Oppilaan ja oppimisen tuki

Oppilaan ja oppimisen tuki

Oppilaalla on perusopetuslain mukaan oikeus saada opetussuunnitelman mukaisen opetuksen ohella oppilaanohjausta sekä riittävää oppimisen ja koulunkäynnin tukea heti tuen tarpeen ilmetessä.

Oppilas saattaa tarvita oppimisessaan ja koulunkäynnissään tukea tilapäisesti tai pitempiaikaisesti. Tuen tarve voi vaihdella vähäisestä vahvempaan tai oppilas voi tarvita monenlaista tukea yhtä aikaa. Koulu auttaa oppilasta erilaisin tukimuodoin, jotka riippuvat vaikeuksien laadusta ja laajuudesta. Tukimuotoja ovat mm. tukiopetus, osa-aikainen erityisopetus, oppilashuollollinen tuki, avustajapalvelut, yksilölliset opetussuunnitelmat ja yhteistyö huoltajien ja muiden toimijoiden kanssa. Oppimisen ja koulunkäynnin tuki on kolmiportainen: yleinen tuki, tehostettu tuki ja erityinen tuki. Oppimisen ja koulunkäynnin tuen tehtävänä on tukea oppilaan yksilöllistä oppimista sekä tervettä kasvua ja kehitystä.

Tukiopetus

Oppilaalle annetaan tukiopetusta silloin, kun hän on jäänyt tilapäisesti jälkeen opiskelussa tai hänellä havaitaan olevan oppimisvaikeuksia. Tukiopetusta voidaan antaa myös opiskelutaidoissa, joiden merkitys on keskeistä alkuopetusvuosien jälkeen, kun mekaaninen luku- ja kirjoitustaito on saavutettu. Tukiopetusta antaa luokanopettaja, aineenopettaja tai erityisopettaja huoltajan kanssa sovitulla tavalla ja se on normaalia ns. yleiseen tukeen liittyvää toimintaa.

Aloitteen tukiopetuksen antamisesta oppilaalle tekee ensisijaisesti opettaja, mutta myös huoltaja tai oppilas itse. Huoltajalle tiedotetaan tukiopetuksen antamisesta ja huoltajan kanssa voidaan neuvotella muutoinkin tukiopetuksen järjestämisestä. Tukiopetusta tulee järjestää niin usein ja niin laajasti kuin oppilaan koulumenestyksen kannalta on tarkoituksenmukaista ja koululle annetut resurssit antavat myöten. Tukiopetusta annetaan joko oppilaan työjärjestyksen mukaisten oppituntien aikana tai niiden ulkopuolella.

 

Oppilaan ohjaus

Opinto-ohjaaja ohjaa oppilasta koko yläkoulun ajan ja hänen johdollaan tehdään myös valinnaisainevalinnat 8. ja 9. luokalle mentäessä. Opinto-ohjaajana toimii Kirsi Nyrhinen. Oppilaanohjauksen tavoitteena on auttaa oppilasta löytämään hänelle sopiva jatkokoulutuspaikka peruskoulun päättymisen jälkeen, oppilaan omat mieltymykset sekä opintosuoritukset huomioon ottaen.

Peruskoulun työelämään tutustumisjaksot ovat kahdeksannella ja yhdeksännellä luokalla. TET -jaksojen tarkoitus on tukea koulutus- ja ammatinvalintaa.

Erityisopetus

Koulumme laaja-alaisina erityisopettajina toimivat Minna Karanka-Haunia ja Sari Kustila. Osa-aikaista erityisopetusta annetaan oppilaille, jotka tarvitsevat tukea oppimiseensa tai koulunkäyntiinsä. Pienluokan erityisluokanopettajana toimii Laura Mäkitalo. Erityisopetus voidaan toteuttaa yksilö-, pienryhmä- tai samanaikaisopetuksena. Tarvittavat tukitoimet suunnitellaan moniammatillisesti yhteistyössä oppilaan ja huoltajan kanssa. Oppilaan tuen tarpeisiin liittyvissä asioissa, voi olla yhteydessä erityisopettajaan tai luokanvalvojaan/luokanopettajaan.

Maahanmuuttajien opetus

Valmistava opetus on tarkoitettu Suomeen juuri tulleille maahanmuuttajille ja sitä järjestetään tarvittaessa. Oppilas, jonka äidinkieli ei ole suomi, voi opiskella suomea toisena kielenä. Valinta äidinkieli ja kirjallisuus – ja suomi toisena kielenä -oppimäärien välillä perustuu arvioon oppilaan edellytyksistä oppia ja opiskella suomen kielellä.