Aleksin kuvataideryhmät
Samanlainen mutta erilainen
Akseli Gallen-Kallela 1896: Sammon puolustus
Mauri Kunnas Sammon puolustus
Alexaner Paischeff Sammon ryöstö
Don Rosa: Sammon puolustus
Tehtävänä on siis piirtää kuvanlähteen perusteella oma versio, jonka tulee olla sen verran samanlainen, että katsoja huomaa piirroksen viittaavan tuohon oppilaan valitsemaan kuvataideteokseen. Kuvassa tulee olla myös merkittävässä osassa jotain toista tai toisenlaista että katsoja huomaa, ettei piirtäjä yritäkään piirtää kuvaa täysin samanlaiseksi.
Esimerkiksi Akseli Gallen-Kallelan maalaamassa Sammon puolustus -nimisessä teoksessa Louhi hyökkää Väinämöisen ja tämän sotilaiden kimppuun veneeseen. Amerikkalainen sarjakuvataiteilija Don Rosa on piitänyt samasta kuvasta ankkaversion, jossa Roope Ankka istui veneessä kuin Väinämöinen Gallen-Kallelan maalaamassa kuvassa. Suomessa myös Mauri Kunnas on tehnyt tuosta samasta teoksesta oman koiramäki-versionsa. Tuollaista tarkoitan samallaisuudella mutta erilaisuudella.
Oppilaan tekemässä piirroksessa tulee siis olla niin paljon samaa, että piirroksen tunnistaa viittaavan klassiseen teokseen.
Kuitenkin samaan aikaan teoksen pitää olla sen verran erilainen, ettei katsoja ensinnäkään luule yritettävän piirtää täysin samanlaista kuvaa. Kuvasta pitää muuttaa jollain tavalla kuvaviestin sisältöä. Eroavaisuus voi olla vaikka jokin esine, tai esineen puuttuminen. Riittävä eroavaisuus ei siis ole vain maalatun kuvan piirtäminen lyijykynällä.
Piirroksen toiselle puolelle lähdemerkintöjen oheen olen toivonut myös kirjoitettavan kuvien eroavaisuudesta. Tämän tyyppistä tunnettuihin taideteoksiin viittaamista käytetään nykyisin median kuvasisällöissä melko paljon.
Teosta olisi tarkoitus tehdä usealla oppitunnilla, eli sitä ei ole tarkoituskaan saada vielä valmiiksi.
Egyptiläinen ihmisfiguuri (kopio)
Joensuulainen egyptiläisittäin (kopio) (kopio) (kopio)
Egyptiläisessä piirtotyylissä keskityttiin ihmisen kauneimpiin puoliin. Toki siitä kauneimmasta puolesta voidaan kiistellä, mutta egyptiläisissä kuvissa näemme yhden näkemyksen siitä. Egyptiläisessä perinteessä piirretään silmä edestä, kasvot sivusta, hartiat edestä ja lantio ja jalat sivusta.
Kirjoita paperin taakse, mistä katsoja näkee, että kyseessä on joensuulainen tai ainakin länsimaalainen ihminen.
Kun piirros on valmis, ota siitä ja kirjoittamastasi kirjoituksesta kuvat ja palauta ne palautuskansioon sivun alareunassa.