Menettelyohjeet kiusatulle

*******

  • Muista, että kiusaamisessa nimetty syy ei ole oikeasti kiusaamisen syy. Oikea syy kiusaamiselle on kiusaajan aseman, suosion, vallan tai ystävien tavoittelu. Kiusaaminen on kiusaajan keino saada itselleen valtaa tai pönkittää asemaansa luokassa tai ryhmässä.
  • Sinulla on oikeus turvalliseen oppimisympäristöön. Se on kirjattu lakiin. Se tarkoittaa, että kukaan ei saa kiusata Sinua. Lain mukaan aikuisten velvollisuus on puuttua kiusaamiseen.
  • Kiusaamista voi olla esimerkiksi haukkuminen, nimittely, selän takana pahan puhuminen, ryhmästä pois sulkeminen, lyöminen, töniminen, uhkailu, kiristäminen tai muu toiminta, mistä aiheutuu pahaa mieltä. @ Kiusaamista voi tapahtua myös netissä tai kännykän avulla. Muista pitää tallessa tällaiset viestit, koska saatat tarvita niitä myöhemmin.
  • Kirjaa kiusaamistilanteet. Päiväys, milloin tapahtui, lyhyesti, mitä tapahtui ja kuvaus, miten koit kiusaamisen sekä oliko paikalla mahdollisesti muita näkemässä. Muistiinpanot auttavat sinua muistamaan eri tapahtumat ja niiden kanssa on helpompi mennä kertomaan kiusaamisesta aikuiselle.
  • Kerro kiusaamisesta heti jollekin aikuiselle. Hän voi olla opettaja, rehtori, kouluterveydenhoitaja, kuraattori, opinto-ohjaaja, oma tai kaverin vanhempi, tukioppilas tai kuka tahansa, joka vie asiaa eteenpäin ja auttaa puuttumaan kiusaamiseen.
  • Älä anna periksi. Jos kiusaamiseen ei heti puututa, kerro asiasta uudelleen jollekin aikuiselle. Sinulla on oikeus kertoa luottamuksellisesti ja vaatia, että kiusaamiseen puututaan niin että sinun nimesi ei tule kertojana esiin, jos pelkäät kostoa.
  • Vakavimmissa tapauksissa kiusaamiseen puuttumiseen tarvitaan poliisia. Elleivät koulussa olevat aikuiset puutu kiusaamiseen, vanhemmat voivat viedä asian koululautakunnalle. Ellei sekään auta, asiasta voi kannella lääninhallitukseen, eduskunnan oikeusasiamiehelle tai oikeuskanslerille.
  • Älä anna kiusaamisen pilata elämääsi! Mieti, mistä pidät ja harrasta jotain mieltä piristävää. Etsi ystäviä harrastuksista!