Taustaa

Taustaa

Teema

Normaalia? -kokonaisuus kysyy tärkeitä kysymyksiä, jotka ovat ajankohtaisia murrosikää lähestyville ja omaa identiteettiään rakentaville oppijoille. Mitä on normaalius? Kuka tai mikä sen määrittää? Olenko minä normaali? Millainen minä olen?

Normaalin käsitettä tarvitaan tilasto- ja lääketieteessä, ja normeja yhteiskunnan ja yhteisöjen toiminnan säätelemiseen. Yksilön kohdalla asia on kuitenkin monimutkaisempi: kukaan ei ole tilastollinen keskivertoihminen, täydellinen ”normaali”. Normaalius on aina jollakin tavalla illuusio, jonka yhteisö rakentaa normeja asettamalla. Yksilötasolla normaaliuskeskeinen ajattelu voi olla ongelmallista, jos se typistää ihmisen kovin ahtaaseen muottiin. Siksi normien ja normaaliuden tarkastelu ja niiden rajojen tutkiminen on tärkeää.

 

Ilmiöpohjaisuus ja oppimiskäsitys

Monialainen kokonaisuus lähestyy aihettaan ilmiöpohjaisen oppimisen kautta. Siinä teemaa tai käsiteltävää aihetta hahmotetaan laajasti oppiainerajat ylittävillä työskentelyillä, joissa oppilaan omalla toiminnalla on tärkeä ohjaava rooli. Myös opiskelutavat ovat monipuolisia ja toiminnallisia ja vastuuttavat opiskelijaa omasta oppimisestaan.

Normaalia? -oppimiskokonaisuus luottaa oppijoiden kykyyn oppia, tutkia ja tarkastella abstrakteja ja monimuotoisiakin ilmiöitä ja tuottaa niistä itselleen merkityksellistä ajattelua ja sisältöjä omalla oppimisen tasollaan. Kokonaisuus koostuu erilaisista toiminnallisista, monitaiteisista, draamallisista, kielellisistä ja vuorovaikutuksellisista näkökulmatyöskentelyistä, joiden aikana normaaliuden teemaa tarkastellaan monella tasolla ja monella tavalla.

 

Oppiaineet ja yleissisällöt

  • Kieli ja kirjallisuus
  • Kuvataide
  • Musiikki
  • Yhteiskuntaoppi
  • Draama/tunneilmaisu
  • teknologiakasvatus

 

Taustatarina: Addams Family

Addams Family on sarjakuvataiteilija Charles Addamsin luoma erikoinen perhe, joka alkoi esiintyä sarjakuvissa vuodesta 1938 eteenpäin. Myöhempiä tulkintoja Addamsin perheestä on tehty sekä televisioon (sitcom-sarjat 1964-1966 ja 1973-1974, TV-elokuva 1977), valkokankaalle (1991 ja 1993, animaatiot 2019 ja 2021) että teatteriin (musikaali 2009).

Addams Family on perinteisesti nähty satiirina, päälaelleen käännettynä tulkintana amerikkalaisen ydinperheen ideaalista. Satiiri tyylilajina nostaa peilin katsojansa eteen. Se, mitä sarjakuvasivulla, näyttämöllä tai valkokankaalla näemme, on ihan yhtä kummallista kuin se, mitä omassa arjessamme teemme ja pidämme itsestään selvänä; vain näkökulma vaihtuu. Normaali ja odotuksenmukainen eivät ole absoluuttisia totuuksia, vaan aikaan, paikkaan, yhteiskuntaan ja yhteisöön liittyviä tulkintoja siitä, mitä meidän tulisi olla ollaksemme ”oikein”.

Oppimiskokonaisuus on toteutettu osana Jyväskylän kaupunginteatterin kanssa toteutettua yhteistyötä Addams Family –musikaalin yhteydessä. Oppimiskokonaisuus ei kuitenkaan edellytä musikaalin tai muunkaan Addams Family –version näkemistä, vaikka sillä on mahdollista rikastaa ja syventää käsittelyä. Työskentelyt eivät nojaa Addams Familyyn formaattina eivätkä juonen tai henkilöhahmojen osalta, vaan ponnistaen niistä teemoista, jotka näkyvät sekä sarjakuvissa että draamallisissa tulkinnoissa. Addams Family –materiaaleista on kokonaisuuteen nostettu elokuvien teemamusiikki, lyhyt elokuvaklippi sekä Charles Addamsin alkuperäisiä sarjakuvia (kts. diaesitys), joita tarkastellaan ja joista keskustellaan työskentelyn lomassa ”välipaloina”.