Erityisopetus

Erityisopetuksen ryhmät Keltinmäen koulussa

Laaja-alainen erityisopetus
Keltinmäen koulussa toimii kolme laaja-alaista erityisopettajaa, luokilla 1 – 2, 3-4 ja 5- 6. Laaja-alainen erityisopetus on oppituntien aikana annettavaa, yksilöllisistä tarpeista lähtevää joko pienessä ryhmässä tai samanaikaisopetuksena kotiluokassa tapahtuvaa opetusta. Laaja-alaiset erityisopettajat ovat mukana erityisopetuksen kolmiportaisen tuen kaikissa vaiheissa. Myös oppilaiden taitojen kehittymisen seuranta opetushenkilöstön käyttöön tarkoitettujen testien avulla yhteistyössä luokanopettajien kanssa kuuluu laaja-alaisten erityisopettajien tehtäviin. Laaja-alaisessa erityisopetuksessa annetaan myös puheopetusta lieviin artikulaatio-häiriöihin pääasiassa alkuopetuksen aikana.

Alueelliset pienryhmät (PR)
Kun koulun muut tukitoimet (tukiopetus, laaja-alainen erityisopetus) tukea tarvitsevalle lapselle eivät riitä, voidaan oppilas sijoittaa alueelliseen pienryhmään. Pienryhmät Keltinmäen koulussa toimivat ns. yhdysluokkina, jolloin samassa ryhmässä voi opiskella oppilaita luokkatasoilta 1. - 3 . tai 4. - 6. Jokaisella pienryhmässä opiskelevalla oppilaalla on nimetty kotiluokka yleisopetuksen puolella, joissa he opiskelevat tietyissä oppiaineissa. Yleensä kaikille pienryhmän oppilaille laaditaan joko oppimissuunnitelma tai henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma (HOJKS), mutta toisinaan oppilas voi tulla pienryhmään opiskelemaan oppilashuoltoryhmässä sovitun jakson mittaiseksi ajaksi.

Yksilöllisen opetuksen pienryhmät ja autismiopetus (YPR ja AUT)
Keltinmäen koulussa on kaksi luokkaa pidennettyyn oppivelvollisuuteen otetuille oppilaille, joilla on vaikeita ja laaja-alaisia oppimisvaikeuksia tai kehitysvamma –diagnoosi ja yksi luokka, joka keskittyy autismiopetukseen. Luokkien pieni oppilasmäärä ja useampi ohjaava aikuinen auttavat oppilasta oppimaan mahdollisimman yksilöllisesti. Oppivelvollisuus on 11-vuotinen ja useimmat oppilaat aloittavat koulun 6-vuotiaina. Luokissa on mahdollista osallistua myös esiopetukseen.

Opetus toteutetaan joko oppilaan luokkatason oppiainejaon mukaisesti tai toiminta-alueittain. Oppiainejaon mukaisesti järjestetty opetus noudattaa perusopetuksen opetussuunnitelman perusteita, mutta oppisisällöt, tavoitteet ja opetusmenetelmät ovat yksilöllisiä. Toiminta-alueittain järjestettävä opetus jakautuu seuraaviin opetussuunnitelman mukaisiin toiminta-alueisiin: oppimisvalmiudet, sosiaaliset taidot, motoriset taidot, päivittäisten toimintojen taidot, kieli ja kommunikaatio sekä kognitiiviset taidot. Toiminta-alueittain järjestetty opetus voi myös sisältää eri oppiaineiden tavoitteita ja sisältöjä.

Oppilaat opiskelevat jokaiselle laaditun henkilökohtaisen opetuksen järjestämistä koskevan suunnitelman (HOJKS) mukaan. Se sisältää keskeiset tavoitteet ja opetusjärjestelyt, joiden avulla tavoitteisiin pyritään. Tavoitteiden saavuttamista seurataan jatkuvasti ja oppilasarviointi on yksilöllistä. Moniammatillinen ja monialainen yhteistyö on tärkeää opetuksen suunnittelussa ja toteutuksessa. Oppilaille pyritään tarjoamaan mahdollisuuksia integraatioon yleisopetukseen koulunkäynnin ohjaajien tuella.