8. luokka elämänkatsomustieto

Minun arvoni- ajatuskartta

Palauta kuva ajatuskartastasi
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

Eutanasia-mielipidekirjoitus palautuskansio

- Käytä runkona mielipidekirjoitukselle tekstin lopussa olevia kysymyksiä.

- Maksimipituus 150sanaa/käytä tekstinkäsittelyohjelmaa

- palautus 26.2 mennessä

- Merkitse otsikkoon nimesi ja luokkasi

- Arviointi hyväksytty/hylätty

Mielipidetekstin tavoitteena on pyrkiä vaikuttamaan (saada ihmiset ajattelemaan asiaa tai vaikuttaa heidän mielipiteeseensä asiassa). Kun kirjoitat mielipidetekstiä, pidä nämä ohjenuorat mielessä. Tekstissä on hyvä olla:

- aloitus, joka herättää kiinnostuksen (-> saa ihmiset lukemaan tekstin loppuun, voi olla asian kärjistys, väite, kysymys)
- asian ja sen taustan esittely (mistä asiasta kirjoitat, mihin asiaan haluaisit ihmisten kiinnittävän huomiota, minkä haluaisit muuttuvan)
- väitteet ja perustelut (kerro ja perustele, miksi pitäisi toimia niin kuin sinä ajattelet, mitä hyvää siitä seuraisi, miksi se olisi parempi / tärkeämpi vaihtoehto)
- lopetus, jonka yhteydessä on toimintasuositus.

- Muista perustella vastauksesi hyvin, mutta napakasti. Kirjoita hyvää ja selkeää tekstiä.
- Vastauksessa tulee olla vähintään aloituskappale, käsittelykappale ja lopetuskappale. Kirjoita minä - muodossa - tämä on sinun mielipiteesi aiheesta!
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

Vaikuttaja sosiaalisessa mediassa - palautuskansio

Palauta kirjan sivun 184 tehtävän ohjeiden pohjalta kuvaus valitsemastasi some-vaikuttajasta
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

Läksy - vastaa kysymyksiin liittyen dokumenttiin I PASTAFARI (Yle Areena) Syksy 2020

Pohdi kahta dokumentista nousevaa kysymystä:

1. Uskonnoilla on maailmanselityksiä, tapoja ja vaatekappaleita. Millä tavoin ja mihin pyrkien dokumentissa pyritään osoittamaan niiden näyttäytyvän ulkopuolisesta paikoittain naurettavilta?

2. Millä tavoin dokumentissa esiintyvä Lentävän spagettihiviön-kirkko onnistuu vastaamaan kysymykseen ihmistä läpi historian vaivanneeseen kysymykseen elämän tarkoituksesta?

Palauta kommentit kansioon
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

Ryhdy miettimään arvioitavan esseen aihetta teemasta köyhyys. Voit pohtia köyhyyttä maailmanlaajuisena tai suomalaisena ilmiönä. Kiinnitä huomiota aiheen rajaukseen. Kyseessä on max. 2 sivun kirjoitelma, jonka palautus on 6.5 mennessä. Yhteys joko Teamsin tai wilman kautta.

Ohjeita esseen kirjoittamiseen

Essee on asiatyylinen, yhtenäinen teksti. Se on jaettu kappaleisiin ja etenee loogisesti. Kirjoittaminen koostuu eri vaiheista, ja essee tulee neljään osaan.

Enimmäispituus 2 sivua käyttämäsi tekstinkäsittelyohjelman sivua. Palautus pedanettiin tulevaan luokkakohtaiseen palautuskansioon 6.5 mennessä.  

Muista jakaa tekstisi kappaleisiin:

  1. OTSIKKO
    Otsikko syntyy usein helpoiten sitten, kun teksti on valmis. Muista, että hyvä otsikko kertoo jotakin olennaista itse tekstistä.
  2. JOHDANTOKAPPALE
    Johdantokappale johdattelee tekstin aiheeseen. Esittele aiheesi lukijalle: kerro, millaisia asioita aiot tässä tekstissä esittää ja pohdiskella. Hyvä johdanto sisältää noin 3-5 virkettä.
  3. KÄSITTELYKAPPALEET
    Jaksota tekstisi kappaleisiin asiakokonaisuuksien mukaan. Käsittele jokaisessa kappaleessa yksi asia, jonka esität ja jota pohdiskelet. Muista, että yksi virke ei riitä kappaleeksi. Käytä esimerkkejä!
  4. LOPETUSKAPPALE
    Tee yhteenveto kirjoittamastasi. Sopiva lopetuskappale on pituudeltaan on noin 3-5 virkettä.

Miten köyhyyttä voisi ehkäistä kehittyvissä maissa? Pohdi kysymystä lyhyesti. Palautukset kansioon. Katso Yle Areenasta lyhyt dokumentti Köyhyysleikki. Vuonna 1973 Pirkkalassa kolmessa koulussa toteutettiin köyhyysleikki. Kahden viikon ajan kestäneessä kokeilussa oppilaat muun muassa rakensivat hökkelikylän ja heiltä kiellettiin väliaikaisesti kouluruoka. Kysymykset Teamsin kautta.

Köyhyys ja sen syyt

Now is the time for a change in mindset and to stop pretending that our actions do not affect those who suffer from hunger.

Paavi Franciscus (@Pontifex) Twitterissään 15.7.2015

Mitä sinulle tulee mieleen sanasta köyhä? Entä sanasta rikas? Maailmanpankin mukaan äärimmäisessä köyhyydessä elävän ihmisen on yritettävä selviytyä alle 1,25 dollarilla (1,12 e) päivässä. Tämä tekee 34,11 euroa kuukaudessa ja 409,36 euroa vuodessa. Mitä sinä ostaisit, jos saisit käyttöösi vastaavat summat rahaa? Miten pysyisit hengissä? Äärimmäinen eli absoluuttinen köyhyys on yleisintä kehitysmaissa ja erityisesti tiheimmin asutuilla alueilla. Suhteellisella köyhyydellätarkoitetaan selkeästi keskimääräistä elintasoa alempana elämistä. Raja vaihtelee maittain.

Köyhyyteen on useita syitä. Työttömyys, yksinhuoltajuus, pienet sosiaalietuudet, sairaus tai vamma, asumisen korkeat kustannukset ja puutteellinen koulutus aiheuttavat usein tilanteen, jossa menoja on vaikeaa saada katettua tuloilla. Köyhyyden seurauksia taas ovat syrjäytyminen sosiaalisesta elämästä ja harrastuksista, terveydelliset ongelmat, päihde- ja mielenterveysongelmille altistuminen, puutteellinen ravinto, velkakierre ja jopa asunnottomuus.

Eriarvoisuus

Miltä sinusta tuntuisi, jos pääsisit kesätöihin ja saisit uurastuksestasi sovitun palkan? Lisäksi saisit hyvistä työsuorituksistasi hiukan ekstraa. Tuntuisi hyvältä ja oikeudenmukaiselta, eikö vain? On reilua palkita tehdystä työstä oikeudenmukaisella palkalla. Pelkästä mukavuudenhalusta työtä vieroksuvaa ihmistä ei korkean työmoraalin Suomessa katsota hyvällä.

Taloudellinen eriarvoisuus johtuu osittain omista valinnoistamme, mutta tilanne ei aina riipu ihmisestä itsestään. Vuonna 2014 avustusjärjestö Oxfam julkaisi paljastavan raportin. Entistä suurempi määrä maailman varallisuudesta on keskittynyt entistä harvemmille ihmisille. Maailman 85 rikkainta ihmistä omistaa yhdessä saman verran kuin puolet kaikista maailman köyhistä. Varakkain osa ihmiskunnasta (1% kaikista ihmisistä) elää myös ekologisesti kuluttavinta elämää.

Koko maailman tilannetta ajatellen nykyinen eriarvoisuus on erittäin suuri riski meille kaikille. Se näivettää hyvinvointia, hidastaa talouden kehitystä ja aiheuttaa talouskriisejä. Sosiaaliset ja terveydelliset ongelmat lisääntyvät, ja rikollisuus ja väkivalta kasvavat. Nykyajan arvomaailmaa ruotinut paavi Franciscus on useissa kannanotoissaan korostanut ahneuden olevan aikamme pahimpia syntejä. Ahneuden seurausten perusteella hän näyttää olevan hyvinkin oikeassa.

Tehtävien palautus

  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

Etiikan perusteita ja pohdi alla olevia tehtäviä

Mitä ihmeen etiikkaa?

Kävelet aamulla kouluun. Sinulla ei ole kiire, mutta joudut pysähtymään viimeisessä risteyksessä punaisiin valoihin. Autoja ei näy missään, mutta viereesi pysähtyy pieni koululainen odottamaan valojen vaihtumista. Käveletkö punaisia päin vai odotatko sinäkin valojen vaihtumista?

Peruskäsitteitä

Etiikka pohtii, mikä on oikein ja mikä väärin. Tarkastelun alla ovat myös hyvä ja paha. Etiikka on myös tiede, joka tutkii näitä kysymyksiä eri elämänalueilla, kuten lääketieteessä, ympäristöasioissa ja vaikkapa urheilussa. Etiikan avulla voidaan selvittää, mitä erilaisissa valintatilanteissa voisi tehdä.

Moraali sekoittuu arkipuheessa helposti etiikkaan, mutta sillä viitataan teoreettisen pohdinnan sijaan enemmänkin arkisiin valintoihin ja toimintaan. Moraali rakentuu arvojen ja yhteisöissä yleisesti hyväksyttyjen normien perustalle.

Arvoilla tarkoitetaan hyvinä ja tavoiteltavina pidettäviä asioita, kuten terveys, kauneus, raha ja hyvät ihmissuhteet. Normit taas ovat yleisesti yhteisön hyväksymiä tapoja, sääntöjä ja lakeja. Normien noudattamisesta tai rikkomisesta voi seurata sanktio eli palkkio tai rangaistus. Sanktioiden avulla pyritään ohjaamaan yksilöiden käyttäytymistä toivottuun suuntaan.

Palauta uudelleen mieleesi tilanne liikennevaloissa. Jos olisit pienen koululaisen nähdessäsi kävellyt punaisia päin, kolkuttelisiko omatuntosi myöhemmin? Miksi tai miksi ei? Omatunto on oma sisäinen tajusi oikeasta ja väärästä, hyvästä ja pahasta. Liikennevaloissa tekemääsi ratkaisuun saattaa vaikuttaa myös empatiakykysi eli taito eläytyä toisen asemaan. Ymmärsitkö, että pieni koululainen ottaa sinusta mallia ja saattaa alkaa pitää punaisia päin kävelemistä hyväksyttävänä? Empaattinen ihminen kykenee hahmottamaan tilanteen toisen ihmisen näkökulmasta ja osaa tehdä eettisesti hyviä ratkaisuja. Individualistinen eli yksilökeskeisesti ajatteleva ihminen saattaa tehdä risteystilanteessa toisenlaisia ratkaisuja kuin koko yhteisön moraalia tärkeämpänä pitävä kollektivistisesti ajatteleva ihminen. Individualistinen ihminen ei kuitenkaan välttämättä ajattele itsekkäästi vaan korostaa yksilön omaa vastuuta toiminnastaan.

Tiukalla moraalilla varustettu ihminen jäisi ilman muuta valoristeyksessä odottamaan vihreiden vaihtumista. Jos joku toinen kävelisi punaisia päin, hän saattaisi arvostella tekoa hyvinkin tiukkaan. Kyseessä ei kuitenkaan ole empatia vaan moralismi. Moralisti tuomitsee omien näkemystensä vastaiset teot ja arvostelee toisten väärinä pitämiään valintoja. Mikäli henkilö vaatii toisilta vaikkapa ehdotonta liikennesääntöjen noudattamista, mutta kävelee itse punaisia päin, syyllistyy hän kaksinaismoralismiin. Tällöin henkilön etiikka ja käytännön toiminta ovat ristiriidassa keskenään. Arkikielessä voidaan puhua tekopyhyydestä tai ulkokultaisuudesta.

Etiikan teoriat

Eettisen pohdinnan apuna voivat toimia erilaiset etiikan teoriat. Niiden avulla voidaan arvioida, onko teko oikein vai väärin. Yleensä teorioiden avulla arvioidaan yksilöä, mutta joskus myös yritystä tai yhteisöä. Arvioidaanpa liikennevaloristeyksen tilannetta uudelleen eri teorioiden avulla. Kuvittele, että odottelet risteyksessä valojen vaihtumista, kun huomaat suojatien toisella puolella iäkkään naisen kaatuvan ja selvästi loukkaavan itsensä.

Tarkoitusetiikan mukaan teko on oikein, jos tekijällä on hyvä tarkoitus. Jos liikennevaloristeyksessä huomaat iäkkään naisen kaatuvan, riennät varmaan apuun punaisista valoista välittämättä. Jos yllättäen risteykseen ajava auto töytäisisi sinua, seuraukset saattaisivat olla vakavat. Tekosi olisi tarkoitusetiikan mukaan silti oikein, koska tarkoituksesi oli hyvä.

Velvollisuusetiikka arvioi tekoja velvollisuuksien kuten lakien ja sääntöjen noudattamisen näkökulmasta. Jos risteyksen toisella puolella kaatuisi iäkäs nainen, velvollisuusetiikan mukaan sinun olisi odotettava valojen vaihtumista ennen kuin voit mennä avuksi.

Hyve-etiikassa perusoletuksena on se, että ihmisellä on luonnostaan hyvään elämään kuuluvia piirteitä – hyveitä. Antiikin aikana hyve-etiikassa päämääränä pidettiin onnellisuutta, jota tavoiteltiin hyvinä pidettyjen luonteen ominaisuuksien kuten rohkeuden ja lempeyden avulla. Myös kauneutta pidettiin tärkeänä hyveenä. Hyveiden vastakohtana ovat paheet eli piirteet, joista tulisi päästä eroon. Liikennevaloristeyksessä todennäköisesti rientäisit auttamaan kaatunutta punaisesta valosta välittämättä, kunhan pääset hänen luokseen turvallisesti. Tällä tavalla toimiessasi toteutat empatian hyvettä.

Seurausetiikka arvioi teon olevan oikein, mikäli seuraukset ovat hyvät. Se, kenen näkökulmasta seuraukset ovat oikein, vaihtelee. Egoistisesti ajatteleva ihminen arvioi seurauksia nimenomaan itsensä kannalta. Ihminen, joka tavoittelee suurinta hyötyä mahdollisimman monelle, toimii utilitaristisestiAltruistinen toimija taas pyrkii tuottamaan etua vain toisille – ei itselleen. Miten egoistisesti ajatteleva toimisi nähdessään vanhuksen kaatuvan risteyksen toisella puolella? Entä mitä tekisi utilitaristisesti ajatteleva?

Tilanne-etiikan kohdalla tekoja on arvioitava ottamalla huomioon jokaisen tilanteen ainutlaatuisuus. Ajankohta, ympäristö ja ihmiset tilanteessa vaihtelevat. Yleisesti hyväksyttyjä normeja ei kumota kokonaan, mutta niitä voidaan soveltaa tilanteen vaatimalla tavalla. Tilanne-etiikan mukaan risteystilanteessa tehtyihin päätöksiin vaikuttavat muun muassa sinun lisäksesi toiset paikallaolijat, jotka saattavat ehtiä apuun ennen sinua.

Tehtävät

 

  1. Mitä tarkoittavat: 
a) moraali 


b) arvo 


c) normi


  1. Pohdi, mitä eroa on omallatunnolla ja empatialla. Vastaa käytännön esimerkkien avulla. 

  2. Pohdi, millaisia hyveitä seuraavissa ammateissa tarvitaan: 

    a) poliisi 

    b) sairaanhoitaja 

    c) rakentaja 

    d) kansanedustaja.