7. luokan kuvis

Joensuulainen egyptiläisittäin 2024/40

Piirrä kuva joensuulaisesta randomtyypistä egyptiläisillä periaatteilla puuväreillä tai vahaliiduilla A4-kokoiselle piirustuspaperille.

Egyptiläisessä piirtotyylissä keskityttiin ihmisen kauneimpiin puoliin. Toki siitä kauneimmasta puolesta voidaan kiistellä, mutta egyptiläisissä kuvissa näemme yhden näkemyksen siitä. Egyptiläisessä perinteessä piirretään silmä edestä, kasvot sivusta, hartiat edestä ja lantio ja jalat sivusta.

Kirjoita paperin taakse, mistä katsoja näkee, että kyseessä on joensuulainen tai ainakin länsimaalainen ihminen.



Kun piirros on valmis, ota siitä ja kirjoittamastasi kirjoituksesta kuvat ja palauta ne palautuskansioon sivun alareunassa.

Silhuettimaalaus 2024/35

Tänään teemme silhuettitaidetta.

Etsi googlesta ja/tai pinterestistä kuvia hakusanalla silhuetti tai silhouette, alla linkki:

Silhuettimaalaus ideoita

1. Suunnittele kokeilupaperille
2. Teippaa paperi reunoistaan kiinni pöytään.

3. Maalaa tausta siveltimellä tai väritä vahaliiduilla
4. Anna kuivua
5. Luonnostele silhuetti lyijykynällä maalauksen pintaan
6. Maalaa silhuetti mustalla tai tummansinisellä väripohjalle kuivin maalein tai pullopeitevärillä
7. Anna kuivua
8. Tarvittaessa viimeistele ohuella mustalla tussilla


Ideoita kuvallisena:

Infojuliste 2024/37

Aluksi

1. Ota suunnittelupaperi. Kirjoita otsikoksi "Tietojuliste" ja merkitse paperin kulmaan nimesi ja luokkasi. Ota esille myös ChromeBookisi ja avaa selain.

2. Keksi muuttama aihe, joista löydät tietoa Internetistä. Aiheena voi olla asia, jonka tunnet, kuten harrastuksesi tai juuri koulussa oppimasi aihe. Aiheen pitää olla sellainen, josta löydät asioita, jotka voi sanoa tai kirjoittaa. Tässä tehtävässä sinun tulee piirtää ja kirjoittaa.

3. Valitse keksimistäsi aiheista jokin, valitse sille hyvä otsikko ja mieti joitain alaotsikoita.


Tehtävän idea


Tehtävänä on tehdä tietojuliste. Visualisoit eli teet näkyväksi tietoa, joka on mielessäsi toisille näkymättömänä.

Muissa aineissa olet luultavasti tehnyt tiedosta julisteen. Yleensä julisteen sisältämä tieto on ratkaisevin asia ja visuaalisen ulkoasun on tuettava sitä. Silloin ulkonäköasiat ovat silloin toissijaisia. Ne eivät siis ole turhia, mutta ne eivät ole se tärkein asia. Tässä tehtävässä ulkonäkö on se tärkein ja sisältö on toissijainen.

Tiedät jotain nyt valitsemastasi aiheesta. Mieti, kuinka kuvata se visuaalisesti eli nähtävällä tavalla paperilla. Tehtäväsi on tehdä tietojuliste itse valitsemastasi aiheesta.

3. Hahmottele suunnitelmapaperille PIENI kuva paperista, johon sijoitat otsikon ja tietoruutuja. Voit muotoilla tietoruutuja haluamaksesi.

4. Tee alaotsikoille tietoruudut ja sommittele sivulle niin, että olennaiset asiat mahtuvat paperille. Sinun pitää siis miettiä myös, mikä on tässä tilanteessa sanomisen arvoista ja mikä ei.

5. Mieti myös jokin kuriositeetti-aihe, josta teet hauskan pienen "hauska tietää"-kappaleen.

6. Mieti, kuinka korostaa otsikoita olennaisimpia asioita, eli miten saat katsojan huomaamaan ensin ne tärkeimmät asiat.

7. Ota A3-kokoinen kartonki ja piirustuspaperia. Tee juliste suunnitelmasi mukaan. Voit kirjoittaa suoraan kartongille tai toiselle paperille, josta sitten leikkaat haluamasi tietoruudut ja liimaat ne kartongille. Voit myös piirtää aiheeseen liittyvän kuvan, mutta se ei ole välttämätöntä.

8. Kun liitteet, eli suunnitelmat ja luonnokset tai itsearviointilomake sekä varsinainen kuva ovat valmiita, palauta se peda.netiin.

Tekniikka ja materiaalit

Suunnittelupaperina taas A5-kokoinen kopiopaperin puolikas.

Varsinainen työ tehdäään A3-kokoiselle värilliselle kartongille.

Voit liimata siihen tekemiäsi ja värittämiäsi lappuja.

Joensuulainen egyptiläisittäin (kopio)

Piirrä kuva joensuulaisesta randomtyypistä egyptiläisillä periaatteilla puuväreillä tai vahaliiduilla A4-kokoiselle piirustuspaperille.

Egyptiläisessä piirtotyylissä keskityttiin ihmisen kauneimpiin puoliin. Toki siitä kauneimmasta puolesta voidaan kiistellä, mutta egyptiläisissä kuvissa näemme yhden näkemyksen siitä. Egyptiläisessä perinteessä piirretään silmä edestä, kasvot sivusta, hartiat edestä ja lantio ja jalat sivusta.

Kirjoita paperin taakse, mistä katsoja näkee, että kyseessä on joensuulainen tai ainakin länsimaalainen ihminen.



Kun piirros on valmis, ota siitä ja kirjoittamastasi kirjoituksesta kuvat ja palauta ne alla olevaan laatikkoon.

Tietojuliste

Tehtävän idea

Tehtävänä on tehdä tietojuliste eli visualisoida jokin asia. Muissa aineissa olet varmasti tehnyt jonkinlaisia tietojulisteita. Yleensä julisteen sisältämä tieto on ratkaisevin asia ja visuaalisen ulkoasun on tuettava sitä. Kuitenkin ulkonäköasiat ovat silloin toissijaisia.

Nyt tehtäväsi on valita jokin sellainen aihe, josta sinä tiedät paljon. Se voi liittyä harrastukseesi tai vapaa-aikaasi tai johonkin sellaiseen asiaan, mistä olet kiinnostunut. Nyt tärkeintä on se, miltä juliste näyttää ja ilmaisetko siinä itseäsi vakuuttavasti ja miten korostat siinä tärkeimpiä asioita.

Tekniikka ja materiaalit

Suunnittelupaperina taas A5-kokoinen kopiopaperin puolikas.

Varsinainen työ tehdäään A3-kokoiselle värilliselle kartongille.

Oms Chrome Book tai puhelin.

Voit liimata siihen myös papereita, jossa on käsin kirjoittamiasi tekstejä tai kuvia.

Työvaiheet

1. Tee suunnitelma.
- Valitse aihe, josta tiedät tai josta löydät helposti tietoa.
Jaa valitsemaasi aiheeseen liittyvä olennainen tieto noin viiteen osaan, joista teet erilliset tietoruudut julisteeseen.

2. Mikä on julisteen tärkeimmät asiat, jotka tahdot ilmaista? Miten korostat niitä?

Lisää julisteeseen myös jonkin kuriositeettiruudun eli lisätietoruudun, mutta aseta se jotenkin vähän sivuun.

3. Hahmottele juliste pienenä suunnitelmapaperiisi ennen kuin alat työstämään varsinaista.

4. Kun suunnitelmasi on valmis, toteuta suunnitelmasi A3-kokoiselle kartongille ja leikkaamillesi kopio- tai piirustuspaperilapuille.

5. Voit tehdä tekstitiedoston, joissa on haluamiasi tekstejä ja kuvia. Palauta se palautuskansioon, niin tulostan ne ja tuon ne luokkaan ensi viikon kuvistunnille. Voit silloin leikata siitä sopivia ruutuja ja kappaleita ja liimata ne työhösi.

6. Kun liitteet, eli suunnitelmat ja luonnokset tai itsearviointilomake sekä valmis tietojuliste on palautettu palautuskansioon, tehtävä on tehty.

Kuvien ja tekstin tulostaminen tietojulisteeseen

Julisteeseen saa kirjoittaa ja piirtää käsin, mutta siihen voidaan myös tulostaa kuvia ja kirjoitusta. Tulostaminen on kuitenkin vähän työlästä ja tulostan kaikkien luokan oppilaiden työt samalla kerralla.

Palauta tähän word-tiedosto, jossa on korkeintaan kaksi tavallista A4-sivua, joilla on haluamasi tekstit ja kuvat.

Tulostan asialliset sivut värillisinä viimeistään seuraavan viikon tuntiin mennessä.

Kirjoita palautuksen otsikkoon "Tietojulisteeseen"
  • Palauta kuva tai muu tiedosto

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

Oma sarjakuvatarina

Olet ehkä jo tehnyt oman sarjakuvahahmon kuviksessa. Nyt laitetaan oma sarjakuvahahmosi seikkailemaan lyhyessä sarjakuvatarinassa eli stripissä.

Sarjakuvastrippi tarkoittaa noin kolmesta kuvasta koostuvaa lyhyttä sarjakuvaa. Niitä näkee tavallisimmin sanomalehdissä. Jos haluat piirtää pidemmän sarjakuvan, siitä vaan!

Sarjakuvastripissä tarina on lyhyt ja aiheena on usein jokin vitsi, sanamuunnos tai hassu sattuma. Tällaisia tarinoita voi ammentaa vaikka omasta arkipäivästään. Tarina voi olla myös tapahtuma, jota ei voisi oikeasti tapahtua.




Kuvalähde: https://www.hs.fi/fingerpori/car-2000006210875.html

Katso tästä Kamala luonto -sarjakuvan tekijöiden vinkkejä sarjakuvan tekoon:



Jos video ei näy, napauta tästä.


Ohje:

  1. Keksi tarina. Voit valita vaihtoehdoista tai keksiä itse:
    • Epäonnen etäkoulupäivä
    • Omituinen kauppareissu
    • Nolo kompastuminen...
    • Vapaa aihe, keksi itse
  2. Mieti, mitä kuvia tarvitset tarinan kertomiseen
    • jos on tärkeää nähdä hahmon ilme, kannattaa käyttää lähikuvaa
    • jos esitellään tapahtumapaikkaa, kannattaa käyttää yleiskuvaa
Kuvakoko tarkoittaa sitä, miten läheltä kohdetta kuvataan. Yleiskuva tarkoittaa laajaa näkymää esimerkiksi esittelemään tapahtumapaikka. Lähikuvassa näkyy esimerkiksi sarjakuvahahmon ilmeet todella hyvin.

Katso alla näkyvä video, jossa esitellään eri kuvakoot. Jos video ei näy, saat sen näkyviin tästä.


  1. Hahmottele ruudut paperille
  2. Piirrä kevyesti lyijykynällä tapahtumat ruutujen sisään
  3. Tarvitaanko puhekuplia tai ajatuskuplia?

  1. Kun olet tyytyväinen piirroksiin ja teksteihin, vahvista viivat tummalla kynällä tai painamalla kovempaa lyijykynällä
  2. Lisää sarjakuvaasi värejä, jos haluat
  3. Anna perheenjäsenten lukea sarjakuvaasi. Jos he ymmärtävät, mitä siinä tapahtuu, ymmärtävät muutkin. Jos saat sarjakuvallasi jonkun nauramaan, onneksi olkoon! Tietysti sarjakuva voi olla myös surullinen ja joskus syntyy hyvä sarjakuva siitäkin, että on älyttömän tylsää. Kaikki käy!
+Lue lisää sarjakuvien tekemisestä:
Pieni opas sarjakuvan piirtämiseen
Sarjakuvan ABC

Tässä on todella hyvä vaihe vaiheelta -opetusvideo sarjakuvastripin piirtämiseen. Sarjakuvaopettaja auttaa sinut alusta loppuun oman sarjakuvan tekemisessä.
piirros