Islam

Viisi peruspilaria

Muslimin elämään kuuluu viisi peruspilaria. 
1. Uskontunnustus
Šahada, eli uskontunnustus. Islamin uskontunnustus on: Ei ole muuta jumalaa kuin Jumala ja Muhammed on Hänen lähettiläänsä.
(لَا إِلٰهَ إِلَّا ٱلله مُحَمَّدٌ رَسُولُ ٱلله‎, lā ʾilāha ʾillā llāh muḥammadun rasūlu llāh)



2. Rukoileminen 
Salat, eli rukous. Se koostuu sarjasta liikkeitä, joiden aikana lausutaan Koraanin, muslimien pyhän kirjan, ensimmäinen suura eli lukujakso.
Muslimin täytyy rukoilla viidesti päivässä tarkkaan määrättyinä ajankohtina rukousmattonsa päällä.
















a)Katso kuvat rukousasennoista tästä. 

b) Etsi Qibla-finderilla, missä päin Mekka on, sillä rukoileminen tapahtuu Mekkaan päin. 
Linkki finderiin tässä.
(Jos haluat kokeilla finderia puhelimella, mobiililaittelle on saatavilla lukuisia ilmaisia Qibla finder-sovelluksia esim. Apple storessa tai Play kaupassa.)

c) Kuuntele rukoushetken aloittava avaukseen suura tästä. (suomenkieliset tekstit)

tai:


d) Rukoushuonetta kutsutaan moskeijaksi. Tutustu virtuaalisesti Turkin Istanbulissa siajitsevaan kuuluisaan Siniseen moskeijaan Tästä.


3. Almujen antaminen
a) Zakat, eli almuvero. Muslimin tulee ryhtyä maksamaan almuveroa, kun hän on mennyt naimisiin. Valtiovalta on muuttanut almuveroa historiassa tavanomaiseksi veroksi, mutta periaatteessa jokaisen muslimin tulee huolehtia sen maksamisesta itse. Jumala tietää, onko ihminen maksanut veronsa. Määrä on noin 2,5% tuloista. Laske, paljonko veroa maksetaan 2000 eurosta?


4. Ramadan-paasto 
Saum, eli paasto. Sen aikana muslimien tulee välttää syömistä ja juomista auringon nousun ja laskun välillä.
Ramadan on islamilaisen kalenterin 9. kuukausi.
Katso Yle oppimisen video: Ramadan kahdessa minuutissa.
a) Ramadanin ajankohta vaihtelee vuosittain sekä hieman myös maittain. Ramadanin kuu vaihtuu, kun uuden kuun sirppi havaitaan taivaalla. Aikaa ei voi tarkasti sanoa: monien muslimien mielestä uusi kuunsirppi pitää oikeasti havaita taivaalta ennen paaston aloittamista. Jos on esimerkiksi pilvinen sää, myös ramadanin aloitus siirtyy. Oheisesta linkistä voi katsoa Ramadanin alkamisen suurinpiirtein.  Katso tästä. 
b) Joskus ramadan voi osua valoisimpaan aikaan vuodessa. Miten paastoaminen onnistuu silloin, jos asuu Suomessa?
Tutustu Ramadanin viettoon Suomessa tästä.
c) Ramadanin paasto päättyy juhlaan. Katso video juhlan vietosta Helsingissä. (Ramadanin päättymistä vietetään eri puolilla maailmaa hieman eri ajankohtina. Idin alkaminen määräytyy uuden kuun havaitsemisen perusteella.)


5. Pyhiinvaellus Mekkaan.
(Pyrkimyksenä tehdä ainakin kerran elämässä.)
Videolla timelapse Kaaban temppelissä tapahtuvasta Kaaban kiven kiertämisestä.


 Katso alla olevasta 360-videosta, miltä Kaaban sisällä näyttää.




Muslimien pyhiinvaelluksen, hajjin tärkeimipä rituaaleja

Islamilaisen kalenterin dhu al-hijja -kuukauden 8. päivä on Mekkaan suuntautuvan pyhiinvaelluksen eli hajjin ensimmäinen päivä. Noin kaksi miljoonaa muslimia kokoontuu Saudi-Arabiaan suorittaakseen rituaalit, jotka jokaisen muslimin tulisi suorittaa kerran elämässään.

Videolla esitellään joitain hajjin tärkeimpiä rituaaleja. Video on englanninkielinen


Uskontokalenteri ja ajanlasku

Katso uskontokalenterista, mitä islamilaisia juhlapäiviä on tulossa lähipäivinä. Kalenteriin tästä. 

Islamilainen ajanlasku:

Islamilainen ajanlasku alkaa kalenterivuodestamme 622.
Ajanlasku perustuu kuuvuoteen, eikä aurinkovuoteen, kuten meillä.
Kuuvuoden pituus on 354 päivää.
Kuukaudessa on 29 tai 30 päivää.

Seuraavan kaavan avulla voit laskea, mikä vuosi on meneillään islamilaisessa kalenterissa.

I = K - 622 + (K-622):32
I = Islamin kalenterin vuosi
K= meidän kalenterimme vuosi

Laske, mikä vuosi on islamilaisessa kalenterissa.
Pyöristä jakolasku lähimäpään kokonaislukuun.

Ramadan

Testaa, tunnetko Ramadanin?
Linkki testiin.


Yle Areena: Ramadan - Mukhtar Abdi kertoo Ramadanin viettämisestä nuorten näkökulmasta. 3 jaksoa.

Ei-muslimin Ramadan-opas

Teksti: Suomen nuoret muslimit. Teksti julkaistu mm Facebookissa.



RAMADAN-OPAS EI-MUSLIMEILLE

Tulevina viikkoina saatat ihmetellä, kun muslimikollegasi vaikuttaa jatkuvasti väsyneeltä, eikä syö ruokatauolla. Tai kun muslimiystäväsi ei lähdekään kanssasi kahville tai jäätelölle.

Sitten muistat, että hän mainitsi jotain Ramadanista ja muistelet mahdollisesti kuulleesi siitä jotain..

Mistä Ramadanissa oikeastaan on kyse?

Muslimit viettävät Ramadania kuukalenterin yhdeksäntenä kuukautena, joka siirtyy vuosittain noin kymmenen päivää aikaisemmaksi kuin edellisvuonna (koska kuukalenteri on kymmenen päivää lyhyempi kuin gregoriaaninen aurinkokalenteri).

Ramadan on muslimeille rakas ja tärkeä; se on kuukausi, jolloin Koraanin ensimmäinen osa ilmestyi profeetta Muhammadille (rauha ja rukoukset hänen ylleen). Tämä kuukausi yhdistää muslimit erityisellä tavalla heidän noudattaessaan islamin yhtä peruspilareista (paastoa) ja muistellessaan Kaikkivaltiasta Jumalaa ja Hänen suomiaan siunauksia sekä vähempiosaisia ja tuonpuoleista.

Jo se, että muslimi pidättäytyy 30 päivän ajan ruoasta, juomista ja puolisoiden välisestä kanssakäymisestä auringonnoususta auringonlaskuun on melkoinen saavutus. Paastoaminen ja työssä käyminen on sitäkin haastavampaa.

Seuraavia neuvoja noudattamalla voit osoittaa tukesi islaminuskoiselle ystävällesi, perheenjäsenellesi tai kollegallesi.

RAMADANIN TERVEHDYS

Seuraavan kerran, kun kohtaat muslimituttavasi, voit toivottaa hänelle suomeksi ”Hyvää Ramadania” tai voit yrittää lausua sen myös arabiaksi ”Ramadan käriim” (anteliasta Ramadania) tai ”Ramadan mubaarak” (siunattua Ramadania). Voit olla varma, että me muslimit ilahdumme tällaisesta pienestä eleestä valtavasti ja arvostamme, että huomioit meidät näin hienolla tavalla.

POSITIIVINEN ASENNE

Pidäthän mielessäsi, että paastoamme vapaaehtoisesti ja itse asiassa ihan iloisella mielellä (vaikka näyttäisimme väsyneitä tai surullisilta). Kukaan ei voi pakottaa meitä paastoamaan. Muslimit odottavat tätä kuukautta koko vuoden!

Sinun ei tarvitse surra puolestamme tai sääliä meitä. Voit olla varma, että auringon laskiessa palautamme elimistöllemme menetetyt kalorit, ellemme jopa enemmänkin. Emme halua, että meidät yritetään pelastaa :(ainoa asia, jota salaa toivomme, on se, että kello kulkisi nopeammin kohti iltaa ja auringon laskua).

KAHVI- TAI RUOKATAUKO

Muslimit pystyvät jatkamaan normaalia elämää paastosta huolimatta, joten jos tulemme mukaasi lounaalle, älä huoli! Meitä ei todellakaan häiritse se, että te muut syötte meidän paastotessamme. On vain osa testiä ja itsehillintää kyetä hallitsemaan itsensä, vaikka näkisi herkkuja edessään. Arvostamme sitä, että olet ottanut selvää uskonnostamme ja tiedät meidän olevan paastossa, mutta emme kuitenkaan haluaisi alkaa selittelemään itseämme joka ikinen kerta, kun syöt edessämme.

EI VETTÄ

Kyllä. Ei edes vettä. Tämäkin on osa Ramadanin testiä ja hengellistä itsehillinnän harjoittelua. Jos haluat olla ystävällinen, voit esimerkiksi ehdottaa vaihtavasi kahvinkeittovuoroja muslimikollegasi kanssa.

VÄSYMYS

Se, että paastoamme, ei tarkoita, että olisimme oikeutettuja luistamaan arkisista velvollisuuksistamme työpaikalla, koulutuksessa jne. Paastoaminen ei ole mikään syy siirtää tapaamisia, karsia aikatauluja tai vastaanottaa kevyempiä projekteja. Mutta arvostamme kyllä, jos otat huomioon, että paastopäivät ovat pitkiä.

IFTAR-ATERIA

Iftar on arabiaa ja tarkoittaa ateriaa, joka tarjoillaan paaston päättyessä auringon laskettua. Yleensä muslimit rikkovat paastonsa taateleilla ja vedellä, jonka jälkeen syödään lämmin ateria. Islamissa on erittäin suositeltavaa kutsua ihmisiä rikkomaan paasto ja jakamaan ateria yhdessä.

Vuonna 2019 Ramadan on toukokuussa, jolloin Suomen aikataulua seuraavien iftar on noin klo 22, ja Mekan aikataulua seuraavien iftar on noin klo 19 aikoihin. Niinpä harvempi ei-muslimi jaksaa kutsua muslimiystäviään tai sukulaisiaan syömään iftarin aikaan. Mutta on erittäin huomaavaista viedä tuliaiseksi vaikkapa leivonnaisia. Muistamme sinua varmasti hyvällä nauttiessamme niitä auringon laskettua.

RAMADAN ON YHTEISÖN JA HYVÄNTEKEVÄISYYDEN AIKAA

Moskeijoilla järjestetään yhteisruokailuja joka ilta ja myös ei-muslimit, jotka eivät paastoa, ovat tervetulleita kokemaan vahvaa veljeyden ja sisaruuden tunnetta, kun muslimit kokoontuvat odottamaan rukouskutsua saadakseen rikkoa paastonsa ja jakaa iftarinsa yhdessä.

Ramadanin aikana järjestetään tavallista enemmän hyväntekeväisyyskeräyksiä; onhan yksi paaston tarkoituksista myös vähäosaisien muisteleminen ja kiitollisuus kaikista meille suoduista siunauksista.

Muslimiuskovaisille Ramadan on henkisen puhdistautumisen ja uskon vahvistamisen aikaa. Tavallisesti sallituista teoista pidättäytyminen sekä riiteleminen ym. turhan puheen välttäminen kasvattaa itsehillintäämme ja opettaa meitä kasvamaan paremmiksi ihmisiksi.


Vuorokauden paastoaikojen pituudet eri puolilla maailmaa keväällä 2020: (Lähde: Al Jazeera)






Taide

Juutalaisuuden tavoin islam suhtautuu kielteisesti Jumalan kuvaamiseen. Koraani ei suoraan kiellä ihmisen kuvaamista, mutta traditio on suhtautunut kielteisesti ihmisten ja jopa eläinten kuvaamiseen.

Islamin ajattelutavan mukaan vain Jumalalla on kyky luoda elämää. Ihminen on Jumalan kuva, joten sitä ei saa imitoida taiteessa, sillä taide voi heijastaa Jumalan luomistyötä vain vajavaisesti.

Kuvakieltoa on kuitenkin noudatettu vaihtelevasti, sillä islam on syntynyt rikkaan kuvakielen alueelle. Sunnalaisuus on shiilaisuutta jyrkempi tässä asiassa.

Kuvakiellossa on selkeä poikkeus: kuvitetut käsikirjoitukset eli miniatyyrit. Kehittyi myös arvostettu kirjaintaidemuoto, kalligrafia.

Tekstien yhteyteen maalatut ihmis- ja eläinhahmot olivat vahvasti tyyliteltyjä, joten niitä ei voitu sekoittaa pakanallisiin kuviin. Miniatyyreissä saatettiin kuvata jopa profeetta Muhammed, mutta kun hänet kuvattiin, hänen kasvojaan peittää aina valkea liina.

Kokeile kirjoittaa kalligrafiatussilla esimerkiksi tämän kuvan teksti. Voit etsiä muita kuvia hakusanoilla arabic calligraphy.
Kalligrafiakynän pää on vino ja kapea (katso tästä millainen tussin pitäisi olla)


Tutustu Thinglink-kuvan avulla islamin taiteeseen:



Happy muslims

Muslimit, aivan kuten kristityt, eivät ole yhtenäinen joukko ihmisiä. Uskonto voi näkyä esimerkiksi pukeutumisessa, tai sitten ei. Moni mieltää muslimit arabeiksi, mutta muslimeista vain 20% on arabeja. Näe ihminen.

Tärkeät sanat

Tiedätkö mitä tarkoittavat....

islam
muslimi
Muhammed
Koraani
Allah
suura
ramadan
Mekka
sunnalaisuus
shiialaisuus