Oppilashuolto

Oppilashuolto

Oppilashuoltoon kuuluu lapsen ja nuoren oppimisen perusedellytyksistä, fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta hyvinvoinnista huolehtiminen tukemalla ja edistämällä oppimista sekä tasapainoista kasvua ja kehitystä.

Oppilashuoltoon kuuluu sekä yhteisöllistä että yksilöllistä tukea. Tavoitteena on luoda terve ja turvallinen oppimis- ja kouluympäristö, suojata mielenterveyttä ja ehkäistä syrjäytymistä sekä edistää kouluyhteisön hyvinvointia. Oppilashuollon tavoitteena on myös oppimisen esteiden ja koulunkäyntiin liittyvien muiden ongelmien ehkäiseminen, tunnistaminen, lieventäminen ja poistaminen mahdollisimman varhain. Tarkemmat oppilashuollon periaatteet on ilmaistu perusopetuksen opetussuunnitelmassa.

 

Oppilashuoltoryhmät

Koulukohtainen oppilashuoltoryhmä kokoontuu noin neljä kertaa lukuvuodessa. Ryhmän keskeisenä tehtävänä on yhteisön hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistäminen sekä muun yhteisöllisen oppilashuollon toteuttaminen ja kehittäminen. Koulukohtaiseen oppilashuoltoryhmään kuuluvat rehtori, terveydenhoitaja, kuraattori, opinto-ohjaaja, opettajat ja oppilaiden edustajat eri kouluista. Tarvittaessa kokouksiin kutsutaan vanhempien edustajat tai muita yhteistyötahoja. Koulukohtaisessa oppilashuoltoryhmässä ei keskustella yksittäisen oppilaan asioista vaan laajemmin koulun kehittämisestä. 

Yksittäisen oppilaan asioita käsitellään moniammatillisessa oppilashuollon asiantuntijaryhmässä. Asiantuntijaryhmään osallistuvat tarpeen mukaan opettaja, rehtori, erityisopettaja, kouluterveydenhoitaja, koulukuraattori, koulupsykologi tai sosiaalipalveluiden edustaja. Lisäksi neuvotteluun voidaan kutsua mukaan, koulupsykologi tai muu asianosainen tai asiantuntija. Oppilashuolto toimii tiiviissä yhteistyössä kodin kanssa.

Kouluterveydenhuolto yläkoulu ja lukio

Terveydenhoitaja Pia Rajala on tavattavissa yläkoululla torstaisin (puh. 044 5773 715, pia.rajala@sata.fi). Pian tavoittaa myös wilma-viestillä. Kiireellisissä tapauksissa voi ottaa yhteyttä Honkajoen terveysasemalle puh. 044 5773600 ma-pe klo 8.00 – 16.00.

Kouluterveydenhuolto Hongon koulu

Kouluterveydenhoitajan vastaanotto on koululla tiistaisin. Oppilaan huoltaja voi varata ajan kouluterveydenhoitajalle ja oppilas voi opettajan luvalla käydä vastaanotolla kouluaikana. Avointa vastaanottoaikaa on klo 8.30-9.00 ja 11.30-12.30. Muina päivinä palvelut ovat käytettävissä terveysaseman kautta. Kouluterveydenhoitajan Päivi Rouhelon puhelinnumero on 0445773235 ja sähköposti paivi.rouhelo@sata.fi. Voit myös lähettää tekstiviestejä! Kiireellisissä tapauksissa voi ottaa yhteyttä Honkajoen ter­veysasemalle puh. 5773600 ma-pe klo 8.00 – 16.00.

Hammashuolto

Oppilaiden hammashoidosta vastaa Honkajoen terveysaseman hammashoitola. Tarkastuksiin ja hoitoihin toimitetaan varausajat hammashoitolan kautta. Mikäli hoitoja varataan kotoa käsin ja ne ajoittuvat koulupäivään, tulee ajankohta ilmoittaa omalle opettajalle mahdollisimman ajoissa.

Hammashoitola kutsuu oppilaita hammastarkastukseen. Jos annettu aika ei sovi, on huoltajan otettava viipymättä yhteys hammashoitolaan. Näin edesautamme hammashoitolan asiallista toimintaa, koska ajan voi antaa jollekin toiselle. Muistathan harjata hampaasi ennen hammashoitolaan menoa!

Honkajoen koulukuraattori

Honkajoen koulukuraattorityö on järjestetty yhteistyössä Isojoen kunnan kanssa. Yhteisenä kuraattorina toimii Niina Hietaoja. Kuraattori on tavattavissa Honkajoella maanantaisin (Honko) ja tiistaisin (yläkoulu), yhteydenotot muulloin puhelimitse ja wilman kautta.

Koulukuraattorityö on osa oppilashuoltoa ja sen säädännöllinen perusta on kirjattu 1.8.2014 voimaan tulleeseen oppilas- ja opiskelijahuoltolakiin (1287/2013):

1 § Tässä laissa säädetään perusopetuslaissa (628/1998) tarkoitetussa opetuksessa olevan oppilaan sekä lukiolaissa (629/1998) tarkoitetussa koulutuksessa olevan opiskelijan oikeudesta opiskeluhuoltoon.

3 § Opiskeluhuollolla tarkoitetaan opiskelijan hyvän oppimisen, hyvän psyykkisen ja fyysisen terveyden sekä sosiaalisen hyvinvoinnin edistämistä ja ylläpitämistä sekä niiden edellytyksiä lisäävää toimintaa oppilaitosyhteisössä.

Kuraattoriin voivat ottaa yhteyttä oppilas tai opiskelija itse tai vanhemmat, opettaja tai muu oppilaan kanssa työskentelevä henkilö.

Koulupsykologi

Honkajoen koulupsykologipalvelut järjestää hyvinvointialue. Koulupsykologiin saa yhteyden kuraattori Niinan tai erityisopettajien kautta.

Koulupsykologi toimii lakisääteisesti kouluissa osana koulun oppilashuoltoa. Hänen työnsä tavoitteena on yhteis­työssä oppilaiden, huoltajien ja koulun henkilökunnan kanssa edistää koululaisten oppimista ja psyykkistä hyvinvointia.

 

Vanhemmat tai oppilas itse voivat ottaa suoraan yhteyttä koulupsykologiin. Oppilas voi tulla koulupsykologin asiakkaaksi myös opettajan tai koulun ja oppilashuollon muiden työntekijöiden aloitteesta.

 

Koulupsykologin työnkuvaan kuuluu yhteisöllisen työn lisäksi mm. oppimis- ja koulunkäyntivaikeuksien arviointi. Ennen laajaa oppimistutkimusta tehdään oppimistutkimuksen tarpeen arvio. Tehtyjen selvitysten ja mahdollisen oppimistutkimuksen perusteella tehdään jatkosuunnitelmat yhteistyössä oppilaan, vanhempien ja koulun kanssa.

Neuvonta ja ohjaus lapsen tai nuoren oppimiseen ja kehitykseen liittyvissä asioissa ja esimerkiksi silloin, kun mielialaan, pelkoihin tai ahdistukseen liittyvät asiat huolestuttavat. Varsinaista terapiaa tai muuta pitkäaikaista hoitoa koulupsykologi ei tarjoa.