Minä ja meidän yhteisömme

Joulukuun teemat - Hillitsen itseni ja leikitään yhdessä

Miten itsesäätelyä ja rauhoittumisen taitoa harjoitellaan teidän arjessa?

Miten yhteisöllisyys ja osallisuus huomioidaan teidän ryhmässä?
Palautusaika päättyi
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki
  • Palauta äänitallenne

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

Joulukuun teemojen koonti

Hillitsen itseni ja leikitään yhdessä

Itsesäätelyä harjoitellaan varhaiskasvatuksen arjessa päivittäin kun esimerkiksi joudutaan odottamaan vuoroa sekä ottamaan toiset huomioon. Rauhoittumisen taitoa harjoitellaan keskittymällä kädentaitoihin rauhallista musiikkia kuunnellen. Erilaiset rentoutusharjoitukset kuten satuhieronta ovat myös arjen toimissa mukana.

Ennakointi, rutiinit ja säännöt luovat turvaa ryhmässä. Kun lapsi tietää mitä päivän aikana tapahtuu, tämä auttaa siinä, ettei yllättävät tilanteet aiheuta lapsissa levottomuutta ja häiriökäyttäytymistä. Arjessa huomataan miten lasten kaveritaidot kehittyvät ja heille annetaan siitä positiivista palautetta.

Marraskuun teemat - Sinä riität ja saan mitä tarvitsen

Millä tavoin huomioit ryhmäsi arjessa että jokainen saa mitä tarvitsee?

Miten ryhmän jäsenten yksilöllisyys ja mielenkiinnon kohteet otetaan huomioon?
Palautusaika päättyi
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta linkki
  • Palauta äänitallenne

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

Marraskuun teemojen koonti

Sinä riität ja saan mitä tarvitsen

Lasten toiveiden ja kiinnostuksen kohteet otetaan huomioon arjessa. Havainnointi on tärkeässä roolissa, jotta lapset voivat tulla huomioiduiksi yksilöinä. Lasten mielipiteet otetaan huomioon päätöksen teossa ja lapsien annetaan valita eri vaihtoehdoista sekä yhteisistä asioista voidaan päättää myös äänestämällä. Pienryhmätoimintaa järjestetään niin, että lasten toiveet ja tarpeet huomioidaan. Pienryhmien kokoonpanot mietitään tarkasti, jotta jokaisen lapsen on mahdollista osallistua toimintaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Aikuisen aito läsnäolo antaa lapselle tunteen, että hän tulee nähdyksi ja kuulluksi. Aikuiset ovat lasten leikeissä mukana tukemassa leikkiä sekä auttamassa siinä, että jokainen voi osallistua leikkiin kykyjensä ja taitojensa mukaan. Leikkiä pidetään tärkeänä ja yhtenä esimerkkinä tästä on yhteisen leikki-illan järjestäminen päiväkodilla, johon voidaan kutsua lapsen läheisiä vieraiksi.

Lokakuun teemat - Saan olla erilainen ja autan heikompaa

Arvostetaan jokaisen erilaisuutta ja huomataan auttaa ja kannustaa kavereita.
Palautusaika päättyi
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki
  • Palauta äänitallenne

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

Lokakuun teemojen koonti

Saan olla erilainen ja autan heikompaa

Kirjat ja sadut ovat hyvin käytössä. Lukulumoa kannattaa hyödyntää ja erityisesti sen kielen valinta ominaisuutta voi hyödyntää kielilasten kanssa. Sovelluksesta löytyy luettuna kirjoja eri kielillä, joita lapset voivat kuunnella. 

Erilaisuus huomioidaan mutta sitä ei ole kuitenkaan syytä korostaa. Jokainen on omanlaisensa niin osaamisen ja taitojen suhteen, kehot ovat kaikilla erinäköiset ja kokoiset ja mielenkiinnon kohteet ovat kaikilla erilaisia, voimme myös kokea samassa tilanteessa hyvin erilaisia tunteita. Lapsia myös kehutaan siitä, että he kertovat oman mielipiteensä eivätkä sano samaa mitä kaveri. 

Opetellaan ottamaan toiset huomioon ja kiinnitetään huomiota siihen miten oma toiminta vaikuttaa toisiin. Harjoitellaan esimerkiksi sitä, kuinka lähelle kaveria voidaan mennä ja miten häntä voi koskettaa. Leikkiparien arpominen auttaa lapsia tutustumaan ryhmänsä jäseniin ja ottamaan toisensa huomioon.

Ketään ei kiusata vaan ollaan ystävällisiä toisillemme. Arjen eri tilanteissa lapsia kannustetaan pyytämään apua myös toisiltaan eikä vain aikuiselta. Huomataan se, että jokainen meistä tarvitsee apua eri asioissa ja avun antaminen toiselle ei ole erillinen suorite vaan osa jokapäiväistä elämää. Mietitään miltä avun saaminen tuntuu ja miltä taas tuntuu se kun pyytää apua eikä saakaan sitä.

Kiusaamisen ehkäisyyn käytetään apuna kuvia, sosiaalisia tarinoita, Piki -materiaalia, Fanni kirjoja ja kortteja sekä vahvuusvaris on käytössä. MiniVerso sovittelu on apuvälineenä ristiriitatilanteiden selvittämisessä.

Syyskuun teemat - Tunnen itseni ja pidän huolta kaverista

Vahvistetaan itsetuntoa tutustumalla enemmän itseemme sekä harjoitellaan kaveritaitoja.

Palautus 16.10.2022 mennessä. Palautus aikaa jatkettu 18.11. saakka.
Palautusaika päättyi
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki
  • Palauta äänitallenne

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

Syyskuun teemojen koonti

Tunnen itseni ja pidän huolta kaverista

Ryhmissä on hienosti otettu tunnetaitojen harjoittelu osaksi arkea. Tunteiden tunnistaminen itsessä sekä toisissa on tärkeää mm. empatiataitojen vahvistamisessa. Kaikki tunteet ovat sallittuja, eikä tunteista tarvitse päästä eroon. Lasta ei tule harhauttaa miettimään muita asioita silloin kun hänellä on esimerkiksi ikävä tai hän on vihainen. Eletään tunne lapsen kanssa yhdessä ja opetetaan että vaikka nyt tuntuu pahalta niin tunne menee kyllä ohi ja sitten tuntuu jo paremmalta. Ei jätetä lasta yksin tunteensa kanssa, vaan ollaan lähellä, pidetään lasta sylissä ja sanoitetaan hänelle tunnetta. Opetetaan että mitään ei saa mennä rikki eikä itseä eikä toisia saa satuttaa silloin kun suututtaa. Mietitään yhdessä erilaisia keinoja säädellä/purkaa tunnetta. Avuksi voidaan ottaa mm. seinän työntäminen, muovailu, spinnerit, popitit, stressipallon puristeleminen sekä erilaiset hengitysharjoitukset. Apukeinoja harjoitellaan säännöllisesti ilman voimakkaita tunnetiloja, jotta ne voidaan ottaa helpommin käyttöön silloin kun lapsella on jokin voimakas tunne päällä.

Vahvuuksien etsiminen ja tunnistaminen itsestä sekä muista on myös hyvin otettu osaksi arkea. Lapsen itsetuntoa vahvistetaan positiivisella palautteella sekä palkitsemisella. Jokaista lasta arvostetaan juuri sellaisena kuin hän on ja erilaisuutta pidetään rikkautena. Opetallaan pyytämään apua ja antamaan apua. Osoitetaan empatiaa lapsia kohtaan ja pyritään ymmärtämään asiat heidän näkökulmastaan. Empatiaa osakseen saanut lapsi pystyy helpommin osoittamaan sitä myös muille.

Kaveri- ja tunnetaitojen harjoittelussa apuna on käytetty mieli ry:n kaveritaitokortteja, Fanni -kirjoja ja kortteja, pomenia -kortteja, tunteet hukassa materiaalia, satukirjoja, tunnelauluja ja erilaisia tunnekortteja. 

Itseen ja ympäristöön tutustumista pidetään tärkeänä. Palautuksissa tuli esille mm. oman nimen tunnistaminen ja kirjoittaminen sekä perheenjäsenten ja kavereiden nimien opetteleminen, kehon osiin tutustuminen sekä niiden piirtäminen ja nimeäminen, myös omaan elinympäristöön tutustutaan tekemällä retkiä.

Elokuun teemat - Olen osa ryhmää ja ryhmän säännöt

Elokuussa uuden toimintakauden alussa aloitetaan ryhmän sääntöjen luominen ja yksilöiden välinen ryhmäytyminen.

Jokainen ryhmä liittää tähän kansioon oman ryhmän säännöt ja/tai hyväksi koettuja ryhmäytymisen keinoja. Palautteet voivat olla muodossa kuva tai muu tiedosto, merkintä, linkki tai äänitallenne. Palautusaika on 18.9. saakka.

Laitetaan hyvä kiertoon!
Palautusaika päättyi
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki
  • Palauta äänitallenne

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

Elokuun teemojen koonti

Olen osa ryhmää ja ryhmän säännöt
 
Toimintakauden alussa ryhmään luodaan yhdessä lasten kanssa säännöt, joista koostetaan esimerkiksi ryhmätilan seinälle taulu. Sääntöjä voidaan ajatella yhteisinä sopimuksina ja lapset sekä aikuiset voidaan sitouttaa sääntöjen noudattamiseen esimerkiksi kirjoittamalla oma nimi, piirtämällä oma kuva, jättämällä käden- tai sormenjälki sääntö/sopimustauluun. Lasten ikä huomioidaan sääntöjen koostamisessa; pienillä lapsilla riittää 1-3 sääntöä, joiden noudattamista aletaan harjoittelemaan. Isommillakaan lapsilla sääntöjä ei kannata olla paljon vaan sen verran, että lapset pystyvät ne muistamaan ja sisäistämään. Liian laajat ja monimutkaiset säännöt aiheuttavat hämmennystä lapsissa, eikä aikuisetkaan ehdi tarkkailemaan, että jokaista sääntöä noudatetaan. Sääntöjä ja sopimuksia arvioidaan toimintakauden aikana ja niitä voidaan muuttaa sitä mukaa kun lapset oppivat niitä noudattamaan ja tarvitsevat harjoitusta johonkin muuhun asiaan. Sääntö/sopimustaulun on hyvä olla sellainen, että se on helposti muokattavissa, jolloin sääntöjen muuttuessa ei tarvitse nähdä ylimääräistä vaivaa.

Positiivinen pedagogiikka muistetaan myös sääntöjen laatimisessa ja vältetään ”ei saa” listan tekemistä. Jokainen sääntö pyritään kuvaamaan positiivisuuden kautta, esimerkiksi kävellään sisätiloissa tai kosketetaan kaveria kauniisti/hellästi. Sääntö/sopimustauluissa kuvat ovat tärkeässä roolissa kaikkien lasten kanssa. Sääntökuvia voidaan kuvata lasten kanssa itse, käyttämällä esimerkiksi leluja, pehmoeläimiä/hahmoja tai voidaan käyttää valmiita kuvia, joita löytyy mm. papunetistä.

Ryhmähenkeä nostatetaan esimerkiksi yhteisleikeillä, lauluilla, ryhmätöillä ja ryhmään voidaan keksiä oma motto tai kannustushuuto. Lapsille on hyvä tehdä tutuksi ryhmän nimi sekä ketä lapsia ja aikuisia hänen ryhmäänsä kuuluu. Voidaan esimerkiksi aamupiirillä laittaa oma kuva/nimi seinälle kun tullaan hoitoon. Päivän kulku käydään lasten kanssa päivittäin läpi ja pyritään siihen, että rutiinit säilyvät samanlaisina. Päivästruktuuri luo lapsille turvaa, kun tietää mitä tapahtuu milloinkin.