Tiedotus mahdollisista haitallisista ja vaarallisista töistä koulussa

Mahdollisesti vaaralliset työt

Valtioneuvosto on 15.6.2006 antanut asetuksen (475/2006) nuorille työntekijöille erityisen haitallisista ja vaarallisista töistä. Asetuksen 2§:ssä säädetään koulutukseen liittyvästä työstä. asetus koskee opetuksessa käytettäviä koneita, laitteita ja työvälineitä. Sekä käytännön harjoitustilanteissa käytettäviä kemiallisia aineita ja valmisteita sekä työkaluja ja sähköisiä laitteita. Asetuksen 7§:ssä säädetään oppivelvollisen huoltajalle tehtävästä ilmoituksesta. Säännöksen perusteella perusopetuksen 7-9 vuosiluokan oppilaan huoltajalle on etukäteen ilmoitettava opetussuunnitelman mukaisesti opetukseen liittyvän vaarallisen työn tekemisestä ja sen perusteista.

Fysiikan ja kemian laboratoriotöissä mahdolliset vaaratilanteet voi aiheutua sähkölaitteiden ja kaasupoltinten käytössä. Kaasua voi vuotaa laboratoriotilaan väärin suljetusta polttimesta.

Sähköopin töissä on vaarana saada sähköisku tai esim. muuntajan voimakas magneettikenttä voi saada aikaan päänsärkyä ja huonovointisuutta.

Valo-opin töissä käytetään laseria; jos laserilla osoitetaan suoraan silmään, voi seurauksena olla silmävaurioita.

Mekaniikan töissä huolimaton toiminta voi aiheuttaa mm punnuksen putoamisen varpaille.

Kuumennettaessa varomattomasti liuokset voivat roiskua tai kiehua yli.

Laboratoriossa on runsaasti lasista valmistettuja astioita, jotka rikkoutuessaan saattavat aiheuttaa viiltohaavoja.

Tietyt aineet ovat syövyttäviä, kuten hapot ja emäkset (HCl, H2SO4, NaOH, HNO3,HCOOH, Na2S, H2O2, CH3COOH, etikkahappoanhydridi). Osa reagensseista saattaa aiheuttaa herkemmillä ärsytystä tai ovat suurempina määrinä haitallisia (I2, LiCl, KNO3, AgNO3, KBr, butanoli, glykoli, pentanoli, tolueeni, KCrO3, CuSO4, MnO, KMnO4, salisyylihappo, boorihappo).Myrkyllisiä yhdisteitä ovat Pb(NO3)2, Na, Hg, FeCl3, BaCl2).Tulenarkoja reagensseja ovat bensiini, butanoli, pentanoli, asetoni, etanoli, asetyleeni, H2, Na, Zn).

YLEISESTI OTTAEN KAIKKI OPPILAIDEN TEKEMÄT NS. OMAT KOKEET VOIVAT OLLA VAARALLISIA JA SIKSI HEIDÄN PITÄÄ TOIMIA OPETTAJAN OHJEIDEN MUKAISESTI JA TEHDÄ VAIN OPETTAJAN MÄÄRÄÄMÄÄ TYÖTÄ.

Kotitalous

Mahdolliset vaara- ja haittatekijät

- ruokaan ja ruoka-aineisiin liittyvät mikrobiologiset riskit esim. ruokamyrkytysbakteerit

- allergeenit

- ruoassa esiintyvät ruodot ja luut

- sähköiset pienkoneet ja niiden terävät ja/tai pyörivät terät, sähkövatkaimet, monitoimikoneet ja yleiskone

- liedet, kuumat levyt ja uunit

- astianpesukoneen kuuma höyry

-kuumat silitysraudat sekä mankeli

- terävät veitset

- pistorasioiden sijainti lähellä vesipisteitä

- ruoanvalmistusmenetelmistä uppopaistaminen

- kuumat ruoat, leivonnaiset ja nesteet

- pesuaineista konetiskiaine ph n. 11 , ärsyttävä

Tekstiilityö

Tekstiilityöluokan vaaran paikkoja ovat silittäminen, ompelukoneiden ja saumurien käyttäminen. Sähkölaitteiden käytön vaarat tulee myös tiedostaa ja niiden turvallinen käyttö käydään läpi työturvallisuusohjeiden tarkastelun yhteydessä.

Lähtökohtana on, että vaaratilanteita vältetään ja niiltä vältytään oikealla ja vastuullisella toiminnalla ja laitteiden / koneiden kunnossapidosta huolehtimalla. Jokaisen opetusjakson alkaessa uudet ryhmät perehdytetään luokkatilaan ja työvälineiden turvalliseen käyttöön.

Seuraavat työturvallisuusohjeet käydään aina läpi uuden opetusryhmän kanssa:

- silityspaikka ja silitysraudan käyttö

- koneompelun ja saumurin käyttö

- pienet työvälineet: sakset, neulat ja puikot

- sähkölaitteet: virrat päälle ja pois, sähköpistokkeiden käyttö ja sähköjohtojen käsittely

- ensiapu: ensiaputarvikkeiden sijainti, palovammojen ja haavojen hoito

- tulipalo: sammutusvälineiden sijainti ja niiden käyttö, poistumisreitit ja reittien merkinnät

- vaaroista tiedottaminen

- velvollisuudet vastuulliseen toimintaan

Kemiallisia ja/tai myrkyllisiä aineita tekstiilityössä ei käytetä. Käytössä olevat kangasvärit, liimat ja silkkivärit ovat myrkyttömiä.

Tekninen työ

Käytännössä mikään ei ole teknisen työn opetuksessa muuttunut aikaisemmista lukuvuosista. Teknisen työn sisältöön kuuluu tarvittavien käsityövälineiden ja koneiden taitava ja turvallinen käyttö valvotuissa olosuhteissa

Käden taitoja ja koneiden turvallista käyttöä harjoitellessa oppilaat käyttävät työkoneita, käsityövälineitä, kemiallisia aineita (maalit, lakat, liimat ja puhdistusaineet), joiden huolimaton käyttö saattaa aiheuttaa vaaran.

Tavoitteena on, että hyvän peruskoulutuksen ja työkokemuksen avulla työturvallisuudesta tulee oleellinen osa ammattitaitoa.

Kuvataide

Fiksatiivi on sumutettava aine, jota käytetään hiili- ja pastellitöiden kiinnittämiseen. Fiksatiivi on haitallista hengitettynä ja ihokosketuksena. Sumutus tehdään erillisessä huoneessa tai ulkona.

Teräviä työvälineitä kuvataiteessa ovat linokaiverrin ja mattopuukko. Linokaiverrinta käytetään linotöiden kaiverruksessa ja mattopuukkoa erilisissä muotoilutöissä. Työvälineiden käytössä tulee olla huolellinen, jotta haavoja ei pääse syntymään.

Muotoilu- ja rakentelutöiden liimauksessa käytetään kuumaliimaa, jonka käsittelyssä pitää olla varovainen palovammojen välttämiseksi.