Opetussuunnitelma

Arviointi 2. luokalla

Vuosiluokilla 1-2 oppiaineiden arviointi perustuu vuosiluokkaistettuihin tavoitteisiin ja ne arvioidaan kolmiportaisesti muodossa tavoitteet saavutettu/ saavutettu osittain/ ei saavutettu. Alkuopetuksessa oppiminen on vasta käynnistymässä, joten todistusmerkinnät on haluttu pitää kannustavina ja osaamisen tasoa liikaa leimaamattomina. Pääpaino palautteen ja arviointitiedon antamisesta on "todistuksen" sijaan päivittäisessä vuorovaikutuksessa oppilaan kanssa, arviointikeskusteluissa sekä Wilma-viestinnässä.

Arviointikeskustelu on vähintään 30 minuutin vuorovaikutteinen keskusteluhetki oppilaan, vanhempien ja opettajan kesken. Ennen keskustelua oppilas täyttää itsearviointilomakkeen. Arviointikeskusteluja käydään vuosiluokilla 1-8 viikoilla 46–6.

Käyttäytyminen arvioinnin kohteena

Vuosiluokilla 1-2 käyttäytymisen arviointi todistuksessa on kaksiportainen: tavoitteet saavutettu / ei saavutettu.

Käyttäytymisen ohjaus sekä käyttäytymiseen liittyvien tietojen ja taitojen opettaminen ovat osa koulun kasvatustehtävää. Oppilaita ohjataan ottamaan huomioon muut ihmiset ja ympäristö sekä noudattamaan yhteisesti sovittuja toimintatapoja ja sääntöjä. Heille opetetaan koulun erilaisissa vuorovaikutustilanteissa asiallista, tilannetietoista käyttäytymistä ja hyviä tapoja.

Käyttäytymistä arvioidaan ja oppilaille annetaan käyttäytymisestä ohjaavaa palautetta suhteessa paikallisessa opetussuunnitelmassa käyttäytymiselle asetettuihin tavoitteisiin. Käyttäytymisen tavoitteet perustuvat koulun kasvatustavoitteisiin, yhteisön toimintakulttuuria määrittäviin linjauksiin ja järjestyssääntöihin.

Käyttäytymisen arviointi ei kohdistu oppilaan persoonaan, temperamenttiin eikä muihin henkilökohtaisiin ominaisuuksiin. Oppiaineiden arviointiin sisältyy kuitenkin vahvasti työskentelytaitojen arviointi ja silloin käyttäytymiseen liittyvät asiat ovat yleensä yhteydessä työskentelytaitoihin.

Käyttäytymisen arviointia tehdään jatkuvasti ja se on huoltajille selkeästi näkyvissä tuntimerkinnöissä. Jos oppilas saa toistuvasti tuntimerkintöjä epäasiallisesta käyttäytymisestä, on se merkkinä huoltajalle siitä, että käyttäytymisessä on selkeästi harjoiteltavaa. Kotona ja koulussa on hyvä antaa lapselle kannustavaa palautetta jokapäiväisessä vuorovaikutuksessa, jonka perusteella hän hiljalleen oppii kehittämään toimintatapojaan.