Martinpäivä

Martinpäivä

Martinpäivää vietetään 11.11. Martin von Toursin kunniaksi, joka eli n. 300v. Jkr. Hänen kerrotaan antaneen omastaan ja auttaneen vähäosaisempia. Martinpäivä on myös talonpoikien maatalousvuoden päätösjuhla, jolloin kuluneen sadon antimista nautittiin kunnolla, ennen kuin ruokaa piti alkaa säännöstellä talven varalle. Päivässä yhdistyy myös 10.11 syntyneet Martti Lutherin juhlinta.

Martinpäivänä on perheissä edelleen tapana syödä hyvin. Yleisin tarjottava erityisjuhlaruoka on hanhipaisti. Lisäksi tarjolla saattaa olla martinpäivän leivonnaisia kuten sarvia, makeita pretzeleitä tai piippusuisia pullaukkoja. Leivonnaisten nimi vaihtelee sen mukaan juhlitaanko Pyhää Marttia vai Martti Lutheria.

Martinpäivänä pidetään lyhtykulkueita, joissa lauletaan Martinpäivän lauluja. Kulkueiden lisäksi joillain paikkakunnilla lapset kiertävät talolta talolle ja laulavat lauluja makeiden syötävien perässä. Lyhdyt tuovat valoa ja lämpöä pimeän vuodenajan keskelle ja joillain paikkakunnilla poltetaan martinpäivän kokkoja tuomaan lisää valoa.

Joensuun steinerpäiväkoti Päivänsini on koonnut Martinpäivästä tietopaketin, joka sisältää niin Martista kertovat legendat, martinpäivän tarinoita kuin pohdintakysymykset martinpäivän merkityksestä nykyaikana.

Lukekaa johdatuksena Martinpäivän legenda ja joku päivään liittyvistä saduista. Rakentakaa sitten omat martinpäivän lyhdyt. Lyhtyjen koristeina on tavallisimmin aurinkoja, kuita ja tähtiä.
Voitte myös pimentää esimerkiksi jumppasalin tai koulun käytävät ja pitää oman kulkueen laulaen ja lyhtyjä kantaen.


Laulaa voitte esimerkiksi lauluja:
Laterne, Laterne
Ich geh mit meiner Laterne


Muita ideoita Martinpäivän viettoon löydät esimerkiksi OpenIdeat -blogista.