Kansainvälinen osaaminen ja opinnot

Kansainvälinen osaaminen

Kansainvälisyys ja kansainvälinen osaaminen on tärkeä osa yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitoksella opiskelua. Tiede on kansainvälistä toimintaa. Aikamme suuret haasteet ovat monet globaaleja (esimerkiksi ilmastonmuutos, ruoka, siirtolaisuus), ja näiden haasteiden ratkomiseen tarvitaan yhteiskunnallista osaamista. Usea akateeminen ammattilainen työskentelee ympäristöissä, joissa tarvitaan ainakin jonkinlaista kansainvälistä osaamista. Siksi on tärkeää jokaisen opiskelijan miettiä omakohtaisesti, minkälaista kansainvälisyysosaamista hänen tulisi vahvistaa opintojensa aikana. Kansainvälisyysosaaminen voi tarkoittaa monenlaisia asioita: kielitaitoa, moninaisuuden kohtaamista, kokemusta yhteiskunnista ja ilmiöistä niiden sisällä. Tällaisen ymmärryksen kasvattaminen kuuluu akateemiseen koulutukseen.

Kansainvälistä osaamista kertyy monella eri tavalla, joita kaikkia ei edes tule ajatelleeksi. Tämän portfoliotyöskentelyn tarkoitus on auttaa sinua opintojesi eri vaiheissa pohtimaan, minkälaista kansainvälistä kokemusta sinulla jo on, ja miten voit opintojesi eri vaiheissa kehittää osaamistasi edelleen.

Yhteiskuntatieteiden ja filosofian kandidaattiohjelma on rakennettu niin, että opiskelijan kansainvälisyysosaaminen ja -kokemukset karttuvat vähitellen eri kurssien kautta; niin substanssikurssien, kansainvälisyysopintojen kuin kieli- ja viestintäopintojenkin kautta. Siksi portfolion kv-osuutta kannattaa päivittää vähitellen opintojen eri vaiheissa. Aloita kysymällä itseltäsi, mitä sinä ajattelet ja tavoittele tältä osaamisalueelta.



OPINTOJEN SUUNNITTELU I -kurssi

Opintojen suunnittelu I -kurssilla on yksi kansainvälistymiseen keskittyvä kotiryhmäkerta. Siinä käydään läpi mitä mahdollisuuksia yliopisto tarjoaa kansainvälisyysosaamisen vahvistamiseksi eri vaiheessa opintoja. Palauta mieleesi tämän kotiryhmäkerran aihepiiriä (Moodlesta löydät tuon kerran ppt-esityksen) ja mieti millaista osaamista toivoisit opintojesi aikana kehittyvän.

Kysy itseltäsi: millaista osaamista tarvitsen, jotta saavutan tutkinnollani sen, mitä tarvitsen ja haluan tulevaisuudessa.

Aloita vaikka pohtimalla miten nykyinen kansainvälisyysosaamisesi on karttunut? Minkälainen on kv-maailmasi ja -verkostosi opiskelun ulkopuolella? Harrastatko nettipelaamista, sometatko säännöllisesti, seuraatko kansainvälistä mediaa, onko sinulla kenties läheisiä Suomen rajojen ulkopuolella, haluatko töihin tai harjoitteluun muualle kuin Suomeen?

Seuraavaksi voit pohtia minkälaiset työt sinua kiehtovat? Millaisiin tehtäviin haluaisit valmistuttuasi töihin? Minkälainen kv-kokemus ja -osaaminen olisi hyödyksi unelmatyössäsi?

 

Portfoliotehtävä: Millaisia ajatuksia sinulla on omakohtaisesta kansainvälisyysosaamisesta? Millaisia asioita ja taitoja sinä koet tarvitsevasi ja mitkä ovat sinun vahvuutesi?



KANSAINVÄLISTYMISOPINNOT

Kirjoita arvioiden, kumman suoritustavan valitsit– lähditkö vaihtoon vai päätit kotikansainvälistyä ja ennen kaikkea miksi?

  1. Miksi vaihto kiinnosti, mitä tietoja ja taitoja lähdit sieltä hakemaan? Mitä opit maan kulttuurista ja tavoista, kohdeyliopiston kulttuurista, miten kielitaitosi kehittyi, minkälaisia pieni tai suuria asioita opit paikallisilta opiskelijoita? Entäpä muilta samassa paikassa olleilta vaihto-opiskelijoita? Muuttuiko maailmankuvasi jotenkin? Oliko sinulla ennakko-oletuksia kohdemaasta, opiskelusta siellä, omasta sopeutumisestasi uuteen ympäristöön jne? Muuttuivatko ennakko-oletuksesi vaihdon myötä jotenkin? Tähän tehtävään voit hyödyntää vaihdosta tehtävää raporttia ja/tai blogitekstiäsi. 

  1. Kotikansainvälistyjän pakollisella kulttuurienvälisen viestinnän kurssilla Introduction to Intercultural and Multilingual Communication tehdään tehtävä suoraan portfolioon. Tämä tehtävä tulee MOVIlta.


MAISTERIVAIHE


Maisteriohjelmaan siirtymisen yhteydessä olisi hyvä paikka tarkastella mennyttä ja arvioida tulevaa. Mitä kansainvälisyysosaamista sinulle karttui kandivaiheen aikana, millaisena kansainvälisenä osaajana näet itsesi nyt maisterivaiheeseen siirryttäessä? Oletko menossa kohti monikulttuurista ja –kielistä työyhteisöä?

  1. Minkälaisia kansainvälisen työelämän taitoja luulet tarvitsevasi, mitä konkreettista taitoa sinun olisi hyvä harjoituttaa? Aiotko lähteä ulkomaille työharjoitteluun maisteriopintojensa aikana? Jos kyllä, niin miksi?



Sivu täydentyy mahdollisten muiden sisältöjen osalta myöhemmin