Ilmaperspektiivi

Ilmaperspektiivi ja kiinalainen maisemamaalausperinne

Tutki alla näkyvää kiinalaisen maisemamaalarin Ma Yanin 1100-luvulla maalaamaa kuvaa.

Kuvalähde: wikimedia commons

Kiinalainen maisemamaalausperinne on kytköksissä muihin taiteen lajeihin ja itämaisiin uskontoihin (taolaisuus, kungfutselaisuus ja buddhalaisuus). Maiseman ohessa on usein myös runoja tai runonsäkeitä. Maalauksia ei maalattu paikan päällä luonnossa pyrkimyksenä jäljentää nähty realistisena jäljennöksenä. Tärkeää oli paikan ”sielun” tai ”hengen” kuvaaminen.

Maisemat maalattiin tussilla paperille tai silkille laajaa harmaaskaalaa hyödyntäen. Maalauksille tyypillistä on etäsiyyksien kuvaaminen ilmaperspektiivin avulla: kaukana siintävät vuoret ja puut näkyvät vaaleampina kuin edessä olevat yksityiskohdat. Ilmiö on tuttu, jos olet katsonut esimerkiksi kaukana olevia vuoria tai metsää kirkkaalla säällä: Sinun ja kaukana olevien asioiden välissä on kaikenlaista pienhiukkasta, mikä estää sinua näkemästä kaukana olevia asioita kirkkaana. Sama ilmiö on erityisen korostunut sumuisella säällä.

Lähteet:
https://disco.teak.fi/tila/5-3-ita-aasian-maisemaperinne-luonnon-meditointi/

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Kiinan_taide

Kotikuvistehtävä

Tämän tehtävän tekemisessä tarvitset paperia, joka kestää maalaamista sekä yhden väristä nestemäistä maalausainetta. Voit käyttää tehtävään tussia, vesivärejä tai keittiöstä löytyviä maalausaineita kuten kahvia tai teetä. Alla näkyvässä esimerkissä on käytetty murukahvia, joka on sekoitettu pieneen määrään vettä.

  1. Etsi kotoasi ikkuna, josta on mahdollisimman laaja näkymä.
  2. Tutki näkymää: mitkä asiat ovat lähellä ja mitkä kaukana?
  3. Laimenna käyttämääsi maalausainetta vedellä ja maalaa ensin kauimpana olevat asiat, mahdollisimman vaalealla värillä
  4. Anna värin kuivua.
  5. Sekoita vähän tummempi versio väristä ja maalaa sillä vähän lähempänä olevia asioita
  6. Anna maalin kuivua
  7. Maalaa lähimpänä olevat asiat tummalla värillä
  8. Ihan lähellä olevat yksityiskohdat voit vaikka piirtää ohuella siveltimellä, kuten yllä näkyvässä vanhassa kiinalaisessa maisemamaalauksessa on tehty.

Saitko maalaukseen tilavaikutelmaa ilmapespektiiviä käyttäen?