4.4 Opiskeluhuolto

4.4 Opiskeluhuolto

Lukion opetussuunnitelman perusteissa käytetään lukiolain mukaisen käsitteen opiskelijahuolto sijasta oppilas- ja opiskelijahuoltolain käsitettä opiskeluhuolto.

Lukion opiskeluhuollon tavoitteena on edistää opiskelijoiden oppimista, terveyttä ja hyvinvointia ja huolehtia oppilaitosyhteisön hyvinvoinnista sekä opiskeluympäristön terveellisyydestä ja turvallisuudesta. Opiskeluhuoltoa toteutetaan sekä yhteisöllisenä että yksilökohtaisena opiskeluhuoltona. [Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki (1287/2013) 2 ja 3 §.]

Lukion opiskeluhuollon kokonaisuuteen sisältyvät koulutuksen järjestäjän hyväksymän opetussuunnitelman mukainen opiskeluhuolto sekä opiskeluhuollon palvelut, joita ovat psykologi- ja kuraattoripalvelut sekä opiskeluterveydenhuollon palvelut. Opiskeluhuollon palveluiden järjestämisestä vastaa lähtökohtaisesti oppilaitoksen sijaintikunta. Yksityinen koulutuksen järjestäjä tai valtio koulutuksen järjestäjänä voi päättää järjestää näitä palveluja kokonaan tai osittain omana toimintanaan ja omalla kustannuksellaan. Opiskelijalla on oikeus saada maksutta sellainen opiskeluhuolto, jota koulutukseen osallistuminen edellyttää lukuun ottamatta yli 18-vuotiaiden opiskelijoiden sairaanhoitopalveluja. Opiskelijoille ja heidän huoltajilleen annetaan tietoa opiskelijoiden käytettävissä olevasta opiskeluhuollosta ja opiskelijaa ohjataan hakemaan tarvitsemiaan opiskeluhuollon palveluja. [Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki 3, 9 (muutettu lailla 1409/2014) ja 11 §.]

Opiskeluhuolto järjestetään monialaisessa yhteistyössä opetustoimen ja sosiaali- ja terveystoimen kanssa siten, että siitä muodostuu toimiva ja yhtenäinen kokonaisuus. Opiskeluhuoltoa toteutetaan yhteistyössä opiskelijoiden ja heidän huoltajiensa sekä tarvittaessa muiden yhteistyötahojen kanssa. Opiskeluhuollossa huolehditaan kaikkien opiskelijoiden mahdollisuudesta osallistua opiskeluhuollon suunnitteluun ja kehittämiseen. Opiskeluhuolto on kaikkien oppilaitoksissa työskentelevien ja opiskeluhuoltopalveluista vastaavien työntekijöiden tehtävä. Ensisijainen vastuu opiskeluyhteisön hyvinvoinnista on oppilaitoksen henkilökunnalla. [Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki 3 ja 4 §, lukiolaki 629/1998, 27 § (1268/2013).]

Paikalliset kirjaukset

LUKU 4.4 OPISKELUHUOLTO KOTKAN LUKIOISSA

Opiskeluhuolto sisältää lain mukaan koulutuksen järjestäjän hyväksymän opetussuunnitelman mukaisen opiskeluhuollon, yhteisöllisen opiskeluhuollon ja yksilökohtaisen opiskeluhuollon. Opetuksen järjestäjä asettaa toiminnan tavoitteet, sisällöt ja toimintatavat ja ne ovat osa opetussuunnitelmaa. Aikuisten lukiokoulutuksessa ei velvoiteta opiskeluhuoltosuunnitelmia.

Nuorten kehitysympäristön ja lukion toimintaympäristön muuttuessa opiskeluhuollosta on tullut yhä tärkeämpi osa oppilaitoksen perustoimintaa. Opiskeluhuolto liittyy läheisesti lukion kasvatus- ja opetustehtävään. Opiskelijan/nuoren etu ohjaa opiskeluhuoltotyötä.

Opiskeluhuollon tavoitteet, tehtävät ja toteuttamisen periaatteet muodostavat esiopetuksesta toisen asteen koulutukseen ulottuvan jatkumon. Lukion opiskeluhuollon tavoitteena on edistää opiskelijoiden oppimista, terveyttä ja hyvinvointia ja huolehtia oppilaitosyhteisön hyvinvoinnista sekä opiskeluympäristön terveellisyydestä ja turvallisuudesta. Opiskeluhuoltotyötä ohjaavat luottamuksellisuus, kunnioittava suhtautuminen opiskelijaan ja huoltajaan sekä heidän osallisuutensa tukeminen.

Opiskeluhuoltoa toteutetaan ensisijaisesti ennaltaehkäisevänä ja koko oppilaitosyhteisöä tukevana yhteisöllisenä opiskeluhuoltona. Tämän lisäksi opiskelijoilla on lakisääteinen oikeus yksilökohtaiseen opiskeluhuoltoon. Monialainen yhteistyö on opiskeluhuollossa keskeistä. Opiskeluhuolto on kaikkien oppilaitoksissa työskentelevien sekä opiskeluhuoltopalveluista vastaavien työntekijöiden tehtävä. Ensisijainen vastuu opiskeluyhteisön hyvinvoinnista on oppilaitoksen henkilökunnalla. Opiskeluhuoltotyössä noudatetaan voimassa olevia salassapitosäädöksiä.

4.4.1 Opiskeluhuollon keskeiset periaatteet: Opiskeluhuoltoryhmiä on kolmentasoisia

Opetuksen järjestäjä asettaa opiskeluhuollon ohjausryhmän ja lukiokohtaiset opiskeluhuoltoryhmät. Yksittäistä opiskelijaa koskevat asiat käsitellään tapauskohtaisesti koottavassa asiantuntijaryhmässä. Jokaisella kolmella ryhmällä on omat tehtävänsä ja niiden perusteella määräytyvä kokoonpano. Kaikki opiskeluhuoltoryhmät ovat moniammatillisia/-alaisia eli ryhmissä on opetushenkilöstön lisäksi opiskeluhuollon palveluita edustavia jäseniä käsiteltävän asian edellyttämällä tavalla.

  • Opiskeluhuollon ohjausryhmä

Opiskeluhuollon ohjausryhmä vastaa opetuksen järjestäjäkohtaisen opiskeluhuollon yleisestä suunnittelusta, kehittämisestä, ohjauksesta ja arvioinnista. Kotkassa opiskeluhuollon ohjausryhmänä toimii opetustoimen alainen moniammatillinen työryhmä.

  • Yhteisöllinen opiskeluhuolto

Oppilaitoskohtainen opiskeluhuoltoryhmä vastaa yhteisöllisestä opiskeluhuollosta. Yhteisöllinen opiskeluhuolto on osa toimintakulttuuria, jolla edistetään opiskelijoiden osallisuutta, oppimista, hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta.

  • Yksilökohtainen opiskeluhuolto

Erilaisissa kokoonpanoissa kokoontuva monialainen asiantuntijaryhmä vastaa yksittäistä opiskelijaa koskevasta opiskeluhuollosta.

4.4.2 Opiskeluhuoltosuunnitelmat ja niiden laatiminen Kotkassa

Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma sekä muut kunnan lasten ja nuorten hyvinvointia ja turvallisuutta koskevat linjaukset otetaan huomioon valmisteltaessa opiskeluhuoltosuunnitelmia.

Opiskeluhuollon suunnitelmien kokonaisuus muodostuu kolmesta suunnitelmasta, jotka yhdessä ohjaavat opiskeluhuollon suunnittelua ja toteutusta.

  1. Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma, johon kirjataan opiskeluhuoltoa koskeva osuus. Suunnitelma laaditaan moniammatillisessa Kasva Kotkassa -ryhmässä. Suunnitelman hyväksyy kaupunginvaltuusto ja se tarkistetaan vähintään kerran neljässä vuodessa.

  1. Paikalliseen opetussuunnitelmaan sisältyvä kuvaus opiskeluhuollosta. Kuvaus on laadittu Kotkan lukioiden monialaisena yhteistyönä. Laatimisessa on hyödynnetty kevään 2014 huoltajakyselyn tuloksia. Opetussuunnitelman hyväksyy lasten ja nuorten palveluiden lautakunta.

  1. Oppilaitoskohtainen opiskeluhuoltosuunnitelma, jonka lukiot laativat opetussuunnitelman perusteiden sekä tässä opetussuunnitelmassa annettujen linjausten mukaisesti. Suunnitelmat päivitetään lukuvuosittain. Suunnitelman laatii lukion oppilaitoskohtainen opiskeluhuoltoryhmä.

4.4.3 Oppilaitoskohtaisen opiskeluhuoltosuunnitelman laatiminen Kotkassa

Oppilaitoskohtaisessa opiskeluhuoltosuunnitelmassa kuvataan ne asiat, jotka opetussuunnitelman perusteissa edellytetään. Tässä opetussuunnitelmassa on kuvattu oppilaitoskohtaisten opiskeluhuoltosuunnitelmien kuntakohtaisesti ratkaistut asiat.

4.4.3.1. Opiskeluhuollon kokonaistarpeen ja käytettävissä olevien opiskeluhuoltopalveluiden kuvaus

Opiskeluhuollon nykytila Kotkassa

Lukiot jatkavat opiskeluhuoltotyötä perusopetuksen rakentamalta pohjalta. Opiskeluhuolto kuuluu kaikille oppilaitoksessa työskenteleville. Lukioiden käytössä on yksi koulukuraattori. Lukioiden käyttöön on osoitettu ½ psykologin työpanoksesta. Lukioissa toimii opiskeluterveydenhoitaja ja säännöllisesti myös opiskeluterveydenhuollon lääkäri. Koulunkäynninohjaajien palkkaamisesta huolehtii palveluja tarvitseva opiskelija. Kotkan terveyskeskus tarjoaa peruspalvelut opiskelijoille heidän kotikunnastaan riippumatta. Opiskeluhuoltotyön tukena ovat kouluterveyskyselyn tulokset sekä lukioissa tehtävät kyselyt ja haastattelut.

Opiskeluhuollon tavoitteet Kotkassa

Opiskeluhuollon yleistavoitteena on taata riittävä opiskeluhuolto ja tukea opiskelijan hyvinvointia ja opiskelua.

  1. Varhainen tuki
  2. Toimiva yhteisöllinen opiskeluhuolto
  3. Toimiva yksilökohtainen opiskeluhuolto
  4. Palveluiden helppo saatavuus
  5. Ammattitaitoinen opiskeluhuollon henkilöstö

1 Varhaista tukea antavat kaikki oppilaitoksen työntekijät. Opiskeluhuoltoa toteutetaan yhteistyössä opiskelijan ja huoltajien kanssa. Opettajat seuraavat jatkuvasti opiskelijoiden opiskelua ja hyvinvointia. Koulukuraattori tukee opiskelijoiden kokonaisvaltaista hyvinvointia. Terveydenhoitajalla on avoin vastaanotto ja hän huolehtii lakisääteisistä terveystarkastuksista. Psykologipalveluissa pyritään lukiokohtaisiin matalan kynnyksen palveluihin. Toimintatavat määritellään tarkemmin oppilaitoskohtaisissa opiskeluhuoltosuunnitelmissa.

2 Toimiva yhteisöllinen opiskeluhuolto toteutuu rehtorin johdolla kokoontuvan oppilaitoskohtaisen opiskeluhuoltoryhmän kautta. Ryhmän jäseninä toimivat apulaisrehtori, opinto-ohjaaja, opiskeluterveydenhoitaja, psykologi ja koulukuraattori. Tarvittaessa opiskeluhuoltoryhmä voi kutsua myös muita osallistujia, kuten oppilaskunnan edustajan tai opettajia.

Opiskeluhuoltoryhmä kokoontuu vähintään kolme kertaa lukuvuodessa. Ryhmä asettaa toiminnalleen tavoitteet opetustoimen linjausten mukaisesti ja laatii oppilaitoksen opiskeluhuoltosuunnitelman opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti. Opiskeluhuoltoryhmä arvioi yhteisöllisen opiskeluhuollon tavoitteiden saavuttamista säännöllisesti.

Yhteisöllinen opiskeluhuoltoryhmä ei käsittele yksittäisen opiskelijan asiaa, vaan huolehtii oppilaitosyhteisön yleisestä hyvinvoinnista. Se valitsee lukuvuositeemat ajankohtaisista asioista. Opetuksen järjestäjä voi asettaa jonkun teeman toteutettavaksi kaikissa kunnan oppilaitoksissa.

3 Yksilökohtainen opiskeluhuolto on jokaisen työntekijän vastuulla. Pedagogisesta tuesta vastaa aina opettaja. Huolen synnyttyä kukin toimii oman tehtävänsä velvoitteiden mukaisesti ja ottaa tarvittaessa asian esille opiskeluhuollon palvelujen työntekijän kanssa. Tämä edellyttää opiskelijan suostumusta. Opiskeluhuoltopalveluista vastaavat henkilöt kirjaavat huolen ja tukitoimet käytössään oleviin järjestelmiin.

Tarvittaessa kootaan opiskelijan suostumuksella monialainen asiantuntijaryhmä. Koollekutsujana toimii se, jolle huoli on herännyt. Palaverista laaditaan opiskeluhuoltokertomus opetustoimen lomakkeelle lain edellyttämällä tavalla. Näistä syntyy rekisteri, josta vastaa opetustoimi.

4 Palveluiden saatavuus toteutuu lain edellyttämällä tavalla, koska myös opiskeluhuoltopalvelujen henkilöstö työskentelee lukioilla ja on siten helposti saavutettavissa. Psykologipalvelu on tavoitettavissa puhelimitse.

5 Ammattitaitoinen henkilöstö on keskeinen voimavara opiskelijoiden hyvinvoinnin edistämisessä. Hyvinvoinnin edistämisen toimenpiteet on kirjattu Kotkan lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman.

5 Opiskeluhuoltosuunnitelman toteuttaminen ja seuraaminen

Lukiot toteuttavat opiskeluhuoltosuunnitelma mukaista toimintaa lukuvuosittain. Lukiot arvioivat omaa toimintaansa yhteisöllisen opiskeluhuoltoryhmän toimesta. Opetustoimi seuraa opiskeluhuollon toteutumista oppilaitosten vuosisuunnitelmien avulla. Koottujen tietojen perusteella kehitetään opiskeluhuollon toimintaa. Keskeisistä tuloksista tiedotetaan opiskelijoille, huoltajille ja tarvittaville yhteistyötahoille.

Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman osana olevan opiskeluhuoltosuunnitelman toteutumista arvioidaan vuosittain ja se hyväksytään valtuustossa neljän vuoden välein.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä