Ortodoksinen kirkko - itsenäisesti tutustuttava materiaali

Kullatut kupolit

Joissakin kirkkorakennuksissa, kuten Helsingissä sijaitsevassa Uspenskin katedraalissa on oikealla kullalla kullatut kupolit. Kultaamiseen käytetään ohuen ohutta lehtikultaa. Uspenskin katedraalissa kupoleita on 14 kappaletta.

Kupoli kuvastaa tuohuksen liekkiä. Kirkon tulisi olla palavan rukouksen paikka. 
05032011070.jpg

(Alla oleva teksti on lainattu Kirkko ja Kaupunki lehden verkkosivuilta.)

Mitä tapahtuisi, jos kupolien kullan sulattaisi?

Uspenskin katedraalissa on kultaiset kupolit ja kultaa muutenkin. Isä Mikko Leistola, jos sen kaiken sulattaisi, paljonko sitä kertyisi?

– Kulta on ihmeellinen materiaali, sillä se on metalli, jota voi lähes loputtomiin venyttää. Se muodostaa peittävän pinnan jo yhden atomin paksuisena kerroksena. Kirkon katolla olevat liekkikupolit kullattiin 2000-luvun alkuvuosina. Tällöin tuli esille, että yhden kupolin kultaamiseen tarvittiin saman verran kultaa kuin keskimääräisessä tukevassa miehen vihkisormuksessa. Määrät ovat pieniä, vaikka pintaa tehdään paljon.

Voit lukea koko jutun Uspenskin rakentamisesta täältä.

Kuva: ortoboxi.fi

Kirkonkellot

Ortodoksisessa kirkossa kelloja soitetaan käsin. 



Kirkonkellojen soittoa Valamon luostarissa.

Tuunaa ikoni

Tuunaustehtävään tästä.  

Aloita valitsemalla ikonille tausta. Etene keskellä olevaa valikkoa alaspäin järjestyksessä (tausta - sädekehä - viitta - monogrammit jne...).

Muista lukea myös ikonien teologiaa selittäviä tekstejä ikonin alapuolelta.

Elämää Valamon luostarissa


Katso video ja vastaa seuraaviin kysymyksiin: 

1. Onko Valamon luostarin luostarisääntö ankara?
2. Monelta munkit heräävät aamuisin? 
3. Millaisia töitä ja tehtäviä veli Johannes tekee videolla?
4. Millainen näkemys Joonalla on luostarien tulevaisuudesta: väheneekö vai lisääntyykö ihmisten kiinnostus luostareita kohtaan?

Pääsiäistervehdykset

Kirkkovuoden suurin juhla on ehdottomasti pääsiäinen! Ilosanoman kuuluminen kaikille maailman ihmisille korostuu mm. pääsiäistoivotuksissa, joita lausutaan eri kielillä. Suomeksi se kuuluu: Kristus nousi kuolleista! Siihen vastataan sanomalla: Totisesti nousi!

Yhdistä eri kieliset pääsiäistervehdykset ja niiden vastukset toisiinsa. Vihje: tervehdyksen toivotuksesta ja vastauksesta löytyy yksi sama sana.