Lukuvuosisuunnitelma

Lukuvuosisuunnitelma 2016 - 2017

7. VUOSILUOKKA: MINÄ YLÄKOULULAISENA

Oppilaanohjauksen tehtävänä on 7. luokan aikana tukea oppilaiden siirtymistä yläkoulun oppimisympäristöön ja työskentelytapoihin. Tavoitteena on kasvattaa vastuuta omasta koulunkäynnistä ja opiskelusta huolehtimiseen, kehittää omia opiskelutaitoja ja -tottumuksia sekä harjoitella omien valintojen tekemistä ja niiden perusteluja.

Oppilaanohjauksen luokkatunteja on 7. luokalla 0, 5 vvt. Luokkatuntien keskeisiä sisältöjä ovat:
- yläkoulun käytänteisiin ja koulun eri toimijoihin tutustuminen (mm. erityisopetus/luki-testit ja opiskelijahuollon toimijoiden esittelyt)
- opiskelumenetelmät, koulutyön suunnittelu ja ajankäyttö
- ryhmässä toimiminen (yhdessä tukioppilaiden kanssa)
- työelämään tutustuminen (TET): koulun sisällä:1 päivä huoltajien tai muun oppilaan lähipiiriin kuuluvan henkilön työpaikkaan ja työhön tutustuminen
- itsetuntemus ja minäkuva: erilaisia harjoituksia
- valintojen ja päätösten teon harjoittelu ja valinnan perustelut: valinnaiskurssien valinta
- opiskelun etenemiseen ja arviointiin tutustuminen

Henkilökohtaisessa ja pienryhmäohjauksessa pääpaino on oppilaantuntemuksen lisäämisellä ja valintojen tekemisen ohjaamisella.


8. VUOSILUOKKA: AMMATTIEN MAAILMA

Oppilaanohjauksen keskeinen sisältö on Suomen koulutusjärjestelmään ja erilaisiin ammattialoihin perehtyminen ja käytännön tutustuminen. Tavoitteena on, että jokainen tuntee perusperiaatteet suomalaisesta koulutusjärjestelmästä ja tietää oman lähiseudun tarjoamat koulutusmahdollisuudet. Lisäksi perehdytään ammattialoihin erilaisten tehtävien avulla. Tavoitteena on lisäksi oppia tarkastelemaan koulutuksia ja ammatteja suhteessa oppilaan omiin arvoihin, kiinnostuksiin ja toiveisiin.

Oppilaanohjauksen luokkatunteja on 8. luokalla 0,8 vvt. Luokkatuntien keskeisiä sisältöjä ovat:
- perehtyminen eri ammattialoihin, tulevaisuuden ammatteihin, työtehtäviin ja ammattien vaatimuksiin, tulevaisuuskuvat ja ennakointi
- Suomen koulutusjärjestelmä tunteminen: eri reitit ja vaihtoehdot Suomessa
- tarkempi tutustuminen oman paikkakunnan koulutusmahdollisuuksiin: eri alojen esittelyjä oppitunneilla ja/tai vierailuja ammattiopistoon
- koulutusjärjestelmän tarjoamat yksilölliset mahdollisuudet: oman koulutuspolun pohdinta alulle
- valinnaiskurssien valinta - päätöksenteon harjoittelua
- yläkoulun opintosuoritusten itsearviointi ja tavoitteiden asettaminen
- TET: 1 viikko itse hankitulla työpaikalla ja TET-palaute: työelämän erilaisia käytänteitä
- minäkuva ja itsetuntemus, ryhmässä toimiminen, opiskelutaitojen harjoittelu, näitä taitoja syvennetään

Henkilökohtaisessa ja pienryhmäohjauksessa pääpaino opiskelun ja koulunkäynnin etenemisen tukemisessa sekä jatko-opintosuunnittelun käynnistämisessä.


9. VUOSILUOKKA: MIHIN PERUSKOULUN JÄLKEEN?

Peruskoulun päättöluokalla oppilaanohjauksen sisällöt keskittyvät jatko-opintojen suunnitteluun niin luokkatunneilla kuin henkilökohtaisessa ohjauksessakin. Samalla kerrataan aiempia 7.-8.luokkien aikaisia sisältöjä.

Oppilaanohjauksen luokkatunteja on 9. luokalla 0,7 vvt. Luokkatuntien keskeisiä sisältöjä ovat:
- oman paikkakunnan koulutusmahdollisuudet: tutustuminen, pääsyvaatimukset, yhteishaun käytännöt, omat suunnitelmat (esim. mihin oppilaitokseen yläkoulun jälkeen, mitä valintoja edessä ko. koulutukseen liittyen jo hakuvaiheessa tai heti opintojen alussa, ja mihin voin jatkaa 3-vuotisten opintojen jälkeen)
- syksyn aikana ns. koehaku: jatkokoulutukseen hakeutuminen käynnistyy koehaulla, jossa jokainen 9. luokkalainen miettii yhdessä huoltajansa kanssa vähintään kolme hakutoivetta. Tästä käynnistyy koko päättöluokan ajan kestävä jatkumo, johon kaikki ohjaus liittyy.
- jokaisen oppilaan kanssa käydään henkilökohtainen ohjauskeskustelu
- TET: 1 viikko itse hankitulla työpaikalla ja TET-palaute: työelämän periaatteet syventäen
- minäkäsitys ja itsetunto osana jatkokoulutukseen hakeutumista
- työnhaku ja CV
- opiskelijan etuudet toisella asteella

Henkilökohtaista ohjausta läpi koko päättövuoden ja tavoitteena on löytää kullekin sopivin jatko-opiskelupaikka. Tavoitteena on, että jokainen norssilainen hakee yhteishaussa ja että hakukohteet on mietitty niin, että opiskelupaikka on mahdollista saada. Oppilaiden kanssa käytävien henkilökohtaisten keskustelujen lisäksi 9. luokan aikana oppilaanohjaaja järjestää tarvittaessa yhteisen keskustelun oppilaan ja huoltajien kanssa koskien jatko-opintosuunnitelmaa.