Valinnaisaineet

Valinnaisaineet 8. luokalla

Valinnaisainetiedote 7. lk:n oppilaille

Valinnat 8. luokalle

 YLEISTÄ

 

 Koulumme seitsemännen luokan oppilaat ovat opinnoissaan päässeet siihen vaiheeseen, jolloin on ajankohtaista miettiä valinnaisaineitten valintaa tulevia kouluvuosia varten. Valintatoiveet huoltajat ja oppilas tekevät yhdessä.

Valinnaisaineita valittaessa on hyvä ottaa huomioon muutama seikka:

  • Minkään valinnaisaineen opiskelu ei ole edellytyksenä jatko-opinnoille.
  • Valintoja on syytä tehdä harkiten, niin, että oppilaalle muodostuu oppilaan kannalta sopivan monipuolinen ja riittävän haastava kokonaisuus yhteiset oppiaineet huomioiden.
  • Valinnat tehdään kahdeksannelle luokalle, ainoastaan B2-kielen valinta sitoo jatkamaan kielen opiskelua myös 9. luokalla.
  • Valinnaisaineita ei vaihdeta kahdeksannen luokan alettua.

 

Valinnat tehdään valinnaisainekoreihin seuraavia ohjeita noudattaen:

  • Valinnaisaineita on kahta eri tyyppiä:

 

  • Taito- ja taideaineiden valinnaiset tunnit, joita oppilaan on uuden opetussuunnitelman valittava 3 h.

 

Taito- ja taideaineita ovat kotitalous, kuvataide, käsityöt, liikunta ja musiikki. Taito- ja taideaineiden valinnaiset tunnit ovat osa kaikille oppilaille yhteisinä aineina opetettavien taito- ja taideaineiden opetusta ja ne myös arvioidaan osana tätä opetusta.

Taito- ja taideaineiden valinnaisten tuntien kurssit löytyvät koreista 1 ja 2. Oppilaan on valittava taito- ja taideaineiden valinnaisten tuntien kursseja kahta eri oppiainetta.

 

  • Valinnaiset aineet ovat perinteisiä valinnaisia aineita, jotka joko laajentavat tai syventävät oppilaan osaamista. Valinnaisia aineita oppilas valitsee neljä kurssia; yksi kahden kurssin aine ja kaksi yhden kurssin ainetta.

 

TUNTIJAKO UUDEN OPETUSSUUNNITELMAN MUKAAN LUOKILLA 8-9

 

 

8 lk

9 lk

 

Äidinkieli ja kirjallisuus

3

3

 

A1- kieli, englanti

2

3

 

Toinen kotimainen, B1-kieli, ruotsi

2

1

 

Matematiikka

3

4

 

Kemia

1,5

-

 

Fysiikka

1,5

2

 

Biologia

1

2

 

Maantieto

2

 

 

Uskonto

1

1

 

Historia

2

 

 

Yhteiskuntaoppi

-

3

 

Musiikki

1

-

 

Terveystieto

0,5

1

 

Kuvataide

-

-

 

Kotitalous

-

-

 

Käsityö

-

-

 

Liikunta

2

3

 

Oppilaanohjaus

 

Taito- ja taideaineiden valinnaiset tunnit

0,5

 

3

1

 

2

 

 

 

Valinnaiset aineet

4

4

 

 

 

 

 

 

 

 TAITO- JA TAIDEAINEIDEN VALINNAISET TUNNIT

  • Kuvataide, käsityö, kotitalous, liikunta ja musiikki
  • Oppilas valitsee 3 tuntia taito- ja taideaineiden valinnaisia tunteja
  • Oppilas valitsee kaksi eri ainetta.

 

Kuvataide

Kuvataide ei ole pelkkää piirtämistä ja maalaamista, joskin sitäkin. Kuvataiteessa pyritään kehittämään kykyä nähdä oivallisesti ja ajatella kuvallisesti. Kuvataiteessa oppiminen on aina omakohtainen prosessi, jossa opitaan oman työn kautta. Mielikuvituksen kehittäminen ja sen käyttöön rohkaiseminen kuuluu kuvataiteen tavoitteisiin. Yksilöllinen ajattelu, mielikuvitus ja luovuus ovat olennainen tuki ihmisen kokonaispersoonallisuudelle.

Tiedollista puolta pyritään kartuttamaan osaksi kuvataiteen kursseja. Tarkastelemalla sekä luonnon- että kulttuuriympäristöjä, maisemaa ja arkkitehtuuria pyrimme orientoitumaan aktiivisiksi, tiedostaviksi ja ympäristöämme myös esteettiseksi arvostaviksi kansalaisiksi.

Kahdeksannen luokan kuvataide on jatkoa seitsemännen luokan kuvataiteelle ja arvioidaan osana seitsemännellä luokalla alkaneita kuvataiteen opintoja. Kurssilla oppilaan tietämys ja osaaminen syventyvät laaja-alaisesti kuvataiteen eri osa-alueilla. Mukana on piirtäminen, maalaaminen, taidegrafiikka, kolmiulotteinen hahmottaminen sekä median moninaiset muodot.

 

Käsityö

Opetuksessa käytetään teknisen työn ja tekstiilityön työtapoja ja materiaaleja. Opetuksessa painotetaan oppilaiden erilaisia kiinnostuksen kohteita ja käytetään erilaisia materiaaleja.

Tavoitteena on erilaisten teemojen tarkastelu oppiainerajat ylittäen. Käsityöhön kuuluu tuotteen tai teoksen itsenäinen tai yhteisöllinen suunnittelu, valmistus ja oman tai yhteisön käsityöprosessin arviointi.

Käsityön tekeminen on tutkivaa, keksivää ja kokeilevaa toimintaa. Käsityön opetus vahvistaa ja syventää oppilaiden omasta elämysmaailmasta nousevaa innovointia ja ongelmanratkaisua sekä käsityön tekemiseen, ilmaisuun ja suunnitteluun liittyvien tietojen ja taitojen osaamista. Tekemisen taitoja syvennettäessä tunnistetaan erilaisia teknologisia toimintaperiaatteita ja niihin liittyviä käytännön ongelmia.

Kotitalous

Osaan ja osallistun! Kurssilla syvennetään 7-luokalla opittuja kotitalouden taitoja sekä osaamista. Tavoitteena on vahvistaa arjessa tarvittavia kädentaitoja tekemällä oppien. Tutustutaan ruoanvalmistukseen ja leipomiseen suomalainen ja kansainväliset ruokakulttuurit sekä satokausikalenteri huomioiden. Kurssilla korostuu oppilaan oma aktiivisuus tietojen ja taitojen kehittämisessä, luovuuden herättäminen sekä kauneuden ja hyvien tapojen vaaliminen.

Liikunta

Jos haluat liikkua monipuolisesti tai kehittyä paremmaksi niillä liikunnan alueilla, joita et vielä hallitse niin hyvin, valinnainen (tyttöjen) liikunta tarjoaa siihen mahdollisuuden.

Oppisisältö koostuu perinteisistä koululiikuntalajeista eri vuodenaikoina, kuntoliikunnasta, mailapeleistä ja musiikkiliikunnasta. Kurssi edistää fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista toimintakykyä. Tavoitteena on kehittää havainto- ja ratkaisuntekotaitoja sekä tasapaino-, liikkumis- ja välineenkäsittelytaitoja erilaisissa ympäristöissä. Oppisisällössä on painotuksia ryhmän toiveiden ja kiinnostuksen mukaan. Tärkeitä asioita ovat omatoimisuus, aktiivisuus ja liikunnan ilo.

Musiikki

Musiikin tunneilla kannustetaan ja tuetaan oppilasta rakentamaan henkilökohtainen suhde musiikkiin laulamisen, soittamisen, kuuntelun ja musiikkiliikunnan avulla.

Mietitään tunnetilojen yhteyttä musiikkiin.

 

Jatketaan monipuolista tutustumista musiikin eri genreihin.

 

VALINNAISET AINEET

  • Oppilas valitsee 4 tuntia valinnaisaineita, yhden kahden tunnin aineen (kori 3) ja kaksi yhden tunnin ainetta (korit 4-5).
  • Kurssit ovat kestoltaan 1 tai 2 vuosiviikkotuntia – kurssin kesto selviää valinnaisaineiden valintalomakkeesta.

 

  • Kotitaloutta voi valita korkeintaan 3 tuntia.
  • Historia elokuvissa – ainetta voi valita korkeintaan 2 tuntia.
  • Tekstiilityötä voi valita korkeintaan 3 tuntia.
  • Teknistä työtä voi valita korkeintaan 3 tuntia.

 

Kuvataide; Valokuvaus (1 tunti)

Valokuvaukseen tutustuminen, analoginen- ja digitaalinen valokuvaus. Kurssilla on tarkoitus tutustua valokuvaukseen yhtenä taiteen muotona sekä analogisen että digitaalisen valokuvauksen kautta.

 

Kurssilla Oppilas oppii peruskäsitteet analogisen valokuvan ottamisesta sekä oppii perusteet analogisen valokuvan vedostamisesta, eli pimiötyöskentelystä. Oppilas oppii myös peruskäsitteet digitaalisen valokuvan ottamisesta ja digitaalisen kuvan käsittelystä.

 

Valokuvauksen avulla oppilas pystyy kehittämään omaa kuvallista ilmaisuaan ja omaa suhdettaan valokuvaukseen taiteena. Valokuvauksen kurssi soveltuu kaikille, jotka ovat kiinnostuneita valokuvauksesta.

 

Kuvataide; Muotoilu, keramiikka, kuvanveisto (1 tunti )

Kurssi keskittyy kolmiulotteisen kappaleen suunnitteluun ja valmistamiseen sekä käsin että tietokoneella. Oppilas oppii ymmärtämään erilaisten esineiden ja veistoksien muotokieltä sekä muodon merkitystä esteettiseltä ja käytännölliseltä kannalta.

Tunneilla käydään läpi saven työstön perustekniikoita, kuviointia ja pintakäsittelyä. Lisäksi opitaan tuntemaan käsin tehdyn ja teollisesti tuotetun esineen ero.

Kurssilla hyödynnetään savea, kipsiä ja erilaisia rakennusmateriaaleja veistoksen teossa. Veistoksien myötä oppilaan tietämys julkisten taideteosten merkityksestä lisääntyy.

Kurssilla hyödynnetään tietotekniikkaa käyttö- ja taide-esineen muodonannossa ja suunnittelussa. Tietokoneella suunniteltuja kappaleita saadaan tulostettua fyysisisiksi kappaleiksi 3D- tulostimen avulla.

 

Kuvataide; Piirustus ja maalaus (1 tunti )

Kurssilla oppilas tutustuu erilaisiin piirtämisen työvälineisiin sekä erilaisiin maalaustekniikoihin kuten akvarellimaalaukseen, akryylimaalaukseen ja öljymaalaukseen. Tekemisen myötä oppilaan tietämys taiteen tekemisestä ja taiteen tuntemisesta lisääntyvät. Kurssilla siis piirretään ja maalataan ja kurssi soveltuu kaikille, jotka ovat kiinnostuneita piirtämisestä ja maalaamisesta.

 

Tekstiilityö; (1 tunti / 2 tuntia)

Valinnainen tekstiilityö on vapaampaa ja monipuolisempaa käsityön opiskelua kuin 7. luokalla. Oppilaalla on mahdollisuus toteuttaa omia ideoitaan ja kokeilla erilaisia menetelmiä , kuten silkkimaalausta, kankaanpainantaa, kudontaa, ompelua, virkkausta, neulemalleja ja kirjontaa.

Tekstiilityö sopii niille, jotka pitävät käsillä tekemisestä, muodin luomisesta ja haluavat oppia itse valmistamaan hyödyllisiä asioita.

 Tekninen työ; (1 tunti / 2 tuntia)

Teknisen työn valinnaiskursseilla hyödynnetään ja laajennetaan alemmilla vuosikursseilla opittuja tietoja ja taitoja. Teknisissä töissä tutustutaan seuraaviin osa-alueisiin:

  • puutyö: sovelletaan teknisiä piirustuksia, puun käsittelyä sekä koneellisesti että käsin. Puutöitten valmistamista suunnitelmien pohjalta.
  • Metallityö: sovelletaan teknisiä piirustuksia, metallin perustöitä, valmistetaan esineitä sepän taitoja sekä työstötekniikkaa apuna käyttäen.
  • Koneoppi ja sähköoppi: sähköopin kertausta, elektroniikkarakentelua, koneopissa mopon tai moottoripyörän rakenne ja huolto, kodin koneitten huollon harjoittelua.

 Kotitalous; Eväitä elämään (2 tuntia)

 Kokataanko? Kurssilla saat eväitä elämän arkeen ja juhlaan. Kotitaloustunneilla tulevat tutuiksi suomalaiseen ruokaperinteeseen kuuluvat perinneruoat ja -leivonnaiset. Kurkistamme myös kansainvälisiin keittiöihin, trendiruokiin ja -leivonnaisiin. Töitä tehdään hymy huulilla itsenäisesti, pareittain ja ryhmässä. Kurssin aikana yhteistyötaidot, kädentaidot, luovuus ja vastuullisuus kehittyvät.

Kotitalous; Koko Paana leipoo (1 tunti)

Hei me leivotaan! Kurssilla tutustutaan erilaisiin leivonnaisiin, taikinatyyppeihin ja leivonnan tekniikoihin. Tavoitteena on tutustua perinne- ja muotileivonnaisiin, erityisleivonnaisiin, erilaisiin koristelutekniikoihin sekä teollisten leivontavalmisteiden käyttöön.

Leipomista tarkastellaan estetiikan, ajan, rahan, osaamisen ja yhteistyön näkökulmasta. Kurssilla huomioidaan vuotuiset juhlat ja otetaan huomioon oppilaiden toiveita.

 Liikunta tytöt / pojat (1 tunti)

Jos haluat liikkua monipuolisesti tai kehittyä paremmaksi niillä liikunnan alueilla, joita et vielä hallitse niin hyvin, valinnainen (tyttöjen) liikunta tarjoaa siihen mahdollisuuden.

Oppisisältö koostuu perinteisistä koululiikuntalajeista eri vuodenaikoina, kuntoliikunnasta, mailapeleistä ja musiikkiliikunnasta. Kurssi edistää fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista toimintakykyä. Tavoitteena on kehittää havainto- ja ratkaisuntekotaitoja sekä tasapaino-, liikkumis- ja välineenkäsittelytaitoja erilaisissa ympäristöissä. Oppisisällössä on painotuksia ryhmän toiveiden ja kiinnostuksen mukaan. Tärkeitä asioita ovat omatoimisuus, aktiivisuus ja liikunnan ilo.

Liikunta; Fitness - liikunta ja terveystieto  (1 tunti)

Kehitetään monipuolisesti lihaskuntoa, mutta harjoitellaan myös muita fyysisen kunnon osa-alueita. Oppilaat laativat itselleen kunto-ohjelman. Lajeina ovat erityisesti kuntosaliharjoittelu sekä erilaiset kuntopiirit ja lihaskuntojumpat (esimerkiksi cross training-tyyppinen toiminnallinen harjoittelu ja kahvakuula). Tarkastellaan liikuntaa terveyden näkökulmasta, kuten mitä elimistössä tapahtuu liikkuessa, mitkä lihakset työskentelevät eri liikkeissä sekä liikkujan terveellistä ravintoa. Lisäksi pohditaan sosiaalisen median yhteyttä liikuntakulttuuriin ja kauneusihanteisiin.

Liikunta; Musiikkiliikunta (1 tunti)

Tunneilla liikutaan musiikin tahtiin ja ilmaistaan musiikkia liikkeen keinoin. Tutustutaan eri tanssilajeihin ja musiikkiliikunnan muotoihin. Harjoitellaan suunnittelemaan oma koreografia sekä ohjaamaan lyhyt askelsarja muulle ryhmälle. Musiikkiliikunnan avulla kehitetään fyysisiä ominaisuuksia, ryhmässä toimimisen taitoja sekä itseilmaisua.

Musiikki; Musiikkiteknologia (1 tunti)

Kurssin tavoitteena on oppia äänentoiston perusteet ja äänentoistolaitteiston käyttö eri tilanteissa. Tietoja ja taitoja harjoitellaan tuntien lisäksi myös koulun tilaisuuksissa läpi lukuvuoden.

Pääaiheina kurssilla ovat esitystekniikan/laitteiston tunteminen, kytkeminen sekä niiden turvallinen käyttö. Toisena tavoitteena on tutustua musiikin miksaukseen sekä live- että studiotilanteissa. Kolmantena aiheena on äänen fysiikan tunteminen ja sen merkitys käytännössä.

Kurssi ei ole hyödyllinen pelkästään musiikin parissa puuhasteleville, samoja taitoja käytetään mm. videoiden ja pelien tekemisessä.

 

Mediat ja Me (1 tunti)

Mediakurssilla tutustutaan erilaisiin medioihin ja mediateksteihin. Katsotaan ja arvioidaan elokuvia sekä toimitetaan yhdessä Paanan Posti -lehteä. Kurssilla pääsee kuvaamaan, tekemään lehtijuttuja sekä haastatteluita. Lisäksi opetellaan lukemaan ja tekemään mediaa, tulkitaan kirjallisuutta sekä mainoksia yhdessä ja erilaista näkökulmista. Kurssilla myös käsikirjoitetaan ja videoidaan lyhytelokuva.

Kurssin tavoitteena on erilaisten mediasisältöjen arvioiminen, omien sisältöjen tuottaminen sekä medialukutaidon kehittäminen.

 Saksa B2 – kieli (2 tuntia)

 Deutsch – ja, gerne! Saksa on hyvä valinta uudeksi kieleksi, sillä sitä puhuu äidinkielenään n. 100 milj. ihmistä. Myös työelämä arvostaa saksan kielen taitoa ja taitajia. Saksasta on hyötyä lähes alalla kuin alalla: matkailussa, tekniikan aloilla, kaupassa ja teollisuudessa. Saksa on maailman johtavia teollisuusmaita ja tärkeä kauppakumppani Suomelle.

Saksaa on helppo ääntää ja lukea ja peruskielitaidon oppii nopeasti. Tunneilla kuunnellaan, luetaan ja puhutaan paljon pareittain tai pienissä ryhmissä, kirjoitetaan ja pelataan erilaisia pelejä. Tunneilla tutustutaan saksankielisiin maihin monesta eri näkökulmasta. Herzlich willkommen in Deutsch zu lernen!

 Saksan kielen alkeet (1 tunti)

Deutsch – kurz und gut - saksan lyhytkurssi

 Kurssilla opiskellaan saksan kielen alkeet:

  • kohteliaat tervehdykset
  • ostoksilla
  • tien kysyminen
  • kahvilassa
  • numerot, värit, kello...

 sekä tutustutaan kohdemaiden: Saksan, Itävallan ja Sveitsin kulttuuriin, ruokaan, matkakohteisiin (ja ehkä vähän historiaankin) katselemalla, kuuntelemalla, lukemalla, puhumalla ja kirjoittamalla itse. Kurssilla harjoitellaan arkipäiväisissä asioimistilanteissa selviytymistä saksan kielellä. Kurssin tarkoituksena on edistää myönteistä suhtautumista ja herättää mielenkiintoa saksan kielen opiskelua kohtaan.

 

 Tukioppilaskurssi (2 tuntia)

Haluatko päästä mukaan tukioppilastoimintaan ja olla luomassa hyvää yhteishenkeä koululla? Kurssilla oppii ihmissuhdetaitoja, ryhmän ohjaamista, kivojen tapahtumien suunnittelua, toteuttamista ja tiedottamista. Tukioppilaana pääsee tekemään mukavia asioita omaksi ja koko koulun iloksi!

Paanan tukioppilaskurssi on 8.-luokkalaisille suunnattu toiminnallinen kurssi. Kaikki tukioppilaana toimivat koulutetaan tehtäväänsä ennen tukioppilaana toimimista. Koulutuksesta saat myös MLL:n todistuksen, josta voi olla myöhemminkin hyötyä. Kurssin tavoitteena on tarjota tietoja ja taitoja tukioppilaana toimimiseen ja vahvistaa oppilaan omia vuorovaikutustaitoja.

Oppilas tutustuu tukioppilaan tehtäviin ja saa valmiudet tukioppilaana toimimiseen. Kurssilla suunnitellaan ja toteutetaan oman koulun tapahtumia (kummitunteja, teemapäiviä, erilaisia tapahtumia jne.) Kurssilla opetellaan ja vahvistetaan erilaisia ihmissuhdetaitoja, itsensä ilmaisemista ja toisten kanssa yhteistyön tekemistä.

Numeroarviointi. Arviointi perustuu aktiiviseen osallistumiseen oppitunneilla, ja järjestetyissä tapahtumissa.

Sotahistoria (1 tunti)

Perehdytään maailmanhistorian keskeisiin sotiin ja konflikteihin. Niiden syihin ja seurauksiin unohtamatta inhimillistä tasoa rivisotilaan tai siviilin näkökulmasta.

Tutustutaan sotastrategiaan, taktiikkaan ja aseteknologian kehitykseen. Erityisen huomion kohteena on oman maan sotahistoria ja veteraanien perintö. Pyrimme mahdollisuuksien mukaan tekemään opintoretkiä esim. Hangon rintamamuseoon, Panssari- tai Tykistömuseoon. Kurssin keskeinen tavoite on rauhankasvatus

 Elokuvat historiassa – historia elokuvissa (1 tunti / 2 tuntia)

Historia on tarina, kertomus, kuvia menneisyydestä. Niitä pitää osata katsoa ja tulkita. Jokainen aikakausi luo oman kuvansa historiasta.

 

Kurssilla tutkitaan elokuvan historiaa ja annetaan oppilaille välineitä tarkastella kriittisesti kuvia, joita maailmasta ja sen tapahtumista meille välitetään.

Historian valinnaiskurssilla peilaamme historiallisia tapahtumia niistä kertovien elokuvien kautta. Tunneilla katsomme elokuvia tai niiden osia ja tarkastelemme kuvaa, jonka elokuva tapahtuneesta luo.

 

Näin pyritään tutustumaan historiaan ja pohtimaan kriittisesti kuvia, joiden lävitse menneisyyttä katsomme.

 

Historialliset elokuvat valitsemme yhdessä ja kurssi suoritetaan pienin kirjallisin töin.

 

Micro:bit ohjelmointia (1 tunti)

Kiinnostaako ohjelmointi? Jos näin on, niin tässä olisi yksi vaihtoehto! Kurssilla käytettään ohjelmointialustana Micro:bit mikrokontrolleria, jota ohjelmoidaan joko tietokoneen tai iPadin avulla. Micro:bit sisältää 25 lediä sekä joukon erilaisia sensoreita mm. kiihtyvyysanturin sekä valovoimakkuusmittarin.

Ohjelmointi tapahtuu graafisilla koodilohkoilla Micro:bitin omalla ohjelmointialustalla. Koska ohjelmointikieli on graafista, se on helppo ottaa haltuun!

 

Tietotekniikka (2 tuntia)

Tietotekniikan tavoitteena on saavuttaa opetettavissa kokonaisuuksissa tietokoneen A-ajokorttia vastaavat tiedot ja taidot. Tutustutaan tietotekniikan terminologiaan ja laitteistoihin sekä opetellaan käyttämään yleisimpiä toimisto-ohjelmia (mm tekstinkäsittely-, taulukkolaskenta- ja esitysgrafiikkaohjelmia).

Kursseilla opitaan tietotekniikan peruskäsitteitä, tutustutaan käytettävissä olevaan laitteistoon ja yksinkertaisiin valmis- ja työvälineohjelmiin. Lisäksi kurssien aikana syvennetään toimisto-ohjelmien käyttötaitoa siten, että se tarjoaisi hyvät tietotaidot tulevaisuutta ajatellen ja että koulussa tehtävien esitelmien teko onnistuisi kurssin jälkeen itsenäisesti.

 

Matematiikka syventävät opinnot (2 tuntia)

Opiskelussa pyritään syventämään matemaattista ajattelua ja osaamista. Kursseilla käsitellään myös sellaisia matematiikan alueita, jotka eivät sisälly kaikille yhteiseen oppisisältöön, mutta luovat pohjaa esim. lukion ja teknisten oppilaitosten matematiikan opiskelulle.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

uja päivitetään...

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä