Liikkuva koulu -lainaamo

Yleistä välinelainaamosta

Tämän sivun keskellä näet kaikki Liikkuva koulu -lainaamon välineet.
Jokaisen koulualueen lainaamosta löytyvät kaikki alla olevat välineet paitsi kirjallisuus ja Firstbeat-mittarit.

LAINAAJALLE TIEDOKSI:

Kun olet löytänyt mieleisesi välineen ja tiedät laina-ajan, ota yhteys koulusi Liikkuva koulu –yhdysopettajaan. Heillä on oikeudet lisätä välinelainaus oman alueesi lainauskalenteriin. Lainaajana kuitenkin hoidat itse välineen hakemisen ja palauttamisen, tai sovit, miten väline haetaan ja palautetaan. Välineiden laina-aika on max. 2 viikkoa, jonka jälkeen välineet palautetaan aluelainaamoon.

LIIKKUVA KOULU -YHDYSOPETTAJALLE OHJEEKSI:

Liikkuva koulu –yhdysopettaja kirjaa lainauksen seuraavin ohjein:

  • Kalenteriin tulee merkitä:
  • välineen nimi
  • lainaajan nimi ja koulu
  • klikkaa sivupalkista oman alueesi välinelainaamon kalenteriin, ja tee sinne varauspelin nimeä käyttäen. Laita varaukseen myös oma lainaajan nimi ja koulu. Lainaava henkilö/koulu hoitaa välineen haun/palauttamisen, se ei ole alueellisen Liikkuva koulu -lainaamon tehtävä.

    Näet kalenterista edellisen varaajan tiedot, joiden avulla voitte sopia välineen luovutuksesta. Jos väline ei ole kenelläkään varattuna, se löytyy alueellisesta Liikkuva koulu -lainaamosta. Alueesi välinelainaamon tiedot näet tästä alta:


Alueelliset Liikkuva koulu -lainaamot:
- eteläinen alue: Keljonkankaan koulu (Pira Jaakkola) 
- pohjoinen alue: Mankolan koulu (Janne Nummela, Jaska Kunelius) 
- itäinen alue: Jyskän koulu 
- läntinen alue: Kilpisen koulu (Reija Schulman) 

Lainaaminen siis käytännössä näin: 
Etsi sivupalkista oman koulualueesi kalenteri ja koulusi Liikkuva koulu -yhdysopettaja täyttää tiedot sinne.
Kalenteriin kirjataan: 1) lainattava väline, 2) välineen hakija ja 3) koulun nimi  oman koulualueen kalenteriin. 

Pidä huoli, että koko laina-aika on maalattuna kalenterista ja että materiaali on tallessa lainaamisen jälkeen. Muistathan, että lainaajan vastuulla on aina tarkistaa, että setistä löytyy tarvittavat välineet. Edellisen lainaajan on myös tarkistettava, että välineet ovat tallessa ja kunnossa. Mikäli välineitä häviää, joudumme ottamaan yhteyttä viimeisimpään lainaajaan (jos tieto hävikistä ei ole tullut aiemmin). Korvausasiat sovitaan tapauskohtaisesti.

Tästä voit vielä tarkistaa, millä alueella koulusi sijaitsee:

Eteläinen alue:
- Tikka
- Nenäinniemi
- Keljonkangas
- Korpilahti
- Tikkala
- Kuokkala
- Säynätsalo
- Muuratsalo
- Lehtisaari

Pohjoinen alue:
- Jokela
- Keski-Palokka
- Mankola
- Palokka
- Tikkakoski
- Luonetjärvi
- Liinalampi
- Saarenmaa
- Puuppola

Itäinen alue:
- Halssila
- Huhtasuo (uusien koulujen lainaamon jäsen)
- Janakka
- Oravasaari
- Jyskä
- Tammirinne
- Pupuhuhta
- Vaajakoski
- Vaajakumpu

Läntinen alue:
- Keltinmäki
- Kilpinen
- Kortepohja
- Kukkula
- Kypärämäki
- Lohikoski
- Puistokatu
- Vesanka
- Kuohu
- Viitaniemi

Uusien koulujen lainaamo:
Huhtasuon yhtenäiskoulu
tulevat koulut: Savulahti, Keljonkangas, Kortepohja


Toiminnallista ja hauskaa tekemistä!
Toivottaa,
Jyväskylän kaupungin Liikkuva koulu

Liikkuva koulu -lainaamon isot välineet

Liikkuva koulu -lainaamossa on myös aluelainaamojen ulkopuolisia välineitä. Näitä välineitä on niin vähän, että niitä ei riitä kaikille alueille, sen vuoksi niitä lainataan erillisten ohjeiden mukaan. Tähän listaan päivittyvät isot välineet ja ohjeet niiden lainaamiseen:

1) Salibandy-kaukalo
 - koko kasattuna n. 10 x 20m
 - sijaitsee Jyskässä, lainatessa yhteys Tiina Rajamäkeen tai Jutta Salonkariin
 - lainaava koulu hoitaa kuljetuksen

2) Juoksukennot
 - helppo sähköinen ajanottojärjestelmä juoksuun, pyöräilyyn, luisteluun, ym.
 - mittaa ajan kahden pisteen välillä (etäisyys mikä tahansa)
 - sisältää kaksi kennoa ja kaksi peliä, joiden välistä juostaan ja ajanotto käynnistyy/päättyy. Sisältää myös ajanottonäytön.
 - sijaitsee Keljonkankaalla, lainatessa yhteys Pira Jaakkolaan

HUOM! Latausjohdossa häiriö, kennot pystyy lataamaan myös iPadin laturilla, jos virta vähissä.



3) Frisbeegolfvälineet
 - kolme siirreltävää ja kokoonpainuvaa koria
 - 30 kiekkoa
 - sijaitsee Jyskässä, lainatessa yhteys Tiina Rajamäkeen tai Jutta Salonkariin
 - lainaava koulu hoitaa kuljetuksen

Boomwhackers -perkussioputket

Boomwhackers-lyömäsoittimet helppoon musisointiin luokassa! Setissä on 8 erilaista ääntä (diatoninen, C-C) ja jokaisessa lainaamossa on 2 x 8 putken setti. Musiikkia tehdään yksinkertaisesti lyömällä kevyellä putkella omaan reiteen. Jokaisesta putkesta tulee oma äänensä, ja kun putkia lyödään oikealla hetkellä yhteisen suunnitelman mukaan, saadaan aikaan musiikkia! Youtubessa on runsaasti valmiita lauluja nuotitettuina näille putkille. Musiikkia tehdäkseen ei siis (opettajankaan) tarvitse tuntea nuotteja. Riittää, kun lyö oikeanväristä putkea oikeaan aikaan. Täten putkien käyttäminen on hyvin helppoa! Käytä oppitunnin tauottamiseen tai osana toiminnallista oppimista!

Katso valmiiksi nuotitetut videot täältä:

golf-setti

Varaa kalenterista nimellä: GOLF

Matalan kynnyksen golf-setti isollekin ryhmälle tai usealle ryhmälle samaan aikaan. Välineistöön kuuluu:
- 2 isoa golf-maalia, johon pallot tarttuvat ilmalennon jälkeen
- 4 puttimailaa ja 4 puttimaalia, joihin pallot tarttuvat maata pitkin vieriessään
- 8 driveria (eli mailoja, joilla lyödään kovempia lyöntejä)
- 24 tiitä eli laukaisualustaa ja 8 tiin lukitsijaa (ei välttämätön lyönnin kannalta, osoittaa suunnan ja pitää tiitä paikallaan)

Sisäliikuntakäytössä 1 setti on alan ammattilaisten mukaan riittävä (turvallinen). Jos olette suunnittelemassa ulkotuntia, kannattaa varata 2 settiä (toisen setin voi tässä tapauksessa varata jonkin muun alueen välinelainaamosta (merkkaus myös ks. alueen välinelainaamoon).

Huom! Kuvassa vain osa välineistä.

Jousiammuntasetti (leikkisetti kuminuolilla)

Varaa kalenterista nimellä: JOUSIAMMUNTA

Matalan kynnyksen jousiammuntasetti sisältää 4 taulua puisine jalustoineen. Lisäksi pakettiin kuuluu 8 (leikki)jousipyssyä ja 13 oranssia/13 vihreää kuminuolta. Kuljetus kahdessa kahvallisessa välinekassissa.

Leikkimielisyydestä huolimatta nuolet lähtevät vinhasti!

Planeettalabyrintti - liikunnallinen lautapeli

Varaa kalenterista nimellä: PLANEETTALABYRINTTI

Planeettalabyrintti on supersuosioon noussut peli sekä ylä- että alakoulun puolella. Siinä rakennetaan luovasti reitti avaruudessa seikkaillen ja erilaisia paloja strategisesti pelilaudalla käyttäen. Paloja saa käyttöön aina liikunnallisia tehtäviä yhdessä suorittamalla. Peliin kuuluu kuusi pelilautaa, pelilaudoille kuuluvat planeettakortit ja reitinrakennukseen tarkoitetut labyrinttipalaset. Tekemistä on siis jopa 50 oppilaalle kerrallaan, mutta pelit onnistuvat yhtä hyvin myös paljon pienemmillä volyymeilla.

Spurttitrivia - liikunnallinen lautapeli

Varaa kalenterista nimellä: SPURTTITRIVIA

Spurttitrivia on luonnollisia sosiaalisia tilanteita ja kohtaamisten harjoittelua tukeva peli, jossa edetään Trivial Pursuitista tutulla kaavalla. Heitetään pehmonoppaa, mennään nopan osoittaman värin mukaiselle kysymyskategorialle, keksitään yhdessä vastaus ja tullaan varmistamaan oikea vastaus sekä tehdään liikunnallinen (kaikille avoimen liikunnan) tehtävä. Paketti sisältää pehmonopan, graafikon tekemät kategorialaput, noin sata kysymyslappua liikuntatehtävineen ja jokaiselle kategorialle runsaasti värillisiä, helposti kädessä pidettäviä, värilappuja, joilla osoitetaan, että joukkue on vastannut oikein sen värin kysymykseen. Näiden tarvikkeiden lisäksi pelin pyöräyttämiseen ei tarvita kuin muutama pomppiva pallo ja yksi kantava seinä pelitilassa.

Kaatialan kätkö - liikunnallinen lautapeli

Varaa kalenterista nimellä: KAATIALAN KÄTKÖ

Kaatialan kätkö -niminen peli on Afrikan tähden sääntöihin perustuva peli, joka on viety hiukan jännittävämpään kaivosympäristöön, jossa rosvon sijaan rahat voikin viedä luolanvartija. Pelissä tulee mukana korttilaatikkomuotoon suunnitellut luolat (Afrikan tähdessä ne olisivat kaupunkeja, joissa vieraillaan) ja luolien sisällöt eli erilaiset kortit (raha-, onnenkivi-, tavallinen kivi-, luolanvartija- ja kaatialan kätkö -kortit). Kortteja on niin paljon, että peliä pystyy pelaamaan tarvittaessa jopa 50-60 pelaajaa, mutta pienemmällä korttimäärällä pystytään operoimaan pienellä, vain muutaman oppilaan, kokoonpanolla. Korttien ja luolien lisäksi pelin loppuhaastetta varten olisi hyvä varata muutama pomppiva pallo koulun liikuntavarastosta, muuta ei tarvita.

Tässä pelissä ei tarvita lukutaitoa, peli etenee täysin liikunnan ja korttien mukaan.

Keikkuva labyrintti - liikunnallinen lautapeli

Varaa kalenterista nimellä: KEIKKUVA LABYRINTTI

Keikkuva labyrintti on monipuolinen matalan kynnyksen peli, jossa käännellään joukkueena isoa labyrinttia, ja pyritään ohjaamaan palloa pelilaudalla lähdöstä maaliin. Pelilaudalta löytyy eritasoisia reittejä ja pallovalinnalla voidaan myös vaikuttaa pelin haastetasoon. Keikkuvaa labyrinttia voi käyttää oppituntien tauottamiseen, välituntiaktiivisuuden lisäämiseen ja lyhytaikaisiin liikunnallisiin pausseihin. Toisaalta sitä voidaan käyttää myös 2-8 pelaajan joukkueiden turnausten järjestämiseen ja jopa keskittymisen/mindfulnessin tavoitteisiin.

Keikkuvaa labyrinttia voidaan eriyttää helposti pelipallon valinnalla (1. pallo, joka mahtuu reikään 2. pallo, joka ei mene reikään, mutta jää hieman kiinni reikään 3. pallo, joka menee sujuvasti yli reikien), pelattavan reitin valinnalla (3 eritasoista vaihtoehtoa piirrettynä pelialustaan), pelaajien määrällä (pelaaminen mahdollista 2-8 pelaajalla kerrallaan; mitä enemmän pelaajia, sitä haastavampaa on ohjaaminen).

HUOM! Tällä hetkellä labyrintin noutaminen vaatii auton, jossa on kuljetustilaa 1,2m x 1,2m. Myöhemmin valikoimaan tulee taittuva peliversio, joka on helppoa noutaa.

Valtaistuin vaarassa - liikunnallinen lautapeli

Varaa kalenterista nimellä: VALTAISTUIN VAARASSA

Valtaistuin vaarassa on joukkuepeli, jossa joukkueet keräävät itselleen pisteitä vaihtelevilla tehtävillä. Tehtävien aihealueet ovat liikuntapähkinät, rakenna tuppisuuna, pantomiimi pareittain, selitä, ratko tilanne ja posi. Pelin kategoriat houkuttelevat luonnolliseen vuorovaikutukseen pilke silmäkulmassa, ja samalla ollaan fyysisesti aktiivisia kuin huomaamatta. Haastavammat tehtävät tuottavat enemmän pisteitä kuin nopeat ja helpot. Eniten pisteitä kerännyt joukkue ei ole automaattisesti voittaja, vaan joukkueen valtaistuin on vielä vaarassa, ja voittokamppailu huipentuukin yhteiseen haasteeseen…

Peliä on helppoa eriyttää ja pelit onnistuvat toimintakyvyltään heterogeenisten ryhmien kanssa.

Kirjallisuus

Liikkuva koulu -teemainen kirjallisuuskokoelma. Löytyy kaupungin kirjastosta omana osastonaan.

"Kirjasto" sisältää seuraavat teokset:

- Finne, Jaakko. Liikkuva lapsi, terveempi aikuinen.
- Hansen, Anders. Aivovoimaa.
- Huotilainen, Minna. Näin aivot oppivat.
- Hämäläinen, Kirsi ym. Lasten ja nuorten hyvä harjoittelu
- Järvilehto, Lauri. Hauskan oppimisen vallankumous.
- Jaakkola, Timo. Ketteryys.
- Jaakkola, Timo. Juokse, hyppää, heitä, ota kiinni!
- Jaakkola, Timo. Krokotiilijuoksu.
- Kataja, Jukka; Jaakkola, Timo & Liukkonen, Jarmo. Ryhmä liikkeelle!
- Kettunen, Anna & Laine, Aulikki (toim.) Ilmiöt ihmeteltäviksi.
- Leskisenoja, Eliisa. Positiivisen pedagogiikan työkalupakki.
- Luostarinen, Aki & Peltomaa, Iida-Maria. Reseptit OPSin käyttöön.
- Mitchell, David. 27 tutkitusti toimivaa tapaa opettaa
- Moilanen, Hannu & Salakka, Helena. AIvot liikkeelle!
- Norrena, Juho (toim.) Ryhmä oppimaan!
- Nunez Pereira, Cristina & Valcarcel, R. Rafael. Tunnehetket.
- Nunez Pereira, Cristina & Valcarcel, R. Rafael. Tunnehetket - tehtäviä tunnetaitokasvatukseen.
- Paalasmaa, Jarmo. Aktivoi oppilaasi.
- Pusa, Satu & Pusa, Heikki. Urheilijan mieliharjoittelu.
- Roiha, Anssi & Polso, Jerker. Onnistu eriyttämisessä.
- Salo, Sari. Peppu irti penkistä.
- Tampio, Henna & Tampio, Matti. Ulos oppimaan!
- Tiainen, Tuuli & Välimäki, Virve. Lukuja liikkuen, tavuja touhuten.
- Tompuri, Merja. Tartu toimeen.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä