Materiaali

Mikä Raspberry Pi?

Raspberry Pi, tuttavallisemmin RasPi, on yhden piirilevyn tietokone, jonka on kehittänyt brittiläinen Raspberry Pi Foundation. Oikeastaan tämä "Vadelmatietokoneeksikin" nimetty tietokone on minikokoinen tietokone, jolle on unohdettu antaa kuoret. Mielenkiintoiseksi laitteen tekee sen äärimmäisen alhainen, vain 25 dollarin, eli noin 19 euron myyntihinta sekä se, kuinka monikäyttöisen tietokoneen ostaja siihen hintaan saa.



Raspberry Pi:n alkuperäisenä ideana on ollut luoda kone, jolla kaikki maailman lapset voivat harjoitella tietokoneen toimintaa ja oppia ohjelmointia. Nykyisin tietotekniikan opetuksen ongelmana on, että kaikilla on tietokone ja tietokoneille saa valmiina kaikki ohjelmat, joita voi edes kuvitella tarvitsevansa. Tällä tavalla itse tekeminen ja tekemällä oppiminen jäävät vähemmälle. Raspberry PI:n käyttäminen on nähtävästi oikeassa opetuksessa melko vähäistä ja sen voikin sanoa olevan ehkä enemmän “teknologianörttien” lelu. Tähänkin tehtävään se soveltuu hyvin, koska laitteesta löytyy esimerkiksi GPIO (General Purpose Input/Output), joka avaa laitteelle hyödyntämiskohteeksi vaikkapa erilaiset elektroniikkaprojektit.


Jos ajatellaan laitteen lähtöhintaa, voidaan todeta, että siihen on saatu ahdettua yllättävän pätevä määrä teknologiaa. Nämä tiedot ovat käyttämämme Raspberry Pi 3 ominaisuuksia:
- Raspberry Pi 3:n sydämenä sykkii älypuhelimiin suunniteltu 1.2 GHz 64-bittinen, ARM Cortex-A53 -suoritin.
- Prosessori kuluttaa äärimmäisen vähän virtaa, eikä se vaadi esimerkiksi erillistä jäähdytystä normaalikäytössä.
- 1 Gt käyttömuistia
- Broadcom VideoCore IV videokortti
- HDMi-liitäntä
- RCA-videoulostulo
- 3,5 mm audioliitäntä
- SD-muistikorttipaikka.
- Useampi USB-portti, sekä LAN-liitäntä koneen liittämiseksi suoraan verkkoon

Linux -käyttöjärjestelmällä toimivaksi suunnitellusta tietokoneesta löytyy käytännössä kaikki oleellinen mitä nykyaikaiselta tietokoneelta voi odottaa. Koneeseen on helppo liittää esimerkiksi näppäimistö, hiiri ja ulkoinen kovalevy USB-porttien kautta, ja prosessori on riittävän tehokas esimerkiksi pyörittämään HDMI-liitännän kautta täydellä HD-resoluutiolla kuvattuja videotiedostoja.

(Lisätietoa ja vertailumahdollisuuksia esimerkiksi: https://fi.wikipedia.org/wiki/Raspberry_Pi)





Raspia kouluun?

Koulumaailmassakin törmätään jatkuvaan ja yhä kiihtyvältä tuntuvaan muutokseen ja lapsille opetetaan taitoja, joiden avulla voisi opiskella eteenpäin. Taitojen tulisi olla olla relevantteja ainakin jonkin aikaa, mutta jatkuvat muutokset tuntuvat vanhentavan nyt olennaisilta tuntuvat taidot nopeasti. Esimerkkinä tästä voidaan mainita suhtautuminen tietotekniikkaan, jonka kehittymisen jonkinlaiseksi ikoniksi ovat nousseet paitsi matkapuhelimet myös tablettitietokoneet, erityisesti iPad.

On hauska todeta, miten kiiltävien laitteiden kanssa suhraavat lapset näyttävätkin täyttävän tavoitteen: nyt ollaan edistyksen aallonharjalla, kun lapsilla on uusimmat mahdolliset laitteet! Tästä ei modernimmaksi pääse! Samaan hengenvetoon on huomautettava, että näin lapset oppivat kuitenkin lähinnä käyttämään iPadia ja ylipäätään tablettitietokoneen käyttäminen ei ole erityisen suurta ponnistusta vaativa taito. Toki lapset oppivat tableteillaan luomaan asioita, mutta niiden (iPadien) ytimessä on digitaalisen sisällön passiivinen kuluttaminen, ei uuden luominen.

Kuulostaako tällainen laitekeskeisyys ja filosofia vieraalta? Olisiko vaihtoehtona toiminta, joka edistää oppilaiden valmiuksia luoda itse? Silloin kannattaa esitellä Iso-Britanniassa syntynyt fiksu idea: Raspberry Pi, luottokortin kokoisen ja muutaman tietokone, joka toimii Linuxilla tai jollakin muulla avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmällä.

Tämän iPadin täydellisen vastakohdan: edullisen, kömpelön ja opettelua vaativan tietokoneen idea on saada opiskelijat kiinnostumaan teknologian käytön lisäksi myös teknologian tekemisestä ja uuden luomisesta. Ulkonäöllisesti Raspberry Pi on tarkoituksella rujo, vailla koteloa, koska idea on näyttää, mitä tietokoneen sisällä on ja lisätä uteliaisuutta ja tietämystä.

Olisiko Raspberry Pi on liki täydellinen vastaus siinä missä iPad on näiden vaatimusten täydellinen vastakohta? Millainen into niitä kohtaa koulumaailmassa, jos ne tuotaisiin tablettitietokoneiden rinnalle?

( Aiheesta mm http://yle.fi/uutiset/3-6474822)