Syksyn tehtävät
Samanlainen mutta erilainen
Akseli Gallen-Kallela 1896: Sammon puolustus
Mauri Kunnas Sammon puolustus
Alexaner Paischeff Sammon ryöstö
Don Rosa: Sammon puolustus
Tehtävänä on siis piirtää kuvanlähteen perusteella oma versio, jonka tulee olla sen verran samanlainen, että katsoja huomaa piirroksen viittaavan tuohon oppilaan valitsemaan kuvataideteokseen. Kuvassa tulee olla myös merkittävässä osassa jotain toista tai toisenlaista että katsoja huomaa, ettei piirtäjä yritäkään piirtää kuvaa täysin samanlaiseksi.
Esimerkiksi Akseli Gallen-Kallelan maalaamassa Sammon puolustus -nimisessä teoksessa Louhi hyökkää Väinämöisen ja tämän sotilaiden kimppuun veneeseen. Amerikkalainen sarjakuvataiteilija Don Rosa on piitänyt samasta kuvasta ankkaversion, jossa Roope Ankka istui veneessä kuin Väinämöinen Gallen-Kallelan maalaamassa kuvassa. Suomessa myös Mauri Kunnas on tehnyt tuosta samasta teoksesta oman koiramäki-versionsa. Tuollaista tarkoitan samallaisuudella mutta erilaisuudella.
Oppilaan tekemässä piirroksessa tulee siis olla niin paljon samaa, että piirroksen tunnistaa viittaavan klassiseen teokseen.
Kuitenkin samaan aikaan teoksen pitää olla sen verran erilainen, ettei katsoja ensinnäkään luule yritettävän piirtää täysin samanlaista kuvaa. Kuvasta pitää muuttaa jollain tavalla kuvaviestin sisältöä. Eroavaisuus voi olla vaikka jokin esine, tai esineen puuttuminen. Riittävä eroavaisuus ei siis ole vain maalatun kuvan piirtäminen lyijykynällä.
Piirroksen toiselle puolelle lähdemerkintöjen oheen olen toivonut myös kirjoitettavan kuvien eroavaisuudesta. Tämän tyyppistä tunnettuihin taideteoksiin viittaamista käytetään nykyisin median kuvasisällöissä melko paljon.
Teosta olisi tarkoitus tehdä usealla oppitunnilla, eli sitä ei ole tarkoituskaan saada vielä valmiiksi.
Liskoteema jatkuu grafiikassa
Suunnittele A5-kokoiselle paperille pieni kuva jonkinlaisesta liskosta tai käärmeestä. Tee kuva samasta eläimestä toistuvaksi kuvaksi tapettiin, pöytäliinaan tai verhoon, mutta joka toimii myös yksittäisenä kuviona vaikka paidassa tai lautasessa. Voit sisällyttää kuvaan myös sen edellisen tehtävän esineen, mutta se ei ole välttämätöntä. Voit miettiä, missä suunnittelemaasi kuvateemaa käytettäisiin eniten.
Suunnitelussa kannattaa huomioida:
Värien vedostaminen
Suunnittele vedostettavat värit ja niiden vedostusjärjestys
Paksut viivat
Kohopainotekniikassa ei voi tehdä usein kovin kapeita viivoja. Sen vuoksi suunnitelma kannattaa tehdä pienelle paperille tylpällä kynällä tai vahaliidulla. Petyt helposti, jos aiot tehdä kapeita viivoja, koska kohopainotekniikalla on vaikea tehdä ohuita viivoja. Onneksi leveämmälläkin kynällä saa hienoa jälkeä aikaan.
Reunaviiva
Jos kohopainotekniikassa aikoo kaivertaa koko taustan tyhjäksi, kannattaa myös jättää laatan reunaan vähintään ohut reunaviiva. Syy kerrotaan alempana.
Grafiikka ja linografialaatta
Taidegrafiikka on kuvataiteen laji, jossa tehdään taidetta käyttämällä erilaisia painotekniikoita. Lopputulosta sanotaan vedokseksi. Grafiikka-nimitys tulee kreikan grafein-sanasta, joka tarkoittaa suomeksi kaivertaa, piirustaa, kirjoittaa. (Wikipedia)
Esimerkkikuvia:
Laatan keskelle on kaiverrettu räjähdys. Värittömiksi ei siis jää ne kohdat laatasta, jotka olet jättänyt kaivertamatta, vaan juuri ne kohdat, jotka olet kaivertanut. Oheiset esimerkkivedokset on siis tehty laatalla, josta on kaiverrettu räjähdys pois. Väri tarttuu vain koskemattomasta taustasta.

Jos taustan haluaa jättää valkoiseksi, pitää se kaivertaa tyhjäksi. Silloin kannattaa jättää reunaviiva, koska silloin laatan reunat pysyvät paremmin värittöminä, eli vedostaminen helpottuu.
Alemmassa kuvassa laatan keskelle on jätetty koskemattomaksi kuva ja reunaviiva. Koko tausta taas on kaiverrettu.

Kirjoituksen piiräminen grafiikassa
Lyijykynätyö 30.8.2024
Suunnittele aihe ensin suunnittelupaperille, luonnostele sitten himmeästi piirustuspaperille ja tee varjostukset niin hyvin kuin mahdollista. Yritä saada lyijykynällä ja/tai grafiittikynällä aikaan kolmiulotteinen vaikutelma.
Työn aiheena on LISKO TAI KÄÄRME JONKIN KAPPALEEN PÄÄLLÄ TAI VIERESSÄ


Tee suunnitelma ylläolevien ohjeiden mukaan. Sen tarkoituksena on auttaa ajattelemaan kokonaisuutta kuitenkin niin, ettei siihen kuluisi kohtuutonta aikaa. Suunnitelmaa tärkeämpi on varsinainen kuvistyö. Kun suunnittelet työtä voit tehdä useita luonnoksia.
Mieti suunnitteluvaiheessa seuraavia kysymyksiä:
- Mikä se kappale voisi olla, jonka päällä tai vieressä lisko/käärme on?
- Mihin kappaletta/esinettä on käytetty?
- Miten eläin ja kappale liittyvät yhteen? Miksi ne ovat samassa kuvassa?
- Onko eläimellä nimi?
- Missä eläin asuu?
Liimaa paras luonnoksesi portfolioon ja kirjoita oheen myös kehittelemäsi tarina.
Varsinainen piirros
Piirrä kuva A4 tai A3 -kokoiselle paperille.
Varjostamiseen löytyy apua alla olevista linkeistä
Varjostaminen samansuuntaisin viivoin: https://pin.it/1zkM2mtV3
Varjostaminen erisuuntaisin viivoin: https://pin.it/7E3rL8c1i
Varjostukset pehmennetty stompin tai pumpulipuikon avulla: https://pin.it/wnKl10jXr
Kappaleen varjo ja heittovarjo: https://pin.it/17c376Hp9
Kahvimaalaus
TAI sekoita muovipikarin pohjalle värilientä pullopeiteväristä ja tilkasta vettä. Ruskeaa saat sekoittamalla oranssia ja mustaa, mutta voit maalata muillakin värisekoituksilla.
Maalaa joko hyvinkin suunnitelmallisesti tai anna tajunnanvirran viesä kahvimaalaustasi. Anna kuivahtaa, jos puhallutat kuivaksi, varo puhaltimen liikaa levittämistä märkää kahvia puhaltimen tuulen mukana.
Viimeistele halutesasi kiinalaisella pullotussilla tai myös tummat peitevärit voivat toimia korostusväreinä.
Toinen tapa on tehdä pullotusskuvio ensin ja lisätä kuivuneen tussin päälle kahvimaalaus. HUOM. joissakin tapauksissa voidaan käyttää myös huopakyniä koristuksiin mutta ne ovat vesiluikoisia eli sen päälle ei voi maalata kahvilla.
Coffeepaintings at Pinterest



