TEORIAA JA TEHTÄVIÄ

Musiikin aakkosia!

Musiikin aakkoset ovat melkein niin kuin tavallisetkin aakkoset - niitä tosin on vain seitsemän. Musiikin aakkoset antavat nimet pianon valkoisille koskettimille. Tähän tyyliin!





Pianon koskettimilla aakkoset toistuvat aina samassa järjestyksessä niin monta kertaa kuin pianossa on vaan koskettimia. Seuraavassa kuvassa huomaat tämän ihan käytännössä.













Tarvitset koskettimilla suunnistamiseen mustia koskettimia: C-sävelen paikka on nimittäin aina KAHDEN MUSTAN koskettimen vasemmalla puolella. Osaisitko löytää kaikki C:t seuraavasta kuvasta tai oikeilta pianon koskettimilta?




Kun muistat aakkoset oikeassa järjestyksessä ja osaat sijoittaa ne nuottiviivastolle, pääset jo pitkälle!

Musaopen niksinurkassa opetellaan tänään muistamaan musiikin aakkosia hieman erikoisen tehtävän parissa... harjoitus sopii hyvin myös taukojumpaksi etäopiskelun lomaan!




Musiikin aakkoset nuottiviivastolla!

Musiikin aakkosille on jokaiselle oma paikkansa viisiviivaisella nuottiviivastolla. Nuottiviivaston alussa oleva nuottiavain kertoo sen, miten nuottiviivastoa tulee lukea (g-avain kertoo sävelen g paikan, f-avain kertoo sävelen f paikan jne.). Jos nämä asiat kaipaavat vielä kertaamista, käy vilkaisemassa edellisen tehtäväpaketin asiat tästä: Aakkosia ja avaimia

Alla olevassa kuvassa on C-duuriasteikko (eli musiikin aakkoset) kirjoitettuna nuottiviivastolle g-avaimen mukaan. G-avaimen koukero osoittaa, että sävel g sijaitsee nuottiviivaston toisella viivalla. Muut sävelet on sijoitettu sen mukaisesti järjestyksessä viivastolle - joko viivan päälle tai viivojen väliin. 




TEHTÄVÄ:


Kuka tai mikä mahtaa olla seuraavassa pienessä kuvassa? Tehtäväsi on ratkaista kuva-arvoitus! Tarvitset kynän ja paperia - viivoittimestakaan ei ole haittaa. Puuttuvat kirjaimet saat Musaopen niksinurkan videosta!






Aakkosia ja avaimia!

Musiikin aakkoset ovat melkein niin kuin tavallisetkin aakkoset - musiikin aakkosia tosin on vain seitsemän. Musiikin aakkoset antavat nimet pianon valkoisille koskettimille. Tähän tyyliin!
pianon_koskettimet.jpg


Pianon koskettimilla aakkoset toistuvat aina samassa järjestyksessä niin monta kertaa kuin pianossa on vaan koskettimia. Seuraavassa kuvassa huomaat tämän ihan käytännössä.

pianon_koskettimet2.jpg



Tarvitset koskettimilla suunnistamiseen mustia koskettimia: C-sävelen paikka on nimittäin aina KAHDEN MUSTAN koskettimen vasemmalla puolella. Osaisitko löytää kaikki C:t seuraavasta kuvasta tai oikeilta pianon koskettimilta?
pianokuva_kokonainen2.JPG

Näiden niin sanottujen juurisävelten lisäksi on olemassa myös korotettuja ja alennettuja säveliä. Niitä merkitään # (korotus) - ja b- (alennus) merkeillä. Näiden merkkien avulla annetaan nimet mm. pianon mustille koskettimille. Alennusmerkki tuo useimmiten sävelen nimeen päätteen "es", korotusmerkki taas päätteen "is". Esimerkiksi näin:
  • Jos sävelen C edessä on merkki #, siitä tulee sävel CIS. Löydät tämän sävelen heti C:n oikealta puolelta koskettimistolta.
  • Jos sävelen G edessä on merkki b, siitä tulee sävel GES. Löydät tämän sävelen heti G:n vasemmalta puolelta koskettimistolta.

Kuulostaako monimutkaiselta? Ei hätää - näistä voidaan jutella tarkemmin musiikintunneilla. Käy kuitenkin tutustumassa sävelkorkeuksiin seuraavan linkin kautta: Sävelkorkeudet (Yle Orkesterikone)



pianokuva.jpg


Jokaiselle sävelelle taas on oma paikkansa nuottiviivastolla. Sävelet piirretään viisiviivaiselle nuottiviivastolle aina viivan päälle tai viivojen väliin, joskus aivan viivaston ylä- tai alapuolelle. Jos viivasto loppuu kesken, käytetään apuviivoja. Kun muistat musiikin aakkoset oikeassa järjestyksessä ja osaat sijoittaa ne nuottiviivastolle, pääset jo pitkälle!

Nuottiavaimet taas nimensä mukaisesti "avaavat nuottiviivaston"
- toisin sanoen kertovat sen, miten kyseistä nuottiviivastoa tulee lukea. Nuottiavaimia on useita erilaisia. Niistä tutuimpia ovat koulun musiikintuntien näkökulmasta G-avain ja F-avain. 

  • G-avain kertoo, missä kohtaa nuottiviivastoa on G:n paikka ja 
  • F-avain kertoo, missä kohtaa nuottiviivastoa on F:n paikka. Muiden sävelten paikat määräytyvät näiden mukaan.


(yläpuolella: g-avain)






(yläpuolella: f-avain)


Käy tutustumassa nuottiavaimiin tarkemmin tämän linkin kautta: Nuottiavaimet (Yle Orkesterikone)


Musaopen niksinurkassa opetellaan tänään muistamaan musiikin aakkosia hieman erikoisemman tehtävän parissa... harjoitus sopii hyvin myös taukojumpaksi etäopiskelun lomaan! Tarvitset tehtävän tekemiseen kynän ja paperia, hieman mielikuvitusta ja iloista mieltä!



(lähteet: Pixabay, Yle Orkesterikone)