Arviointi- ja seulontamenetelmät: ala- ja yläkoulu

Lukuseula-digitaalinen lukemisen arviointiväline

LUKUSEULA on ryhmässä toteutettava digitaalinen arviointiväline, jota käytetään lukutaidon, kirjoitustaidon, matemaattisten taitojen ja kielitaidon arvioimiseen sekä oppimisvaikeuksien paikantamiseen. Lukuseula-arviointi on otettu käyttöön Jyväskylän peruskouluissa lukuvuonna 2021–2022. 

Lukuseula mittaa sekä teknistä lukutaitoa että tekstinymmärtämistä.

Lukuseulan teknisen lukutaidon tehtävät mittaavat muun muassa lukusujuvuutta, lukemisen tarkkuutta, sanantunnistusta, sanavarastoa ja tavutustaitoa. Erilaiset tekstinymmärtämisen tehtävät mittaavat kykyä tiivistää ja otsikoida teksti, tehdä päätelmiä tekstistä, erottaa tärkeät asiat epäolennaisista ja kykyä muistaa tekstin sisältö.

Arviointivälineen käyttö lisää tasa-arvoa. Opetuksen järjestäjillä on velvollisuus arvioida esimerkiksi sitä, miten hyvin lukitaitojen opetuksessa on onnistuttu. Lukuseula on väline siihen. Lukuseula tuottaa arvioinneista raportteja oppilas-, koulu-, luokka- ja kuntatasoilla.

Arviointivälinettä käyttämällä koulut ja kunnat voivat kehittää esimerkiksi lukutaidon vahvistamiseen suunnatun tuen ja S2-opetuksen kohdentamista tarkoituksenmukaisempaan suuntaan.

Lukuseula-arviointi on kohdennettu Jyväskylässä 3. ja 7. luokan oppilaille. Kohdentamisen tavoitteena on tarjota tietoa oppilaan lukutaidosta taidonkehityksen kannalta keskeisessä vaiheessa sekä kuvata oppilaan osaamista heti yläkoulun alkuvaiheessa.

Lukuseula-koulutukseen ovat osallistuneet koulujen pääkäyttäjiksi nimetyt henkilöt, jotka myös tarvittaessa opastavat muita erityisopettajia arviointimenetelmän käytössä. Pääkäyttäjät voivat tarpeen mukaan luoda koulullensa uusia opettajatunnuksia.

Alle on koottu muutamia pääkäyttäjäkoulutuksessa nousseita kysymyksiä:

1. Tunnukset

Mistä saan tunnukset?

  • Pääkäyttäjät saavat tunnukset Lukuseulan ylläpitäjältä (lauri@lukuseula.fi) tai oman koulun toiselta pääkäyttäjältä. Muista vaihtaa salasanasi ensimmäisellä kirjautumiskerralla ja liittää tunnukseesi toimiva sähköpostiosoite!
Kenen vastuulla tunnusten jakaminen on?
  • Koulujen pääkäyttäjät voivat luoda uusia tunnuksia oman pääkäyttäjänsä alle. 

2. Arvioinnin toteuttaminen

Kuka voi toteuttaa Lukuseula-arviointia?

  • Koulujen nimetyt pääkäyttäjät ovat osallistuneet Lukuseula-koulutukseen eli suositeltavaa on, että koulutuksen käyneet henkilöt toteuttavat testausta. Pääkäyttäjät voivat myös opastaa koulun muita erityisopettajia tai aineen-tai luokanopettajia testaukseen.

Millä luokilla Lukuseulaa käytetään?

  • Lukuseulan tehtävät ovat suunnattu 1.-9. luokkalaisille. Jyväskylän koulujen lisenssit ovat ainoastaan 3. ja 7. luokille. Voit kuitenkin valita minkä tahansa luokan tehtäviä, jos esimerkiksi oppilaan kielitaito on ikätasoa heikompi. Tällöin voit toteuttaa arvioinnin 7. luokan oppilaille esimerkiksi 4. luokan tehtävillä.

Mitä muita palveluja voin käyttää Lukuseula-tunnuksella?

  • Lukuseula-lisenssit ovat tällä hetkellä vain 3. ja 7. luokille lukutaidon ja matemaattisten taitojen arvioimiseksi.

Voiko lapselle toteuttaa muita arviointeja Lukuseula-arvioinnin lisäksi?

  • Lukuseula-arviointi on ryhmätason arviointimenetelmä. Erityisopettaja arvioi tilannekohtaisesti, tarvitseeko oppilasta arvioida yksilötasoisesti. Samoin erityisopettajan on mahdollista valita toinen arviointimenetelmä (esim. paperinen), jos se soveltuu oppilaalle paremmin.
Kuinka usein Lukuseula-arviointia voi tehdä?
  •  Lukuseula-arviointia voi toteuttaa kaksi kertaa vuodessa eli syksyisin ja keväisin. 

3. Tietoturva

Näkeekö koulun pääkäyttäjä jokaisen luokan tulokset?

  • Kyllä. Pääkäyttäjän on mahdollista tarkastella koko koulun tulosraportteja ja tehdä koonteja eri luokista. Lukuseulassa ei kuitenkaan käsitellä oppilaan nimitietoja, vaan jokaiselle oppilaalle luodaan automaattisesti oma numerotunnus.

Miten opettaja voi tehdä luokkakohtaisia koonteja ilman nimitietoja?

  • Opettajan on mahdollista luoda Lukuseula-sivuston kautta valmis Excel-taulukko, johon opettaja lisää oppilaiden nimet tunnuksien kohdalle. Kannattaa suosia Mpass-kirjautumista, koska se helpottaa Lukuseulaan kirjatumista ja Lukuseulan toimintoja huomattavasti.

4. Aikataulu

  • Lukuseula on hyvä teettää ennen arviointikeskustelua syys-lokakuussa ja keväällä toisen kerran esimerkiksi maaliskuussa-huhtikuussa.
5. Lisäksi

  • käytössä videoklippejä eri Lukuseulan osioihin. Tutustu myös ohjekirjaan.
  • S2-kielitaitotesti on tulossa myöhemmin
  • Muista lisätä oppilaiden taustatiedot huolellisesti. Näin tuloksien luotettavuus kasvaa.
Käytä Lukuseulaa Chrome-selaimella.