnossa ja päiväkodin lähimetsässä.

Aktiivisen , kuntoa kohottavan liikkumisen lisäksi on tärkeää myös levätä ja nauttia kaikesta kauniista luonnossa.

Vihreän lipun juhla 26.5.21 💚 Otsonkallion päiväkotimme ja esikoulu jatkaa Vihreän Lipun kestävällä tasolla 🌱💚🌱

Tänään juhlimme jälleen Vihreän lipun sertifikaatin saamista ensi kevääseen saakka. Lauloimme Onnen laulun itsellemme ja nostimme fanfaarien soidessa Vihreän lipun salkoon.

Sitten ryhdyimme tosi toimiin, ryhmä kerrallaan istutimme siemenistä kasvattamamme samettiruusut ja joitakin muitakin kukkien taimia kasvilavoille lasten kanssa.

Toki aina juhlissa on musiikkia ja sehän pisti meidät panemaan jalalla koreasti. Tanssi antoi iloa ja energiaa. Ja toi pienen janon ja nälän.

Siihenhän auttoi grillimakkara ja mehu oivasti. Loppuajan leikimme ulkosalla. Sattuipa hyvin ettei satanut vasta kun iltapäivällä.

Vihreän lipun raati 22.4.21 🌱🌞🌱

Kevättä läksimme etsimään, kasvua ja muita kevään merkkejä.
Alussa Pia antoi Luonto etsivät "aarrekartat", joihin sai merkitä mitä löysi. Ja lapsethan löysivät 🙏 löytyi muurahaisia työn touhussa ja leskenlehtiä kukat sulkeutuneina, koska oli pilvistä juuri silloin.

Sitten löysimme jo vihreää heinää, isoja pajunkissoja, kuolleen madon, paljon silmuja pensaissa ja puissa. Hiirenkorvia näkyi jo koivuissa. Yhden perhosenkin näimme liihottelemassa, näytti nokkosperhoselta. Lätäkössä oli myös elämää ja monta hämähäkkiä viipotti metsässä.

Kiipesimme rinnettä ylös kalliolle paikkaan missä istuimme Marjun johdolla kuuntelemaan lintujen laulua silmät kiinni. Kuuntelimme eri lintujen ääniä Vantaan luontokoulun Lintujen euroviisuja-tallenteesta. Se löytyy Mappa.fi sivulta. Katsoimme samalla miltä peippo, fasaani, mustarastas ja punarinta näyttivät.

Tarkoitus oli vielä luuppien, suurennuslasien ja kiikareiden kanssa tutkia kaikkea kevään uutta kasvua, mutta lapset toivoivat leikkiäkin, joten otimme lopuksi Aurinko-ja hallaleikin, missä kaikki muut saimme olla kasveja, kukkia ja heiniä, yksi lapsi halusi olla halla, pakkanen joka jäädyttää ja toinen sai olla aurinko, joka sulatti kasvit taas kasvamaan. Kyykystä, pienestä siemenestä alkoi kasvu ja lopulta varpaillaan kädet ylhäällä saimme loistaa auringon valossa ja lämmössä Pakkanen kävi hipaisemassa ja silloin vaivuimme taas pieniksi, nuukahtaneiksi. Kevätaurinko kuitenkin voitti ja pakkanen läksi paukuttelemaan pohjoisnavalle.
Loppuaika menikin leikkien, kiipeillen ja ötököistä löytäen 😊
Kiva oli olla taas yhdessä kevätmetsässä 🌱🌲☘️

Suunnittelijana päiväkodilta Pia ja Marju

Pääsiäistapahtuma 25.3

Vietimme päiväkodin ja eskareiden kanssa pääsiäistapahtumaa viereisessä leikkipuistossa sekä lähimetsässä ryhmä kerrallaan. Pipsa-pöllön munat olivat karanneet ja niitä etsittiin leikkipuistossa. Munista löytyi liikunnallisia pieniä tehtäviä.
Metsästä etsittiin valkoisia ja ruskeita pupuja, jotka olivat menneet piiloon. Lopuksi laskettiin pupujen määrä. Kumpia oli enemmän, valkoisia vai ruskeita pupuja?


Ulkona kuin lumiukko 24.2.2021

Tänään vietimme Vihreän lipun tapahtumaa Ulkona kuin lumiukko yhdessä eskarilaisten kanssa leikkipuistossa. Pakkaslunta tiivistettiin ämpäreihin ja pahvilaatikoihin niin saimme rakennettua hienoja lumirobotteja ja muita lumiveistoksia. Lisäksi teimme lumiukon tehtäväradalla tehtäviä. Kivaa oli ja yhteistyöllä saimme kivan luminäyttelyn aikaiseksi☃️.


Vihreän lipun raati 19.2. 21 🌲🌞🌲

Kertasimme energia-juttuja, mitä olemme oppineet raadissa pitkin vuotta. Ensimmäisenä mietimme veden olomuotoja-höyryä, lunta ja jäätä. Mitä vedellä voi tehdä ja mihin sitä tarvitaan. Uimiset, juominen, peseytyminen ja kasvien veden tarve muistettiin. Vesivoimalatkin todettiin tärkeiksi. Tehtävänä oli etsiä jääaarteet- ja kauniin värisiä jääruusuja ja - lumihiutaleita löysimmekin.
Sitten mietimme aurinkoa ja sen iloja. Se lämmittää, antaa valos ja kasveille voimaa kasvaa. Päivällä se valaisee ja yöllä kuu. Muistimme kesän ilot kun on jopa hellettä. Aurinkopaneeleista saamme energiaa. Tässä tehtävänä oli maalata aurinko lumeen sormiväri-vesiseoksella pensselin ja sudein. Kaksi kirkkasnkeltaista aurinkoa jäikin loistamaan hankeen.
Tuulien teitä tuumailimme seuraavaksi. Mitä kivaa on tuulessa? Voi purjehtia ja lennättää leijaa. Tuuli lennättää lehtiä syksyisin maassa ja ilmassa. Tuulimyllyt ovat tärkeitä energian saamisessa myös. Tässäpä olikin sitten tuuli leikin vuoro. Kaksi lapsista oli pohjois-ja etelätuuli. Heillä oli eri värisethuivit, muut saivat valkoiset lumihiutalemerkkinä. Pohjoistuuli huusi Etelään ja hiutaleet tanssivat Etelätuulen tykö. Sitten se puolestaan lähetti hiutaleet Pohjoistuuleen huutaen merkin. Marju huusikin yllättäen välillä Myrsky, jolloin kaikki heittivät hiutalehuivit ilmaan. Sitten keksi mekin olla lumisotaa.
Tiina innostui vielä tekemään lumienkeli-lapset perästä ja sinne jäivät liihottelemasn enkelit lumeen ohikulkevien iloksi. Lopuksi tarvitsimme itsekin energiaa - rusinoita maistelimme, että jaksoimme taivaltaa takaisin päiväkodille ja eskariin.

Metsän eläinten joulu 15.12.30 ❄️🌟🌲🌟❄️

Jälleen yhdessä esikoululaisten kanssa saimme ihastuttavan tapahtuman luonnon keskelle. Pipsa-pöllö oli toivonut että eläinystävät metsässä saisivat kylmän talven keskelle myös joulun ja herkkuja ☺️
Kaikki ryhmät olivat valmistaneet tai keränneet syötäviä joulukoristeita, jotka sitten omaan puuhun kukin ryhmä laittoi. Kauniita tuli joululahjapuistamme metsän eläimille. Susan luki Eläinten joulurauhan julistuksen ja lauloimme kaikki yhdessä Joulupuu on rakennettu 💚
Saimme kaikki joulun lämpöä sydämiimme 🌟💛🌟

Vihreän lipun raati 8.12.2020

Raadissa mietittiin mitkä voimalaitokset keräävät energiaa ja onko niitä meitä lähellä? Korkeakoskella on vesivoimala jonka lapset olivat nähneetkin ja Pia näytti valokuvia ja videoita Neuvottoman aurinko- ja tuulivoimaloista. Hyötyvoimalan jätteistä poltetaan myös energiaa. Mietimme mitä pitkin muutettu energia eli sähkö kulkee kotiin ja päiväkotiin? No johtoja pitkin tietenkin! Leikimme sähköpiirileikkiä jossa sähkövirta kulki voimalaitoksesta kädestä käteen ja lopulta päiväkodissa käynnistyi sähköä käyttävä laite vaikka puhelimen laturi tai imuri. Sähkökatkoskin syntyi kun sähköjohto katkesi.
Mietimme myös mitä laitteita kotona on jotka ovat ladattavia esim lelut, onko patterileluja ja onko leluja jotka eivät tarvitse ollenkaan sähköä? Keskustelimme onko energiaa säästävää käyttää ladattavia tuikkuja vai kertakäyttöisillä pattereilla toimivia. Lapset kertoivat että legot, palapelit, nuket, pikkuautot kulkevat "ihmisenergialla".
Keskustelimme myös ihmisen varautumisesta talveen. Tarvitaan toppapuvut ettei ulkona lämpöenergia karkaa ja jos ulkona tulee kylmä voi liikkua ja leikkiä vaikka kynttilä, joulupallo, tähti - leikkiä tai tanssia energiansäästötanssia. Myös koteja lämmitetään talvella lämpöpattereilla ja takalla.Retkelle kannattaa pakata evästä josta saa energiaa jotta jaksaa kävellä ja lämpimästä mehusta jota nautimme saimme lämpöenergiaa.
Metsäneläinten talvi 20.11 ❄️🌲❄️

Yhteistyöllä esikoulun ja päiväkodin ponnistuksella syntyi kiva luontopolku missä eri rasteilla pohdittiin metsän eri eläimia ja niiden talvehtimistapoja. Alussa kuultiin hassuja väittämiä, missä eläimet talvehtivat ihan hassusti, karhukin halusi lentää etelään 😂 metsässä opittiin oikeaa tietoa kuinka kukin talvensa viettää 🙏 ja mikä parasta, sää suosi, oli satanut hiukan lunta ja aurinko kurkki. Posket punaisina palasimme iloisena kaikki metsästä 💚

Vihreän lipun raati 12.11.20 🌲💚🌲

Raadissa pohdittiin tänään tuulta esikoulun Jennan kera. Tuulesta on hyötyä, saamme tuulimyllyistä energiaa. Tuulen huomaa kun puut heiluvat, merelle nousee aaltoja ja vihreä lippu liehuu. Tuulen avulla voi purjehtia ja tuulella voi lennättää leijaa. Toki tuuli voi aiheuttaa harmiakin, merellä aallokko voi kasvaa hurjaksi ettei voi matkata suuretkaan laivat. Myös kova myrsky tuulineen voi kaataa puita talojen päällekin.
Leikimme tuulihippaa, jos tuuli sai kiinni piti pysähtyä ja nostaa kädet tuulimyllyn lavoiksi. Toisen pystyi pelastamaan menemällä viereen ja molemmat laittoivat lavat pyörimään, tuli energiaa paeta. Kuulimme myös sadun Kolme porsasta. Aika kova tuulen voima oli sudella kun puhalsi olki- ja risutalot nurin. Onneksi oli yksi järkevä porsas ja kivitaloon kaikki pelastautuivat.
Sitten rakennettiin possuille taloja, tuli sammalvuoteita ja kivi- ja keppitaloja ja possut saivat jopa saunankin 🙂

Vihreän lipun raati 10.9.20 🌿🌲🌿

Minä olen Pipsa-pöllö ja tarkoituksena on etsiä energiaa lasten kanssa.
Mietittiin ensin mitä on energia ja löytyykö sitä metsästä?
Löydettiin mustikoita, puolukoita, sieniä, aurinkoa, tuulta ja vettäkin saatiin taivaalta kuin tilauksesta.
Miten nämä on energiaa?
Syömisestä saa energiaa ja sähkön tuottamiseen tarvitsee tuulta, aurinkoa ja vettä.
Luonto tarvitsee aurinkoa ja vettä että puut ja kasvit voivat kasvaa.
Mustikoita riittämiin saatiin massut pullolleen, niitä jäi vielä metsän eläimille.
Energista syksyn alkua kaikille 🌞

T. Pipsa-pöllö

Yk:n teemapäivää, Maailman luonnon päivää juhlimme 3.3 yhdessä päiväkodin ja esikoulun lasten kanssa metsässä 💚🌲💚

3.3.2020 vietetään Maailman luonnon päivää, muistutamme erityisesti taas tänään kuinka elintärkeä voimavara luonto on meille ihmisille. Miten meidän tulee suojella ja vaalia luontoa, että se ja sen helmassa elävät eliöt, hyvät mikrobit, kasvit ja eläimet selviäisivät vielä tuleville sukupolvillekin.
Suojellaan Suomemme sydäntä 💚 Luontoa!

Vihreän lipun raati 20.2.2020 eskarissa.

Vihreän lipun raadissa mietittiin retkeilyyn ja metsässä liikkumiseen liittyviä asioita.
Metallinpaljastimella etsittiin maahan uponneita esineitä mm. Puukko, kompassi, kännykkä ym ja mietittiin miten tarpeellisia ne ovat metsässä.

Riippukeinussa kuunneltiin metsäsatua ja luonnon ääniä.


Nuotion rakentamista harjoiteltiin.


Mehu lämpeni trangialla ja se maistui ulkona ihanalta piparin kanssa.

Tonttupolulla 21.11.19 päiväkodin ja eskarin väki yhdessä

Tonttupolulla toimittiin yhdessä, kivaa oli.


Ihmeteltiin tassunjälkeä ja leikittiin karhu nukkuu hippaa.

Metsäjäniksen suojaväri tuli tutuksi kun etsimme valkoisia ja ruskeita jäniksiä metsästä.
Lisäksi leikimme muuttolintuleikkiä, saimme tietää että rikkinäiset villasukat kannattaa viedä metsään oravan pesätarpeiksi ja paljon muuta tekemistä oli yhteisessä aamussa!

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä