Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos
Portfoliotyöskentely YFI:llä
HUOM! Sosiaalityön opiskelijat, ks. sosiaalityön omat ohjeet Sosiaalityön portfoliosivu -alasivulla.
Tutustu kokonaisuudessaan tämän sivun yleiseen kuvaukseen portfoliotyöskentelystä, oppimisen ja osaamisen reflektointiin sekä asiantuntijuuden osaamisalueisiin, ja tämän lisäksi sosiaalityön portfoliosivuun.
Tältä kummankin tutkinto-ohjelman yhteiseltä alueelta löydät ohjeita portfoliotyöskentelyyn sekä kuvauksia siitä, millaista akateemista osaamista tutkintosi sinulle tuottaa ja minkälaisiin akateemisen osaamisen ja työelämän kannalta relevantteihin asioihin voit kiinnittää huomioita opintojesi aikana ja omaa portfoliota työstäessäsi. Portfolio on henkilökohtainen ja se on tekijänsä näköinen. Saat opettajilta ohjeita portfoliotehtävien tekemiseksi. Ne voivat olla esimerkiksi erilaisia itsearviointeja ja muita reflektiotehtäviä.
Luethan hyvin ohjeet. Huomaathan, että voit itse määritellä sivusi julkisuutta.
Testaa uravalmiuksiasi!
Uravalmiuksien itsearviointi | KUDIN.FI
Lue yliopiston työelämäopinnoista ja työhaun tuesta täältä:
Työelämäopinnot, työnhaku ja yrittäjyys — Jyväskylän yliopisto (jyu.fi)
Katso fuksien 17.3.2021 pidetyn Työelämäinfon tallenne täältä:
Työelämäinfo YFIn fukseille - Jyväskylän yliopisto
Portfoliotyöskentely ja akateeminen osaaminen
Portfoliotyöskentelyssä nivot yhteen ja otat huomioon tutkinnon, yksittäisten kurssien ja osaamistavoitteiden lisäksi osaamisesi laajemman kehyksen kuten työkokemuksen, kiinnostuksen kohteet, harrastukset ja vaikkapa laajemmin elämänhistoriasi. Portfolion työstäminen ei siis tähtää vain ansioluettelon laadintaan tai työelämään sijoittumiseen. Opintojen loppuvaiheessa portfolio auttaa sinua kuitenkin valmistelemaan omien ansioitesi ja osaamisesi laaja-alaista dokumentointia.
On tärkeää muistaa, että osaaminen kertyy vuosien varrella, eli kaikkea ei ole tarkoitus osata heti. Tästä syystä portfoliotyöskentely ja oman osaamisen havainnointi keskittyvät enimmäkseen
- kandidaattivaiheessa
- opiskelukäytänteiden omaksumiseen, opiskelutaitoihin ja opintojen rytmittämiseen
- omien tavoitteiden tarkasteluun ja asettamiseen sekä oman osaamisen ja osaamistarpeiden reflektointiin ja muihin itsensä johtamisen taitoihin
- opintojen sisältöihin ja sen kautta hankittuun osaamiseen
- maisterivaiheessa
- syventyneen asiantuntijuuden ja ammatti-identiteettin tarkasteluun
- oman erityisosaamisen tarkasteluun ja arviointiin
- laajojen, projektimaisten kokonaisuuksien hallintaan, eettisen, vastuullisen toiminnan tarkasteluun
- urasuunnitteluun ja esimerkiksi ansioluettelon laatimiseen
Mikä on akateeminen portfolio?
Portfoliotyöskentelyn tarkoituksena on auttaa sanallistamaan, erittelemään ja arvioimaan yliopisto-opintojen aikana karttuvaa erilaista osaamista. Portfolion tekeminen voi palvella erilaisia tavoitteita kuten uratavoitteiden kirkastamista tai oman ammatillisen osaamisentai identiteetin rakentumista.
Portfoliotyöskentely mahdollistaa opiskeluiden aikaisen kehittymisen kattavan tallentamisen. Se antaa mahdollisuuden seurata sekä osoittaa omaa kehittymistä ja osaamista (niin itselle kuin niillekin, joille sisältöä jaetaan) sekä helpottaa oman toiminnan kriittistä tarkastelua, eli reflektointia. Portfolio on siis pohdintatyökalu, kuten päiväkirja tai ideavihko. (Tenhula 1999.)
Miten portfoliota hyödynnetään opinnoissa?
Jokainen opiskelija pääsee luomaan omanlaisensa portfolion omien sivujensa alle OmaanTilaan. Lue tarkemmat ohjeet sivun luomisesta ja muokkaamisesta Ohjeet Pedanetin käyttöön -sivulta.
Portfoliosi on henkilökohtainen ja yksityinen, ja jaat siitä opettajille vain itse määrittelemiäsi kohtia. Akateemisen osaamisen kehittyminen sekä Asiantuntijuuden osaamisalueet auttavat sinua sanoittamaan hankkimaasi osaamista ja kirkastamaan omia tavoitteitasi. Ne on laadittu yleisten tutkinnosta saatavien taitojen sekä opetussuunnitelmassa mainittujen osaamistavoitteiden pohjalta. Muistathan kuitenkin, että kehittyminen tapahtuu vuosien aikana, eikä kaikkea ole tarkoitus omaksua heti. Lisäksi portfoliotyöskentelyn pohjalla on hyvä käyttää esimerkiksi opintojaksokohtaisia tavoitteita, sillä myös ne auttavat sanoittamaan oppimaasi.
Tältä sivustolta löytyvien materiaalien lisäksi on hyödyllistä pohtia aiemmin hankitun osaamisen tuomia taitoja sekä sitä, miten nämä taidot voi liittää opinnoista saatavaan osaamiseen sekä työelämään. Tämä aiemmin hankittu osaaminen voi olla esimerkiksi aiemmista opinnoista, työkokemuksesta, järjestökokemuksesta, vapaaehtoistoiminnasta tai muista kokemuksista saatua osaamista.
Ohjattu työskentely
Ohjattua työskentelyä tehdään seuraavien opintojaksojen osana:
- Opintojen suunnittelu I-III
- Menetelmäopinnot
- Kandidaattiseminaari
Itsenäinen työskentely
Opettajien antamien tehtävien lisäksi on hyödyllistä kirjoittaa myös muista merkittävistä oppimiskokemuksista, joita sinulle kertyy opintojesi aikana. Esimerkiksi vapaasti valittavat opinnot tai vapaa-ajan toiminta voivat olla tärkeitä ammatillisen identiteetin kehittymisen kannalta.
Itsenäisellä portfoliotyöskentelyllä voi tukea opintoja, mutta näin ei ole pakko tehdä. Voit myös esimerkiksi tehdä temaattisen portfolion oman mielenkiinnon kohteidesi pohjalta (unelmatyö, harrastus tai muu itsellesi erityinen aihepiiri). Itsenäisessä työskentelyssä on vapaus käyttää luovuutta. Kannattaakin tutustua Peda.netin ominaisuuksiin ja pohtia itselle sopivia tapoja hyödyntää portfoliota.
Itsenäisesti voit hyödyntää portfoliota esimerkiksi
- Tavoitteiden ja suunnitelmien kirjaamiseen (kalenteri-työkalu)
- Blogin kirjoittamiseen, esimerkiksi kurssilla oppimistasi asioista (blogi-työkalu)
- Omien kurssitöiden säilömiseen (palautuskansio- tai tiedosto-työkalut)
- Valokuva-albumin luomiseen (kuvagalleria-työkalu)
Mikä on portfolion tarkoitus opinnoissa?
Opintojen aikana päivität henkilökohtaista portfoliota, joka toimii työkaluna oman ammatillisen kehittymisen seurannassa, opitun reflektoinnissa ja sanoittamisessa sekä työnhaussa. Tämän myötä opintojen loppuvaiheessa oman osaamisen sanoittaminen esimerkiksi ansioluetteloon ja työhakemukseen on helpompaa. Portfoliossa keskitytään pohtimaan opittuja asioita erityisesti oman alan asiantuntijuuden kehittymisen kautta. Portfoliotyö tukee asiantuntijuuden kehittymistä, edistää sen rakentamista sekä helpottaa sen tiedostamista.
Portfoliotyöskentelyn tarkoituksena on
- Itsetuntemuksen lisääntyminen
- Vahvuuksien löytäminen
- Asiantuntijuuden kehittymisen seuraaminen
- Kehittymistarpeiden huomaaminen
- Opitun sanoittaminen ja reflektointi
- Oppimiskokemusten pohtiminen
- Oman osaamisen selkeytyminen
- Ammatti-identiteetin selkeytyminen
- Tavoitteiden pohtiminen ja selkeytyminen
- Työnhaun helpottuminen
Mitä hyötyä portfoliosta on?
- Työnhaun helpottuminen
- Portfoliosta voidaan työstää myöhemmin näyteportfolio työnhakua varten.
- Oman osaamisen ja mielenkiinnon kohteiden tunnistaminen auttaa työnhaussa.
- Esimerkiksi oman osaamisen todistaminen työnhaussa ja mielenkiintoisen työpaikan sekä itselleen sopivien työtapojen löytäminen.
- Portfolio tukee myös oman alan asiantuntijuuden sekä ammatti-identiteetin rakentumista. (Tenhula 1999.)
- Tiedät missä olet hyvä ja "mikä sinusta tulee isona".
- Kehittymisen seuraaminen
- Oppimasi asiat ja asiantuntijuutesi kehittyy vuosi vuodelta eteenpäin ja portfolio antaa mahdollisuuden tarkastella tätä kehittymistä.
- Mahdollista verrata, kuinka osaaminen on kehittynyt vuodessa.
- Pysyt ajan tasalla omista taidoistasi, vahvuuksistasi ja tavoitteistasi läpi opintojen.
- Tätä kautta myös tulevaisuuden uran suunnittelu ja tavoittelu helpottuvat.
- Omaa osaamista vastaavien töiden löytäminen ja tavoittelu helpottuu.
- Oppimasi asiat ja asiantuntijuutesi kehittyy vuosi vuodelta eteenpäin ja portfolio antaa mahdollisuuden tarkastella tätä kehittymistä.
- Reflektointitaitojen kehittyminen
- Portfolion avulla opit arvioimaan omaa osaamistasi: mitä osaat ja kuinka hyvin.
- Tiedostat mitkä ovat vahvuutesi ja mikä sinua motivoi.
- Tämän ansiosta voit opintojen aikana lähteä kehittämään niitä taitoja, joissa haluaisit olla parempi.
- Kiinnostavien aihealueiden löytäminen
- Mitkä kurssit ja aiheet sinua kiinnostavat.
- Itselle sopivien työskentelytapojen löytäminen
- Ryhmätyöt, esiintyminen, kirjoittaminen jne.
Lähteet
Tenhula, Tytti (1999): Portfolio yliopisto-opiskelun työvälineenä. Teoksessa Tytti Tenhula (toim.): Opetus sydämen asiana. Oulun yliopisto. Dialogeja 2. 157 - 165.