Läsnäolonmalli

Läsnäolomalli

1. Ennaltaehkäisevä toiminta


  • Kun herää huoli oppilaan hyvinvoinnista, ota yhteyttä koulun opiskeluhuoltotyöryhmään. 
  • Sujuva yhteistyö koulun ja kodin välillä. Matalalla kynnyksellä yhteys puolin ja toisin.
  • Perehdytään koulun läsnäolomalliin ja erilaisiin syihin poissaolojen takana.
  • Seurataan oppilaiden läsnäoloa viikoittain ja reagoidaan poissaoloihin koulun läsnäolomallin mukaisesti.
  • Luokanopettaja/luokanvalvoja raportoi poissaolot aina ennen lomia opiskeluhuoltoryhmälle.
  • Yhteisöllinen opiskeluhuoltoryhmä tarkastelee poissaoloja puolivuosittain.


2. Huoli puheeksi


  • Oppilaan poissaoloista herää huoli kotona/koulussa; keskustellaan oppilaan kanssa heti, vaikka ensimmäinen poissaoloraja ei olisi täyttynyt. Ollaan myös yhteydessä huoltajiin huolesta.
  • Konsultoidaan opiskeluhuoltotyöryhmää matalla kynnyksellä.


3. Ohjeet läsnäolomallin toteuttamiseen


Vastuuopettajat läsnäolomallin toteutumisesta: luokanopettajat ja luokanvalvojat


30H


  • Jos poissaolot ovat ennalta anottuja lomia tai huoltajan selvittämiä sairaspoissaoloja, keskustellaan oppilaan kanssa, laitetaan wilman kautta kysymykset huoltajille ja tarkistetaan tuen tarve. Keskustelun jälkeen opettaja tekee wilma-merkinnän valitsemalla valikosta läsnäolomallin merkintä ja valitsee alapalkista merkinnän 30h.


  • Jos poissaolot ovat huolta herättäviä, kuten selvittämättömiä poissaoloja, myöhästelyjä, kesken päivää poistumisia tai yksittäisiä päivittäisiä poissaoloja, opettaja tekee oppilaan kanssa kartoituksen poissaolojen syistä hyvinvoinnin käden avulla ja on yhteydessä huoltajiin. Opettaja sopii oppilaan ja huoltajien kanssa seurannasta ja konsultoi matalalla kynnyksellä opiskeluhuoltotyöryhmää.

  Linkki: Hyvinvoinnin käsi 



60h



  • Jos poissaolot ovat ennalta anottuja lomia tai huoltajan selvittämiä sairaspoissaoloja, keskustellaan oppilaan kanssa, laitetaan wilman kautta kysymykset huoltajille ja tarkistetaan tuen tarve. Keskustelun jälkeen opettaja tekee wilma-merkinnän valitsemalla valikosta läsnäolomallin merkintä ja alapalkista merkinnän 

  • Jos poissaolot ovat huolta herättäviä, kuten selvittämättömiä poissaoloja, myöhästelyjä, kesken päivää poistumisia tai yksittäisiä päivittäisiä poissaoloja, kutsuu opettaja lo/lv moniammatillisen asiantuntiryhmän koolle huoltajan suostumuksella. Asiantuntijaryhmä kootaan seuraavalla tavalla: lo/lv, huoltajat, erityisopettaja, oppilas, opiskeluhuollon henkilöstöä. 

 

  • Palaverissa sovitaan tukitoimet ja seuranta yhdessä oppilaan ja huoltajan kanssa. Palaverissa täytetään tuen tarpeen kartoituslomake. Lomakkeen avulla päätetään jatkotoimenpiteet. Sovitut toimet kirjataan wilmaan oppilaskohtaiseen muistioon. Lo/lv laittaa wilmaan läsnäolonmallin merkinnän ja kirjaa tekstiruutuun asiantuntijapalaveri. Lo/lv konsultoi koulun rehtoria poissaoloista.

Linkki: Tuen tarpeen kartoitus lomake (Tulostetaan lomake oppilaalle täytettäväksi)

Tilannekohtaisesti harkitaan lastensuojeluilmoituksen tekemistä.

Linkki lastensuojeluilmoituksen tekemiseen.

Lastensuojeluilmoitus




80h




  • 80 tunnin täyttyessä huoltajat kutsutaan palaveriin koululle mikäli poissaolot ovat huolta herättäviä. Moniammatillinen ryhmä (lo/lv, huoltaja, oppilas, erityisopettaja, opiskeluhuollon henkilöstöä) kootaan koolle huoltajan suostumuksella. Mikäli moniammatillinen ryhmä on jo kokoontunut, jatkaa se seurantaa edellisessä palaverissa sovitun suunnitelman mukaisesti. 80 tunnin kohdalla on tarpeellista pitää seurantapalaveri ja tässä sovitut tukitoimet kirjataan wilmaan oppilaskohtaiseen muistioon. 80 tunnin poissaolosta lo/lv informoi opiskeluhuollon henkilöstöä. Oppilas täyttää SRAS-R:n poissaolokyselyn opiskeluhuollon henkilöstön kanssa jotka toteuttavat kyselyn perusteella jatkotoimenpiteet.


  • Työskentely perheen, oppilaan ja muiden mahdollisten yhteistyötahojen kanssa jatkuu koulunkäynnin tukemiseksi. Lisäksi huoltajille tarjotaan opiskeluhuollon henkilöstön tapaamista.

  • Harkitaan lastensuojeluilmoituksen tekemistä. Myös kuitatuista sairaspoissaoloista harkitaan lastensuojeluilmoituksen tekemistä (tässä konsultaatio terveydenhoitajaan).

  • Lo/lv tekee wilma-merkinnän valitsemalla valikosta läsnäolomallin merkintä ja alemmasta valikosta merkinnän 80h ja konsultoi koulun rehtoria.




120h




  • Lo/lv ilmoittaa edellisessä vaiheessa käynnistyneelle moniammatilliselle ryhmälle, kotiin ja rehtorille poissaolojen määrän. Lo/lv laittaa wilmaan läsnäolomallin merkinnän 120h.

  • Rehtori ilmoittaa poissaolojen määrän hyvinvointi- ja sivistysjohtajalle.

Jos poissaolojen syyt ovat epäselviä, hyvinvointi- ja sivistysjohtaja lähettää huoltajalle kirjallisen ilmoituksen oppivelvollisuuden laiminlyönnistä sekä palaverikutsun. Kutsu lähetetään kaikille tarpeellisille yhteistyötahoille sisältäen koulun kokoaman moniammattillisen ryhmän.

Jos syyt ovat selkeitä, kokoontuu moniammatillinen ryhmä lo/lv:n kutsusta ja laatii jatkosuunnitelman.

  • Harkitaan lastensuojeluilmoituksen tekemistä.