Hello world
Perinteisesti ensimmäinen harjoitus uudella ohjelmointikielellä on "Hello world" tekstin tulostaminen näyttöön. Micro:bitin näyttönä toimivat 25 lediä, joilla voidaan esittää erilaisia kuvioita ja siten myös kirjaimia.
Hello world -ohjelmaan tarvitset vain kaksi riviä koodia. Alla olevassa kuvankaappauksessa näkyy tosin kolme riviä. Ihan ensimmäisellä rivillä näkyy # merkin jälkeen kommentti, jonka online editor tuottaa siihen automaattisesti. Voit poistaa sen tai kirjoitella itse ohjelman toimintaa selittäviä kommentteja koodin sekaan. Aloita ne aina # merkillä, niin Python-kääntäjä ei lue niitä osaksi ohjelmaa vaan hyppää niiden yli ohjelmaa suoritettaessa.
Ensimmäisessä varsinaisessa koodirivissä
from microbit import *
kerrot ohjelmalle että haluat avata micro:bit-kirjaston, jossa on kaikki microbitin ohjelmointiin vaadittavat käskyt.
Toisella rivillä kirjoitat kolmiosaisen käskyn mikä on tyypillistä pythonissa.
display.scroll("Hello, world!")
Ensimmäinen osa "display" kertoo että haluamme käyttää micro:bitin näyttöä, eli leditaulua. Tätä ensimmäistä osaa kutsutaan myös objektiksi.
Toinen osa kertoo miten sisältö esitetään näytöllä. Scroll tarkoittaa että teksti rullaa näytössä kirjain kerrallaan. Tätä toista osaa käskystä kutsutaan metodiksi.
Kolmanneksi käskyssä kirjoitetaan sulkujen sisään tarkentavat tiedot, tässä tapauksessa haluttu teksti. Teksti kirjoitetaan Pythonissa lainausmerkkien sisään. Näitä tarkentavia tietoja kutsutaan käskyjen argumenteiksi. Jos käsky ei tarvitse mitään argumentteja kirjoitetaan sen perään pelkät tyhjät sulkeet.
Harjoitus: Saatko micro:bitin näytölle rullaamaan oman nimesi?