ABC- koulun tärkeitä käytänteitä
Sohlberginkadun koulun käytänteet 24-25
ABC - koulun tärkeitä käytänteitä lukuvuosi 2024-25
Sohlberginkadun koulu on yksi neljästä Keljonkankaan yhtenäiskoulun kouluyksiköstä. Sohlberginkadun koulussa opiskelevat Keljonkankaan ja Säynätsalon alueen 5.-9.luokkien oppilaat sekä kaupungin yksilöllisen opetuksen pienryhmä (YPR). Koko Keljonkankaan yhtenäiskoulun eli neljän kouluyksikön rehtoreina toimivat Marja Hänninen-Helin ja Tarja Seppälä-Pänkäläinen. Toimintamme peruskiven muodostaa yhdessä laadittu arvopohja: yhteisöllisyys, osallisuus, luovuus, myönteisyys, inhimillisyys, turvallisuus ja ammatillisuus.
Arviointi
Arviointikeskustelut viikoilla 46-6 (https://peda.net/jyvaskyla/poske/oppilasarviointi/arviointiohjeita/arviointikeskustelu) ja keväisin lukuvuositodistus.
Aukioloajat
Koulun sisälle tullaan työjärjestyksen mukaisesti ja poistutaan kun koulupäivä päättyy.
Eväät
Retkille tulee eväät koululta. Mikäli tilataan eväät, se korvaa päivän kouluruokailun. Jos kuitenkin haluaa ottaa omiakin eväitä mukaan pitäydymme terveellisissä herkuissa. Vesipullo on hyvä olla mukana.
Järjestyssäännöt ja seuraamuspolku
Seuraamuspolku löytyy koulun hyvinvointimallista: https://peda.net/jyvaskyla/keljonkankaan-yhtenaiskoulu/kkyk-hyvinvointimalli
Lisäyksenä järjestyssääntöihin 2023 (tarkennus punaisista 2024):
Tumman punainen wilmamerkintä (toistuva/räikeä/vakava sääntöjen rikkominen) -> suora jälki-istuntomääräys
Päihteiden käytöstä, koulun alueelta poistumisesta ja erittäin huonosta käytöksestä (esim. lumipallon heittäminen). Opettaja arvioi käytöksen. Laitetaan tumman punainen wilmamerkintä ja määrätään 1 h jälki-istuntoa.
Päihteiden käytöstä seuraa wilma-merkinnän lisäksi: käyttövälineiden takavarikointi, kasvatuskeskustelu, jälki-istunto, lastensuojeluilmoitus, poliisin kanssa yhteistyö tarvittaessa.
Vaaleanpunainen (nega) tai hyvin tumman punainen (mob.laitteen luvaton)
Huonosta käytöksestä koulupäivän aikana laitetaan punainen wilmamerkintä (neg). Kolmesta (3) merkinnästä määrätään 1 h jälki-istuntoa. Luvaton mobiililaitteen käyttö merkitään omalla punaisella merkinnällä ja se kerryttää samalla tavalla jälki-istuntoa.
Muita merkintöjä (esim. myöhästymiset, läksymerkinnät)
Luokanohjaaja/luokanvalvoja seuraa, on huoltajiin yhteydessä ja tarvittaessa määrää seuraamukset.
Kengätön koulu
Koulumme on kengätön koulu, eli ulkokengät jätetään eteisen hyllyille ja vaihdetaan halutessa sisäkenkiin.
Kielletyt esineet ja aineet
Kouluun tuodaan tarvittavat opiskeluvälineet. Kouluun ei kuulu esineet, jotka häiritsevät työ- ja opiskelurauhaa, ovat laissa kiellettyjä tai vaarantavat turvallisuutta. Kiellettyjä ja vaarallisia esineitä ja aineita ovat muun muassa energiajuomat, alkoholi, tupakka, sähkötupakka ja nuuska, sekä muut nikotiinituotteet, huumausaineet ja teräaseet. Tällaisessa tilanteessa otetaan yhteys (rehtorin kanssa) huoltajaan ja asiasta tehdään tarvittavat jatkotoimenpiteet. Energiajuomissa ja puhelimissa yms. ei tehdä haltuunottoilmoitusta. Oppilaalta voidaan ottaa haltuun kielletty esine tai asia. Haltuun voidaan ottaa myös asia tai esine, joka häiritsee opiskelua. Sääntöjen rikkomisesta tulee punainen wilmamerkintä.
Kirjastovierailut
Koulusta käydään säännöllisesti kirjastossa. Koulupäivän aikana kirjastoon mennään vain opettajan johdolla.Yksittäisiä oppilaita voi lähettää opettajan luvalla. Kirjasto ei ole välituntialuetta. Lainaaminen tehdään pääasiassa omalla kirjastokortilla. Luokan oma opettaja/aineenopettaja ohjeistaa oman luokan käytänteistä.
Kiusaamisen ennaltaehkäisy ja kiusaamiseen puuttuminen
Jokaisella oppilaalla on oikeus koskemattomuuteen. Oppilasta kannustetaan kertomaan aikuiselle heti häiritsevistä ja mieltä painavista tilanteista. Asioihin puuttumisessa koululla on matala kynnys. Näemme riitaselvittelyissä oppimisen paikan.
Koulumme toimintaa ohjaa Jyväskylän kaupungin Hyvinvoinnin vuosikello sekä kiusaamiseen puuttumisen malli. Koulullamme on myös KaPu -toimintaa, joka on samansisältöinen Hyvinvoinnin vuosikellon ja kiusaamisen puuttumisen mallin kanssa. KaPu tulee sanoista Kaveruuden puolesta. Kiusaamisen ehkäisemistyötä koululla tekevät myös 8. ja 9.luokkien tukioppilaat.
Koulun hyvinvointimalli löytyy koulun nettisivuilta: https://peda.net/jyvaskyla/keljonkankaan-yhtenaiskoulu/kkyk-hyvinvointimalli
Kodin ja koulun yhteistyö (Wilma)
Wilma on pääsääntöinen viestintäväline koulun ja kodin välillä. Opettajilla on työpuhelimet. Opettajan työaika on klo 8-16. Yhteystiedot löytyvät koulun Pedanet-sivulta. Voit jättää opettajalle soittopyynnön Wilman välityksellä. Syksyn vanhempainillassa on hyvä sopia oman opettajan kanssa käytänteistä yhteydenpitoon ja Wilman käyttöön liittyen.
Wilman salasanoissa ja muissa teknisissä asioissa voitte kääntyä koulusihteerin puoleen.
Kouluyhdistys
Koululla toimii aktiivisesti kouluyhdistys Keljonkankaan yhtenäiskoulun kouluyhdistys ry, johon kaikki oppilaiden huoltajat ovat tervetulleita. Kouluyhdistys suunnittelee ja toteuttaa mm. koko koulua koskevia tapahtumia, jotka ovat jo muodostuneet perinteiksi mm. Keljonkankaan markkinat, lukudiplomijuhla. Kouluyhdistyksestä löytyy lisätietoja koulun nettisivuita: https://peda.net/jyvaskyla/keljonkankaan-yhtenaiskoulu/%2A%2A%2A8c398a3e40237
Koulumatka
Oppilaat ovat vakuutettuja koulumatkoilla. Jos koulumatkalla tapahtuu vahinko, ottakaa pikaisesti yhteys kouluun. Koulumatkat eivät muuten kuulu koulun vastuualueeseen.
Aloitamme ja lopetamme koulupäivän koululta / koululle, jos etukäteen ei ole ilmoitettu muuta. Polkupyörille on paikka koulun sisäpihan katoksessa tai Sohlberginkadun puolella parkkipaikan reunassa. Oppilaat eivät saa jättää pyöriä kirjaston eteen. Mopoille ja mopoautoille on oma parkkipaikka. Koulupäivän aikana ei saa oleskella pyöräparkeilla tai parkkipaikoilla.
Koulukirjat ja Chromebookit
Oppikirjat kerätään keväällä pois, joten ne ovat kouluvuoden ajan oppilailla vain lainassa. Käsitellään kirjoja siten, että ne voidaan siirtää vielä seuraavalle oppilaalle. Mikäli kirja tai laite on vaurioitunut, oppilaan tulee korvata se.
Kouluruokailu
Mikäli oppilaalla on yksilöllisiä ravitsemukseen sekä terveyden tai sairauden hoitoon liittyviä tarpeita, koti on yhteydessä ruokalaan ja terveydenhoitajaan ja omaan opettajaan. Yhdessä sovitaan ruokailuun liittyvistä asioista. Ruokalassa noudatetaan hyviä käytöstapoja.
Kotitehtävät
Läksyjen tekeminen on oppilaan vastuulla. Läksyihin liittyvistä haasteista kannattaa tiedottaa opettajaa mahdollisimman pian. Läksyunohduksista tulee merkintä wilmaan. Mikäli unohduksia tulee paljon, mietitään kodin kanssa tukitoimia.
Liikuntatuntien yhteiset ohjeet
Ulkoliikuntatuntien kokoontumispaikka sovitaan oman liikunnanopettajan kanssa. Mikäli on tarve vaihtaa ulkoliikuntavaatteet, tulee sopia oman opettajan kanssa käytänteistä. Sisäliikuntatunnille kokoonnutaan ulos liikuntasalin päätyovelle odottamaan liikunnanopettajaa. Pukuhuoneisiin ei mennä ilman valvontaa. Liikuntatunnille varustaudutaan liikuntaan sopivin (säänmukaisin) vaattein. Ulkoliikunnassa on hyvä olla liikuntaan sopivat kengät.
Mikäli koulupäivä jatkuu liikuntatuntien jälkeen, sisäliikuntatuntien jälkeen peseydytään. Oppilaalla on oltava oma pyyhe.
Mikäli oppilaalla on jokin este osallistua liikuntatunnille tai tehdä harjoitteita, tulee huoltajan laittaa wilmaviesti liikunnanopettajalle.
Lokerot
Jokainen oppilas saa oman lokeron, jossa voi säilyttää lukon takana omia opiskelutarvikkeita ja jossa pystyy lataamaan tietokonetta tai mobiililaitetta. Toisten lokeroille ei ole asiaa, eikä koodeja saa sekoittaa.
Lääkehoito koulupäivän aikana
Oppilaan turvallisen lääkehoidon kannalta on olennaista, että koulun henkilöstö, vanhemmat, erikoissairaanhoito ja kouluterveydenhuolto tekevät yhteistyötä. Oppilaan lääkehoito ei kuulu opettajan työtehtäviin. Kouluterveydenhuollon ja perheen kanssa yhteistyössä tehdään lääkehoidon suunnitelma. Lääkehoidon järjestämisestä koulupäivän aikana ohjeistaa Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos (THL): https://thl.fi/fi/web/lapset-nuoret-ja-perheet/sote-palvelut/opiskeluhuolto/kouluterveydenhuolto/sairauden-hoitoon-tarvittava-tuki-koulussa/laakitys-koulupaivan-aikana
Löytötavarat
Vaatteet ja tavarat on hyvä nimetä. Koululla on löytötavaralaatikoita. Kadonneita avaimia ym. voi kysyä koulun kansliasta.
Opetussuunnitelma
Opetussuunnitelmassa määritellään opetuksen sisällöt ja tavoitteet oppiaineille vuosiluokittain: https://peda.net/opetussuunnitelma/ksops/jyvaskyla
Oppilaan puhelin
5.-6.luokkalaiset eivät käytä koulupäivän aikana puhelimia. Jos oppilaalla on koulussa mukana puhelin, se on koulupäivän aikana repussa äänettömällä. Koulu ei vastaa kännyköistä. Mikäli 7.-9-luokkalaisella on puhelin mukana koulussa, sitä ei pidetä esillä oppitunneilla eikä ruokatunnilla (työ- ja opiskelurauha). Välitunneilla on tärkeää toisen huomioon ottaminen, hyvien tapojen mukaan käyttäytyminen ja tervehtiminen. Lasten ja nuorten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistäminen on osa Jyväskylän kaupunkistrategiaa. Suositamme, että välitunnilla liikutaan ja tehdään jotain muuta kuin käytetään mobiililaitetta.
Oppilaskunta ja osallisuus
Koulun kaikki oppilaat kuuluvat oppilaskuntaan. Oppilaskuntaa johtaa hallitus, johon kuuluu yksi oppilas kultakin luokalta. Oppilaskuntaa ohjaa opettaja. Oppilaskunnan hallitus kokoontuu säännöllisesti.
Pakkasraja
Koulussamme ei ole pakkasrajaa, eli ulkovälitunnit vietetään ulkona normaalisti ja opettaja harkitsee esim. liikuntatunnin keston kelin mukaan.
Poissaolot
Huoltaja merkitsee 5.-9.-luokat poissaoloilmoitukset suoraan tuntimerkintöihin. Mikäli oppilaan täytyy lähteä kesken koulupäivän, esim. hammaslääkäriin, tarvitaan siitäkin ilmoitus. Etukäteen tiedossa olevista poissaoloista tarvitaan lupa: luokanopettaja/-ohjaaja voi antaa vapautusta koulun toiminnasta 1-5 päivää ja rehtori pitemmät ajat. Lupa anotaan Wilmassa kohdasta hakemukset ajoissa.
Poissaolon aikana tulleet tehtävät tehdään mahdollisimman pian. Käytänteistä sovitaan yhdessä opettajan kanssa. Sairauspoissaolojen aikana tehtäviä voi tehdä kotona, jos olo sen sallii. Läksyt noudetaan silloin koululta tai vaihtoehtoisesti joku oppilaista voi tuoda, jos se hänelle sopii. Sairauden takia tietoihin jääneitä aukkoja paikataan mahdollisesti tukiopetuksessa. Lomamatkojen aikana tulleista läksyistä ja opetuksesta huolehtii huoltaja. Oppilas kysyy läksyt aineenopettajilta itse ennen matkaa.
Rästikokeet
Mikäli oppilaalla on jäänyt koe tekemättä poissaolon vuoksi, oppilas suorittaa sen rästikokeessa keskiviikkoaamuna 8.30-9.30. Rästikoe tehdään poissaolon päättymisen jälkeen seuraavana keskiviikkona, rästikoetilaisuudessa. Opettaja voi myös määritellä jonkun muun ajankohdan. Mikäli oppilas ei suorita rästikoetta annettuna ajankohtana, kokeen arvosanaksi tulee 4. Rästikokeen valvoja merkitsee poissaolon.
Tapaturmat
Koulussa sattuu pienempiä ja isompia kolhuja päivittäin. Ensiavun jälkeen tilannetta arvioidaan. Terveydenhoitaja ei ole aina paikalla koululla. Tarvittaessa soitetaan kotiin ja pyydetään huoltajaa viemään oppilas terveyskeskukseen. Vakavissa tapauksissa soitetaan aina ambulanssi. Mikäli oppilas joudutaan kuljettamaan sairaalaan, ambulanssihenkilökunta huolehtii lapsesta. Koululta tiedotetaan huoltajia. Opettaja tekee tarvittaessa tapaturmailmoituksen Wilmaan vakuutuksen ja seurannan vuoksi. Tapaturmatilanteessa käytetään julkista terveydenhuoltoa.
Välipala
Koulun ruokalassa on mahdollisuus ostaa välipalaa tai syödä omia terveellisiä ja ravitsevia eväitä päivittäin klo 13.00-13.15. Ruokalan henkilökunta suosittelee maksamaan välipalan Ceepos-sovelluksella. Energiajuomat eivät kuulu kouluun.
Välitunnit
5.-6.-luokkalaiset viettävät kaikki välitunnit ulkona välituntialueella. Joillain välitunneilla on mahdollisuuksien mukaan harraste- ja rentoutumisvälitunteja - niistä tiedotetaan oppilaita erikseen. Koko koulun ulkovälitunnit on päivittäin klo 9.35-10 ja 14-14.15, jolloin myös 7.-9.luokkalaiset ovat pihalla. Yläkoululaiset saavat mennä myös muilla välitunneilla ulos välituntialueelle. Koulun alueelta ei saa poistua.