7. luokan kuvis

Vko 7: Utopia ja dystopia

Utopia ja dystopiasta ovat kuvitelmia maailmoista, joissa on jotkin asia, ei välttämättä kaikki, paremmin tai huonommin.,
 Tehtävä on piirtää ja maalata hyvä utopia huono dystopia.

Päätä itse mikä muuttuu. Kirjoita suunnitelmaasi se myös sanallisesti.

VÄLINEET

Kaksi A4-kokoista akvarellipaperia tai yksi A3-kokoinen akvarellipaperi,
 eli märkänäkin kestävä ja vesivärityöskentelyyn tarkoitettu paperi
Lyijykynä ja pyyhekumi
Vahaliidut
Vesivärit

TEHTÄVÄ KÄYTÄNNÖSSÄ

Aloitetaan utpiasta. Piirrä ja maalaa paikka, jossa asiat ovat paremmin.

1. Hahmottele piirroksesi paperille lyijykynällä

2. Väritä piirroksesi vahaliiduilla. Jätä jotain kohtia valkoisiksi, jotta vesiväri tarttuu kohtiin paremmin-

3. Lopuksi väreitä kuvaa enemmän vesivärillä. Hyödynnä sitä, miten vahaliitu hylkii vesiväriä.

Jos tähtäät hyvään arvosanaan, voit parantaa sitä hyvistä liitteistä saatavalla lisäpisteellä. Sitä varten voit luonnostella työtäsi suunnitelmapaperille. Voit hahmotella siihen luonnoksen ja kirjoittaa siihen, mikä on ustopiassasi ja dystopiassasi tärkeää.

Vko 5: Palavana sinkoutuva esine

Useat ovat nähneet tähdenlentoja eli meteoreja. Jos maapallon ilmakehään osuu meteoroidi eli kivi, se palaa ilmakehässä meteorina ennen kuin se ehtisi törmätä maahan meteoriitiksi. Jos sarjakuvailmaisussa jokin esine lentää todella kovaa, voidaan vauhdin vaikutelmaa korostaa paloefektillä. Oikeasti ihminen ei mitenkään onnistuisi lyömään tennispalloa niin kovasti, että se syttyisikin ilmanvastuksesta palamaan, mutta sarjakuvissa ja piirroksissa se ei ole mahdotonta. Urheilukuvastossa käytetään paljon liekkiefektiä.

VÄLINEET
Taemmassa varastohuoneessa on ikkunaa vastapäätä ihan oikeanpuoleisessa kaapissa A4-kokoisia kartonkeja. Valitse siis niistä jokin tumma tai musta paperi tai kartonki. Sopivia kartonkeja on ehkä jätetty myös luokkaan.

Lyijykynä
Vahaliidut

TEHTÄVÄ
Piirrä siis kovaa vauhtia lentävä esine. Lyhenne UFO tulee sanoista unidentified flying object, eli tuntematon lentävä esine tai kohde. Se voi olla myös jokin tuttu tavara. Esimerkiksi tietyssä elämänvaiheessa tutti voi saada kyytiä. Halutessasi piirtämäsi esine saa olla pelkkä avaruudesta lentävä murikka.

Voit asettaa paperin pystyyn tai vaakaan. Hahmottele kevyesti lyijykynällä paperille keskustan lähelle, mutta vähän johonkin suuntaan asettuva lentävä esine. Ehkä joko toista lyhyttä laitaa tai paperin kulmaa lähestyvä. Jätät siis tilaa esineen jälkeen piirrettäville liekeille. Jätä myös vähän tilaa esineen eteen, ettei se näytä törmäävän paperin reunaan. Värittäminen tehdään vahaliiduilla, joita on luokan vasemmanpuoleisen valkotaulun alla.

LIITE
Jos haluat tavoitella kuvisarvioinnissa liite-pistettä, voit suunnitella tämänkin työn hahmotellen esineen muotoa suunnitelmapaperille työskentelyn alussa. Voit kokeilla esineen piirtämistä eri asennoissa.

Muista jättää asiattomuudet, sodan ja väkivallan kuvastot pois kuvistunneilta.

Talvipäivä Joensuussa vko 3 ja 4

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e2/Magnus_von_Wright_-_Annankatu_on_a_Cold_Winter_Morning_-_Google_Art_Project.jpg/1024px-Magnus_von_Wright_-_Annankatu_on_a_Cold_Winter_Morning_-_Google_Art_Project.jpg
Magnus von Wright 1868, Annankatu kylmänä talviaamuna (Helsingissä), öljy kankaalle

Miksi huurteiset puut ovat kauniita? Alkutalvella lumi on tuoretta ja puhdasta. Talvella kaupungin talvimaisema on kuitenkin ruskeavalkoinen, koska mitä keväämmälle pääsemme, sitä enemmän hiekoitus yms. likaavat lumen puhtautta. Rumentaako hiekoitus?

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/84/Pekka_Halonen_-_Talvip%C3%A4iv%C3%A4_%281895%29.jpg
Pekka Halonen 1895, Talvipäivä, öljy kankaalle

Onko Halosen Talvipäivä-maalauksessa jotain muutakin kuin jänis, kymmenen puuta ja taivasta?

Minkä värisiä varjot ovat aurinkoisena talvipäivänä?

Löydätkö kuvista kohtia, jotka on jätetty ihan täysin valkeiksi?

Tehtävä tiivistettynä:
Piirrä kotiseudun talvimaisemaa kapealle paperille. Voit piirtää maaseutua, kaupunkia, metsää tai muuta paikallista maisemaa.

Lasivitriiniin kuvisluokan edustalle olisi kiva saada kuvia esille.

Materiaalit:
Lyijykynä ja värikynät
42x10,5 -kokoinen piirrustuspaperi

Vaaka-asennossa olevaa kuvamuotoa sanotaan "landscape"-malliseksi. Landscape (engl.) on suomeksi maisema.



Tehtävän tavoitteet
T4 Kuvailmaisun taitojen syventäminen
T8 Keskustelu kotiseudun visuaalisesta ilmeestä
T11 Keskustelu liikenteen vaikutuksesta maisemaan

7 talven ja kevään 2025 palautuskansio

Palautetaan tähän kansioon kaikki kevätkaudella tehdyt kuvistyöt ja liitteet.
  • Palauta merkintä

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

Kevätlukukausi 2025 kuviksessa

Kaikkia keväällä tulevia tehtäviä en ole vielä miettinyt saati kirjoittanut niitä peda.nettiin. Mennee pitkälle kevääseen, ennen kuin voin varmasti sanoa, mitä tehtäviä lukukauden aikana annetaan. Tarkoitukseni olisi jatkaa monipuolisella tehtäväpaletilla.

Kevätarvioinnin teen lähes samalla tavalla kuin syksynkin arvioinnin. Yksi ero on, että nyt olet saanut yhden kuvisarviosanan minulta ja nyt tiedät ihan lukukauden alusta lähtien, millä tavalla arvosanasi muodostetaan. Kannattaa siis suorittaa annetut kuvistehtävät. Parantaa arviointia voit myös muulla valinnaisemmilla asioilla, kuten liitteistä ja tuntityöskentelystä saatavilla lisäpisteillä.

Toinen ero on, että nyt jotkin tehtävät ovat "pakollisia". Arvosanat 7-10 edellyttää kaikkien näiden suorittamista.

Kolmas ero on, että lisäpisteen voi saada myös osoittamalla kuvistyöskentelyssään tutkivaa työotetta: Esimerkiksi luonnoksissa voit osoittaa tutkineesi esim. jotain yksityiskohtaa, jonka aiot piirtää kuvistyöhösi. Tutkiminen voi olla myös kuvistöissä käyttämiäsi teknisiä kokeiluja kokeilujen tallentaminen liitteisiin. Esim. värien sekoittamisen tai kynän tekemä jäljen kokeileminen. Muista dokumentoida ne, eli tallentaa myös ne peda.nettiin sen varsinaisen työsi kanssa samaan palautukseen.

Lomaltapaluutehtävä vko 2

Mieti jokin lomalla sinua koskenut tapahtuma tai tilanne. Piirrä siihen liittyvä kuva ja kerro suunnitelmassasi, miten piirtämäsi kuva liittyy tuohon tilanteeseen. Piirrä jokin asia, joka liittyy johonkin tapahtumaan äskeisellä lomalla.

Sano sama asia sanoilla suunnitelmapaperissasi ja kuvalla varsinaisessa työssäsi.

Piirrä se lyijykynällä ja puuvärikynillä A4-kokoiselle piirustuspaperille. Sitä saa open pöydän edestä valkeasta paperitelineestä. Värikyniä saa luokan vasemmanpuoleiselta seinältä.

Tunnin loppuessa ota tekemästäsi työstä valokuva. Teen sitä ja muita keskeneräisiä töitäsi varten palautuskansion.
Teen toisen palautuskansion kevään 2025 valmiille töille.

Aihe on siis melko vapaa. Tekniikkana on värikynät A4-kokoiselle piirustuspaperille.

Lokerotyö

Tänään pääset suunnittelemaan ja piirtämään tai maalaamaan oman koristeen "loksuusi"!

1. Hae opettajalta pitkä paperikaistale tairuutuvihkon aukeamapaperi.
2. Luonnostele koko paperille haluamasi kuva tai kuvio. Etsi ideoita Pinterestistä esimerkiksi hakusanoilla , "helpot lyijykynäpiirustukset", "helpot eläinpiirrokset", "easy drawing ideas", "D.I.Y drawing ideas" tai "pixel art".
3. Valitse väritystekniikka. Voit maalata työn pullopeiteväreillä tai vesiväreillä tai värittää työn puuväreillä/vahaliiduilla.
Tarkoitus on kuitenkin värittää ruudut huolellisesti.
4. Viimeistele työ tussirajauksilla.

https://fi.pinterest.com/pin/501377371026304122/

https://fi.pinterest.com/pin/2885187252492177/

https://fi.pinterest.com/pin/281543720411633/

Lämpimät ja kylmät värisävyt

Tarvikkeet: kaksi A3-akvarellipaperia tai piirustuspaperia, vesivärit, vahaliidut tai värikynät ja lopussa rajaustussi

Piirrä kaksi kuvaa, joista toisen maalaat kylmillä värisävyillä ja toisen lämpimillä. Aiheena voi olla esimerkiksi luontomaisemat tai kaupunkimaisemat.

1. Aloita luonnostelemalla kuvat A5-akvarellipapereille lyijykynillä. Vahvista akvarellikynillä.
2. Väritä vesiväreillä.
3. Viimeistele rajaustussilla.


https://fi.pinterest.com/pin/19492210908986114/


https://fi.pinterest.com/pin/591801207297329249/

Lämpimät ja kylmät värisävyt:
https://fi.pinterest.com/pin/681169512408113833/

Lämpimät ja kylmät värisävyt (kopio)

Tarvikkeet: A5-kokoinen suunnittelupaperi, lyijykynä, vesivärit tai vahaliidut ja niistä riippuen joko märkänä kestävä A3-kokoinen akvarellipaperi tai A3-kokoinen piirustuspaperi.

Piirrä kaksi kuvaa, joista toisen maalaat kylmillä värisävyillä ja toisen lämpimillä. Aiheena voi olla esimerkiksi luontomaisemat tai kaupunkimaisemat.

1. Aloita luonnostelemalla kuvat A5-akvarellipapereille lyijykynillä. Vahvista akvarellikynillä.
2. Väritä vesiväreillä.
3. Viimeistele rajaustussilla.


https://fi.pinterest.com/pin/19492210908986114/


https://fi.pinterest.com/pin/591801207297329249/

Lämpimät ja kylmät värisävyt:
https://fi.pinterest.com/pin/681169512408113833/

Samanlainen mutta erilainen

Akseli Gallen-Kallela 1896: Sammon puolustus


Mauri Kunnas Sammon puolustus


Alexaner Paischeff Sammon ryöstö


Don Rosa: Sammon puolustus



Tehtävänä on siis piirtää kuvanlähteen perusteella oma versio, jonka tulee olla sen verran samanlainen, että katsoja huomaa piirroksen viittaavan tuohon oppilaan valitsemaan kuvataideteokseen. Kuvassa tulee olla myös merkittävässä osassa jotain toista tai toisenlaista että katsoja huomaa, ettei piirtäjä yritäkään piirtää kuvaa täysin samanlaiseksi.

Esimerkiksi Akseli Gallen-Kallelan maalaamassa Sammon puolustus -nimisessä teoksessa Louhi hyökkää Väinämöisen ja tämän sotilaiden kimppuun veneeseen. Amerikkalainen sarjakuvataiteilija Don Rosa on piitänyt samasta kuvasta ankkaversion, jossa Roope Ankka istui veneessä kuin Väinämöinen Gallen-Kallelan maalaamassa kuvassa. Suomessa myös Mauri Kunnas on tehnyt tuosta samasta teoksesta oman koiramäki-versionsa. Tuollaista tarkoitan samallaisuudella mutta erilaisuudella.

Oppilaan tekemässä piirroksessa tulee siis olla niin paljon samaa, että piirroksen tunnistaa viittaavan klassiseen teokseen.
Kuitenkin samaan aikaan teoksen pitää olla sen verran erilainen, ettei katsoja ensinnäkään luule yritettävän piirtää täysin samanlaista kuvaa. Kuvasta pitää muuttaa jollain tavalla kuvaviestin sisältöä. Eroavaisuus voi olla vaikka jokin esine, tai esineen puuttuminen. Riittävä eroavaisuus ei siis ole vain maalatun kuvan piirtäminen lyijykynällä.

Piirroksen toiselle puolelle lähdemerkintöjen oheen olen toivonut myös kirjoitettavan kuvien eroavaisuudesta. Tämän tyyppistä tunnettuihin taideteoksiin viittaamista käytetään nykyisin median kuvasisällöissä melko paljon.

Teosta olisi tarkoitus tehdä usealla oppitunnilla, eli sitä ei ole tarkoituskaan saada vielä valmiiksi.

Joensuulainen egyptiläisittäin 2024/40

Piirrä kuva joensuulaisesta randomtyypistä egyptiläisillä periaatteilla puuväreillä tai vahaliiduilla A4-kokoiselle piirustuspaperille.

Egyptiläisessä piirtotyylissä keskityttiin ihmisen kauneimpiin puoliin. Toki siitä kauneimmasta puolesta voidaan kiistellä, mutta egyptiläisissä kuvissa näemme yhden näkemyksen siitä. Egyptiläisessä perinteessä piirretään silmä edestä, kasvot sivusta, hartiat edestä ja lantio ja jalat sivusta.

Kirjoita paperin taakse, mistä katsoja näkee, että kyseessä on joensuulainen tai ainakin länsimaalainen ihminen.



Kun piirros on valmis, ota siitä ja kirjoittamastasi kirjoituksesta kuvat ja palauta ne palautuskansioon sivun alareunassa.

Silhuettimaalaus 2024/35

Tänään teemme silhuettitaidetta.

Etsi googlesta ja/tai pinterestistä kuvia hakusanalla silhuetti tai silhouette, alla linkki:

Silhuettimaalaus ideoita

1. Suunnittele kokeilupaperille
2. Teippaa paperi reunoistaan kiinni pöytään.

3. Maalaa tausta siveltimellä tai väritä vahaliiduilla
4. Anna kuivua
5. Luonnostele silhuetti lyijykynällä maalauksen pintaan
6. Maalaa silhuetti mustalla tai tummansinisellä väripohjalle kuivin maalein tai pullopeitevärillä
7. Anna kuivua
8. Tarvittaessa viimeistele ohuella mustalla tussilla


Ideoita kuvallisena:

Tehtävänä abstrakti viivasotku



Abstraktio taiteessa

Taiteessa käytetään sanaa abstrakti, jos kuva ei esitä mitään esinettä tai joko todellisen tai kuviteltavan maailman hahmoa. Sanat abstrakti, abstraktio ja abstrahointi tulevat vanhan kreikan sanasta abs-trahoo, joka tarkoittaa irrottamista tai irtirepäisemistä. Mutta miten taiteeseen liittyy joku irroittaminen? Ja miten tuo oheinen oranssi ruutu liittyy mihinkään?

Oranssius

Abstrahointi on ehkä helpompi ymmärtää värin kautta. Oranssin voi ymmärtää vaikkapa appelsiinin, fiskarsin saksien tai pulloväripönikän avulla. Oranssius saattaa näin kuulua johonkin nähtävään hahmoon. Mutta millaista on pelkkä oranssius? Mikä se on?

Oranssius on väri tai ehkä tietynlaisen valon aistiminen eikä se välttämättä liity mihinkään esineeseen. Värin voidaan sanoa olevan tietynlaista sähkömagneetista säteilyä, mutta tällöinkään ei ole kyse pelkästä oranssiudesta. Jos karsitaan myös hiukkaset ja niiden värähtely pois, jää oranssiuden kanssa vain se oranssiuden aistiminen. Mutta siinäkinhän oranssiuden kanssa on se "aistiminen".

Oranssius välttämättä liity mihinkään konkreettiseen hahmoon. Voidaan kuvitella pelkkää oranssiutta. Jos tämä pelkkä oranssius ei liity mihinkään nähtävään hahmoon, jää se pelkäksi abstraktioksi, josta on irrotettu kaikki muu. Jäljelle jää vain pelkkä oranssius.

Abstrahointi on usein osittaista

Oranssin täydellinen abstrahointi onnistuu puheessa ja ajattelussa, mutta koetapa maalata oranssin abstraktio! Yllä on yksi kokeilu, mutta siinäkin on oranssiuden ohella vaikka mitä, kuten suorakulmious, digitaalinen kuvanmuodostaminen tai jopa havainnollistaminen. Oranssin osittainen abstrahointi on melko helppoa ymmärtää.

Vaikeampaa on esimerkiksi on suoruuden abstrahointi. Onnistutko piirtämään suoruuden abstraktion ilman viivaa?
Voiko katua tai tähteä abstrahoida visuaalisesti edes vähän? Mutta varmasti voidaan abstrahoida jotain muutakin kuin värejä. Eikö jo pelkistäminen ole jonkinlaista abstrahointia? Joka tapauksessa abstraktissa taiteessa koetetaan pelkistää jotain asiaa ja ilmaista (express) se mahdollisimman puhtaana. Nyt on tehtävänä tehdä viivasotkusta mielikuvituksellinen abstraktio! Tai jotain sen suuntaista.

Välineet

A3-kokoinen piirustuspaperi
Lyijykynä
Mieleisesi puuvärikynät

Tehtävä

1. Piirrä lyijykynällä syherö. Voit piirtää myös sotkun, sutun tai viivatakun. Älä paina lyijykynällä kovasti, koska näin voit myöhemmin kumittaa sen helpommin.
2. Etsi tekemästäsi sotkusta joitain hahmoja, jotka vahvistat kapealla rajauskynällä. Voit myös jättää viivasyherön hahmottomaksi abstraktioksi eli esittäviä hahmoja ei ole pakko löytää.
3. Väritä kaikki alueet valitsemillasi puuväreillä, myös tausta. Älä väritä rajauskynillä alueita. Pienien mustien alueiden värittämiseen voi käyttää paksuja tusseja. Jos haluat alueita mahdollisimman tummiksi, voit käyttää siihen pehmeitä (B6) grafiittikyniä tai mustaa pullopeiteväriä.

Tunnin päätteeksi
Kun tunti päättyy tai kun työsi on valmis, ota tekemästäsi työstä valokuva puhelimellasi. Ota siis valokuva, vaikket olisi saanut työtäsi vielä valmiiksi, koska on mahdollista että teoksesi, päivän työsi, häviää. Kuvalla voit kuitenkin todistaa, että sinä olet työstänyt sitä jo paljon. Jos tarvitset kuvan varaamaa tallennustilaa muuhun, voit palauttaa työsi jo keskeneräisenäkin peda.nettiin. Kirjoita kuvan oheen tekstikenttään, että työ on vielä kesken ja aiot vielä jatkaa sitä. Voit myöhemmin lisätä siihen kuvan valmiistakin työstäsi.

Infojuliste 2024/37

Aluksi

1. Ota suunnittelupaperi. Kirjoita otsikoksi "Tietojuliste" ja merkitse paperin kulmaan nimesi ja luokkasi. Ota esille myös ChromeBookisi ja avaa selain.

2. Keksi muuttama aihe, joista löydät tietoa Internetistä. Aiheena voi olla asia, jonka tunnet, kuten harrastuksesi tai juuri koulussa oppimasi aihe. Aiheen pitää olla sellainen, josta löydät asioita, jotka voi sanoa tai kirjoittaa. Tässä tehtävässä sinun tulee piirtää ja kirjoittaa.

3. Valitse keksimistäsi aiheista jokin, valitse sille hyvä otsikko ja mieti joitain alaotsikoita.


Tehtävän idea


Tehtävänä on tehdä tietojuliste. Visualisoit eli teet näkyväksi tietoa, joka on mielessäsi toisille näkymättömänä.

Muissa aineissa olet luultavasti tehnyt tiedosta julisteen. Yleensä julisteen sisältämä tieto on ratkaisevin asia ja visuaalisen ulkoasun on tuettava sitä. Silloin ulkonäköasiat ovat silloin toissijaisia. Ne eivät siis ole turhia, mutta ne eivät ole se tärkein asia. Tässä tehtävässä ulkonäkö on se tärkein ja sisältö on toissijainen.

Tiedät jotain nyt valitsemastasi aiheesta. Mieti, kuinka kuvata se visuaalisesti eli nähtävällä tavalla paperilla. Tehtäväsi on tehdä tietojuliste itse valitsemastasi aiheesta.

3. Hahmottele suunnitelmapaperille PIENI kuva paperista, johon sijoitat otsikon ja tietoruutuja. Voit muotoilla tietoruutuja haluamaksesi.

4. Tee alaotsikoille tietoruudut ja sommittele sivulle niin, että olennaiset asiat mahtuvat paperille. Sinun pitää siis miettiä myös, mikä on tässä tilanteessa sanomisen arvoista ja mikä ei.

5. Mieti myös jokin kuriositeetti-aihe, josta teet hauskan pienen "hauska tietää"-kappaleen.

6. Mieti, kuinka korostaa otsikoita olennaisimpia asioita, eli miten saat katsojan huomaamaan ensin ne tärkeimmät asiat.

7. Ota A3-kokoinen kartonki ja piirustuspaperia. Tee juliste suunnitelmasi mukaan. Voit kirjoittaa suoraan kartongille tai toiselle paperille, josta sitten leikkaat haluamasi tietoruudut ja liimaat ne kartongille. Voit myös piirtää aiheeseen liittyvän kuvan, mutta se ei ole välttämätöntä.

8. Kun liitteet, eli suunnitelmat ja luonnokset tai itsearviointilomake sekä varsinainen kuva ovat valmiita, palauta se peda.netiin.

Tekniikka ja materiaalit

Suunnittelupaperina taas A5-kokoinen kopiopaperin puolikas.

Varsinainen työ tehdäään A3-kokoiselle värilliselle kartongille.

Voit liimata siihen tekemiäsi ja värittämiäsi lappuja.

Joensuulainen egyptiläisittäin

Piirrä kuva joensuulaisesta randomtyypistä egyptiläisillä periaatteilla puuväreillä tai vahaliiduilla A4-kokoiselle piirustuspaperille.

Egyptiläisessä piirtotyylissä keskityttiin ihmisen kauneimpiin puoliin. Toki siitä kauneimmasta puolesta voidaan kiistellä, mutta egyptiläisissä kuvissa näemme yhden näkemyksen siitä. Egyptiläisessä perinteessä piirretään silmä edestä, kasvot sivusta, hartiat edestä ja lantio ja jalat sivusta.

Kirjoita paperin taakse, mistä katsoja näkee, että kyseessä on joensuulainen tai ainakin länsimaalainen ihminen.



Kun piirros on valmis, ota siitä ja kirjoittamastasi kirjoituksesta kuvat ja palauta ne alla olevaan laatikkoon.

Tietojuliste

Tehtävän idea

Tehtävänä on tehdä tietojuliste eli visualisoida jokin asia. Muissa aineissa olet varmasti tehnyt jonkinlaisia tietojulisteita. Yleensä julisteen sisältämä tieto on ratkaisevin asia ja visuaalisen ulkoasun on tuettava sitä. Kuitenkin ulkonäköasiat ovat silloin toissijaisia.

Nyt tehtäväsi on valita jokin sellainen aihe, josta sinä tiedät paljon. Se voi liittyä harrastukseesi tai vapaa-aikaasi tai johonkin sellaiseen asiaan, mistä olet kiinnostunut. Nyt tärkeintä on se, miltä juliste näyttää ja ilmaisetko siinä itseäsi vakuuttavasti ja miten korostat siinä tärkeimpiä asioita.

Tekniikka ja materiaalit

Suunnittelupaperina taas A5-kokoinen kopiopaperin puolikas.

Varsinainen työ tehdäään A3-kokoiselle värilliselle kartongille.

Oms Chrome Book tai puhelin.

Voit liimata siihen myös papereita, jossa on käsin kirjoittamiasi tekstejä tai kuvia.

Työvaiheet

1. Tee suunnitelma.
- Valitse aihe, josta tiedät tai josta löydät helposti tietoa.
Jaa valitsemaasi aiheeseen liittyvä olennainen tieto noin viiteen osaan, joista teet erilliset tietoruudut julisteeseen.

2. Mikä on julisteen tärkeimmät asiat, jotka tahdot ilmaista? Miten korostat niitä?

Lisää julisteeseen myös jonkin kuriositeettiruudun eli lisätietoruudun, mutta aseta se jotenkin vähän sivuun.

3. Hahmottele juliste pienenä suunnitelmapaperiisi ennen kuin alat työstämään varsinaista.

4. Kun suunnitelmasi on valmis, toteuta suunnitelmasi A3-kokoiselle kartongille ja leikkaamillesi kopio- tai piirustuspaperilapuille.

5. Voit tehdä tekstitiedoston, joissa on haluamiasi tekstejä ja kuvia. Palauta se palautuskansioon, niin tulostan ne ja tuon ne luokkaan ensi viikon kuvistunnille. Voit silloin leikata siitä sopivia ruutuja ja kappaleita ja liimata ne työhösi.

6. Kun liitteet, eli suunnitelmat ja luonnokset tai itsearviointilomake sekä valmis tietojuliste on palautettu palautuskansioon, tehtävä on tehty.

Oma sarjakuvatarina

Olet ehkä jo tehnyt oman sarjakuvahahmon kuviksessa. Nyt laitetaan oma sarjakuvahahmosi seikkailemaan lyhyessä sarjakuvatarinassa eli stripissä.

Sarjakuvastrippi tarkoittaa noin kolmesta kuvasta koostuvaa lyhyttä sarjakuvaa. Niitä näkee tavallisimmin sanomalehdissä. Jos haluat piirtää pidemmän sarjakuvan, siitä vaan!

Sarjakuvastripissä tarina on lyhyt ja aiheena on usein jokin vitsi, sanamuunnos tai hassu sattuma. Tällaisia tarinoita voi ammentaa vaikka omasta arkipäivästään. Tarina voi olla myös tapahtuma, jota ei voisi oikeasti tapahtua.




Kuvalähde: https://www.hs.fi/fingerpori/car-2000006210875.html

Katso tästä Kamala luonto -sarjakuvan tekijöiden vinkkejä sarjakuvan tekoon:



Jos video ei näy, napauta tästä.


Ohje:

  1. Keksi tarina. Voit valita vaihtoehdoista tai keksiä itse:
    • Epäonnen etäkoulupäivä
    • Omituinen kauppareissu
    • Nolo kompastuminen...
    • Vapaa aihe, keksi itse
  2. Mieti, mitä kuvia tarvitset tarinan kertomiseen
    • jos on tärkeää nähdä hahmon ilme, kannattaa käyttää lähikuvaa
    • jos esitellään tapahtumapaikkaa, kannattaa käyttää yleiskuvaa
Kuvakoko tarkoittaa sitä, miten läheltä kohdetta kuvataan. Yleiskuva tarkoittaa laajaa näkymää esimerkiksi esittelemään tapahtumapaikka. Lähikuvassa näkyy esimerkiksi sarjakuvahahmon ilmeet todella hyvin.

Katso alla näkyvä video, jossa esitellään eri kuvakoot. Jos video ei näy, saat sen näkyviin tästä.


  1. Hahmottele ruudut paperille
  2. Piirrä kevyesti lyijykynällä tapahtumat ruutujen sisään
  3. Tarvitaanko puhekuplia tai ajatuskuplia?

  1. Kun olet tyytyväinen piirroksiin ja teksteihin, vahvista viivat tummalla kynällä tai painamalla kovempaa lyijykynällä
  2. Lisää sarjakuvaasi värejä, jos haluat
  3. Anna perheenjäsenten lukea sarjakuvaasi. Jos he ymmärtävät, mitä siinä tapahtuu, ymmärtävät muutkin. Jos saat sarjakuvallasi jonkun nauramaan, onneksi olkoon! Tietysti sarjakuva voi olla myös surullinen ja joskus syntyy hyvä sarjakuva siitäkin, että on älyttömän tylsää. Kaikki käy!
+Lue lisää sarjakuvien tekemisestä:
Pieni opas sarjakuvan piirtämiseen
Sarjakuvan ABC

Tässä on todella hyvä vaihe vaiheelta -opetusvideo sarjakuvastripin piirtämiseen. Sarjakuvaopettaja auttaa sinut alusta loppuun oman sarjakuvan tekemisessä.
piirros

Väriympyrä 23.10.2023 (kopio) (kopio)

Tässä tehtävässä voit valita, piirrätkö ja maalaatko väriympyrän vai piirrätkö väriympyrän täyttämällä värisektorit esimerkiksi kukilla tai kuvioinneilla.

Väriympyrän piirtäminen:
1. Piirrä väriympyrä akvarellipaperille.
2. Jaa ympyrä kuuteen yhtäsuureen osaan.
3. Maalaa ympyrän sektorit pää- ja väliväreillä käyttäen vesivärejä. (Päävärit sininen, punainen ja keltainen. Välivärit: violetti, oranssi ja vihreä)
4. Vahvista lopuksi ääriviivat mustalla tussilla.
5. Leikkaa ympyrä.



TAI Suunnittele oma väriympyrä:
1. Tehtäväsi on suunnitella omanlainen väriympyrä. Ideoita löytyy Pinterestistä hakusanalla "Color wheel drawing". Muista, pää- ja välivärit. Luonnostele oma väriympyrä A4-akvarellipaperille. Täytä sektorit ideoimillasi kuvioilla. (Esim. kukat, kuviointi). 
2. Maalaa väriympyrä vesiväreillä tai puuväreillä.
3. Vahvista ääriviivat lopuksi tusseilla.


https://fi.pinterest.com/pin/533746993351263509/


https://fi.pinterest.com/pin/633387439995160/