Robotiikka

Robotiikka perusopetuksessa

Robotiikka on yksi tapa opettaa ohjelmointia koulussa. Robotiikan opetuksessa yhdistyy parhaimmillaan mekaaninen rakentaminen ja ohjelmointi. Robotiikka on tällä hetkellä yksi nopeimmin kasvavimmista teknologian aloista. Robotiikka hiipii askel kerrallaan arkeemme ja robotti-imurit sekä -ruohonleikkurit ovat jo arkea kaupan valikoimissa. 

Robotiikan opetuksella perusopetuksessa voimme antaa lapsille ja nuorille tärkeitä työelämäntaitoja ja valmiuksia, joita he voivat hyödyntää aikuistuessaan.

Opetussuunnitelmaan on kirjattu kohtia, kuten esimerkiksi, että alakouluissa voidaan opettaa käsitöissä automaatiota robotiikan keinoin. Yläkoulun opsista löytyy myös mainintoja robotiikasta käsitöiden alta.

Robotiikan projektit opettavat myös muita tärkeitä 2100-luvun taitoja, kuten esimerkiksi ongelmanratkaisua, yhteistyötaitoja ja luovuutta sekä innovatiivisuutta.

Oppilaat ottavat robotiikan opetuksen vastaan melkein poikkeuksetta erittäin innokkaasti. Innostus on käsinkosketeltavaa, kun itserakennettu robotti herää eloon ja lähtee liikkeelle oman ohjelmoinnin mukaisesti.


Lego Mindstorm EV3, NXT ja WeDo 2.0

Lego valmistaa ohjelmoitavia robotiikkasarjoja, joista kehittyneimmillä ominaisuuksilla varustettu sarja on tällä hetkellä (syksy 2017) Lego Mindstorms EV3. Sen edeltäjä oli Lego Mindstorms NXT:t, jotka ovat edelleen erittäin päteviä robotiikan opetuksen välineitä. Ennen NXT:tä oli vielä RCX- ja Docks-sarjat, joita nykyään harvemmin näkee enää käytössä. Lego on tuonut markkinoille myös edullisemman Lego Educational WeDO 2.0 -sarjan, joka on toiminnoiltaan köykäisempi ja huomattavasti rajoittuneempi, mutta sopii valmiine projekteineen hyvin robotiikan opetukseen oppituntien rajoissa varsinkin alakouluissa ja alkuopetuksessa.

Lego-sarjojen suurin etu on robotin mekaniinen rakentaminen ja muuntelu. Lego-sarjoista voidaan siis rakentaa hyvin monenlaisia erilaisia ratkaisuja robotiikkaan ja automaatioon liittyen aina sensoritekniikkaa hyödyntävästä kuumönkijästä rubiikinkuutionratkaisijaan tai vaikkapa pistekirjoitustulostimeen.. Rakentaminen vie tottakai myös aikaa, joten isommat projektit voi olla haastava toteuttaa oppituntien rajoissa. Lego-sarjat sopivat kuitenkin erityisen hyvin koulujen kerhokäyttöön ja esim. robotiikka-valinnaisaineisiin. Innokas-verkosto järjestää vuosittain valtakunnallisen robotiikkaturnauksen, joissa käytetään usein juuri Legon-sarjoja eri kisalajeissa (, vaikka myös muita robotiikkasarjoja saa käyttää), kuten esim. sumossa, tanssi- ja teatterisarjassa, pelastuksessa tai freestyle-sarjassa.

Kuvahaun tulos haulle lego mindstorm ev3
Lego Mindstorms EV3

Kuvahaun tulos haulle lego mindstorm NXT
Lego Mindstorms NXT

Kuvahaun tulos haulle lego Wedo
Lego Educational WeDo