Työkykypassin käyttöönotto Kalajoen Kristillisessä Opistossa

Työkykypassin käyttöönotto Kalajoen Kristillisessä Opistossa

Tällä sivulla kuvataan sitä, miten Ammattiosaajan työkykypassi on otettu käyttöön Kalajoen Kristillisessä Opistossa. Ensin kuvataan passin käyttöönottoa yleisesti, minkä jälkeen kuvataan passin suorittamisen vaiheet. Lopusta löytyy lisäksi tässä opistossa vastaan tulleita kysymyksiä ja seikkoja, jotka on hyvä ottaa huomioon kun työkykypassia suunnitellaan otettavaksi tai otetaan osaksi opetusta. 

Työkykypassin käyttöönotto

Tässä hankkeessa Työkykypassi otettiin käyttöön Kalajoen Kristillisellä Opistolla kasvatus- ja ohjausalan perustutkinnossa. Työkykypassin vastuuhenkilöksi ryhtyi Työkyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitämisen aineenopettaja. Vastuuopettaja tutustui passiin itsenäisesti sekä osallistui Saku ry:n järjestämiin webinaareihin: työkykypassi-orientaatioon, käyttöönottopajaan sekä päivittelypäiville, ja jakoi tietoa eteenpäin. Työkykypassista keskusteltiin yhteisesti ammatillisten opettajien tiimikokouksessa, ja päätettiin kytkeä passin suorittaminen kokonaisuudessaan osaksi yhteisiä tutkinnon osia. Passin suorittamisohjeet lisättiin tutkinnon toteuttamissuunnitelmaan ja HOKS-lomakkeisiin.

Kalajoen Kristillisellä Opistolla työkykypassitodistuksen saa, jos suorittaa hyväksytysti seuraavat yhteisten tutkinnon osien opintojaksot: 

  • Työelämässä toimiminen, pakolliset osaamistavoitteet 
  • Työelämässä toimiminen, valinnaiset osaamistavoitteet 
  • Työkyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitäminen, pakolliset osaamistavoitteet 
  • Työkyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitäminen, valinnaiset osaamistavoitteet 
  • Opiskelijakuntatoiminta/Kipinäopiskelijatoiminta, paikallinen valinnainen yhteinen tutkinnon osa TAI sopiva järjestö- tai harrastustoiminta oppilaitoksen ulkopuolella 

Opettajat päättävät itsenäisesti, miten hyödyntävät omilla kursseillaan Työkykypassi-mobiilisovellusta tai Työkykypassi.fi -nettisivujen tehtäviä. Näiden tehtävien tekeminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä, vaan osaamisen voi hankkia ja todentaa kullekin ryhmälle ja opiskelijalle sopivilla tavoilla. 

Työkykypassin suorittaminen askel askeleelta 

  1. HOKS-vaiheessa linjavalvoja kertoo opiskelijalle mahdollisuudesta suorittaa työkykypassi. Työkykypassin suorittaminen kirjataan opiskelijan HOKS-lomakkeeseen ja valitaan siihen liittyvät valinnaiset tutkinnon osat. 
  2. Opiskelija suorittaa opintonsa sovitusti ja yto-opettajat kirjaavat kurssisuoritukset normaaliin tapaan. Työkykypassista ei ole lisätty omia kokonaisuuksiaan Primukseen/Wilmaan, vaan passi tulee suoritetuksi yto-opintojen yhteydessä. 
  3. Jos opiskelija suorittaa harrastuneisuuteen ja yhteistyötaitoihin liittyvät osaamistavoitteet omassa harrastus- tai järjestötoiminnassaan opiston ulkopuolella, hän toimittaa todistuksen osallistumisestaan linjavalvojalle. 
  4. Valmistuvalle opiskelijalle kirjoitetaan Työkykypassitodistus tutkintotodistuksen liitteeksi. 


Huomioita työkykypassin käyttöönotosta

Työkykypassi on Kalajoen Kristillisellä Opistolla uusi juttu, joten suorittajiakin on vielä vähän. Työkykypassin markkinointi opiskelijoille HOKS-vaiheessa jää ensisijaisesti linjavalvojan vastuulle, joten on tärkeää, että heillä on tarkat tiedot, mitä opintoja työkykypassin suorittaminen edellyttää. 

Kalajoen Kristillisellä Opistolla kaikkia valinnaisia tutkinnon osia ei aina pystytä toteuttamaan lähiopetuksena, jos niitä valitaan vähän. Työkykypassin edellyttämät työkyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitämisen valinnaiset osaamistavoitteet suoritetaankin pääsääntöisesti työelämässä sekä itsenäisesti. Kurssiin sisältyvä oppilaitosyhteisön hyvinvointia edistävän tapahtuman suunnittelu ja toteutus on kytketty osaksi opiston yhteistä toimintaa, ja se suoritetaan nuorisosihteerin ja aineenopettajien tuella esimerkiksi asuntolan iltatoimintana tai opistontuntina. 

Toistaiseksi Työkykypassi on tarjolla vain ammatillisen perustutkinnon opiskelijoille. Järjestämme myös kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkintoa, ja työkykypassin laajentaminen myös ammattitutkinto-opiskelijoille vaatisi lisää suunnittelua, koska ammattitutkintoon ei kuulu yto-opintoja.