4.1 Kodin ja oppilaitoksen yhteistyö

4.1 Kodin ja oppilaitoksen yhteistyö

Nuorten lukiokoulutuksessa tulee olla yhteistyössä kotien kanssa (lukiolaki 629/1998, 2 §).Yhteistyön lähtökohtana on avoin ja yhdenvertainen vuorovaikutus sekä keskinäinen kunnioitus. Yhteistyö tukee opiskelijan oppimisen edellytyksiä, tervettä kehitystä ja hyvinvointia. Sen tarkoituksena on edistää myös opiskelijoiden, huoltajien ja kotien osallisuutta sekä oppilaitosyhteisön yhteisöllisyyttä, hyvinvointia ja turvallisuutta. Yhteistyö huoltajien ja kotien kanssa kuuluu lukion toimintakulttuuriin, ja se jatkuu opiskelijan koko lukio-opiskelun ajan. Myös lukiolaisen täytettyä 18 vuotta, voidaan hänen luvallaan olla yhteydessä huoltajiin (käsittää niin huoltajat kuin nuoren kasvusta ja kehityksestä vastaavat vanhemmat).

Yhteistyö on monipuolista, ja sen toteuttamisen tapoja kehitetään suunnitelmallisesti. Lukiosta koulutusmuotona ja sen käytänteistä tiedotetaan huoltajia ja heitä kannustetaan osallistumaan toiminnan kehittämiseen ja yhteistyöhön. Opiskelijan työskentelyä ja opintojen edistymistä seurataan yhdessä opiskelijan kanssa ja niistä annetaan tietoa hänen huoltajilleen. Lisäksi opiskelijoille ja huoltajille annetaan tietoa ohjauksesta, opiskeluhuollosta sekä oppimisen ja opiskelun tuesta. Joka lukuvuosi järjestetään huoltajille ainakin kerran mahdollisuus vanhempainillan kautta tutustua lukion toimintaan ja osallistua lukion toiminnan kehittämiseen ja arviointiin. Lisäksi huoltajilla on mahdollisuus keskustella rehtorin, opinto-ohjaajan, erityisopettajan, ryhmänohjaajien, aineenopettajien, koulukuraattorin sekä terveydenhoitajan kanssa aina halutessaan. Ryhmänohjaaja toimii yhteistyössä huoltajien kanssa opiskelijan lähimpänä henkilökohtaisena kodin ja koulun yhteyshenkilönä. Huoltajat saavat tietoa oppilaitoksen toiminnasta henkilökunnan lisäksi sähköisten viestimien (esim. Wilma) kautta. Koulun verkkosivuilta löytyy opiskeluun liittyvää tietoa sekä opiskeluhuollon yhteystiedot.

Opiskelijan yksilölliset edellytykset ja tarpeet ohjaavat yhteistyön toteutusta. Yhteistyössä otetaan huomioon aikuistuvan nuoren ja täysi-ikäisen opiskelijan itsenäisyys ja oma vastuullisuus. Kodin ja oppilaitoksen yhteistyön tulee olla lukiossa sellaista, että se ottaa huomioon aikuistuvan nuoren itsenäisyyden ja oman vastuullisuuden, mutta tukee nuorta riittävästi opinnoissa ja aikuiseksi kasvamisessa.


Yhteistyössä huomioidaan myös perheiden moninaisuus ja yksilöllisyys. Huoltajien osaamisen hyödyntäminen yhteistyössä vahvistaa toimintakulttuuria. Yhteistyö korostuu koulutuksen nivelvaiheissa, opintojen suunnittelussa ja huolenpidossa mahdollista tukea tarvitsevasta opiskelijasta.

Vastuu yhteistyön kehittämisestä, sen edellytysten ja toimintatapojen luomisesta on koulutuksen järjestäjällä. Koulutuksen järjestäjä päättää opetussuunnitelmassa kodin ja oppilaitoksen yhteistyön järjestämistavasta. Koulutuksen järjestäjän tulee määräajoin selvittää opiskelijoiden ja heidän huoltajiensa näkemyksiä oppilaitoksen ja koulutuksen järjestäjän toiminnasta (lukiolaki 629/1998, 27 §). Opetussuunnitelma laaditaan kodin ja oppilaitoksen yhteistyötä koskevilta osiltaan yhteistyössä sosiaali- ja terveydenhuollon viranomaisten kanssa.